De första bebiskläderna

En normal graviditet beräknas ta nio månader. Det är en förhållandevis lång tid. För egen del är jag tacksam för tiden då det för mig har tagit sina veckor att förbereda mig inför det som komma skall. Det fanns under en längre tid en längtan hos mig inför att vi tog beslutet att börja försöka skaffa en familj med barn. När graviditetstestet visade positivt var glädjen stor - och har varit det sedan dess. Några direkta förberedelser i praktiken har vi dock inte haft under längre tid, det är först nu som vi har börjat kika på och införskaffa saker till den kommande bebisen.

De första bebiskläderna.

I vårt hem finns nu de första kläderna till bebisen. Tre klädesplagg i könsneutral design i minsta storlek. Tänk att vi skall få ha en så liten i vårt hem! Det känns kul att ha börjat köpa på oss lite saker, även om jag än så länge inte känner ett påtaglig behov att köpa saker till vårt kommande barn. Jag är helt enkelt inte där än i min process... Min syster frågade om det är för att jag är rädd för att det skall hända något med bebisen, men så är inte fallet. Jag är mentalt inte där, helt enkelt. Vissa bygger bo i god tid innan, själv behöver jag längre tid på mig för förberedelser. Det mesta kan ju dessutom köpas i sista stund, om det skulle vara så.


Min förtjusning för Sea Otters

Yasmine uppmärksammar mig idag på att World Otter Day infaller i slutet av maj månad, i år var dagen den 27 maj. Hennes glädjande kommentar får mig att tänka på en specifik dag under Drömresan till USA då vi besökte havsuttrarna på Monterey Bay Aquarium i Monteray, Kalifornien. Inlägget kan du läsa här. Det var en så speciell dag och ett efterlängtat utflyktsmål för mig. Nedan kan ni se min uttryckta förtjusning för Sea Otters i resedagboken från resan. Att se Sea Otters var med på min Bucket List för resan.

Min uttryckta förtjusning för Sea Otters i min Dotted Journal från Drömresan.


En smörgås extra per dag

Vid besöket hos barnmorskan rekommenderas jag att äta en smörgås extra per dag. Jag har inte ökat särskilt mycket i vikt, snarare gått ner i vikt då bebis med allt som hör till också är en del av min vikt. Det känns märkligt att få "tillåtelse" att äta extra, jag som under livet ofta har fått höra motsatsen. Jag var även beredd på att graviditeten skulle generera en större viktuppgång och är nu förvånad över att så inte är fallet. En kropp i förändring ger en del tankar.


Juni i min Bullet Journal


Juni i min Bullet Journal.
 
Juni månad i min Bullet Journal (BuJo) går i mörkrosa tema. Inspiration till rosorna fann jag från en washi sticker som ni kan se på sista bilden på sidan En rad om dagen. Utöver denna sida består månaden i nuläget av en förstasida (se ovan) samt en månadsöversikt. Ni som har riktigt bra koll på min BuJo ser nog att månadsöversikten för juni skiljer sig åt jämfört med tidigare månader.


Månadsöversikt för juni.

Översikten är på enbart en sida och med mindre plats att skriva noteringar dagligen. Min tanke är att månaden vid behov får kompletteras med veckoöversikter liksom sidor för specifika dagar. Det är ju det som är så fantastiskt med BuJo - den kan anpassas efter aktuella individuella behov.

En sida om dagen i juni.
 
Det är så roligt att ni visar er uppskattning för mina inlägg om min BuJo. Att jag kan inspirera gläder mig så! Emm är en av er som nyligen uttryckt betydelsen av mitt skapande - varmt tack!


Firad födelsedag

Här hemma har vi under gårdagen firat min tjugosjuårsdag tillsammans med min syster samt R's familj. Min familj har gratulerat per telefon. Vi bjöd på färgstark middag med efterföljande amerikansk citronpaj, det blev lyckat. Av syster fick jag blombuketten ni kan se på bilden nedan. R's familj gav mig en klänning med vackert fall som passar att ha också nu med min växande mage. Jag kommer med glädje att bära klänningen på kommande firande för en student.

Firad födelsedag.


