Med en annan syn

Jag har åkt till Stockholm - och det med en annan syn. Framtiden väntar och det kan mycket väl bli så att jag lever mitt vuxna liv i huvudstaden. I alla fall i några år. Bara för att man flyttar, behöver ju inte det betyda att man stannar för all framtid. Man kan ju alltid flytta tillbaka hem. Men några år i Stockholm kan mycket väl komma i min väg. Eftersom min pojkvän är här ifrån, faller det sig ganska naturligt. Han flyttade ju ner till mig, jag vill göra det samma för honom. Under hösten har jag funderat fram och tillbaka. Det krävs många timmars tänkande och övervägande för att jag ens ska kunna släppa taget om min ö, min tillvaro här hemma. Men vem har sagt att en ny stad inte kan bli ett nytt hem? Ett nytt hem, det borde jag klara. Som det är nu har jag ju tre hem. Hela mitt liv (bortsett från mina tre första år här i världen) har jag bott på två ställen. Ett nytt hem är kanske precis vad jag behöver. Samtidigt måste jag nog inse något som är så självklart för mig, egentligen; man kan ha flera hem. Jag har faktiskt aldrig bott på bara ett ställe. Jag har aldrig sett hela min garderob på en gång, jag har aldrig kunnat välja skor efter tillfälle (om jag inte planerat i förväg att det och det och det ska med...). Ett nytt hem, en ny tillvaro.

Med en annan syn. Jag har svårt att släppa taget, men ibland är det något man får offra, för att vinna något annat. Och jag vill vinna kärleken och det kräver sina uppoffringar.
 Jag måste erkänna att det kändes aningen konstigt, innan jag åkte upp. Rädsla blandat med förväntningar och livsglädje är en skrämmande känsla. Vi får se hur det känns, när jag kommer hem och åter befinner mig i vardagen.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2010-12-26.


Blogginfo inför kommande dagar

Förhoppningsvis sitter jag på tåget nu. På väg mot Stockholm. Jag kan erkänna att jag sitter här med pirrande magen på grund av förseningarna som nästan är omöjliga att undvika och med en förväntan så stark att jag har nära till tårar.

Bloggen kommer under den kommande tiden att vara ganska tom, men jag har tidsinställt inlägg som dyker upp lite då och då. Kommentarerna granskas, mest för att jag ska kunna hålla koll på vilka kommentarer jag har svarat på och inte.

Jag beräknar vara hemma runt den 7 januari.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2010-12-27.


Klappar jag fick på Annandagen


Julklapparna jag fick på Annandagen: fin adressbok, till kortmakandet; pärlor, färg och stans och kuvert med pengar.

(Igår) På annandagen firade jag jul med mamma och släkten på hennes sida. Mycket trevligt och i all enkelhet. Vi åkte hem elva men var hemma en timme senare. Vi svängde nämligen förbi Rickard, för att jag skulle kunna få med mig saker även från honom. Jag åker ju till Stockholm idag och jag kan tala om att jag mår illa. När allt vad heter kläder, skor, matteböcker och julgodis var nerlagt i väskor, var klockan två. Och mitt tåg går klockan åtta... Jag har sovit tre och en halv timma i natt och det känns. Hela min kropp reagerar på sömnbrist. Nu gäller det bara att ta sig till tåget och sen får jag sova. Sova... Det ser jag fram emot.


Började om


Halsduken än så länge.

För en månad sedan berättade jag att jag har börjat sticka en halsduk, läs mer här. Den borde ju vara klar vid det här laget - om det inte vore för att jag repade upp allt. Det blev inte bra, jag blev inte nöjd. Så det du kan se på bilden ovan är halsduken i nuläget. Jag gjorde en liten ändring; istället för fyra räta vs. fyra aviga, valde jag att sticka två räta vs. två aviga. Det är så jag har gjort min mössa. Inte heller den är klar, men jag jobbar på det.
 Du har alltså precis fått en inblick i vad jag kommer göra på tåget, när jag i morgon åker till Stockholm.


Det här med tidsinställda inlägg...

Jag behöver er hjälp. Eftersom jag lätt får dåligt samvete, när det inte publiceras inlägg här i bloggen, ska jag tidsinställa inlägg som publiceras den närmaste tiden. Men tror ni att det går? Nej. Jag gör som man ska göra (Ja, jag har läst instruktionerna från blogg.se), men det går inte alls. Inlägget publiceras då jag trycker på knappen, inte då jag har ställt in att det ska publiceras. Vad gör jag för fel? Har ni någon aning? Tacksam för svar, snarast.

Uppdatering (kl. 13.47): Jag har nu lyckats publicera ett tidsinställt inlägg. Jag vet inte varför det inte fungerade de två första gångerna. Men det är som man brukar säga; tredje gången gillt.


På språng

God morgon!
Det är en aningen stressad och snurrig Jasmine som skriver. Idag är det nämligen Annandag Jul, som ska firas hemma hos mormor och morfar. I morgon vid denna tid sitter jag på tåget till huvudstaden. Och innan dess ska jag ha hunnit packa en väska med innehåll från tre hem, plockat undan kortmakeriet som ligger framme och lätt dammar igen, firat jul med släkten på mammas sida, andats... Det låter kanske inte mycket, men allt tar sin tid. Och jag har mindre än tjugofyra timmar på mig. Hallå... Hjälp, någon? Planeringsmänniska som jag är, har jag självklart skrivit en packlista. Och självklart har jag stenkoll på hur jag vill att mina sista timmar i Göteborg detta år ska bli. Just det; vill. Det är ju känt att planer lätt går i kras och därför bör jag ha en reservplan - men det har jag inte. Jag tror bara på mig själv, på att jag kommer lyckas komma iväg till tåget i morgon bitti och då var någorlunda vacker. Och väskan, den måste jag ha med. Utan den blir det kaos... På språng allra minst. Och aningen, bara aningen, pressad.


