Vittra - Rosa Dagen 09

Min skola är mycket för att hjälpa andra och det gillar jag skarpt. Att tillsammans med andra kunna göra stor skillnad, är för mig helt underbart! Om man är många som hjälps åt, krävs det inte mycket av varje person, för att resultatet ska bli stort.
Idag hade vi Rosa Dagen i skolan. Detta för att samla in pengar och stödja forskningen om bröstcancer. Det var bara ett fåtal elever, som inte bar något rosa alls. Alla andra hade minst ett plagg, minst en accessoar som var i nyans av rosa. Jag hade, som jag visade tidigare idag, ett par rosa leggings på mig:


Jag var inte så extremt klädd, om man jämför med de killarna, som gick klädda i rosa från topp till tå. Haha, det var lite roligt att se, hur olika seriöst folk tog det. Jag var nog ganska neutral i denna frågan. Jag var inte extrem och heller inte lat.


Den rosa aulan.

På morgonsamlingen samlades hela skolan i aulan. Allt där inne var rosa; lampor, ballonger, girlanger - allt! Det var väldigt fullsatt i aulan och jag såg mig vilset omkring. Jag såg en tjej i tvåan (Sofia) vinka till mig. Bredvid henne fanns en ledig plats (en av många få), så jag gick och satte mig bredvid henne. Glad att hon såg mig, så att jag slapp sitta själv.
Under halvtimmen som passerade fick vi se en film, höra på när ambassadörerna på skolan berättade om bröstcancer och se på prisutdelning för Bäst klädda. Vi fick också se en kille i tvåan dansa riktigt bra! Det var kul, alla applåderade och hade kul. Efter samlingen återgick vi till våra lektionen.
Under dagen har elever sålt kakor och tårtor i caféet. Jag tänkte köpa något bakverk, lägga en slant till forskningen, men så blev det inte - tyvärr. Nästa år får det bli istället.

Folket - lägg en slant, köpa Rosa Bandet och hjälp till att rädda ler kvinnor från ett hemskt öde. Hjälp till att leda forskningen framåt!

/Jasmine


"Bär något rosa - visa att du bryr dig!"

Min skola anordnar idag 'Rosa Dagen'. Detta för att stödja bröstcancerforskningen. Alla ska bära något rosa, för att visa att man bryr sig. Jag har inte jättemånga rosa kläddesplagg - två stycken som jag kan komma på nu. Ett av dem köpte jag för två veckor sen. Då hade jag ingen tanke på vad jag skulle använda plagget till. Jag gjorde en klassiker; det var billigt, ett helt okej plagg - det tar vi!

Så här ska jag alltså gå till skolan idag:


Min rosa leggings får representera bröstcancerforskningen.

Jag ska inte säga att jag skäms över att gå runt med rosa ben, men jag undrar hur folks reaktioner kommer att lyda..? Hehe, vi får helt enkelt se hur det går.

Hoppas att ni får en fin onsdag!
Kramar
/Jasmine

Livet på Dagis/Lågstadiet

Det finns en kille på ön, som alltid hejar på mig. Han är allmänt trevlig mot mig. Han är ett år äldre än mig, men det verkar inte han bry sig om. Idag såg jag honom på bussen, men gick inte fram och hejade. Jag är väl lite blyg feg... :$ Jag gick upp och satte mig på båten. Han kom strax efter mig och frågade om han fick slå sig ner. Självklart! Han började direkt inleda ett samtal, frågade om jag varit i skolan. Vi kom in på ämnet utbildning och han berättade vilken linje han valt och vilken skola han går på. Det var ett helt naturligt samtal, inget tillgjort. Det var avslappnat, som om vi har var nära vänner hela livet.
Vid ett annat bord satt en annan kille. Där satte sig två andra killar från ön. "Kom hit och sätt er!" sa en av killarna. Jag och killen satte oss vid deras bord. Nu var vi fyra killar och en jag. Lilla jag satt vid ett bord tillsammans med fyra äldre killar. Visst, de är bara ett år äldre, men det spelar ändå roll. Vi satt och pratade om minnen från den tiden då vi alla gick på samma dagis och sen vidare till lågstadiet. Jag har så många minnen sen dess. Jag vet inte hur andra hade det på dagis, men jag hade det underbart! Jag levde på dagis. Jag var det barnet som kom tidigast (halv sju) och blev hämtad senast (strax innan sex). Jag hade mitt liv där och jag gjorde allt mellan himmel och jord. Man sprang runt, lekte 'Mamma, Pappa, Barn' och busade med kompisarna. Mitt hjärta värms, när jag tänker på alla dessa minnen. De kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Det är en av de perioderna i mitt liv, då jag kände mig lycklig och glad. Självklart hade också jag ledsna stunder som liten, men då var det små problem.
Många säger att de längtar tillbaka till den tiden, då de var små. Jag längtar inte tillbaka, men jag ser tillbaka. Jag kollar igenom arkivet, minns, drömmer mig tillbaka och ler inombords åt alla minnen...

När båten ankom till ön gick jag av. Killarna hade jag bakom mig, men de pratade lite med annat folk. Jag gick med ryggsäcken på ryggen och gymnastikpåsen i handen, när jag hörde killen ropa mitt namn. Jag vände mig om. Han frågade vilken båt jag brukar åka ut med, om jag alltid kommer ut med denna båten. "Jag vet inte när jag kommer ut... Antagligen denna eller båten innan." Han log. Innan han cyklade iväg sa han att han hoppas att vi ses denna vecka eller nästa vecka. Hihi, han är lite söt.

/Jasmine

Min målning på väggen

Sista terminen i nian gjorde vi kopior av kända konstverk. Jag valde att kopiera ett av Magrittes verk. Tyvärr finns inte den exakta målningen ( Den som jag målade av.) på Google, men ni kan alltid gå in och söka efter ett liknande exemplar. (Sök bara på 'Magritte'.)
Efter att bilden har legat gömd i min garderob sen i våras, har jag nu äntligen fått en ram att sätta in den i. Nu hänger mitt konstverk uppe på vägen. Ramen är enkel, köpt på IKEA och väldigt lätt att använda. Jag är mycket nöjd!


Min bild har fått en särskild plats på väggen.

 
Närmare titt...

Jag minns i nian, när vi hade redovisat och i allmänhet pratade om bilderna. Jag fick så mycket beröm! Inte bara av läraren. Enligt henne var det många elever, som hade sagt att min bild var väldigt fin. Jag blev så glad! Det hade jag inte alls räknat med. Rörd - Ja, det blev jag. Tänk vad lite snälla ord kan göra. De kan ge ett gott minne för livet. Tack.

//Jasmine


Snälla Tvåor

Vem har sagt att man som etta bara kan umgås med ettor? Finns det någon regel? I så fall skiter jag i den. Eftersom jag inte har kommit in så bra i klassen, har jag automatiskt börjat dra mig till andra elever på skolan. Det finns ett litet gäng tvåor, som jag började prata med i bamba, den dagen då vi inte hade några tallrikar. Sen dess har vi pratat en hel del. Vi hejar alltid på varandra, växlar några ord och de visar att de ser mig. Det känns väldigt skönt. Jag känner inte dem så bra än, men deras närvaro känns ändå som en trygghet. Jag är så glad att jag har fått kontakt med dem!
Efter besöket i bamba kom jag tillbaka till skolan. Strax utanför caféet stod de och pratade. Jag stannade till, pratade och... pratade. Jag och en av tjejerna satte oss ner och pratade i över en timma, ändå tills våra lektioner började. Det var så härligt! Hon brydde sig verkligen om mig. "- Nu pratar jag hela tiden. Förlåt..." "- Nej, nej. Det är ingen fara. Jag märker att du behöver prata." Hon märkte det. Hon märkte att jag hade en del att bära på och hon var villig att lyssna. Jag trodde inte att de fanns människor, som lyssnar på en annan människa problem utan att få betalt. Visst, det är väl sånt kompisar gör, men... Jag känner ju inte henne så väl. Hon har verkligen visat, att man kan tycka om mig, att de finns snälla människor och att man inte ska ge upp. Vi pratade om hur det var för henne att börja på Vittra. Hon hade också upp- och nergångar, men det löste sig tillslut. Det kommer säker lösa sig för mig också.

Tack för pratstunden och det ni gör för mig. <3
Kram

Bokmässan 2009

Du behöver inte vara intresserad av böcker, för att besöka Bokmässan. Det finns så mycket mer än böcker och litteratur. Jag skulle vilja säga att det finns något för alla - allt från barnens leksaker till trädgårdsskötsel, matlagning, sex och Svenska Kyrkan. Ja, det är en himla blandning, vilket gör hela upplevelsen så härlig.