Fångade stunder på bild

Antalet bilder från Drömresan till USA 2019 är närmare tre tusen... Ja, det togs en hel del bilder och jag är väldigt glad för det. Dels för att jag har fått möjlighet att visa er dessa, men också för att våra fångade stunder på bild skall kunna samlas i en fotobok. Det i sig är ett projekt, men jag tror mig ha gjort ett bra (och gediget) förarbete i samband med att jag gick igenom alla bilder från resan. Flertalet sidor i min Dotted Journal från resan ser nämligen ut som följer...



Fångade stunder på bild, sidor i min Dotted Journal från Drömresan till USA.

Som ni förhoppningsvis kan se har jag skrivit upp samtliga bilder som är värda att spara. Jag har sedan satt ett kryss vid varje bild för att markera var jag vill visa upp bilden - i DoJo (journal från resan), i fotobok, på bloggen, förstora upp och/eller i bildspel. Kvar finns alltså projekten att skapa en fotobok, skriva ut bilder och eventuellt förstora några av dessa fångade stunder på bild.

Tidsinställt inlägg, skrivet idag kl. 15:15.


Jobbar hemma till följd av covid-19

Sedan två månader tillbaka jobbar jag hemma varannan dag till följd av covid-19. Det är inget jag har valt själv utan något som arbetsgivaren ha beordrat. Vanligtvis, innan risken för smittspridning blev omfattande, arbetade jag sällan hemma. Det kändes inte helt bekvämt att arbeta hemifrån och i mitt kök ha telefonsamtal med klienter och samarbetspartners. Att arbeta med människor i social utsatthet kräver sin förmåga till distans, något som jag inte upplevde mig få då jag arbetade hemma. De dagar och tillfällen då jag ändå satt hemma och arbetade valde jag medvetet vilka arbetsuppgifter jag tog mig an och vilka jag valde bort.

Situationen är en annan nu. Till min förvåning går det bra att jobba hemifrån och distansen till arbetet lyckas jag upprätthålla trots allt. I viss mån har jag svårare att släppa jobbet vid arbetsdagens slut. Samtidigt uppskattar jag att kunna sova en timme längre på morgnarna samt att kunna gå direkt från jobbdatorn till fritiden hemma. Det är en balansgång som jag tvunget behöver förhålla mig till. Jag är mån om att ta raster likt en arbetsdag på kontoret och jag lägger samtliga tillhörigheter relaterade till arbetet i dataväskan vid arbetsdagens slut.

Det jag kan sakna är att träffa kollegor dagligen, både utifrån det sociala men också utifrån tryggheten att inte vara själv i min yrkesroll. I ett försök att ändå finna återhämtning under arbetsdagens pauser unnar jag mig gärna mellanmål sittandes ute på en solig balkong. Det förgyllde så sent som idag min arbetsdag.

Smoothie, cashewnötter och sol på balkongen.

Hur påverkas din vardag av rådande omständigheter i samhället?


Studentkort i rosa, gult och blått

Jag gläds åt en inbjudan till studentfirande under nästkommande månad. Det blir firande i en trädgård med möjlighet till social distansering. Jag inser hur mycket sociala sammankomster och tid med familj och vänner betyder och perspektiven det ger att nu behöva hålla sig från detta på grund av rådande omständigheter i samhället. Att vi går mot ljusare och varmare tider får mig att känna hopp om att social samvaro åter kan ske, med viss distans fortsättningsvis.

Helgens kreativitet har bland annat resulterat i ett kort till studenten som skall firas. Kortet går som ni kan se i rosa, gult och blått. Det känns kul att åter skapa för någon annan än enbart mig själv.

Studentkort i rosa, gult och blått.


Äntligen fredag

Föregående vecka inleddes med att jag fick prioritera om mitt arbete och ägna stor del åt ett specifikt ärende. När fredagen kom försökte jag finna ro och andrum. Veckans stress fick konsekvensen att jag under kommande nätter sov dåligt, vilket gjorde att helgens åtaganden blev lidande. Vardagskvällarna denna vecka fick alltså (i viss panik) ägnas åt att skriva den avslutande examinationsuppgift för handledarutbildningen jag har gått under våren. Förutsatt att jag inte tillbringade kvällen sovandes i soffan till följd av dålig sömn om nätterna, förstås...

Skriver examinationsuppgift och mutar mig själv med godsaker.

