Första julen med lillprinsen

När julveckan tog sin början packade vi in oss i bilen och åkte till Västkusten. Vi reste smittsäkert och hade för avsikt att enbart umgås med närmaste familjen. Dagen innan julafton delade jag med mig av mina tankar kring att fira julaftonen med båda mina föräldrar, något som inte hade hänt sedan de skilde sig för många år sedan. Inlägget kan du läsa (och nu kommentera) här.

Julafton tog sin början och i pappas hem ute på ön förbereddes för firande. Granen som klätts dagen innan lyste grann och elden sprakade i öppna spisen. På matsalsbordet var det dukat för julfirande. Jag och pappa tog en promenad med lillprinsen till kyrkogården för att hälsa på mina farföräldrar, det kändes fint.


Dukat för julfirande hemma hos pappa.

Lagom till klockan tre var familjen samlad i soffan där vi drack glögg, mumsade pepparkakor och åt julgodis framför Kalle Anka. Till godisfatet hade jag bidragit med fyra av mina totalt åtta olika sorters julgodis (se här!), vilka fick sällskap av julgodis också från mammas och systers kök.

Glögg, pepparkakor och julgodis framför Kalle Anka.

Efter timmen framför teven dukade vi upp för julbord. Därefter fick vi besök av tomten, en snäll sådan som hälsade artigt på vår lillprins. Tre månader gammal var lillprinsen nog för liten för att förstå vem denna märkliga figur var, han kollade mest storögt på mannen i röd dress och vitt skägg. Vi tror att det blir annorlunda kommande år.


Lillprinsens första möte med tomten.

Julklappar delades ut och öppnades, julbordet dukades av och det röjdes undan i köket. På matsalsbordet gjordes plats för julklappslek vilken resulterade skratt och adrenalin. Julfirandet avslutades med den bohuslänska efterrätten äggost serverad med blåbärs- eller björnbärssylt.

Äggost serverad med blåbärs- eller björnbärssylt.
 
Efter att mamma med sambo tagit båten hem till stan och lillprinsen somnat för natten satt vi andra uppe. Kvällen hann bli natten innan lusten att gå till sängs blev påtaglig. Vi satt uppe och spelade spel eller slökollade på teve. En fin och varm familjejul, absolut. Dessutom första julen med lillprinsen.

Hoppas att du också hade en fin julhelg!


Årets åtta olika sorters julgodis

I år blev det gjort åtta olika sorters julgodis! Utöver det bakade jag pepparkaksrulle med lingon, mjuk pepparkaka, saffranskladdkaka, kanelkakor samt juliga mördegskakor. Julgodiset blev en varierad samling smaker som hör julen till och som förhoppningsvis glatt de som har fått smaka godbitarna. En självklar favorit på vårt godisbord är den vita tryffeln med lime som är R's favorit. Själv har jag med god aptit mumsat chokladfudge - den blev galet god! Mandelbollarna gjorde jag som sagt med extra tanke på min mamma. Marsipanhjärtan har jag även dem gjort i många år, det hör liksom till. Brigadeiros är så enkelt att göra och därmed gjordes det en omgång av dessa. Så även pepparkakstryffeln blev gjord, den är lite trevlig. Nyheter för året var lakritstryffeln som enligt min smak var aningen mörk och mastig, inget jag äter i större mängder. Jag vill även slå ett slag för den lyxiga trillingnöten; den hade sina moment i görandet men resultatet lyftes verkligen av mandelmassan - mums!


Årets åtta olika sorters julgodis. Överst från vänster: chokladfudge, lakritstryffel. Andra raden från vänster: pepparkakstryffel, mandelbollar med smak av pistage och lime, brigadeiros, vit tryffel med lime. Nedre raden från vänster: apelsinhjärtan, lyxig trillingnöt.

Jag kan inte annat än vara nöjd med årets julgodis! Det blev ju en del sorter och processen dit var rolig, tidskrävande, kreativ och full av omsorg. Och det bästa av allt är ju att bjuda andra, vilket jag i år har gett min närmaste familj möjlighet att göra.
 
Årets åtta olika sorters julgodis.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-12-20.



Ett julfirande i barndomshemmet att vänta

I år blir julen annorlunda, framför allt på grund av covid-19 och smittspridningen som råder. En stor jul hemma hos min mormor och morfar är inte lämplig, något som annars brukar vara himla mysigt. Denna jul blir även lillprinsens första, vår familjs första jul med en liten. I år firar vi därför julen hemma hos min pappa, i mitt barndomshem ute på ön. Med oss från huvudstaden har vi också min syster. På julafton kommer mamma med sambo ut till ön för att fira tillsammans med oss. Det blir alltså en jul med närmaste familjen och den första julen på tjugofyra år som jag och syster firar tillsammans med båda våra föräldrar. Lillprinsens ankomst till världen förenar och som skilsmässobarn känns det extra speciellt att han inte bara har förenat min och R's familjer utan även har fört samman min (skilda) ursprungsfamilj.

Klapparna under vår lilla gran har packets in i bilen för resa till Västkusten.