Otrygg utan din närhet

Rickard är på väg till Stockholm. Han är på väg femtio mil bort närmare bestämt. Han åker längre och längre bort. Han kör på isiga vägar och dessutom på Juldagen. En viss oro har infunnit sig. Inte bara för att han åker bil ute på riskabla vägar, utan också för att han inte är här. Femtio mil. Vårt distansförhållande. En gång i tiden levde vi på distans. Vi sågs en gång i månaden, en helg då vi älskade varandra väldigt intensivt. Så mycket lycka på så kort tid. Nu är jag van att känna lycka varje dag. När han finns nära, vet jag att jag med enkelhet kan ta mig hem till honom. Jag vet att han kommer och hämtar mig, om det är kris och var jag än befinner mig. Han kommer. Han kommer till mig. Men lika enkelt är det inte nu, när han är på väg bort. Oron över att bli lämnad kvar. Jag och Rickard har pratat om det mycket; om att jag inte ska vara orolig för att han lämnar mig. Det är en inre känsla jag har. Alla bråk som mynnar ut i annat än försoning, gör att jag blir rädd. Tanken på att Rickard kanske gör slut med mig av anledning att jag betedde mig så illa har smugit sig på många gånger. Men Rickard kommer inte att lämna mig. Vi älskar varandra djupt.
 Rickard är på väg till Stockholm. Jag är kvar hemma. På måndag kommer jag. Men tills dess... Tills dess är jag otrygg. Jag är otrygg utan din närhet.


Det är ju bara en (två) gång(er) om året

Hej kära vänner.
Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt trevlig Julafton. Min har varit kanon. Vid tre samlades släkten på pappas sida nere hos min farbror. Kalle Anka och glögg tillsammans med god ost på pepparkakor fick inleda aftonen. Efter det var det julbord, julklappsutdelning (med tomte på besök, självklart), kaffe och godis och slutligen julklappsleken. Jag följde Rickard ner till båten som lämnade bryggan vid tolv. Han sover hemma hos sig i natt, för att kunna komma iväg till Stockholm tidigt i morgon bitti. Han ska fira jul med sin familj på juldagen, eftersom även hans familj spretar åt åtskilliga håll. Jag själv tar tåget upp till huvudstaden på måndag morgon. Innan dess ska jag ha hunnit fira jul ännu en gång. Oförskämd som jag är, har jag valt att avstå från ett julfirande i morgon. Mammas sambo har blivit en del av familjen och därför är det julbord även på hans sida. Men jag orkar helt enkelt inte. Julmaten kan alltför lätt stiga mig upp över öronen. En dag innan nästa julbord låter rimligt. Därför vilar jag hemma i morgon, för att på Annandag Jul bege mig till mormor och morfar och fira jul med släkten på mammas sida. Då kommer jag verkligen att sakna Rickard...

För mig är julen en verkligt intensiv helg. Alla är uppspelta (även jag, kanske är det till och med jag som framstår som mest galen) och ljudvolymen är maxad. Det är trevligt, det ska jag inte skriva något ont om - men det är intensivt. Och ibland för intensivt. Men jul är jul. Det är ju bara jul en gång (två gånger i mitt fall) om året. Jag antar att man ska glädjas åt stämningen och sluta klaga. Men det faktum att man blir trött som självaste tomten efter risgrynsgröt är ett känt faktum. Speciellt för mig, som snart ser dubbelt, eftersom ögonen går i kors på mig.

Jag önskar er en fortsatt trevlig julhelg. Nu ska jag sova, natti.



God Jul



Jag vill bara önska dig en riktigt God Jul. Många kramar och mycket kärlek till dig.


Granen är klädd!


Julgranen är klädd!

Idag har julgranen blivit smyckad med diverse kulor i allt från guld till rött och slutligen några rosa kulor. Riktigt grant, om ni frågar mig. Dessutom bekläddes granen lite extra fint, då vi valde att hänga upp flera år gamla smällkarameller (utan innehåll, så klart). Brasan brann mysigt och gjorde huset varmt, men dessvärre slocknade den strax innan jag tog kortet...
 Hela familjen har sett på filmen 'En prinsessan dagbok 2', som sändes på Tv4 under eftermiddagen. Jag, L och Rickard har spelat Göteborgsspelet också (, som jag tyvärr förlorade.). En dag i gemenskapens tecken helt enkelt.

Vad har du gjort idag? Är granen där hemma klädd? Eller du kanske inte ens har tagit in något träd att pynta??


Dagen före Julafton



Dagen före julafton. Klapparna är inslagna och utanför fönstret ligger snön vit. Finns det ens en möjlighet att all snön försvinner tills imorgon? Jag skulle inte tro det. Något Medelhavsklimat av värsta slag får vi nog inte uppleva - inte denna vintern i alla fall. Julstressen är som bortblåst. Jag ska njuta av julen, det bestämde jag mig för, när jag i måndags köpte samtliga julklappar. Det var sista rycket, nu återstår bara ledighet. Idag ska julgranen hemma hos pappa kläs, något som vi gör varje år dagen före aftonen. Rickard kommer också ut, för att hjälpa till. Han ska vara med på Julafton, som firas hos min farbror och hans familj. Vi blir närmare femton personer, vilket jag tycker är ganska lagom för att fira julafton. Hur många tycker du att man ska vara på julafton, för att få bästa stämning?


