Inlärningstips!

Det är konstaterat att vi lär oss på olika sätt. I skolan finns det elever som pluggar hårt, alltid tar handledning och sitter kvar efter lektionstid. Bland studenterna finns också de som läser texten en gång och sen sätter högsta betyg på provet. Vi är alla olika. Och just därför måste vi hitta våra egna knep för att lyckas med studierna.
 Jag har alltid haft svårt för att plugga. Lyckligtvis lär jag mig det mesta under lektionerna, vilket gör att jag ligger en bra bit efter om jag är frånvarande. Men det är inte alltid minnet kommer ihåg exakt det läraren sa under föreläsningen. Då sitter jag där som ett frågetecken och bläddrar igenom minnet. Under åren (i alla fall de senare) har jag hittat metoder som passar mig bra. Kreativ som jag är, fungerar det alldeles utmärkt att använda den talangen även när jag pluggar:

- Läs materialet du får.
- Andra gången du läser bör du noterar små sammanfattningar i marginalen.
- Använd överstrykningspennan på det som är extra viktigt.
- Ta hjälp utan färger: olika färger på överstrykningspennorna för olika saker (exempelvis hur viktigt diverse viktigheter är eller en specifik färg förknippat till en något visst).
- Gör tankekartor! På så sätt får du en överblick av det som du ska kunna, samtidigt som du med enkelhet kan kika närmare på det som känns svårt.
- Rubriker kan underlätta att minnas och förstå en text. Läroböckerna använder sig av rubriker och underrubriker, något som man även bör använda som studieteknik.


Inlärningstips!

Motivationen till att plugga idag var inte alls så positiv som jag hade hoppats på. Jag skäms faktiskt över hur många timmar jag har segat vid datorn idag. Men jag lyckades efter många timmar övertala mig själv att i alla fall ta mig en titt på arbetet igen. Jag satt med skolarbetet en timme idag, med fyra överstrykningspennor och fyra samhällsideologier att lära mig. Det var roligt, det erkänner jag villigt. Men det som känns ännu bättre är att jag nu har helgen ledig. Jag tror minsann att jag ska färdigställa kortet, som har legat på skrivbordet och lockat på mig hela dagen.


Läsarnas Ord
Ord från: Eleonore

Tankekartor var det bästa sättet att komma ihåg saker tyckte jag i skolan. De var lätta att använda sen vid prov med :)



Det har du ju rätt i, har aldrig tänkt mig själv som kreativ bara. Men det är ju en form av kreativitet :)

Är så roligt att höra ifrån dig med!

kram

2010-12-12 @ 18:18:46
URL: http://fikamed.blogg.se/
Ord från: Rinki

Det ser jättefint ut! Jag önskar att jag vore lika effektivt. Under skolgången var jag alltid den som skrev ned allting och gjorde superfina anteckningar och ibland bilder/grafer till. Men det var ändå svårt och jag är duktig på att läsa, men det blir som att när jag vet att det är en viktig skolbok så är det som att jag hakar upp mig på allting och att ytterst lite verkligen går in. Hur många gånger jag än läser. Tankekartor kan jag tänka mig hjälper en del, men vissa ämnen (i alla fall på universitetet) var så komplexa och innehöll så mycket att det var svårt att organisera dem.



Sv: Jag tycker att du förtjänar alla snälla saker som jag har sagt till dig :) du är en jättefin tjej! Kram

2010-12-12 @ 18:55:33
URL: http://rhulth.wordpress.com
Ord från: Laks

Jag tycker sånt här med studieteknik är väldigt intressant! Jag har aldrig behövt plugga i grundskolan. hela låg - och mellanstadiet var så jävla enkelt. Sen i högstadiet blev det lite mer på allvar, men jag klarade lätt VG om jag pluggade en halvtimme inför provet.



Men nu, när jag går på gymnasiet, det äu nu jag har lärt mig på riktigt. Sitter jag hemma så läser jag igenom långsamt, antecknar samtidigt - med massvis med färger! om jag är i skolan så skriver jag ner lite ord här och där som läraren säger, men det är mest för att det fastnar lättare i hjärnan om man har skrivit det på ett papper.