Igår kväll satt jag uppe till närmare midnatt då jag skickade in min slutgiltiga uppgift. Med tanke på veckan som låg bakom mig kände jag mig stolt över att ens ha fått ihop en någorlunda sammanhängande text.

Nuvarande fredag är så efterlängtad - äntligen fredag och helg! Även denna vecka har varit stressande arbetsmässigt och jag ser därför extra mycket fram emot helt ledig tid att ägna åt sådant jag tycker om. Ikväll har jag exempelvis lagat lyxigare middag samt gett utlopp för min kreativitet. Jag njuter och önskar dig en fin helg!


Kvarstående på min Bucket List från USA 2019

I min Dotted Journal för Drömresan till USA 2019 finns en Bucket List inför resan. Den påbörjades ett halvår innan avresa och fylldes på allteftersom resan närmade sig. Ni var med och bidrog till en del punkter på den listan - tack för det!

När jag kom hem från resan kändes det viktigt att summera de upplevelser vi varit med om, däribland i form av en lista över det som kvarstår på min Bucket List. Under resans gång väcktes också nya tankar och idéer inför en kommande USA-resa, något som också antecknades på denna sida.


Sida för det som kvarstående på min Bucket List från resan till USA 2019 - samt inspiration inför en kommande resa.

Att se listan över det som kvarstår från resan samt det jag önskar fylla en kommande resa med gör längtan efter ytterligare äventyr stor. Tänk att få åka tillbaka och göra det som vi inte hann med samt uppleva så mycket annat lockande som landet har att erbjuda. En andra resa till USA är i dagsläget inte aktuellt, men kanske om några år då vi prioriterar annat i livet än att bygga bo och skapa en större familj.

Hur summerar du gärna dina resor och extra minnesvärda äventyr?


Jag ser fram emot att komma hem

9 - maj
Jag hör måsarna skria och längtar hem till Västkusten, ön och mina föräldrar. Tanken var att jag skulle ha hälsat på under valborgshelgen, men den resan valde jag att avboka till följd av covid-19 och risk för smittspridning. Jag hade verkligen velat åka ner och visa upp mig nu när magen växer. Vi planerar att istället hälsa på under sommar-semestern. Då kan man vara utomhus mer samt umgås mer isolerat med valfria i sin närhet då jobbet inte orsakar att andra och nya personer träffas. Jag ser fram emot att komma hem. Och bebis i magen behöver få höra de blivande morföräldrarnas röster...

En sommarkväll på Västkusten. Bild från arkivet, juli 2016.


Recension av IHOP

Journalen avsedd för genomförd Drömresa till USA innehåller bland annat recensioner från våra olika boende, spontan reflektion om företagen som handhade de transportmedel vi använde oss av samt - som du kan se på bilderna nedan - en recension från ett efterlängtat restaurangbesök.

Recension av IHOP i min Dotted Journal.

Min vän och kollega med erfarenhet av USA tipsade om en snabbmatsrestaurang vid namn IHOP, International House Of Panncakes. Jag älskar pannkakor och kände mig så klart tvungen att besöka detta ställe. IHOP blev faktiskt vårt första matställe efter vår ankomst till USA då vi med påtaglig jetlag efter flygresan traskade runt i närområdet i Hollywood, Los Angeles, på jakt efter middag. Vi fick vad vi betalade för, men IHOP var där och då precis vad vi behövde.

Vill ni se fler sidor från min Dotted Journal från USA-resan?


BuJo för väntan på en liten

Vid årsskiftet påbörjade jag min första Bullet Journal (BuJo). Jag hade sedan tidigare införskaffat en journal i ljusrosa. Vid samma tillfälle köpte jag även ytterligare en journal i samma storlek samt en mindre i samma ljusrosa färg. Då visste jag inte att den mindre varianten skulle komma att bli en BuJo för väntan på en liten.

BuJo för väntan på en liten.

Den lilla BuJon för en liten innehåller olika trackers över mitt mående, varierande utifrån vilka symptom jag upplever som mest primära. Att dagligen färgkoda dessa skapar en överblick över den gångna månaden, något att se tillbaka på imorgon samt längre fram. Dessa trackers har exempelvis visualiserat att mitt illamående börjar avta, att min upplevda trötthet har övergått till att vara mer dagsform snarare än ett faktum samt att nya symptom uppkommer i och med längre gången graviditet. Det är så lätt att glömma hur man faktiskt har mått under en graviditet!