Utdrag; Som om det inte vore nog

Några rader ur det senaste jag skrev...

"En liten tanke då och då. Som om det inte behöver vara mer. Jag har börjat glömma. Jag har börjat att förstå. Som om det är på tiden nu. Jag borde ha gått vidare för länge sedan. Men känslan sitter djupt och jag vill inte tappa greppet. Att falla handlöst, bara för att man inte vågar prova något nytt. Känslorna för dig har funnits i flera år. Och att bara lämna allt bakom sig, vore som att lämna bort en stor bit av mig själv. Men vad är fyra år i ett liv på sjuttio? Vad är några dagar av sorg, när andras liv består av konstant elände? Som om det inte vore nog."


Skriva i ett block

Orden räckte inte till och här står jag nu med ord i överflöd. Jag vill skriva, låt mig skriva. Men jag vill inte skriva öppet, jag vill skriva för mig själv. Om en vecka tar jag tåget till Stockholm och det känns knasigt (mer om det längre fram). Ett block är vad jag vill ha. Inte som julklapp, jag vill köpa mig ett block - själv. Denna gång ska det vara ett fint block med sidor som endast jag ska fylla. Och orden ska komma direkt ur hjärtat. Jag har tappat de tiderna, då jag skrev för mig själv. Jag vill skriva dagbok igen, men ändå inte som en bok med vardagliga består. I den boken ska jag skriva om det som finns här inne, du vet om det som kallas hjärtat; där det gör ont och där de känns som mest. Det som finns där inne vill jag skriva om. Jag ska köpa mig ett block, detta håller inte annars.


Old Style



Ny kategori i Jasmine's Kortmakeri! Eftersom jag verkligen har hittat mitt brinnande intresse, märker jag att min talang utvecklas och att jag mer och mer riktar in mig på en egen stil. På bilderna ovan ser du två kort, varav ett har jag publicerat i november. De andra detaljerna är från ett nytt kort, som jag skapade idag. Jag har valt att kalla kollektionen för Old Style. Jag har alltid varit svag för papper som ser äldre ut - speciellt om de påminner om en gammal tidning. Text, matta färger och detaljer är tecken på ett perfekt papper! Korten i den nya kategorin har inspiration och inslag av dessa papper i kombination med rosor, band och pärlor. Jag är riktigt nöjd. Det ska bli kul att höra vad andra tycker, så lämna mer än gärna din åsikt! Tack.


Marabou VinterVit


Marabou VinterVit

Rickard vet att jag har letat som en galning efter vinterns nyhet från Marabou. Jag har varit i samtliga butiker i närheten av mina tre hem, men inte sett en enda skymt av något vitt... Min söta älskling kom idag hem med en överraskning; nämligen en chokladkaka i vit förpackning. Söta Rickard köpte den till mig, när han handlade på väg hem från jobbet. Kärlek.
Och chokladen, den smakar gott. Ren vit choklad som är på gränsen till för söt - så söt att det sticker i halsen.



Och än en gång har jag klarat det!

Vem hade kunnat tro att jag skulle hinna köpa samtliga julklappar (med några minus) på mindre än två timmar? (Ingen räcker upp handen...) Det trodde inte jag heller. Eftersom jag visste på ett ungefär vad jag ville ha, var det ganska enkelt att inhandla det. Och nu snurrar julrim i huvudet på mig, är det inte irriterande så säg. Som sagt... (Inte alls bra, men irriterande.) Jag orkade inte åka till pysselbutiken hemma hos mamma och inte heller till biblioteket som ligger i närheten. Rean får vara, idag hittade jag en annan butik (har varit där förut, men det var länge sedan) där de säljer material till mitt kortmakande mycket billigare.

Och än en gång har jag klarat att inhandla julklapparna. Det har tagit emot, det har gjort ont och jag hade nästan gett upp hoppet (läs mer här), men jag lyckades tillslut.



Inleder julveckan

På tv pratar de om att julveckan har inletts. Det är något jag känner till mycket väl. Att påstå att jag inte är överstressad är att tala i lögner. Ett svagt psyke leder till passivitet och det har i sin tur lett till att inga julklappar är inhandlade. Jag har därför tagit fram min överdrivna och ganska riskabla planeringssida. Jag skriver listor för allt - nu menar jag allt! Vad jag ska göra idag, varje julklapp ska inhandlas där, jag vet ungefär när och var jag ska ta min buss, till vilket ställe, hur lång tid jag har på mig där, sen vidare, göra det, försöker planera in en stund där jag kan andas och sen... är det tänkt att dagen ska sluta hemma hos Rickard.


Grisar i marsipan.

Julbaket i helgen gick bra, trots att det inte blev som jag hade tänkt mig. Vid fyra igår var jag klar med mitt julgodis för i år; Limetryffel, Mozartkulor, Marsipanhjärtan med smak av apelsin och små figurer i marsipan (detta år blev det bara grisar och tomtar). På kvällen var jag på Jul på Liseberg tillsammans med Rickard. Väldigt mysigt och en stund för bara mig och Rickard. Nykära på nytt? Det kändes lite så. Förhållandet blir starkare för varje upp- och nedgång vi tar oss igenom.