Jag har varit på Bok och Bibliotek en gång innan och det var förra året. Då fick jag mest uppleva mässan i allmänhet. Jag gick runt, pratade med personerna i de olika montrarna och upplevde atmosfären. Intrycket jag då fick var ganska neutralt. Jag kunde inte riktigt säga om jag tyckte om det eller inte. Detta året gav jag mässan en ny chans.
Jag och mamma tog bussen klockan kvart i nio, så att vi var framme på mässan vid halv tio. Då var det billigare att gå in, så vi kunde lika gärna vara där tidigt. Jag tycker det var ett väldigt bra beslut. Man behöver liksom en stund på sig att komma in, hänga av sig kläderna, se sig omkring, kolla programmen och bekanta sig med evenemanget. Vi gick på vårt första seminarium klockan halv elva. Jag satt och lyssnade på Li Sam, som pratade om HBT-frågor. Det var väldigt intressant. Hon förklarade väldigt bra och jag lyckades förstå vad hon pratade om. Det blev inte mycket tid emellan seminarierna. Jag och mamma sprang fram och tillbaka mellan olika salar. Här skulle hinns med allt! Men nej, man hinner inte med allt. Man får gå och lyssna på det, som man tycker verkar mest intressant.  Under dagen lyckades jag gå på fem seminarium med bland annat Michael Nyqvist och Mia Skäringer. Båda föreläsarna hade många åskådare och fick många applåder. Väldigt roligt för dem. :)

Som jag nämnde tidigare i inlägget var det en väldigt blandad kompott på mässan. Jag köpte ingen skönlitteratur, men det blev dock små inköp.
Jag köpte (mamma var snäll och betalade) denna anteckningsboken. Det blev också lite klistermärken. Jag behöver egentligen inte detta, men det var billigt och jag blev väldigt förtjust i mina inköp - speciellt i anteckningsboken. Där ska jag skriva ner små dikter, tankar och kanske ett och annat ord på livets väg. Kanske kan det bli en liten poesisamling, som jag i framtiden kan publicera och debutera med på Bokmässan.

 
Min anteckningsbok - omslaget berör mig verkligen...
Klassiska klistermärken.




Visst är de söta tillsammans?

Det var en mycket trevlig dag tillsammans med mamma. Jag tackar henne för att hon betalade allt. Tack så mycket. Jag var inte så trött när jag kom hem, trots att klockan då hade passerat sju. Det har alltså varit en heldag för mig.
Nästa år ska jag gå på Bokmässan så fort den öppnar för allmänheten. Detta året fick inte "vanligt folk" komma in på torsdagen, fredagen vet jag inte men lördag och söndag var öppet för alla. Nästa år ska jag verkligen vara där och se mig omkring.

Puss?
/Jasmine


Träffat 9B

Jag trodde inte att jag var speciellt omtyckt av klass 9B, men jag hade fel. När jag idag kan jämföra hur det är att tillhöra en klass och bara var en del av den, känner jag skillnaden. I klassen på Vittra är jag bara en del av den, jag är en elev, en person som ingen noterar. Och om de väl noterar min närhet, så är det för att anmärka på mig, dö-prata eller så pratar de med mig för att de är så illa tvungna.
Ikväll har jag insett att den klassen, som jag gick med under de sista åren av grundskolan, inte är så... som jag trodde. De är snälla. De bryr sig om mig. Ikväll var vi hemma hos en gammal klasskamrat. Vi var inte överdrivet många, men det var ändå helt okej. Vi satt i vardagsrummet och pratade om allt mellan himmel och jord. Det pratades en hel del om gymnasiet, var alla har hamnat och hur de trivs. Alla var överens om att jag borde byta skola. Eftersom jag inte trivs i klassen, tycker de att jag ska byta och kanske komma bättre in på en annan skola. Men jag vet inte. Jag trivs ju jättebra på skolan i sig, det är bara folket som jag har lite svårt att umgås med. Jag vet inte varför det har blivit så, kanske för att vi är väldigt olika. Men man ska ju kunna acceptera alla människor. Det känns inte riktigt som att de accepterar mig. Ingen frågar mig, om jag ska hänga med dem på rasten, ingen... visar att de ser mig. Men jag ska inte kräva något.

Jag har fått en annan syn på den gamla klassen. Jag tror att alla är överens om att klass 9B alltid kommer att ha en speciell plats i hjärtat. Vi kommer aldrig någonsin uppleva det samma. Visst, kanske något liknande, men vi kommer aldrig hamna i en klass med så många olika karaktärer, som det var i 9B.
Tack för kvällen, det var verkligen trevligt och uppmuntrande.
Jag umgås gärna med er. Vi hade kanske inte så bra kontakt i nian, men nu kanske vi kan bygga upp en god relation? Tycker om er.

Kramar
/Jasmine

Inköp från Do & ReDo


Pyssel!

Nytt inköp.
Det är inte bra för min plånbok att det finns en hobby-affär så nära där jag bor...

Kram

Västtrafik hatar mig.

Jag trodde helt seriöst att jag skulle hoppa från bron. Det blev helt enkelt för mycket för mig. Jag grät som ett barn, men det var det enda jag kunde göra. Hjälplös liten flicka grät på en bro. Ja, så borde rubriken lyda. Men istället har jag valt att döpa detta inlägg, till det som det egentligen ska handla om...
Jag och L åkte in vid halv tolv. Buss några hållplatser, där vi sedan skildes åt. L skulle på äventyr med mamma. Jag skulle först till Do & ReDo, innan jag skulle fortsätta hem. Det kan ju inte vara så svårt, att åka från pappa till mamma... eller? Jo, tydligen var det väldigt svårt idag. Västtrafik bevisade ännu en gång, att de hatar mig. Jag var framme tidigare på hållplatsen, än vad som först var planerat. Tyvärr var jag inte så mycket tidigare, så att jag hann ta en buss tidigare. Hade missat bussen innan med fem minuter. Härligt. Hjärnan började arbeta för fullt, kanske kunde jag komma fram till min slutdestination tidigare. Hm... Fram och tillbaka funderade jag, men kom fram till att jag inte kunde göra annat än att vänta. De där tjugo minuterna, som egentligen skulle ha varit en kvart om bussen kom fram den tid den skulle, var bara att uthärda. Inget mer med det.
På hållplatsen körde buss 90 in. Skulle jag ta den, eftersom den kom tidigare, men ändå komma tre minuter senare fram till nästa hållplats (och då ha kortare tid på mig att ta mig till nästa buss) eller skulle jag vänta på en annan buss, som kom senare, men som var framme tidigare? Jag beslutade mig för att vänta. Ville inte riskera att missa min anknytning. Min buss kom inte i tid. När den väl körde in på hållplatsen (då fyra minuter sen) fick jag vet att den inte skulle köra till min hållplats. Tydligen var det något fel, så den var tvungen att köra in till verkstaden, som låg i närheten. Va? Vad i...? Jag bröt ihop totalt. Här hade jag suttit i en halvtimma nu, men skulle ändå inte få komma här ifrån. Jag ringde Rickard. Han hade funnits med mig hela tiden, så... Ja, det var han som fick höra mitt sammanbrott. Jag var så ledsen. Jag skulle aldrig få komma hem. Mitt psyke är inte det mest stabila nu, så detta fick ögonen att rinna över. Jag var ledsen, deprimerad, sårad, besviken, ensam och övergiven. Detta var ännu ett bevis på att Västtrafik inte tycker om mig.
Jaha, vad skulle jag göra nu då? Det fanns bara ett alternativ; jag fick ta direktbussen hem. Visst, den kunde jag ha tagit redan från början, om det nu inte var så att denna buss bara går en gång i timman. Det var den bussen som jag missade med fem minuter, då jag kom fram till hållplatsen. Jag fick stå och vänta på den bussen i en halvtimma, innan den körde mig hem. Under denna tiden fick jag också en prick över i:et. Stod på hållplatsen och skickade sms, när en bil tutar på mig. Jag tittar upp och ser en mörkblå skåpbil. Personen som sitter på passagerarsidan pekar finger åt mig. Trevligt. Jag gjorde det samma tillbaka. Vad mer kunde jag göra? Det är härligt, när man känner sig omtyckt av världen. Man kommer inte hem, utan att stå och vänta en timma.... Folk är respektlösa. Ja, det har varit en strålande dag.
Jag var så himla arg. Alla tårar, alla känslor... Allt kom fram, upp till ytan. Kanske var det skönt? Samtidigt himla onödigt.
Hela dagen kunde ha blivit bättre, om jag bara gjort på ett annat sätt... Hade jag övertalat mamma att köra mig över bron, hade jag varit framme mycket tidigare. Hade jag tagit buss 90, då hade jag (förhoppningsvis) hunnit med min buss. Istället blev allt fel. Pannkaka.