Att åter vara hemma på Västkusten känns också värmande, rörelsefriheten är ju till viss del begränsad just nu - med all rätt. För att undvika smitta i möjligaste mån åkte vi därför bil ner från Stockholm. Matsäck medtogs och åts i bilen och det enda stopp vi gjorde längs vägen var för att gå på toaletten och byta blöja på lillen. På skärgårdsbåten ut till ön var det få resenärer till vilka vi så klart höll avstånd. Under dagarna här hemma i Göteborg skall vi bara umgås med mina föräldrar, övriga personer kan vi komma att träffa utomhus.

Det blir som sagt en annorlunda jul i år. För vår familj känns det extra viktigt att vara tillsammans, nu när lillprinsen är här. Kanske hade en gemensam jul med båda mina föräldrar inte varit självklar om pandemin inte hade präglat livet som är nu. Mitt i en värld av ledsamhet med förluster av nära och utbredd ensamhet vill jag söka glädje och hopp, något som årets julfirande bidrar till.

Hur du än firar julen hoppas jag att du får en riktigt god jul med mycket värme, omtanke och extra gott på bordet. Kom ihåg, det kommer en jul även nästa år. Och du, du är inte ensam. 


Julhälsning per post

I en värld med rådande pandemi och smittspridning känns det extra viktigt att skänka en tanke - och en handling - till de som inte har möjlighet att vara lika närvarande i livets storheter. För vår familj har lillprinsens ankomst till livet glatt många, men alla i vår närhet har ännu inte fått möjlighet att träffa honom. Att skicka en hälsning till dessa personer, med ett målat motiv som skulle kunna förställa en liten pojke i juletid, kändes därför extra betydelsefullt. Likt det jag skrev i fjol finns en viss prestation i att skicka julkort - från mig måste det (enligt mig) vara handgjorda. Årets julkortspåse från mig och min familj blev därför sparsmakad men innehållandes mycket värme.

Årets julhälsningar per post.

Skickar du julhälsningar per post detta år?

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-12-18.


Julgodistillverkning

Mandelbollar med pistage och lime.

Här hemma görs det julgodis på löpande band! Jag tycker att det är så roligt och många av favoriterna på godisbordet har funnits med i flera år. Just denna adventstid och jul har jag en extra lång lista på trevligheter att bjuda på till glöggen (eller annan varm dryck). Favoriter från tidigare år har blivit gjorda och jag har också testat några nya sorter. Jag har dock insett att jag inte hinner göra alla tjugoåtta sorters julgodis och bakverk som jag för tillfället har på min lista... Och det är kanske okej att skala ner, allt godis kan ju inte tänkbart ätas upp under julens firanden. Det hade varit en annan sak om adventsfika med vänner och bekanta hade varit ett alternativ denna december, men med rådande smittspridning är det ju inte lämpligt.

Det är därför med glädje som jag lägger tid och engagemang i julgodiset som kommer att medtas till julfirande med familjen. De om några bjuder jag mer än gärna på godsakerna! Ikväll har jag gjort en av mammas favoriter på godisbordet; mandelbollar med smak av pistage och lime, receptet finner du här.

Vilka är dina favoriter på julens godisbord?


Betydelsen av en arbetsplats under föräldraledigheten

Tidigare i veckan var jag och lillprinsen på besök på min arbetsplats. Under rådande pandemi var det få kollegor på plats i huset. De få jag fick möjlighet att träffa mötte oss med sådan värme och jag kände mig så uppskattad som kollega. Mina arbetskamrater hade samlat ihop till en present till lillen i form av jättefina klädesplagg - så fint av dem, deras omtanke värmer! Vi fikade nere i matsalen där det fanns möjlighet att hålla avstånd till varandra. Jag hade bakat mjuk pepparkaka samt gjort brigadeiros.

Brigadeiros (brasilianska chokladkolabollar). Bild från arkivet.

När jag satt på bussen hem kände jag mig förvånansvärt glad inombords. Att återse kollegor och arbetsplatsen gav mig en förstärkt känsla av sammanhang, något som jag upplever extra betydelsefullt då pågående pandemi begränsar social fysisk samvaro. Att känna sig delaktig i ett arbete och i en arbetsgrupp, så även under föräldraledigheten då det praktiska arbetet är pausat, tror jag är viktigt för att lättare kunna anpassa sig till återgången och en vardag då lillprinsen inte finns intill hela tiden.


Vecka femtioett till femtiotre i min Bullet Journal

Årets sista tre veckor har i min bullet journal fått samlas på ett enda uppslag. Veckan som vi nu har inlett har jag på ena sidan medan julveckan och de sista dagarna av året har fått ta plats på den andra. Julen tillbringas på annat håll än hemma och göromålen är därför få - och då behövs inte så mycket plats för dessa dagar i min journal.



Vecka femtioett till femtiotre i min bullet journal.

Liksom föregående två veckor i december går veckouppslaget i blått och guld. Dekorationerna består av julgranskulor i nämnda färger samt washitejp likt på tidigare uppslag. Att göra veckouppslag är roligt - det uppmuntrar till variation och ger mig ännu ett skäl att i större utsträckning använda min bullet journal. Övriga sidor för december månad i min bullet journal hittar du här.