Journalen innehåller även minnesanteckningar från besök på mödravården, tankar efter ultraljud samt checklistor inför förlossning och tiden som föräldrar.

Har/Hade du någon särskild anteckningsbok/journal avsedd för det som relaterades till din graviditet?

Vill du se mer av min Bullet Journal kan du kika här.


Att berätta för "alla"

Hjärtligt tack för era gratulationer och glädjerop till inlägget om att vi väntar en liten.



6 - jan

Tanken på att "alla" skall få veta att vi längtar efter en familj - och kanske kommer att vänta en liten snart - kan äckla mig. Som att dela med sig av något näst intill privat, på många sätt. Vi kanske inte "måste" berätta för "alla". Kan det få vara vår hemlighet, vår längtan för en period (av oss vald).

Att berätta om en pågående graviditet och längtan efter ett barn känns inte helt självklart. Inledningsvis kändes det på vissa sätt jobbigt att det nya kapitlet i vårt liv skulle bli så synligt och uppenbart för "alla", oavsett vårt val att berätta eller inte. Det kan ha att göra med de stora förväntningar som ett sådant tillkännagivande skapar, med de många kommentarer som oundvikligen kan uttryckas till blivande föräldrar och till den oro som en graviditet kan innebära. I början kändes det inte alls bekvämt, därav valde vi bland annat att vänta med att skriva om det här i bloggen.

Efter vecka tolv valde vi att berätta det för våra föräldrar, min syster hade fått veta veckan innan. Därefter har allt fler fått kännedom om att vi snart skall bli föräldrar. När det nu börjar synas känns det mer bekvämt att berätta för fler, för "alla". Dessutom har risken för missfall minskat och vi har i samband med ultraljud fått veta att allt ser "normalt" ut.

I och med rådande omständigheter i samhället träffar jag i mitt dagliga arbete sällan mina klienter. Det gör att jag inte får uppmärksamhet från personer som jag ofta väljer att undanhålla mitt privatliv från. Och en graviditet är ju något väldigt privat, det vittnar om privatlivet på ett sätt som inte alltid är önskvärt. Jag vill tro att dessa omständigheter gör att jag än så länge enbart gläds åt min förändrade kropp, eftersom att jag dagligen inte behöver dölja att vi väntar en liten.

Sammanfattningsvis kan skrivas att vi är så oerhört glada för det kommande barnet och att det, än så länge, känns som att vi får ha denna förändring för oss själva. Våra närmaste uttrycker så klart glädje och nyfikenhet, men utöver det är människor runt omkring oss inte påträngande. Det är uppskattat att vi själva kan välja vilka vi vill dela denna tid i livet med - och att det är okej att inte berätta för "alla".

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-05-03.


En söndagsförmiddag i början av maj

Att sitta på balkongen ger mig en uppskattad och efterlängtad paus. Från livet och vardagen. Från passiviteten och tankarna. Förmiddagen är välbehövlig och en mycket harmonisk sådan i början av maj.

Söndagsförmiddag på balkongen i början av maj.

Här på balkongen har jag tillbringat min söndagsförmiddag. Med en kopp te och en skrivbok, en skönlitterär bok samt med papper och färggranna pennor som resulterat i sidor i min Dotted Journal om Drömresan till USA. Det har varit skönt att bara få vara, ta en paus från tankarna som snurrar och skapar oro under natten. I perioder likt denna är jag i ännu större behov av att aktivt pausa, reflektera och samla nya krafter. Jag är så glad för vår balkong då, den bidrar till många uppskattade stunder.

Önskar er en fortsatt fin söndag.


Maj i min Bullet Journal

Ny månad och nya uppslag i min Bullet Journal. Nedan ser du bilder på sidorna för maj månad. Blommorna är en blandning av körsbärsblom och äppleblom i lekfull version. Temafärgen för maj är lila.
 

Maj i min Bullet Journal.

Jag tycks ha hittat ett koncept som fungerar för mig; framsida för månaden, månadsuppslag samt en sida för korta dagboksanteckningar som skrivs på sidan En rad om dagen.


RSS 2.0