Anteckning 23 juli 2018

23 - juli
Idag finns lite mer ro i kroppen, det kändes redan i morse. Jag satt en stund på balkongen efter att ha paketerat gårdagskvällens bakning. Ett lättare sinne gör även att kroppen känns mindre tung att bära. [...]

Min känsla av sammanhang är tydligare idag då mamma med sambo kommer på besök. Vi har pratat i telefon hon och jag. Även min mormor och syster har jag hört av. Jag har personer runt omkring mig.


Ibland kommer känslan av ensamhet över mig

22 - juli
Ibland kommer känslan av ensamhet över mig alltför hastigt. Då har jag svårt att behålla distansen, vara rationell. För är det något som jag är rädd för så är det att vara ensam, att bli lämnad kvar. Att bli övergiven. Jag vet inte varifrån denna känsla kommer, jag har inget starkt minne av att ha blivit övergiven. Som skilsmässobarn är kanske rädslan för ensamhet befogad... Om inte annat kanske det är därifrån som min rädsla kommer. Rädslan för att bli ensam kvar, vara utan familj och ständigt jagas av Ensamheten.


Skärgårdsvistelsen avslutades på Möja

19 - juli
Min ö är platsen som jag under denna resa refererar till ständigt. Stockholms skärgård är delvis bekanta marker, trots att jag inte har varit här förut. Så likt min barndoms ö, men inte alls samma sak. En annan känsla. Ändå trivsamt, jag har det himla bra.

Efter att ha checkat ut från stugbyn och lämnat Finnhamn tog vi båten till ön Möja längst ut i Stockholms skärgård. Både jag och mitt resesällskap önskade ta del av mer skärgårdsidyll och bebyggelse jämfört med de två senaste dagarnas upplevelser i Stockholms skärgård. Möja erbjöd mer bebyggelse i form av fem byar längs östra halvan av ön. Längs torra grusvägar vandrade vi med packning och mindre matsäck i hopp om ökad skärgårdskänsla. I byn Ramsmora förundrades vi över de fina husen och vid färjeläget badade vi i det svalkande vattnet. Först när vi nådde byn Berg, detta efter att även ha varit en sväng i byn Löka, fick vi i oss riktig mat och dryck samt dagens första glass. Innan skärgårdsvistelsen avslutades njöt vi av torsdagskvällen vid klipporna. De var två trötta och mycket nöjda själar som senare på kvällen satt på snabbåten Cinderella tillbaka in till centrala Stockholm. Vi bär med oss många fina minnen från tre dagar i skärgården. ♥


Välkommen till Långvik på ön Möja!


Småbåtshamn i Ramsmora på Möja.



Ramsmora färjeläge.


Dansbanan på Möja, likt den jag dansat på under mina barndomsår.


Vacker sommarkväll på Möja fick avsluta vår skärgårdsvistelse.


Vår andra dag i Stockholms skärgård

Vår andra dag i Stockholms skärgård tog vi båten till Ingmarsö för att upptäcka ytterligare en av öarna i den stora skärgården. Båten dit påminde om den passagerarfärja som jag är uppvuxen att åka med till och från skolan. Ön var förhållandevis lik Finnhamn och bebyggelsen var gles, trots 150 bofasta invånare. Vi promenerade över ön till södra färjeläget där vi köpte glass. Någon direkt badplats syntes inte till, men efter fortsatt utforskande av ön hittade i en vik som erbjöd sol och bad. Några timmar senare begav vi oss tillbaka till vår utgångspunkt Finnhamn. Vi hamnade ganska omgående uppe på Takbaren där vi vilade fötterna, summerade dagen och njöt av kall dryck och mumsig mat.
 
En dagsutflykt till Ingmarsö.


Mitt resesällskap och jag.


Fisk- och skaldjurspaella på Takbaren på Finnhamn.

18 - juli
Vi njuter av fina dagar på soldränkta klippor och längs torra grusvägar på öar i Stockholms skärgård. Dagar av total ro och utan måsten. Livet är så himla fint och jag förundras över hur fint man faktiskt kan ha det. Behov tillgodoses kontinuerligt och jag fascineras av hur tillvaron blir bättre och bättre - vi som redan innan hade det så bra! Det är ett fint och enkelt resesällskap som jag har med mig. Hon gör tillvaron så mycket bättre. ♥



Vi njuter av sköna semesterdagar i skärgården

17 - juli
På en ö som inte är min egen, men som trots det får mig att trivas väl. Som delvis känns som hemma och samtidigt är något nytt. Tryggheten är oväntad, miljön känns självklar. Livet i skärgården kan jag inte annat än älska, jag är ju trots allt ett skärgårdsbarn.



Välkommen till Finnhamn!


Sol och bad vid klipporna.


Besök på Idholmens gård med liten gårdsbutik.

Viken vid Ragnars kiosk erbjöd återhämtning för kropp och själ.

I Stockholms skärgård på ön Finnhamn. Vi vistas på klipporna med Östersjön kluckandes intill. Stilla vatten då båtarna håller sig på avstånd. Havet svalkar gott, kyler ner våra solbrända kroppar. Dagen genererar värme både på utsidan och insidan. Vi njuter av sköna semesterdagar i skärgården. ♥


Baby shower för en vän

En uppskattad vän och tidigare kursare väntar sitt första barn och som en överraskning för henne ordnades en baby shower. Jag var en av dem som närvarande, som blev medbjuden att uppvakta en gemensam vän och blivande mamma. Bara det, att få närvara, gjorde mig så glad - i synnerhet eftersom att jag inte är en självklar del av vännens utbredda vänskapskrets, jag är snarare hon som vännen har lärt känna på senare år.

Väl planerat och med en ovetandes vän blev överraskningsfirandet lyckat på många sätt. Vi fikade, hade presentöppning och lekte lekar. Lördagen präglades av många skratt, mycket värme och för min del av en stark känsla av sammanhang.


Baby shower i temat blått och rosa (med elefanter och prickar).

Present med tillhörande handgjort kort till den blivande mamman.


Fika på Café Notholmen


Fika på Café Notholmen.

Att ha semester innebär att ha tid att göra ingenting alternativt ha möjlighet att göra sådant som inte hinns med i vardagen. Som en fika på Café Notholmen mitt på dagen en fredag. Jag och R mumsade där på godsaker och tog sedan en promenerade i den engelska parken vid det intilliggande slottet. Det var dagens utflykt och avslutning på första semesterveckan.

Vad hittar ni på?


En vilsam start på semestern

8 - juli
När jag gick på semester i fredags eftermiddag kände jag mig inte överdrivet trött. På bussen hem somnade jag dock. Hemma var det soffan som lockade och när R kom hem somnade vi båda i soffan. Det blev hämtpizza till middag och därefter ytterligare några vakna timmar innan läggdags. Idag är det söndag och de senaste två nätterna har bjudit på många timmars sömn. Det behövdes, tydligen. Kvar finns några tankar på jobbet, samtidigt som vardagens arbete känns längre bort än två dygn. En vilsam start på tre veckors semester skulle jag vilja påstå.


RSS 2.0