Tack, nu har jag fått skriva av mig.
Det ska skickas ett brev till Västtrafik. Jag ska ta det lugnt, inte... blir för arg, men jag ska kräva - ja, jag ska kräva - att de ger mig ersättning, en förbättring och ett seriöst svar, inte något i stil med "Tack för ditt brev. Vi har tagit del av sina synpunkter och ska försöka åtgärda dem. Vi försöker ständigt förbättra oss..." och bla, bla bla. Nej, denna gången ska jag ha ett riktigt brev, ingen färdig mall.

/Jasmine

Att börja festa

Jag fick ett sms från en gammal vän. Han frågade, om jag vill följa med honom och festa. Haha, han är så söt. I nian var han inte alls sån. Jag skulle gärna vilja träffa honom, för att se hur mycket han har förändrats. Tydligen är imon tredje veckan i rad, som han är ute. Hm...
Borde jag följa med? Vad innebär det för risker? Vad gör man? Hur festar man? Vilket folk umgås han med?
Det är många frågor. Jag festar inte. Aldrig fått möjligheten. I nian var det många som festade, men jag var inte en av dem. Jag umgicks med mina vänner och ingen av dem festade. Det var alltså helt naturligt att vi höll oss utanför. Nu kommer verkligheten ikapp. I skolan pratas det om fester varje dag. Alltid är det något nytt på gång, om de inte talar om helgens händelse. Då känner jag mig utanför. Jag kan inte delta i deras samtal. Jag kan inte vara med. De frågar inte om jag vill vara med, vilket jag heller inte kan räkna med. Men vill jag verkligen festa med dem? Ska man inte festa med folk, som man verkligen litar på? I fall det händer något, är det ju viktigt att man har någon att hålla sig till. För om man är på en fest, hur många bryr sig om någon far illa? Jag vet inte, så jag ska inte uttala mig om saken. Men jag kan tänka mig, hur jag skulle reagera... Jag skulle självklart vilja ingripa, men vågar man verkligen det. Man vill ju inte själv skadas, så... Hur många ingriper vid bråk på en fest?

Jag är kluven... Ska man börja festa, eller ska man hålla sig inom samma ram? När är det dags att ta klivet ut i det stora livet? Man kan inte leva på sin lilla ö i all evighet...

I'm blue

Vännerna från förr är inte det samma. Vi ses inte lika ofta, vilket är en självklarhet, eftersom vi inte går på samma gymnasium. Men ändå. Jag saknar dem verkligen.
För någon vecka sen träffade jag Joseph. Det var väldigt trevligt och mycket känslor som kom upp, när jag såg honom. Tänk alla minnen man har ihop med honom. Alla minnen man har sen grundskolan. Men den tiden är förbi och tillhör nu det förflutna. Det känns hemskt. Väldigt hemskt.
Många av mina vänner vill inte känna av den gamla klassen.
Varför? Kanske för att de kände sig utstötta från dem. Kanske för att de anser sig ha allt de behöver ha, nu när gymnasietiden har börjat. Jag tycker det är synd att folk bara slutar hålla kontakten. De flesta har ändå gått i samma klass i fyra år...
På lördag är den någon slags återträff med 9B. Jag var först skeptisk till att gå. Mamma tycker att jag ska gå. Hon resonerar som så att jag ska ställa upp, bjuda till och anstränga mig. Jag håller med henne. Att vara en tråkig klasskamrat, som inte kommer, det vill jag inte vara. Visst, många av mina kompisar vill som sagt inte gå, men då är det deras problem. Hanna frågade mig om vi kan gå tillsammans. Jag blev så glad att höra av henne. Det visar ju att någon tänker på mig.

I'm blue...

Present från Posten: "FRED!"

Jag har fått ett paket från posten. Det innehöll en bok...


Denna bok fick jag från Posten.


Paketets innehåll.

Ett papper var också med i paketet och på detta ark stod det följande:

Har du fått nog?

Ingen ska behöva skadas eller dö därför att någon inte tänker efter eller inte begriper hur illa det kan gå. Tänk bara på mordet på femtonåriga Therese Johansson Rojo. Eller på sjuttonårige Niklas Håkansson, som fick sitt liv förstört av ett enda slag med flaska.

I den här boken har vi samlat över hundra röster från hela världen. Det är författare och musiker, forskare och politiker, fotografer och journalister, och inte minst svenska ungdomar, som alla vittnar om att våld är det sämsta sättet att lösa konflikter – oavsett om det gäller ett bråk med jämnåriga eller krigshot mellan länder.

Det går att förändra attityder, men vi måste alla hjälpas åt. Nästa gång någon mobbar eller hotar kan just du göra skillnad. Nästa gång någon är utsatt är det just du som kan vara ett stöd.

Bläddra, läs, och visa boken för dem du har omkring dig. För ju fler som säger ifrån desto färre kommer att dö eller skadas av våld och misshandel. V hoppas också att boken kan inspirera  till en massa samtal – gå in på www.peacepower.se.

Tillsammans med alla andra sextonåringar får du boken tack vare ett generöst bidrag från fem svenska företag. det är Posten, Oriflame, Swedbank, Adlibris och Expressen som också vill vara med och säga stopp. Det räcker nu!”


Jag tycker det är helt underbart att vi har fått hemma denna bok. Det kan säkert få upp ögonen på många. Kanske kan vi en dag lyckas förändra vår värld - men detta går bara om alla hjälps åt.

/
Jasmine


Tankar på framtiden

Jag och Rickard. Du och Jag. Ett par som har hållit ihop i över ett år. Dessutom på distans! Folk frågar hur vi håller ut, hur vi klarar att vara ifrån varandra så länge. Jag... Jag har egentligen inget bra svar på de frågorna. På något sätt lyckas vi hålla ihop, fortsätta vara tillsammans.
Det är svårt att hålla ett distansförhållande vid liv. Men jag tror att både jag och Rickard är överens om en sak; om man bara vill, så klarar man allt. Vi kämpar på. Under vår tid som ett par har det fallit många tårar, många skratt har vi delat och närheten till varandra har stärkt våra förhoppningar om en framtid tillsammans.
Rickard letar jobb här nere. Vi hoppas båda två, att han skall kunna flytta ner inom en snar framtid. Innan jul? Det vet vi inte, men vi hoppas. Det är svårt. Jag vet inte vad jag kan göra för att hjälpa honom. Jag kan nog inte göra mycket mer, än att finnas här och stötta honom så gott jag kan.

Hur långt in i framtiden vågar man verkligen tänka, drömma och hoppas? Vågar man hoppas på, att jag och Rickard håller ihop till slutet? Vad kan stoppa oss? Finns det något, som kan förstöra vårt förhållande? Ja, jag erkänner att jag är inne i en aura av kärlek och förälskelse, men... Är det fel? Ibland kan det vara det. Man kan inte bara tänka med hjärtat, man måste använda hjärnan också. Då brukar det lösa sig, men det kan också ta längre tid. Om jag och Rickard bara hade använt våra hjärtan, då hade kanske Rickard redan bott här nere. Men nu använder vi våra hjärnor också och då tar det längre tid. Då tänker man på praktiska saker, faktorer för överlevnaden här på jorden. Ibland önskar jag att ingenting utom kärleken spelade någon roll...

Jag drömmer om en framtid med dig.
Du och Jag för alltid?
Ingenting kan stoppa oss,
så länge vi älskar varandra.
Om vi en dag lyckas nå vårt mål,
kommer vi då fortsätta att älska varandra?
När säger det stopp?
Kommer det att ta slut?

Jag önskar att du fanns här,
så att tryggheten kunde vaka över mig.
Rickard, det är du och jag.
Sanningen är följande;
jag älskar dig.

Läxor i engelska gör mig deppig

Jag har aldrig varit bra på engelska. Jag försöker, men lyckas väldigt sällan. Vi hade ju presentation på engelska förra veckan. Det gick inte så bra. De andra två tjejerna i min grupp fick jättebra beröm. Lärarens bedömning av mig var inte i ens i närheten av samma klass. Jag är inte duktig.
Jag vet att jag kan. Det finns många som stöttar mig i det hela. Men hjälper det? Varje gång jag sätter mig och ska göra läxan i engelska, så blir jag deppig. Det bildas en klump i magen och jag får svårt att andas. Det behöver inte vara en stor motgång, för att känslan ska komma åter. Är det för svårt, har jag en viss förmåga att ge upp. Jag vet att jag kan, men intalar mig motsatsen. Jag har inte bara svårt för att lära mig språket, jag måste också försöka kontrollera och hålla tillbaka mina negativa tankar. Allting blir väldigt jobbigt och det slutar med att jag ger upp.