Hej, läsare. Kul att ni hänger kvar, trots att jag uppdaterar dåligt. Ledsen för det, tiderna är ojämna för tillfället. Men jag tycker om er och skänker er tankar varje dag. Kärlek till er.



Julbak


Julbak!

Helgen innan julafton och jag tillbringar mesta tiden i köket. Eller ja, det är tänkt så. Än så länge har jag gjort en variant av julgodis. En riktigt kär favorit från min sida, nämligen Limetryffel. Jag kom igång ganska sent, därav anledningen till att jag inte har hunnit göra fler sorter idag. Men det gör ingenting. Jag har sammanlagt bara fyra sorters julgodis att göra i år. Det blev inte fler, på grund av diverse anledningar. Dessutom kommer Rickard hit för att hjälpa till. Och jag tror säkerligen att min lillasyster har lust att knåda ihop små grisar av marsipan.

Vilket julgodis bakar du? Den klassiska favoriten enligt dig?


Utdrag; Järngrepp

"Hur mycket jag än försöker, kan jag inte förneka att jag i dessa stunder tänker på dig. På hur du fångade mig och höll fast mig i ett järngrepp och på hur jag lät dig hållas, för att du sedan skulle släppa taget om mig helt och lämna mig åt ödet."

Efter dessa orden skrev jag mitt mest ärliga utdrag. Så ärlig har jag bara varit i tal, nu skrev jag ner det jag kände. Det blev fint, det gjorde ont. Men nu har jag skrivit ner vad som hände. Är så länge är de orden bara för mig. Men en dag, när jag publicerar min bok och berättar om en kärlek som aldrig avtar, då ska ni få läsa. Då ska du få läsa vad kärlek för mig är. Järngrepp. Du höll mig i ett järngrepp.


Skrivning med tema Framtiden


Skrivning med tema Framtiden.

Jag har just skrivit en uppsats som framtiden. Eftersom ämnet var Svenska B, kunde jag sitta i lugn och ro och bara njuta av att få skriva. Jag har aldrig tyckt att Svenska i skolan har varit svårt (dock har jag varit en trotsig unge, när jag under lågstadiet vägrade att skriva berättelser). Dessutom var skrivningens ämne intressant; framtiden. Visst kan jag erkänna att det var en del pusselbitar som skulle falla på plats, men det gick bra. Jag känner mig nöjd, trots att jag inte fick förmedlat allt det jag ville. Men i stora drag gick det bra och rädslan för sänkt betyg har aldrig existerat, när det gäller Svenska.


Det här med julklappar

Ärligt talat; det känns bara dumt. Efter misslyckandet på provet idag, försökte jag ta mig samman och åtminstone ta mig till stan för att kolla en genomtänkt julklapp. Jag trodde åtminstone att den var genomtänkt, men det visade sig vara rena misslyckandet. Jag visste inte alls var jag skulle at vägen och det hela slutade med att jag halvsprang till närmaste busstation. Jag ville bara hem. Som vanligt. Att gå på stan - främst då det gäller julklappsinhandling - gör att jag drabbas av panik. Frågan är om det är värt det...
 Så mycket pengar, så mycket tid. Alla rim som ska skrivas (vilket i och för sig är riktigt roligt enligt mig), presenter som ska slås in, pengar som ska läggas ut, stressen som ska hanteras... Alltihop blir bara suddigt och i slutändan känns det inte som att det är värt allt besvär. När jag tänker på hur jobbigt jag känner att det är innan jul, känns det som att mina närstående inte ska behöva lägga ner all den mödan och tiden som de lägger ner på julklappar till mig. Jag uppskattar inte att få saker så mycket, att det är värt pengarna och tiden. Det är inte värt det. Det känns bara dumt.
 Julen ska vara en högtid då familj och vänner samlas, just för att njuta av varandras sällskap. Men istället är julen en högtid med överflöd av julklappar, mat som mättar i högsta grad och med en tillgjordhet som får mig att vilja kräkas. Och så ska det ju inte vara. Jul ska vara roligt, inte göra folket (sett från min synvinkel) sönderstressade, pressade och några tusenlappar fattigare. Det här med julklappar är inte min starka sida.


Jag är trött på...

Jag är trött på skolan, på lärare som inte kan lära ut, på elever som inte visar hänsyn, som spelar tennis med en gitarr och som skriker ståendes på bordet. Jag är trött på att vara ambitiös, på att ställa upp och på att ständigt behöva prioritera. Jag är trött på mycket folk, på att ständigt ha någon i röven och på att ständigt försöka fly undan världen. Jag är trött på julklappar som aldrig blir köpta och som kräver alldeles för mycket liv av mig. Och jag är trött på att inte veta var jag hör hemma...


Jag borde klara det


Vacker morgon på ön.

Sovmorgon med en vacker förmiddag. Bra bok läses på väg till skolan. Musik i öronen, när jag gick genom vackraste området i stan. I skolan med harmoni. Jag borde klara provet i matematik, efter denna underbara morgon. Provet är det enda jag ska göra i skolan idag, sen slutar jag. Då blir det en runda på stan, för att förhoppningsvis hitta en julklapp. Stressigt, men sant. Tidsoptimisten Jasmine hinner med allt, eller inte.