Och alla gör verkligen olika! Och under olika tider. Jag pluggar alltid på kvällen, förutom matte som jag alltid gör tidigt på morgonen..

2010-12-12 @ 19:09:01
URL: http://laks.webblogg.se/
Ord från: Roxanne

Ja, filmen är mycket fin. Vet inte riktigt vad jag tycker om den bara. Söt, men seg ;-)



Jo, det vet jag. Första gången jag var i Hisingen blev min kompis skuren :-( Och vi var tvugna att åka till sjukhuset.

Kram

2010-12-12 @ 19:16:55
URL: http://kissamiss.blogg.se/
Ord från: Laks

SV: ja pluggar inte heller så mkt hemma, fast nu har jag varit tvungen å göra det för jag började mitt i en termin med Naturkunskap A, så jag fick läsa in allting på typ en vecka X) så då blev det mkt läsa hemma.. haha, det va ganska jobbigt faktiskt. Trivs också bättre med att ha allt gjort innan man lämnar skolan. Hemma ska liksom vara en "plugg-fri-zon" helst :P

2010-12-12 @ 19:24:27
URL: http://laks.webblogg.se/
Ord från: toughts

sv: ja eller hur, håller helt med dig! Att få brev är jättepersonligt :) Det känns som att personen har lagt en massa tid och tanke bakom.



Åh du är så underbar! Tack så jättemycket. Du har ingen aning om hur glad jag blir av att höra det :)



Vad har du för dig? Jag har varit lite seg på att svara, men nu gör vi ett försök igen :) Det är så mycket att hinna med! Kram

2010-12-12 @ 19:44:14
URL: http://toughts.blogg.se/
Ord från: toughts

sv: Åh söt du är! Tack så jättemkt :)

Hoppas du mår bra, nu fick du två kommentarer ifrån mig! Kram :)

2010-12-12 @ 19:49:15
URL: http://toughts.blogg.se/
Ord från: Julia

typ design och bilder :)

2010-12-12 @ 19:55:50
URL: http://jchm.blogg.se/
Ord från: toughts

sv: det är jag med så då kan vi vara gammalmodiga tillsammans!



Åh, fina du! Du är också en fin människa ska du veta :) Och du förtjänar alla fina kommentarer du får.



Haha! Men ibland är det bra med onödiga saker :) Vad kul att få göra fler kort! Slår vad om att den blir lika fin som vanligt. Säljer du många? Jag har precis kollat på gossip girl och nu ska jag faktiskt också duscha snart :)



Jag blir också glad när jag får höra ifrån dig ska d u veta :) Stor kram!

2010-12-12 @ 20:02:03
URL: http://toughts.blogg.se/
Ord från: Laks

SV: ja, heller hur. skolan ska ju göra så att man kan göra färdigt allt där, vissa lärare verkar inte haja att man har ett eget liv också.. X)

2010-12-12 @ 20:27:29
URL: http://laks.webblogg.se/
Ord från: Eleonore

Jag tror säkert att du kommer klara provet, du verkar ju väl förberedd! Brukar du få bra resultat i skolan? Pluggar du mycket hemma? :)

Jag gick in på deras julkalender en dag där man kunde få en handduk. När man skrivit in sina adressuppgifter kom det upp en ruta att de skulle skicka den nya chokladen med. Kommer säkert fler tillfällen i kalendern :)



Kramar!

2010-12-12 @ 20:38:39
URL: http://fikamed.blogg.se/
Ord från: Rinki

Tack så jättemycket, jag var rädd för att det inte skulle vara så personligt i och med att jag inte har lagt upp bilder och sådant som andra har gjort. Men det kändes skönt att veta att du uppskattade det!



Sv: Dina tricks verkar jättebra så jag litar starkt på att du kommer att nå de resultat du är ute efter. Du verkar väldigt duktig och ambitiös också!



Hur har din kväll varit?

Kram

2010-12-12 @ 20:44:31
URL: http://rhulth.wordpress.com

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0