Ska det vara såhär? Vad kan man göra, för att underlätta? Jag gillar inte detta... Engelska har aldrig varit min starka sida, men jag har alltid försökt. Tyvärr kan jag inte försöka, när huvudet fylls av massa nedvärderande tankar och förtryckningar mot mig själv.


Jag är deppig.

Bröllopet mellan Carina & Lasse

I lördags var jag på bröllop! Det var Rickard's pappa som gifte sig.
Jag, Rickard och brorsan Sebbe åkte och hämtade farmor, innan vi åkte vidare till Vallby kyrka.


Bröllopet hölls i Vallby kyrka.

 
Jag.


Jag.


Brudparet i kyrkan.


Kyssen!


Riktigt fina placeringskort.

Jag tog inte med mig kameran till middagen, därför finns det inga bilder därifrån. Jag kände att jag bara ville njuta, slippa tänka på massa annat. Och det var precis vad jag gjorde - hela kvällen!

Efter att ha åkt efter en vit limousine (stavning?) med det lyckliga brudparet som passagerare, anlände vi till ett jättefint hus. Vi stod ute på gräsmattan, när brudparet anlände i sina fina kläder. Jag hade lite svårt att stå rakt, eftersom mina högklackade skor sjönk ner i gräsmattan. Inte så roligt faktiskt... men det gick bra och jag kom välbehållen in i en stor lokal. Jag höll mig nära Rickard, det kändes säkrast så. Bordsplaceringen visade att jag hamnade mittemot min älskade, men att jag fick Sebbe brevid mig. Perfekt! Maten smakade underbart. Buffé slår aldrig fel. Vi fick otroligt söta cupcakes till efterrätt. Det var otroligt gott att sitta och mumsa på. Detta gjorde vi, medan en film rullade på väggen. Det var en film om Carina - bruden dagen till ära. Först visades en parodi, som hennes kompisar hade spelat in. De överdrev hennes karaktär på ett humoristiskt sätt. Hela lokalen skrattade. Jag hade dock svårt att förstå det roliga, antagligen för att jag inte känner bruden så väl.
Efter att alla gästerna fått i sig god mat och dryck, började dansen. Borden hade skjutits åt sidan och golvet var fritt för dans. Rickard bjöd upp mig! >.< Det trodde jag inte att han skulle våga. Han säger att han inte kan dansa, men jag säger emot honom. Alla kan dansa! Det är bara att röra lite på kroppen (helst i takt till musiken), så klarar man sig jättefint. Jag klängde nog en hel del på min pojkvän. Ledsen för det.
Under kvällen var det mycket känslor som kom upp till ytan - både för mig och Rickard. Vi behövde varandra, vi behövde vara i varandras närhet. Alla känslor som bubblade upp, gjorde att jag vandrade på moln. Det var en kväll av lycka, hopp, frihet, skratt, tårar och framför allt kärlek. Det var kärlekens afton. Love is in the air...

Strax efter midnatt satte vi oss i bilen hem. Rickard körde så fint. Jag sov som en stock och Sebbe... Ja, jag vet inte vad han gjorde. Jag vet bara att han inte sov.

Tack snälla, för att jag fick dela den här dagen mer er.
Tack till brudparet, för att jag fick komma.
Rickard, du vet att jag älskar dig.
Tack alla andra, för ert otroligt trevliga sällskap och för att ni gjorde kvällen så rolig.

Jag var lycklig.
Kram


Svar på tal

Nu har jag kollat alla kommentarer, som jag har fått under helgen. En hel del snälla kommentarer. Tack för det. <3
Jag har också fått kommentarer av F (hon har själv skrivit ut hela sitt namn, när hon har kommenterat). Jag kan förstå att hon känner sig påhoppad. Så skulle jag också känna mig. Nej, jag visste inte hela sanningen, jag kunde bara bilda min egna uppfattning. Nu har jag och mna läsare fått ta del av F's uppfattning, så nu kan alla bilda sig en egen uppfattning. Jag tycker det låter rimligt, vad tycker ni?

För att veta hela storyn läs:
Nummer utelämnat
Att välja sina strider

/Jasmine

Uppdatering 090921, kl. 21.31:
Tack Frida, för din kommentar. Jag hoppas verkligen att vi inte är ovänner. Jag pratar gärna med dig, om du känner att det är något som vi ännu inte har klargjort för varandra. Missförstånd händer hela tiden. Hoppas att vi kan gå vidare och bara låta detta passera. Tack.
Kram


Försenad med SJ

Självklart blev vi sena. Jag kan aldrig komma iväg i tid. (Förlåt Rickard.) Tårarna rullade sakta ner för Rickards kind. Jag satt brevid och försökte torka bort dem, så gott jag kunde. Det gjorde ont att se, hur ledsen min älskade var. Vi kom in i centrala stan. Tyvärr var det inte lika enkelt som vanligt, att komma till parkeringsplatsen precis utanför centralen. De har satt upp en skylt om att man inte får svänga vänstra i korsningen. Vi fick alltså åka genom hela centrala stan, istället för att på ett enkelt sätt komma in direkt från den stora vägen. Vi var sena. Rickard var stressad. Båda var ledsna. Och i bilen fanns det inga pengar att stoppa i parkeringsautomaten. Jag hade en tia i min plånbok, vilket räddade oss. Att vi hade ställt oss på en olämplig plats var väl nog, så att betala är att göra rätt för sig.
Vi skyndade ner till perrongen. Två minuter till avgång. Jag och Rickard tog ett snabbt farväl av varandra. I min hast att kliva på tåget, råkade jag välta en mugg med dryck, som stod precis vid ingång. Antagligen var det tågvärdinnans dricka. Ska man säga förlåt? Ja, men det gjorde inte jag. Ledsen och upprörd gick jag bara på. Samtidigt får hon skylla sig själv, eftersom hon ställde sin mugg på ett så olämpligt ställe.
Jag gick genom vagn sexton, samtidigt som tåget rullade ut från stationen i Stockholm. Vagn femton var också full. Jag hade ingen bokad plats, så vad gör man? Den första timman klängde jag mig fast vid ett dörrhandtag. Tårarna rann, jag hade ont och det kändes som att hela världen var emot mig.
När jag slutligen fick en sittplats, kändes det bättre och bättre för varje kilometer vi färdades.
Vi skulle just till att lämna Arboga... men det skedde inte direkt. Signafel fick vi veta. Vad mer? Ingen visste någonting. Personalen höll oss uppdaterade, men sa samma sak ett antal gånger. "- Vi vet inte vad som är fel, men vi återkommer med fortlöpande information." Jag passade på att ringa Rickard, när vi ändå stod stilla. Täckningen är sämst, när man åker tåg. Det kändes skönt att prata med honom. Han fick veta hur jag kände, jag fick höra hans röst, jag fick vara irriterad, vara mig själv, vara egoistisk. Tack snälla för det.
Efter att ha stått stilla i över en halvtimma, rullade tåget sakta vidare. Jag och Rickard avslutade samtalet och jag försökte göra mig lite mer hemma vid min sittplats. Jag kände mig ensam. En liten flicka i denna stora värld.

Beräknad ankomsttid till Göteborg C: 21.57. Tågets ankomst: 22.36. Härligt. Jag var verkligen trött. Det var med ansträngning, som jag ställde mig i duschen, packade upp väskan och gick och la mig.
Tack Rickard, för den här helgen. <3

/Jasmine


Behaglig tågresa

Tanken på att man ska sitta stilla på ett tåg i fem timmar är för det mesta inte så lockande. Vad ska man göra? Finns det något intressant att sysslesätta sig med?
Igår tog jag tåget direkt efter skolan. Jag hann alltså inte hem, så väskan var med till skolan. Det gick bra att sälla in väskan i lärarnas arbetsrum, vilket var väldigt snällt. Tack för det. Den vägde inte speciellt mycket, men det var ändå bökigt att bära runt på den inne i centrala stan. Visst, man kan inte släppa fram alla som passerar än, men man kan väl visa lite respekt. Jag med min större väska, borde väl få lite mer plats? Nej, det var tydligen ingen som visade respekt för det. Alla gick bara rakt in i mig, så jag fick försöka flytta på mig så gott jag kunde. Visst, visst. Jag ska inte klaga på att det är mycket folk, men... Mitt uttalande är bara en tanke.