Skrivningen igår kändes först bra, men sen kom jag på allt som jag hade glömt att skriva. Vi får se vad resultatet blir. Jag vill så gärna lyckas.

Trevlig dag!


Lätt att berömma, men svårare att vara stolt

Det finns många av oss, som har lätt för att berömma. Vi kan säga fina ord om en väns nya jacka, berömma hur fint hon där borta skriver eller ge en komplimang om hans utseende. Att beundra och skänka fina ord är inte så svårt, inte egentligen. Det som är desto svårare är att vara stolt över sig själv. Många av oss slåss mot ett dåligt självförtroende. Nerbrutna av omgivning och för evigt dömda att vara sämre än det ärliga värdet. Ett värde som vi alla människor har. Samma värde, ingen är mer värd än någon annan. Men trots att det är så, är det mycket lättare att berömma andra än att vara stolt för det man själv åstadkommer. En tanke, som tåls att tänkas på.

Tackar skribenten bakom bloggen toughts, för att du gav mig inspiration till att skriva inlägget.


Utdrag; Du var min drog.

"Han har något visst. Något som påminner om dig. Min blick kan slitas från honom, det är skillnaden får dig. Du var min drog, det låter vulgärt. Och uttrycket är uttjatat. Det finns till och med en låt med en titel; du är min drog. You’re my heroin. Men det spelar ingen roll. Det var så jag kände. Och låten bekräftar att det inte bara är jag som har älskat. Jag är inte den enda som har älskat högt och intensivt. Men kärleken till dig var inte högljudd, den var bara intensiv. Ett enda förlopp av intensivt trevande efter dig. Så är det inte nu. Du är ute ur mitt liv och jag går vidare. ..."


Utdrag; I röran av alla falska ord fanns sanningen.

Skrivandet stannar upp, inväntar nya order och börjar sedan skriva på nytt. Det var ett tag sedan, men här kommer ett utdrag. Efterlängtat?

"Oavsett om du sårade eller brydde dig om, fanns där alltid en känsla av ärlighet. I röran av alla falska ord fanns sanningen. Den speglade sig i dina ögon och jag fick ta del av något unikt. Jag fick ta del av en annan människas inre, utan att behöva anstränga mig. Du kom till mig och jag lät dig komma in. Du kom in i mig och du omslöt mitt hjärta. Du kramade mig med din blick. Din famn höll om mig. Och ditt leende höll min kärlek i schack. Din kärlek. Så obeskrivlig, men samtidigt så enkel att förklara för mig själv. För mig själv, andra har svårt att förstå."


Detaljer på Kort 68



Sega söndag mynnade ut i två kort. Detaljrika, men jag vet att jag kan bättre. Jag behöver bara öva lite mer. Men nöjd det är jag, definitivt. Ovan ser du detaljer på kort 68. Det är ett enkelt julkort, som du tidigare har fått en skymt av. Det blev klart, precis vad jag hade hoppats på. Dessutom fick jag till ännu ett kort. Det finns alltså två nya julkort i Kortmakeriet, kika in!


Inlärningstips!

Det är konstaterat att vi lär oss på olika sätt. I skolan finns det elever som pluggar hårt, alltid tar handledning och sitter kvar efter lektionstid. Bland studenterna finns också de som läser texten en gång och sen sätter högsta betyg på provet. Vi är alla olika. Och just därför måste vi hitta våra egna knep för att lyckas med studierna.
 Jag har alltid haft svårt för att plugga. Lyckligtvis lär jag mig det mesta under lektionerna, vilket gör att jag ligger en bra bit efter om jag är frånvarande. Men det är inte alltid minnet kommer ihåg exakt det läraren sa under föreläsningen. Då sitter jag där som ett frågetecken och bläddrar igenom minnet. Under åren (i alla fall de senare) har jag hittat metoder som passar mig bra. Kreativ som jag är, fungerar det alldeles utmärkt att använda den talangen även när jag pluggar:

- Läs materialet du får.
- Andra gången du läser bör du noterar små sammanfattningar i marginalen.
- Använd överstrykningspennan på det som är extra viktigt.
- Ta hjälp utan färger: olika färger på överstrykningspennorna för olika saker (exempelvis hur viktigt diverse viktigheter är eller en specifik färg förknippat till en något visst).
- Gör tankekartor! På så sätt får du en överblick av det som du ska kunna, samtidigt som du med enkelhet kan kika närmare på det som känns svårt.
- Rubriker kan underlätta att minnas och förstå en text. Läroböckerna använder sig av rubriker och underrubriker, något som man även bör använda som studieteknik.


Inlärningstips!

Motivationen till att plugga idag var inte alls så positiv som jag hade hoppats på. Jag skäms faktiskt över hur många timmar jag har segat vid datorn idag. Men jag lyckades efter många timmar övertala mig själv att i alla fall ta mig en titt på arbetet igen. Jag satt med skolarbetet en timme idag, med fyra överstrykningspennor och fyra samhällsideologier att lära mig. Det var roligt, det erkänner jag villigt. Men det som känns ännu bättre är att jag nu har helgen ledig. Jag tror minsann att jag ska färdigställa kortet, som har legat på skrivbordet och lockat på mig hela dagen.


