Provet i skolan - Psykologiförbundets verk

Idag fick vi tillbaka ett svenskaprov. Läsförståelse var ämnet som detta prov täckte.
Kanske reagerar jag väldigt starkt i ren besvikelse på mig själv, eller så har jag en poäng.
Nu ska jag försöka förklara det här... ;
Vi fick ett häfte med texter. Till varje text skulle man välja ut en passande rubrik bland fem olika alternativ. Man skulle också välja ut två till fyra påståenden, som man tyckte passade bra till texten. Inget svårt egentligen.

Jag... Idag fick vi som sagt tillbaka provet. Jag blev riktigt besviken. Av rubrikerna hade jag sju av tio rätt. Riktigt besviken blev jag. Jag ifrågasatte läraren. Att det bara kan finnas ett 'rätt svar' tycker jag är fel. Alla har ju en fantasi, som flödar på ett eller annat sätt. Att provet då bedöms efter hur 'rätt' man har, enligt facit... Det tycker jag i detta fall blev väldigt fel.
Min lärare berättade att provet är utformat av Psykologiförbundet. Det gjorde mig ännu argare! Man kan inte sätta betyg på något som har med psyket att göra. Alla har olika mycket fantasi och alla tänker olika.
Jag diskuterade med en kompis på väg hem från skolan. Tog exemplet 'Pelle Svanslös'. Den berättelsen skulle ju kunna ha tusen olika titlar; 'Pelle och den elaka katten Måns', Katten utan svans', 'Pelle och Maja Gräddnos', 'Katten och den aggressiva hunden'... Ja, ni fattar poängen.

Kortfattat; Jag tycker det är fel att man bedöms så som man gör. Visst kan det finnas rätt och fel, men inte i detta sammanhang. Jaja, varför tar jag ens upp det. Jag kan ju ändå inte göra någonting åt det...

Tack för ordet.

Läsarnas Ord
Ord från: Rickard

Älskling.

Du har verkligen en poäng där. Jag håller med dig - vissa ämnen, vissa prov, borde inte kunna bedömmas med 'rätt och fel', som du säger - alla tänker olika.

Jag är väldigt stolt över dig, att du tar upp det, att du står för din åsikt.



Det hade varit en annan sak om de gjort ett 'test' istället för att se hur folk tänker, eftersom ja... alla tänker olika.

Men nu när de gör ett prov av det, intalar folk om hur de ska tänka... då känns det... väldigt fel.



Alla kan göra någonting åt allt - det gäller bara att man inte ger upp.



Tack för att jag får läsa din blogg ;P <33

Jag älskar Dig

2008-12-03 @ 17:19:44
Ord från: Backi

Jag skulle säga så här, just i detta fallet var provet gjort så att det skulle vara bara ett rätt namn per text. Jag ska inte skryta, men jag fick alla rätt på namnen, men jag var riktigt osäker på flera eftersom jag tyckte många skulle passat in. Så för att sammanfatta allt, vår lärare hade lite fel men också rätt på sitt sätt men vi kan inte göra något åt detta och jag antar att man får leva med det. Vad jag vet har du bra betyg i svenska så jag tror inte att det går sämre bara för detta, men det är värt att nämna att det ändå att det inte går att sätta betyg på hur folk uppfattar saker. Backi and out

2008-12-03 @ 19:05:24

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0