Efter en heldag i skolan, satte jag mig till rätta på tåget upp till huvudstaden. Den obokade vagnen var full och det var svårt att sitta en sittplats. Jag hade turen att få ett bekvämt säte brevid en ung kvinna. Hon gick av i Skövde, som så många andra på tåget. Jag tror halva vagnen gick av, för det fanns en hel del lediga platser, när tåget lämnade stationen i Skövde. Tydligen var det inte många, som skulle till Stockholm denna fredagskväll. Jag lyxade till det genom att bre ut mig på två sätten. Jag la upp fötterna på det ena, satt på de andra och lutade ryggen mot fönstret. Lyx! Det var en perfekt ställning för plugg. Till på onsdag ska vi ha börjat på vårt manus, som vi ska framföra, när vi ska spela in vårt eget 'Sommarprat'. Jag skrev hela fyra sidor! Haha, det var kul att skriva och inspirationen flödade. Härligt! Jag är mycket stolt att jag lyckades arbeta så väl. Men det är kanske inte så konstigt... efterosm jag sov de första två timmarna av resan. Hehe, är man trött så är man.

Idag ska jag på bröllop!
Eventuella bilder och min berättelse om denna stora dag, kommer antagligen imon eller tidigt i nästa vecka.

Kram

KladdisKaka


Kladdiskaka! <33

3 dl   strösocker
2 st   ägg
2 msk   cacao pulver
1 tsk   vaniljsocker
1 krm   salt
75 gram   smör
2 dl   vetemjöl

Garnering
1 msk   florsocker

Tillagning

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en bakform(ca 20 cm i diameter) och pudra över lite vetemjöl.
3. Rör ihop strösocker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker.

Den är otroligt god! Låt den dock svalna, bättre för länge än för kort tid, så att den hinner stelna. Den är så himla rinnig annars.

Receptet kommer från...


Att välja sina strider

Livet är fullt av val och möjligheter - stora som små. De vägar vi väljer att gå och de beslut vi tar på vår färd, är avgörande för hur framtiden kommer att se ut. Vi stöter alla på motgångar, men ibland också en fri väg utan stopp. Det är livets sanning, om man frågar mig. Vad tror du om livet?

Att välja sina strider. Ja, det är nog ett bra tips, om man inte vill hamna utanför. Alla strider är inte värda att ta. Ibland får man helt enkelt acceptera läget. Ingen är perfekt. Varför ska man då hacka, så fort någon gör minsta lilla misstag?
Jag försökte få kontakt med F idag, men det gick inte vidare bra. Efter att jag berättat vad som hände för några i klassen, kände jag mig inte så upprörd, som jag först hade trott. Jag insåg då, att denna strid kanske inte är värd att ta. Det var ju endast ett tillfälle. Om det händer igen, då bör jag ta upp det med henne.
Jag har alltså beslutat mig, för att ge upp den här striden, låta det passera och gå vidare.

/Jasmine

Bröllopskortet

Jag satt uppe hela kvällen. Klockan passerade midnatt, innan en nöjd Jasmine packade ihop materialet och ställde det färdiga kortet på skrivbordet. Så här blev resultatet:


Framsidan!

 
Några detaljer på framsidan.

 
Insidan!

 
Två små hälsningar.


En sista ros på baksidan...

Jag är väldigt nöjd. Det blev lagom många detaljer - för en gångs skull. Det är inte lätt att få det perfekt... Antingen blir det för mycket detaljer eller så ser det för tråkigt ut.
Hoppas att brudparet blir nöjda!

Vad tycker ni om mitt verk?

/Jasmine

Casesläpp - Under Ytan

Det första "riktiga caset" är nu igång. Träningslägret 'Odla min Trädgård' avslutades i fredags. Efter varje case-period har vi två dagars ledighet, för att lärarna ska kunna planera nästa case. Det var riktigt skönt, att få vara ledig både måndag och tisdag.
Idag onsdag var det dock tillbaka till skolan. Casesläpp! Det är alltid lika spännande. Min ansvarsgrupp har blivit uppdelad i tre grupper. Vi har bildat tre större grupper tillsammans med två andra ansvarsgrupper. I min grupp är vi omkring 10 st från min ansvarsgrupp, resten kommer från andra klasser. Jag är nöjd med de personerna, som jag hamnade med. Roligt att man får chansen att lära känna några riktigt på djupet.
Mitt första case heter 'Under Ytan'. Det handlar om Östersjön och algblomningen. Naturvetenskap är det stora ämnet inom detta case. Det är alltså inget poetiskt, undermedvetet och tankeställande, som jag först trodde. De förhoppningarna får jag istället vänta med, tills jag läser caset 'Enigma' (när nu det blir...).

Tallrikarna var slut. Ja, det var vad som skedde i bamba denna dag. Efter lektionen i matematik gick jag till bamba, för att få lite mat i magen. Till min stora besvikelse fanns det inga rena tallrikar. Vad är nu detta? Tydligen var det... Ja, det blev lite fel. Kön, som jag hade bakom mig, blev mindre och mindre för varje minut som gick. När vi - efter en halvtimma - äntligen fick tallrikar, då var vi inte ens tio elever bakom mig. Några hade använt glasen, istället för att vänta på tallrikar. Jag kände dock, att det inte var så aptitligt, så jag väntade hellre... Men maten smakade bra och det är huvudsaken.
Jag tycker så himla synd om han som jobbar i bamba. Han får så otroligt mycket skäll från alla håll och kanter. Alla skriker ständigt efter honom. Finns det ingen mat, är det alltid en irriterad ton. Kan man inte be snällt, säga på ett vänligt sätt, att maten är slut? Tydligen är det ett problem för många...

Idag hade jag min presentation i engelskan. Jag är inte duktig. Här är beviset. Jag vet att man inte ska jämföra sig med andra, men det gick ärligt talat inte alls speciellt bra. Många grammatiska fel, stammade som en gris och trodde i allmänhet att jag skulle dö. Lärde jag mig ingenting i nian? Att prata inför folk på engelska (eller på vilket annat språk (alltså inte svenska)), är inte något att vara orolig för. Man ska göra sitt bästa, då brukar det lösa sig. Hm... Detta måste jag jobba på.
Om man tänker på detta, hur dålig jag är på engelska, då är jag glad att jag inte läser engelska tillsammans med min ansvarsgrupp. Där känner jag ju folk, de vet vem jag är och... Ja, det känns skönt att bara ha engelska med en klass och sen inte behöva umgås med dem så mycket utöver det.

Mitt i mitt tänkande fick jag ett litet anfall. Jag slängde mig av bussen. Varför? Jo, för jag ville shoppa! Kläder - Nej, tack. Pyssel - Ja, mer än gärna! Jag tillbringade nästan en timme inne på Do & ReDo. Se mina inköp här.

Jag fick aldrig tillfälle att prata med F. Får väl göra det imon...

Nu ska jag göra bröllopskortet! :D <333
Kram

Material till Bröllopskortet

Gick in på Do & ReDo. Inte bra. Jag var där i nästan en timme! Det är väldigt fantastiskt för öga, hjärta och själ, men plånboken gråter.

 

 
Materialet, som jag har köpt, till kortet.

Det är ingen billig hobby jag sysslar med...
- Stort rosa papper (inte till kortet), 9 kr.
- A4 i nyans av gräddvit, 5 kr.
- Dubbelhäftande tejp (3 mm), 29 kr.
- Gräddvita rosor (ca 2 cm i diameter), 35 kr.
- Halva 'pärlor' i pärlemo, 21 kr.
- Smalt band i gräddvitt (1 m långt), 2 kr.
Slutsumma: Strax över hundralappen. Inte billigt, inte alls.

Men alla pengar jag lägger på detta, är inte mycket, om man ser till den lycka jag får. Att sitta och pyssla, skapa med penna, papper, klister, band och pärlor - det är helt underbart!

Någon annan, som tycker om att pyssla? Kanske kan ni ge mig några tips?

Kram
/Jasmine

SeptemberHeader09

Ny header!



Vad tycks?