Det blir ljusare igen

Tänd ett ljus och låt det brinna
låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
men det blir ljusare igen


Tänd Ett Ljus


Man kan om man vill

Pluggandet hänger över mig och gör mig stressad, men jag försöker ta det lugnt. Igår satt jag tre timmar med aktivt pluggande - på bestämd tid. Då var jag inställd på att jag under dessa timmar skulle plugga och då fungerade det bra. Att ha i åtanke att "jag snart är klar för idag och får göra annat" underlättade verkligen för mig. Jag måste plugga några timmar även idag och till det har jag en bra mycket bättre inställning än jag hade igår morse. Då kändes det bara tungt och jobbigt. Att plugga på helgen är inte min starka sida.


Kortmakande.

Efter plugg är det fritt fram att göra vad man vill. Jag valde att ta hand om min älskade blogg, som inte alls har samma framgång som för en månad sedan. Men vad gör det; bloggandet ska ju vara roligt. Och mina underbara läsare stannar kvar. Ni stannar - trots att jag bloggar som en torr kotte ibland. Inspirationslöst och oviktigt, men ni fortsätter att läsa och kommentera. Det uppskattas, kärlek till er.
 Kortmakande hann jag också med. Som ni kan se på bilden ovan håller jag på med ett enkelt julkort. Än så länge är idén simpel, men man vet aldrig vad jag kan ta mig till in i det sista. Än så länge är jag nöjd och min förhoppning är att kortet ska vara av det billigare slaget. Perfekt att posta till en vän man tycker om. Blir kortet inte sålt inom kort, använder jag det nog själv. Det finns ju fler kort att köpa i Mitt Kortmakeri.

Man kan om man bara vill. Anstränger man sig och gör det bästa av situationen, kan man faktiskt hinna med allt det man vill göra. En positiv inställning är grunden, sen är det fritt fram. Jag känner mig faktiskt lite stolt. Tidsoptimisten, den negativa personen och den naiva Jasmine har äntligen lyckats kombinera skola med helg.


Abstrakta målningar med konkreta former som i sin helhet bildar ingenting

Att sitta på lektioner och lyssna på en lärare som har föreläsning kräver extrem koncentration. Jag har ofta väldigt svårt för att bara sitta still och lyssna. Antingen måste jag anteckna det läraren säger eller gör något annat. Vanligtvis använder jag min kreativa ådra, för att hålla mig lugn. Min konst är något som alltid fungerar. Sen högstadiet (om inte tidigare än så) har jag alltid kladdat i mina block. Små teckningar som blir till större och större. Abstrakta målningar med konkreta former som i sin helhet bildar ingenting. Bara känslor och flödande kreativitet.






Min konst.


Pluggar!

Eftersom jag har skrivning på tisdag, krävs det av mig att jag sitter med förberedelserna under helgen. Det gör mig förargad, jag behöver min helg för att kunna återhämta mig. Men det bryr väl sig inte skolan om, egentligen.
De senaste två timmarna har jag tillbringat nere vid köksbordet, läsandes ett häfte om olika ideologier samtidigt som pennan har glött. Jag försöker strukturera upp mina anteckningar genom att göra tankekartor. Förr var det den värsta metoden jag visste, men när jag märkte av svårigheten med listor övergick jag till den ändå. Tankekartor har hjälpt mig mycket. Visst blir det rörigt och inte alls den strukturerade och raka uppställningen som jag önskar, men den är lätt att fylla på och i allmänhet enkel att förstå sig på.


Tankekartor är en studieteknik som passar mig bra.

Jag behövde en paus, därav anledningen till att jag sitter här. Är helt slut i kroppen av diverse anledningar och borde därför sova en stund. Vila brukar lösa det mesta. Evigt pluggande kräver avslappning.

Hur pluggar du?
Tipsa mig om din metod.

Snälla Rinki berömde min handstil, vilket gav mig värme inombords.
Du ska ha särskilt tack.



Snötäckta träd

I torsdags fotograferade jag de snötäckta träden. Ni fick då ta del av ett ynka smakprov. Här kommer fler bilder från samma tillfälle.






Snötäckta träd, 101209.


Låt himlen tala

Morgonen var verkligen vacker. Jag blev rörd. Det var fint. Låt himlen tala.





I morse.


Helgplaner i kras


Påbörjat helgens arbete.

Jag tycker inte att det är okej att man ska tvingas tillbringa helgen med att förbereda sig inför skrivningen som sker veckan efter. Man borde få mer tid i skolan. Men det är som det är. Mina planer på en skön helg utan massa måsten har gått i kras. Krossade helgplaner, o ja. Till skrivningen får man ha med sig tankekartor och anteckningar. Inget annat. Målet är att förbereda sig väl, med anledning att man under skrivningen ska veta exakt vad man ska skriva om. Jag har en rolig helg framför mig. Det blir ju vad man gör det till.


Pulsa i snön


Nysnö på min väg.

Jag pulsade genom snö. Kanske inte det mest extrema högarna av nyfallen snö, men det kändes ändå i benen. Det var tungt att gå och jag ville ta mig fram fort. Högt tempo. Dunk. Dunk. Bara få gå, oavsett mängden av snö. Jag sprang inte, jag gick. Jag tror inte på att fly är en bra lösning. Fin snö, vit omgivning. Bilderna blev många. Jag kanske delar med mig av fler ikväll.


Ordlös

Känslan av att vara ordlös är något av det mest obehagliga jag vet.
Som att vara stum, trots att man har så mycket man vill få ur sig.
Ordlös. Tom på ord.
Jag vill skriva, men jag är rädd.
Rädd för att skriva för mycket.
Att ångra känns skrämmande.
Jag vill vara säker.
Därför förblir jag ordlös.
Det är bäst så.
Att vänta på att orden ska återvända till mig.
Tålamod. Jag skapar mig tålamod.
Ordlös. Jag gillar inte känslan.