Julstök i adventstid

Här hemma julstökas det i adventstid. Just nu doftar det gott av den griljerade julskinkan som jag nyss tog ur ugnen. För ja, jag tycker att man får mumsa på smörgåsar med julskinka och senap även veckorna innan julafton. Än så länge har jag i december gjort tre olika sorters julgodis, varav en är redan uppäten (!), och fler sorter kommer det att bli! Några enstaka julkort har jag förhoppningen att knåpa ihop och få iväg nästa vecka. Lillprinsen förundras av lamporna och den ständigt tända advents-belysningen här hemma. Också jag njuter av vårt upplysta hem då färgen utanför fönstret är evigt grå.

Hemmagjord chokladfudge.

Jag vill tro att det är lite extra mysigt att vara hemma med liten i adventstid. Då får jag tid att rå om liten, adventsfika när jag vill och med gott samvete gosa ner mig i soffan. Dessutom finns ju tid att julstöka - om än med regelbundna pauser för att vara mamma åt lillprinsen. Jag tycker så mycket om livet som är nu och tiden vi befinner oss i.

Har du något julgodis eller annat pyssel i adventstid att tipsa om?


Sidor i adventstid i min Bullet Journal

Denna speciella månad med mycket minnesvärt och traditionsenligt att se fram emot har jag ägnat några extra sidor i min bullet journal. Ett decemberbingo har fått ta plats bredvid en sida med ord som jag förknippar med tiden som är nu. Orden har skrivits i olika typsnitt och med olika pennor som också återfinns på övriga sidor för december månad. Jag tycker att det blev fint! Dessutom var skapandet av dessa sidor en stund av kreativitet.

Decemberbingo och en sida med ord i adventstid.


Andra advent

Efter att R har bakat pepparkakshus och fått hemmet att dofta jul väcks även min lust att baka inför julen. Resultatet blir kanelkakor och juliga mördegskakor. Enligt mig kanske inte det mest stoltserande att bjuda på, däremot utmärkt till vardagens fika i adventstid. Utöver bakande har jag idag gjort ett julkort, lyssnat på julmusik och fått inspiration till att fortsätta med årets julbak och julgodistillverkning.

Kanelkakor i adventstid.

Hoppas att du har haft en mysig andra advent!


Vecka fyrtionio och femtio i min Bullet Journal

I min bullet journal använder jag mig framför allt av månadsöversikter. Att ha veckouppslag med plats att fylla i listor på daglig basis har jag sällan behov av. Med julen nalkandes känner jag dock att jag behöver mer plats än vad decembers månadsöversikt ger mig och därför väljer jag denna månad att faktiskt göra plats för veckorna i december.

Vecka fyrtionio och femtio i min bullet journal.

Ovan kan du se uppslaget där jag kombinerat vecka fyrtionio och femtio i min journal. Jag har fortsatt med temat blått och guld, använt mig av washitejpen som återfinns på tidigare uppslag samt låtit julgranskulorna från min mood tracker flytta in även på detta uppslag. Övriga sidor för december månad i min bullet journal hittar du här.


En resa som kändes viktig

Av mina föräldrar får jag tydligt bekräftat att det var rätt beslut av mig att jag tillsammans med lillprinsen kom på besök hem till Göteborg. Rådande pandemi med eskalerande smittspridning fick mig så klart att fundera en ytterligare gång på om jag faktiskt skulle åka. Att mina föräldrar skulle få träffa lillprinsen igen kändes samtidigt viktigt, nu när han är liten och växer så snabbt...

Det är lätt att peka finger och döma andras val i dessa tider, jag gör det också. För egen del kan jag bara förhålla mig restriktivt till många nya sociala kontakter. Det har under hösten som föräldraledig fått till följd att jag och lillprinsen främst har hållit oss hemma, vi har tagit barnvagnspromenader samt gjort ett och annat besök i matbutiken. Vissa familjemedlemmar boendes i närheten har vi träffat och jag har tagit enstaka promenader med vänner. Jag och lillen har även besökt diverse vårdgivare, det har liksom behövts. Alla dagar har jag varit noga med handhygienen. Det är lätt att gå till försvar och påtala det man gör (och det man avstår från att göra) för att bidra till minskad smittspridning. Jag kände mig dock säker och ansvarsfull under resan till och från Göteborg. Vi måste våga lita på det kollektiva ansvaret!

I efterhand inser jag att mitt och lillprinsens besök i Göteborg var viktigt, för hela familjen. Lillprinsens morföräldrar uttryckte sådan glädje och förundran i hans närvaro; jag fick distans från vardagen och en stärkt känsla av samhörighet; och lillprinsen trivdes gott i de hem som delvis känns som mina. Det var verkligen en fantastisk långhelg med familjen! Om något så har pandemin tvingat oss att se saker ur nya perspektiv, däribland att uppmärksamma vad som är viktigt i livet. För mig är det familjen - och lillprinsens ankomst kunde inte ha kommit mer lägligt.


RSS 2.0