/Jasmine


Nummer utlämnat


Min otroligt omoderna mobil... men den fungerar än så länge. (a)

Sent igår kväll, vid midnatt, fick jag ett samtal från 'Okänd'. Hon sa att hon hette Clara (ganska säker på att det är hon, som kommenterade två av mina inlägg sent i natt). Vem är hon? Varför ringde hon till mig? Hon sa att hon hade fått numret av F i min klass. Ursäkta? Varför har F lämnat ut mitt nummer till henne? (Varför jag gav mitt nummer till F från första början, var för att vi behövde hålla kontakten inför ett arbete.) Jag har bara lämnat ut mitt nummer till...  jag tror att det är fyra personer i klassen. Tydligen lämnade jag ut det till fel person... Ja, den här Clara då, hon visste en hel del om mig. Har F berättat? Hon har tydligen varit inne och läst min blogg. När hon nämnde det, blev jag chockad. Hur många på min skola vet egentligen om den?? Hur sprider sig allt? Herregud. Hon visste också att jag har pojkvän i Stockholm. Hm... Det är kanske inte lika svårt att ta reda på. Vi satt och pratade om det - jag och några från klassen. Alla var dock delaktiga, för efter det samtalet, tror jag att alla i min klass vet om hur det ligger till. Men Clara? Jag fattar ingenting. Hon går dessutom i tvåan! Jag har inga kopplingar till henne överhuvudtaget.
Nyfiken i en strut var hon. Frågade mig vem jag tyckte sämst om i klassen. Vad svarar man på det? Jag är ofta ganska ärlig och säger lätt fel saker, men i natt lyckades jag nog säga rätt. Jag sa som det var, men slutade med att jag idag tycker om denna människa, som jag först var lite mindre förtjust i. Jag slår vad om, att detta kommer vara ute bland folk imon.
Aha, vad gör man nu? Mitt nummer är ute på vift bland okända människor. Jag orkar inte med att folk ringer mig sent på kvällen och bara dö-pratar. Dessutom känner jag dem inte. Hm...

Frågor att besvara:
- Varför ringde Clara till mig?
  - Vad ville hon?
- Hur kommer det sig, att hon fick numret av F?
- Varför lämnade F ut mitt nummer?
  - Kan jag lita på F i fortsättningen?

I min värld (och nu vill jag inte att någon hånar detta, för då blir jag faktiskt besviken på dig - på just dig som kommenterar (Självklart får du tycka, men inte idag.)) är det självklart att man inte lämnar ut andras nummer - och särskilt inte till en person, som inte känner ägaren till numret. Självklart kan man lämna vidare numret, om personen i fråga behöver det, men... Hallå? Jag fattar inte vad detta handlar om.

Jag vet att detta kommer bli min död. Kanske är detta onödigt att ta upp, men jag gillar verkligen inte att folk lämnar ut mitt nummer. Imon ska jag ta tag i detta, berätta för F och be att hon slutar med detta. Jag lär väl bli ännu mer utstött, men jag tänker inte acceptera hennes beteende.
Tack för mig.

/Jasmine


Inhägnad i skogen


Får i inhägnad.

Mitt ute i skogen finns tydligen en inhägnad. I den finns det väldigt många får. Bara sådär? Ja. Mitt ute i skogen, mitt ute i ingenstans. Jag blev chockad. Får det vara såhär?

Vad tycker du? Rätt eller fel?

/
Jasmine

Tidiga Höstens Promenad

Katja och jag tog en riktigt lång promenad i höstvädret - två timmar var vi ute! Helt underbart var det! Vi gick och pratade om allt möjligt. Mycket trevligt. Jag gillar att prata med henne. Hon är alltid så lugn, så trivsam.
Träden har inte tappat sina löv än, utan har än så länge sina gröna löv kvar på grenarna. En sval vind svepte över min kind, där jag gick med kameran och drömde. Jag fick en hel del bilder, vilket jag också tror att Katja fick.

Ett urval från Tidiga Höstens Promenad:

     
(Klicka, för att se bilderna i större format.)


(Fler bilder kan du se här.)

Kramar

Köp praktisk pryl - hjälp hemlösa

Under min vistelse på stan var jag inne på Lagerhaus. Vid disken såg jag att de hade grymt snygga fickor till busskorten. De tråkiga plastfickorna man får av Västtrafik, när man köper kortet, är inget att skryta med. Det fina fyndet, som jag gjorde idag, anser dock jag är något att skryta med.


Visst är det mer än snyggt!

I plastfickan står följande:

Vi förtjänar bättre

Hemlösa förtjänar bättre möjligheter.
Unga designstudenter förtjänar kanaler
till marknaden. När du köper något fint
borde dina pengar hamna någonstans
där de gör nytta. Så tänkte vi på gatu-
tidningen Faktum när vi bestämde oss
för att ta fram detta etui tillsammans
med formgivaren Therese Sjögren, i ett
samarbete med Västtrafik och Göteborgs
Spårvägar. 60 procent av intäkterna går
till arbete för hemlösa och mot hemlöshet
i Sverige.

Varför inte piffa upp en liten detalj, samtidigt som man hjälper andra personer i samhället? Jag tycker detta är en superbra idé!
Så folket; besök Lagerhaus, för att själv få köpt denna fina ficka av plast med ett underbart vackert motiv på.

Gör nytta du också!
Tillsammans kommer vi att lyckas.

Kram

'Tänk på de hemlösa'


Vissa gör allt, för att få fram sitt budskap.

Mitt i centrala stan är det någon, som har skrivit 'Tänk på de hemlösa' mitt på ett övergångsställe. Vissa gör tydligen allt, för att få fram sitt budskap. Jag blev verkligen påverkad av det. Jag har hittat ännu en anledning till varför jag inte tycker om att gå på stan... Intill vägen sitter det ofta folk, som ser väldigt fattiga ut. Det är alltid en lika ovanlig syn för mig, även fast det är mycket vanligt. Men hur kommer de sig, att så många människor har det så? Är de verkligen hemlösa, eller sitter de bara där och luras? Idag såg jag en man sitta ner på marken, med en skylt framför sig. Jag läste inte så noga vad det stod på skylten, men något i stil med "Jag är sjuk, jag har diabetas. Min fru..." Mitt hjärta började värka och jag kände skuld. Varför är det såhär? Varför har inte alla ett hem? Hur kommer det sig, att deras öde blivit såhär? Jag har svårt att förstå, varför världen ser ut, som den gör...

/
Jasmine


Café Festival med Alle

En dag på stan tillsammans med Allle. Mycket trevligt att träffa henne igen - det var ett tag sen. Vi gick in till centrala stan. Där satte vi oss på Café Festival. Mitt favoritcafé! Det är billigt (för att vara ett café - och speciellt för att ligga mitt i centrala stan) och dessutom är det väldigt gott. En varm choklad för endast tjugofem kronor. Det kan jag tänka mig att betala. Om man jämför med vad jag betalade, när jag var och fikade i Haga, så är detta riktigt billigt. I Haga kostade en varm choklad över trettio kronor. Dyrt! Hehe, det billigaste stället att få riktigt lyxig varm choklad på, det är hos Rickard. Jag är säker på att han skulle fixa den mest utsökta chokladen till mig, om jag bara bad honom lite snällt. (a) <3

Några av bilderna från dagen (fler finns här):


Varm choklad och en croissant toppad med choklad.

 
Min älskade kompis! <33

Puss


Ännu ett Pussel

Eftersom jag la klart mitt pussel igår, började jag på ett nytt imorse. Haha, jag är inte klok. Hur många i min ålder väljer att sitta och pussla? Sitter inte folk i min ålder vid datorn eller ligger i sängen och sover? Hm...

Jag hann inte så långt nu på morgonen. Ska in till stan alldeles strax, så... Jag får fortsätta ikväll, när jag kommer hem.

 
Jag har inte kommit så långt...
Förhoppningsvis resultatet, när jag är klar.

Kram


Pussel 1 klart!

Jag älskar verkligen att pussla! Att bara sitta och tänka, lägga bit efter bit och veta att man kan lyckas, bara man ger sig katten på att man kommer att bli klar. Jag hade inte gett upp mitt pussel. Det låg orört, när jag idag kom tillbaka till pappa. Härligt. Dags att sätta igång. Jag la bit för bit... bit för bit... och tillslut... var hela pusslet lagt. Hihi! Jag är lite stolt. >.<


Resultatet av det pusslet, som jag nu har lagt klart.

Jag är ledig på måndag och tisdag. De extra två dagarna hemma, hoppas jag på att jag hinner lägga minst ett pussel till. Tror ni att jag lyckas lägga klart ett till pussel, innan jag åker till mamma på onsdag?