Julkort i Jasmine's Kortmakeri


Se korten
.

Hej! Jag har gjort två kort i kväll. Ärligt talat lät jag alla måsten vara och istället satt jag fast besluten vid mitt skrivbord och skapade kort. Två julkort blev det, tack vare min målmedvetenhet. Jag har fortfarande inte riktigt fått kläm på hur ett snyggt julkort kan tänkas se ut, men jag försöker. Kanske kan något av de två julkort jag gjorde i kväll falla dig i smaken? Klicka dig in till Jasmine's Kortmakeri!


Så mycket jag vill göra


Solnedgång, till inlägget.

Läxor som jag akut måste ta tag i, på grund av dålig planering. Kvällarna kommer tidigt. Det finns så mycket jag vill göra, men som inte hinns med. Jag vill läsa min roman i lugn och ro (den ska vara utläst till imorgon, i värsta fall till nästa vecka), göra kort och skapa kreativa kollektioner med samma tema och sticka på min halsduk och min mössa. Skrivandet saknar jag också. Det finns ingen ro att sitta ner och försvinna in i min dvala. Ständigt på vakt och med pennan i högsta hugg. "Något mer som ska skrivas ner? Har jag missat något? Skriv ner allt du hör! Har jag förstått detta rätt? Vem gjorde fel?, är tankar som gör mig smått galen. Ingen ro, jag behöver få andas. Men just nu finns det varken tid för avslappning eller harmoni, när jag väl försöker att varva ner.
Min förkylning gick över på tre dagar och jag är därför frisk. Lite småsnuvig fortfarande, men jag antar att det hör vintern till. Det är faktiskt vinter. Skrämmande, kalla vinter. Det energitagande stunderna trycker ner mig brutalt och den lilla gnutta ljus jag får ta del av, räcker inte för att ljus i sinne ska finnas mer. Överflöd är det inte talan om. Jag lever på mina reserver.


Solnedgång runt fyra

Det mörknar tidigt. Och när väl dagen är förbi faller mörkret och kylan snabbt och smärtfritt. Lugnt, men upproriskt. Resan genom skärgården fick mig att skåda en solnedgång. Klockan hade inte ens slagit fyra.



Solnedgång runt fyra.


Jag ska ta mig i kragen

God morgon.
Måndag betyder ny vecka. Förhoppningsvis kan jag rätta till den pinsamt låga statistiken. Den sjunker som en sten mot havets botten, när man inte är aktiv här i bloggvärlden. Kommentarerna är obesvarade och inläggen som har skrivit de senaste dagarna är skamligt korta. Det ska bli ändring på det, jag lovar.



Vita december



Vita december.


Julvandring


Inköp från marknaden; berlock och kolor med pepparkakssmak.

Det blev en snabb julvandring ute på ön. Jag och Rickard var ute och gick i en och en halv timma. Det kändes lagom så, vi gick inte in på alla ställen. Jag fick ändå köpt några lotter, kolor med pepparkakssmak och en jättesöt berlock, som jag ska ha hängande runt halsen. Kvarstående tid innan båten gick, tillbringade vi hemma hos mig. Vi spelade lite kort och sen somnade vi bredvid varandra i soffan. Klockan fyra tog vi båten tillbaka in till stan. Vi har handlat och nu ska vi äta våra nygräddade varma mackor.

Trevlig kväll!



Hej mitt vinterland!


Hej mitt vinterland!

Se så fint det är ute. En perfekt dag för att gå julvandring ute på ön. Rickard följer med, vilket gör mig glad. Det är inte roligt att gå omkring själv...
Hemma till kvällen.



Lussebullar


Årets lussebullar - rykande varma.

Jag lovade ju att skriva flertalet inlägg idag och det har jag gjort. Första plåten med lussebullar kom precis ur ugnen - rykande varma. Nu har jag väldigt bråttom och måste genast rusa. Dags att gå på julfest.
Trevlig kväll!


Julkort inom kort

Min förmiddag bestod av pyssel i mängder. Jag shoppade loss i en butik full av läckert material till kortmakande. Det blev som vanligt mer än vad jag hade tänkt mig, men jag är absolut nöjd med det jag köpte. Se bara!


Fem mönstrade papper; två med jultema och tre läckerheter som jag inte kunde motstå!


Detaljer att dekorera julkorten med.


Rosor och blad.


Sötaste stämpeln jag någonsin sett och berlocker.

Julkort kommer inom kort att publiceras i Jasmine's Kortmakeri.


Degen jäser

Degen står i köket och jäser. En halvtimma, sen är det dags att baka på riktigt. Jag känner mig aningen stressad, eftersom jag ska vara iväg på julfesten om bara några timmar. Tror du att jag hinner?





Dagens planer

God morgon!

Jag har fullt upp idag, därför utnyttjar jag tiden till fullo. Inräknat är också att det ska komma upp fler inlägg under dagen, var så säker på det. Frukost nu och sen iväg till pysselbutiken. De har erbjudande nu så här innan jul. Jag måste passa på att köpa mer material till mitt kortmakande, eftersom jag gärna vill sälja julkort i Mitt Kortmakeri. Efter det nöjet ska jag tillbaka hem, för att baka lussekatter. Det är ju snart lucia, det känns lagom att göra det nu. Ikväll ska jag på julfest, vilket jag ser mycket fram emot.