Kram


Kärleken har inga gräser

Det sägs att Kärleken inte har några gränser. Jag har nog fått det beskräftat för mig - ännu en gång.
När jag fick kontakt med Rickard första gången, då tänkte jag inte på, att det skulle bli vi två. Jag blev intresserad av Rickard ganska tidigt i vår relation, men det var på avstånd. Den 8 augusti 2008, när han gick av tåget, då hade jag heller ingen aning om, att det skulle bli vi två. Jag hoppades - det måste jag erkänna - men jag visste inte säkert. På söndagen den 10 augusti det året, då jag skulle börja nian, stod vi på stationen och grät båda två. Vi ville inte lämna varandra, men det var vi tvungna att göra. Vid perrongen stod ett tåg och vänta. Vi hade tid i världen. När har man egentligen det? Jag var helt förkrossad. När skulle jag få träffa Rickard igen, den människan, som jag vekrkligen tyckte så mycket om! Tanken på att vi inte skulle kunna ses så ofta, gjorde mig ännu mer ledsen. Jag ville inte att han skulle åka ifrån mig, men jag hade inget val.
Min relation med Rickard är fortfarande bra. Igår hade vi varit ihop i 13 månader. Det är bra kämpat. En relation på avstånd är inte den lättaste att hålla vid liv...
Jag trodde att jag och Rickard hade något av det svåraste, men så är det tydligen inte...
En god vän till mig, har haft sin flickvän på besök. De träffades via en sida på Internet. (Det var så jag fick kontakt med Rickard...) Hon bor i Rumänien! Inte bara det att de bor långt ifrån varandra... Allt kostar så mycket mer. De kan inte ringa till varandra varje dag, utan att det kostar en halv förmögenhet. Om de nu måste träffas, så kan de inte vara hos den andra några timmar senare. Jag... Jag... Jag trodde vi hade det jobbigt, men absolut inte, om man jämför med hur dessa två har det.

Jag hoppas av hela mitt hjärta, att de håller ihop, att de lyckas hålla kontakten och att de fortsätter att älska varandra.
Kom ihåg att...
Kärleken har ingen gränser.
Kärleken övervinner allt.
Kärleken är vacker.
Kärleken gör livet värt att leva.

/Jasmine

Larm från byggnad



Huset i sten låg på min högra sida. Jag gick precis utanför. Ett larm tjöt. Var? Kunde det stämma, att det kom inifrån byggnaden? Brann det? Var någon kvar där inne? Jag kom runt hörnet. Utanför den stora ingången, satt det fem vuxna människor. De såg helt oberörda ut. Inbillade jag mig bara eller tjöt det verkligen ett brandalarm där inne? Jag befann mig i ett klassiskt drama; borde jag ingripa eller skulle jag bara låta det passera? Kanske var det inte bra att lägga sig i? Kanske visste folk redan? Om jag la mig i, kanske folk bara drabbades av panik? Nej. Jag gjorde ingenting, fortsatte bara att gå mot spårvagnen. Jag gjorde nog rätt. När jag hade gått över övergångsstället, hörde jag sirener tjuta och snart syntes en röd brandbil borta i korsningen.

Ska man ingripa eller bara låta ett drama passera?


Dagen efter blir alltid bra

Jag har slutat nu! Eller.. Ja, jag sitter i skolan. Mitt arbete är inlämnat och klart och jag var nyss iväg och åt med några klasskamrater. Pasta med köttfärssås i bamba - mums!
Igår var allting hemskt. Nästan. Jag var trött, irriterad, arg och allt var jobbigt. Men det är som vanligt. Jag har fått det bevisat för mig själv så många gånger; efter en dålig dag blir dagen efter alltid mycket bättre. Vad beror detta på? Kanske är det för att man kan jämföra med något hemskt. Synen på en situation beror helt på, vad man har att jämföra med.
Igår när jag gick från skolan, kändes det stressigt. Skulle jag hinna klart med mitt arbete, innan deadline, som är idag klockan tre? Ja, jag hann tydligen. Det känns jätteskönt!
Anledningen till att jag inte har åkt hem än, är att jag inte kan. Spårvagnen går strax innan halv två. Jag kommer inte hem tidigare bara för att jag tar en vagn tidigare. Det gick en båt vid tolv, nästa går klockan två. Ja, så är det att bo på en ö, men enligt mig är det värt det. Absolut!

Min fredag har varit väldigt bra. Började skoldagen med ett prov i Matematik A. Suck. Det gick nog inte så bra. Mycket svårt var det. Samtidigt har jag bara mig själv att skylla. Det blev inget plugg igår. Jag vill skylla på att det inte var min dag, men... Ja. Jag gick aldrig till Ungdomsgruppen, eftersom jag hade tänkt gå igenom antckningar inför provet idag. Det kändes väldigt tråkigt att jag inte gick dit. Jag gillar att vara där, jag känner mig hemma där.
Hur som helst. Efter lektionen hade alla ettor samling i aulan. Där fick vi reda på vilka klasser, som vunnit olika tävlingar, som vi haft under de första veckorna. Min klass vann två tävlingar. Grattis till oss.
Efter samlingen var jag och några av mina klaskamrater på en liten försläsning hos tvåorna. De är så himla roligt att höra på dem. Det är avslappnat och man känner sig inte så liten. De är tots allt bara ett år äldre än mig, så varför vara rädd?

Min uppgift då... Vi har haft hela dagen på oss att göra klart den. Jag var klar innan lunch. Toppen!
Jag har fått reda på, hur jag ligger till med betygen, nu när vi har avslutet vårt fösta case. Jag är riktigt nöjd måse jag säga! Jag trodde inte alls att det skulle gå så bra. Mitt skrivande av läxor och utvärdringar har känts så trångsynt. Jag har inte lyckats se helheten, bara snöat in mig på ett spår. Inte bra. Men tydligen gick det inte så dåligt, som jag trodde.
Ännu ett leende fick jag, när min ansvarspedagog berättade att jag lyckades bra på diagnosen i matte, som vi hade i början av terminen. 20 av 22 rätt. Hon måste ha läst fel? Är jag verkligen så duktig?? Jag är ganska säker på, att det inte gick lika bra den här gången. Får jag Godkänt, så ska jag vara nöjd. Jag hörde av folk, när jag gick i nian, att om du har högt betyg i matematik, när du går i grundskolan, då ska du inte räkna med ett lika högt betyg på gymnasiet. Kanske ska du bara nöja dig med att få Godkänt. Stämmer det? Kanske. Jag var inte den enda, som tycker att dagens prov var svårt...

Att åka ut till pappa idag känns väldigt bra. Jag saknar naturen, atmosfären, mnniskorna, mina vänner... hela ön. Och självklart saknar jag pappa.

Kram

CSN-kortet


Nallen Vera (Ja, jag har döpt mina gosedjur) fick vara modell...

Jag har fått ett kort! o.O
Ja, det låg ett kuvert på min säng, när jag kom hem. Med spänning öppnade jag kuvertet... och blev himla förtjust. Jag vet att man får ett sånt här kort, när man blir stor. Och jag är tydligen stor nu... för jag har ju fått kortet! Med kortet i min hand, kan jag få rabatter på allt möjligt. Det som gjorde mig mest glad, är att jag får studentrabatt, när jag åker med SJ. Superbra! Det blir alltså (kanske?) billigare att åka upp till min älskade Rickard i Stockholm. Perfect! I'm so happi! >.<

Det finns snälla människor

Jag kan inte skriva för många gånger, hur glad jag blir av alla kommentarer jag får. De senaste dagarna har jag fått kommentarer av folk, som jag inte ens vet vilka de är. Alla är lika snälla och jag tar åt mig av det de skriver. Tack. <33
Haha, en tjej kommentarede att hon tycker att jag har fint hår. Det har jag aldrig fått höra av någon annan (om man bortser från släkten och Rickard). Hihi! Väldigt snällt sagt av henne. Sånt gör mig glad. Som jag sagt tidigare; det behövs inte mycket, för att göra en annan människa glad. Jag tror inte det var ett så stort besvär för dem, att skriva några snälla rader till mig. Eller, vad tror du? Det besväret de gjorde sig, det gjorde mig väldigt glad.

Sen en annan liten sak... >.< Jag tror att jag har fått fler läsare! :D Ja, antalet läsare är bättre (några fler noteringar i statistiken) än vanligt. Det gör mig så himla glad. Inte bara det att beviset på att någon faktiskt läser min blogg finns... Det är ju folk som kommentarer och verkligen är intresserade.