Hoppas att du får en bra dag!


Funderar

Det finns folk som inte ser. Men det finns också personer som ger mig uppmärksamhet. Personer som pratar med mig, frågar saker och som ber om min hjälp. Jag vet inte om det är för att någon skvallrat om att jag kan, att jag kan organisera ett arbete. För det kan jag. Överkontrollerande Jasmine kan konsten att planera ett arbete. Om det ger bra resultat eller inte, det är upp till varje arbete. Jag lyckas inte alltid, självklart inte. Men folk frågar mig, vill ha min hjälp. Det är smickrande. Det betyder ju att folk tror att jag kan, att de vill ha just min hjälp. Varför skulle de annars fråga mig, tjejen som de flesta inte ens har noterat? De som kommer fram är killarna. Och tjejerna, men de räknas inte på samma sätt. Tjejer kan med enkelhet spela falska, något som jag inte går på. Falskhet är det värsta som finns. Killar är däremot raka och ärliga. Och det är de som kommer fram och frågar. Ryktet går och sen har jag fler fina ord i mina öron. Nyss kom de fram två killar och frågade om det verkligen var sant att jag hade skrivit 54 sidor. Sant. Det är sant. De pratade förstås om Mitt mästerverk, som jag så fint valt att kalla min "roman". De förundrades och frågade mer. Glad, inombords blev jag glad. Att någon bryr sig. Sen om de tycker att jag är dum i huvudet eller inte, det spelar ingen roll. De visade i alla fall på intresse. De ville veta mer om mig. Det finns folk i skolan som vill det. Och jag undrar varför det vänt så plötsligt.

I ettan var jag ledsen, det var jag. Ensamheten tog hårt på mig och jag bröts ner rätt ordentligt. Men att ge upp, det var det inte talan om. Livet är inte alltid lätt, men jag tror att vi alla innerst inne vet att det vänder förr eller senare... Att jag var ledsen det märktes nog ganska tydligt. Och utstrålningen var inte lika stark. En person som är ledsen och sluten är inte lika intressant att ta kontakt med. Nu när jag är gladare på grund av att jag fått vänner i naturklasserna (i samband med att jag läser matematik tillsammans med dem), kanske man ser att jag mår bättre. Och det lockar kanske, jag vet inte. Hur som helst är jag glad att det går bättre. Det är lättare att ta sig igenom dagarna om man får stöttande kommentarer och beröm.

Jag är inte van vid att få spontan uppmärksamhet. Det är lite läskigt, ärligt talat.


Förkyld

Och då var man förkyld. Samma sak varje år. Minst en gång åker jag på en hemsk förkylning. Frågan är hur länge den varar denna gång..? Kanske var träningen inte bästa medicinen. Jag kände att jag inte hade ork att ge järnet ikväll. Kroppen sa emot. Jag är förkyld på riktigt, inte bara en fjantig nysning här och var. Jag nyser, snörvlar, har en näsa som rinner och är trött. Efter träningen var jag helt slut och nu när jag har kommit hem till Rickard vill jag helst sova. Men det ska ätas middag först, jag är väldigt hungrig. Sen är det ju 'Bonde söker Fru' ikväll, det får jag inte missa. Och stickningen så klart. Min halsduk måste bli klar. Och mössan, den skulle helst vara klar igår. Det är ju så ruskigt kallt ute! Men jag har inte tid och dessutom är det inte värt att släppa med mig stickningen var jag är går. Jag får passa på att sticka, när jag är hos Rickard.


Stickningen är så länge.



Inte min grej

Hej!
Jag befinner mig i skolan. Egentligen har jag slutat, men har beslutat mig för att sitta kvar. Ett träningspass är inbokat klockan halv fem. Förra veckan var jag på det och då tyckte verkligen att passet var roligt. Jag ser fram emot att gå på Step 1 en andra gång med förhoppning om att jag kanske kan hänga med bättre. Det var ju så kul och ledaren var glad och positiv.
Det är inte min grej att sitta kvar i skolan och vänta. Vanligtvis tar jag första bästa vagn eller buss hem - utan att överväga något annat. Men idag blev det inte så. Jag försöker ändra mönstret, stressa ner och utnyttja tiden till fullo. Dessutom lockar ju träningspasset och det vill jag inte avboka. Och lata jag har inte självdisciplin att åka hem för att senare åka tillbaka till stan för att träna. Aldrig. Därför sitter jag lydigt kvar. Arbetet som ska vara klart på fredag har jag inte börjat med, därför känner jag att det kanske är dags att sätta fart. Jag kommer hinna. Förra casets slutuppgift skrev jag ju på två och en halv timma.

Ikväll åker jag hem till Rickard. Hörs då.


God morgon december!


Bild från i morse, det är svårt att fotografera i mörker.

December. I kalendern har vi nu inlett vintermånaderna. Kallt som tusan är det. I Göteborg är det runt tio minus och det är tillräckligt. Det blåser mycket och luften är fuktig. Kristaller av is täcker kinderna och ansiktet fryser sakta till en stel mask. Kallt, mycket kallt. Vid färjeläget är det redan is. Jag tänker tillbaka på förra vintern. Då var det is längs med rännan. Endast den öppna kanalen där båten körde var det fritt vatten. Isflaken log stora och tjocka. Det var vackert, men skrämmande. (Se bilder här.)

Det lär bli kallare.


RSS 2.0