Jag vet inte hur detta inlägget blir, för jag är så himla glad.
Tack snälla för era fina ord. <3
Fortsätt gärna kommentera. (a)

Många kramar
/Jasmine - RosaNatt

Bockaberg

Två dagar på Bockaberg. Ja, det var en helt okej upplevelse. Jag är väldigt trött nu. Jag lever i en klar dimma.
Klockan tio i åtta skulle min klass och två andra klasser med förstaårselever träffas mitt i centrala stan. Jag var där i tid, precis som många andra. Det var ju bra. Jag var... Jag var lite... osäker. Efter måndagens drama var det många känslor som bubblat upp till ytan. Jag var dock väldigt lugn och klarade mig bra.
Vi tog pendeln till Floda och därefter buss några få hållplatser. Jobbigt? Nej, inte om man jämför med det som väntade oss nu. Jag har inga problem med att gå, det är bara skönt enligt mig. Men ska man gå 6 km då... blir man lätt trött. Jag hade som tur var ryggsäck på mig, istället för det som många andra hade; en träningsväska. Lyckat. Vi gick och vi gick och vi gick och vi gick. Jag gick mest bakom en grupp av elever. Efter en stund gick jag sida vid sida med två tjejer från parallellklassen. Vi hade sällskap hela den långa vägen till Bockaberg... Den asfalterade vägen tog slut och en grusvägen blev det nya underlaget att gå på. Nu var vi trötta, men ännu fanns det kraft kvar. Vi mötte andra ettor från skolan, som var på väg hem därifrån nu. Jag hejade på Johan, vilket gav mig ett leende på läpparna. Att han har börjat på min skola känns väldigt roligt. Jag känner mig inte så ensam längre, även om vi inte går i samma klass... Men jag har matte tillsammans med honom. *glad*

Tre stugor bokade för skolan. Varje klass fick varsin stuga. Rummen bestod av allt från två till sex sängar. Jag fick dela rum med fyra andra tjejer. Helt okej. Jag var inte så på om vem jag skulle sova med. Det viktigaste var väl, att jag slapp sova själv. Då hade jag antagligen blivit ännu mer utanför...
Utanför. Ja, det var en del sånt, men inte alls så mycket som jag trodde. När vi satt en hel drös i soffan och en kille i klassen helt random underhöll oss, då kände jag gemenskap. Några killar satt på gungorna - och jag fick vara med. Ingen stötte ut mig, jag var nästan en av dem. Det är sånt man minns.
Jag blev väldigt förvånad, när en kille noterade att jag stod själv, att jag inte hade någon att vara med.
Vi skulle gå på en poängpromenad och jag var inte först fram att hitta en kompis och få ett protokoll. Jag hamnade i en grupp tillsammans med denna snälla kille och fyra andra. Vi blev en stor grupp så intresset att besvara frågorna var inte det största. Men det gjorde ingenting. Jag kände att jag tillhörde en grupp och det räckte för mig.

Vad gjorde vi då på Bockaberg? Massa aktiviteter. Allt från lekar till mer seriösa tävlingar. Jag deltog en del och jag är nöjd med min insats.
Kan inte påstå att besöket på friluftsanläggningen var värt besväret. Den långa promenaden dit var riktigt jobbig!

Imorse blev vi väckta klockan sju. Jag var ganska snabbt uppe och påklädd. Det var en riktigt vacker morgon. Jag hängde ut genom fönstret och knäppte lite bilder.



 

 

Vi var på väg tillbaka till bussen strax efter nio. Att gå tillbaka den långa biten kändes inte så lockande. Många valde att betala för taxi, men jag kämpade på till fots. Denna promenad tog jag sällskap med två tjejer från min klass, som jag också delade rum med. Trevligt. När vi äntligen såg hur samhället byggdes upp runt omkring oss och när skylten 'Floda' var framför oss, då kände jag hur lyckan fyllde mig. Det var inte långt kvar, snart skulle vi få vila. Busshållplatsen var tom. Tidtabellen kunde jag inte läsa. Vad gör man? Precis bakom oss kom ett helt gäng med elever. Alla satte sig bara rakt ner på marken. Skulle vi bara vänta här och hoppas på att det kom en buss eller...? Ja, tydligen. Knappt tio minuter efter vår ankomst till hållplatsen, svängde en buss in framför oss. Härligt! På fem minuter var vi vid stationen. Kan man ha mer tur? Ja. Två minuter senare kom pendeln. Vilket flyt vi hade! Väl framme på centralen skyndade jag mig av tåget. Skulle jag hinna med min buss var jag tvungen att snabba mig. Tydligen hade jag en bra dag, för jag hann precis med bussen - och nu menar jag verkligen precis.

Att duscha och ta på sig myskläder var underbart! <3
Nu ska jag fortsätta njuta och gå ner och sätta mig i soffan. Kanske blir det film och mys till den?

Puss


Misslyckat Uppdrag

Efter en morgon av negativa känslor, gick jag till bussen. Samtalet med Rickard fick mig på bättre humör - som tur var. Kanske kunde det bli en bra dag, trots allt? Med ryggsäck på ryggen och en väska fylld med bullar, tog jag bussen in till centrala stan. Jag var utanför NK klockan 11, som vi hade bestämt. Kvart över kom den första medlemmen i gruppen (bortsett från mig). Nu var vi två. Men jag blev snart ensam igen. Min klasskamrat skulle sälja några av sina muffins till ett par kompisar, som befann sig i närheten. Där stod jag. Själv. Ensam. Kul, eller hur. Efter en stund kom det en kille från klassen. Han hade ingenting att sälja. Hans bakning hade fått förhinder, vilket man kan ha överseende med. Nästa medlem i gruppen kom några minuter senare. Han hade inte heller något att sälja. Han visste inte vad han skulle göra. Öh... okej. Vi delade upp oss i två grupper. Försäljningen kom inte igång. Sist kom en till tjej. Hon hade inget med sig och var heller inte intresserad av att försöka få sålt mina bullar. Hon pratade bara om festen, som hon hade haft i helgen... Hepp. Jag försökte få dem att sälja åtminstone en påse, men det var svårt. Jag var inte heller motiverad och mådde bara dåligt vid tanken. Inte lyckat alls.
Tillslut beslutade vi oss, för att ge upp vårt säljande. Vi ringde de andra två, som hade gått åt ett annat håll. Tro det eller ej, men... De satt och fikade! Vad är detta? Jag skildes åt från de andra och ringde mamma. Jag var så arg! Alla är så respektlösa! Vi skulle väl göra det här tillsammans, men icke. Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Jag stod och grät mitt på Brunnsparken. Lyckat.
Att åka ut till pappa kändes så... Nej. Att sitta och vänta en timma, innan båten gick var något, som jag redan då kände, att jag inte skulle klara av. Jag ville bara komma hem, gråta och skriva ner allting i bloggen min. Nu sitter jag här. Hos mamma. Jag har ätit massa banankaka och många bullar. Jag tycker jag är värd det.
Frågan är om jag ska åka ut till pappa senare ikväll eller om jag ska stanna hos mamma. Imon ska jag till Bockaberg med klassen. Kommer hem på onsdag. Mest praktiskt är att jag stannar här, men jag vill åka ut till pappa. Hm. Jag ska fundera på detta under dagen.

Det är lite kul, när man läser hur jag trodde att dagen skulle bli. Det stämmer så precis!

Aldrig mer detta.
Nästa gång blir jag arg.

/Jasmine

Ge mig styrka

Jag känner inte alls för att bemöta dagen. Att gå på stan och försöka sälja bullar känns sådär. Jag gillar inte detta. Visst är det en god idé att vi ungdomar hjälper andra barn och vuxna i Kenya (eller ett annat land), men detta tycker jag rent ut sagt känns skit. Självklart vill jag hjälpa till, men nej. Jag gillar inte att skämma ut mig på stan. Jag vet själv hur det är, när man får något upptryckt i ansiktet, när man går på stan. Hur lätt är det att stoppa någon, som rusar förbi? Inte lätt. Jag är väldigt negativ idag. Inte bra. Men jag vet inte hur jag ska ändra min attityd...

Så här tror jag att dagen kommer att bli:
- Jag är en av de första som kommer dit.
- Många kommer försent.
- Jag är den enda, som tar detta seriöst.
- Försäljningen går riktigt dåligt.
- Jag blir lämnade ensam.
- Ett misslyckat uppdrag.

... och kanske blir jag rånad, det är en känsla jag har...

Någon?
Ge mig styrka.
Jag vill inte detta.
Se mig som en flicka,
som förgäves försöker.
Om jag undrar,
vem ska jag fråga?
Hur många ser,
en ensam själ på gatan?

Hoppas att eran dag blir bättre än min.
/Jasmine

Uppdatering (090907 kl. 14.07): Läs också hur dagen blev...

Negativ energi = Aktiv flicka

Att Rickard åkte hem idag, fick mig att bli lite ledsen. Ja, jag blir ledsen. Självklart blir man ledsen, när ens kärlek åker ifrån en. Men mitt liv fortsätter - med eller utan min Rickard. Kanske kan mitt liv flyta på och då ha Rickard som en större del av mitt liv...
Imorgon ska vi utför Operation Dagsverke. Vi ska göra något kreativt, för att samla in pengar till Kenya, så att de kan starta upp kostnadsfria gymnasieskolor. Detta är inget val, snarare än order. Vi är helt enkelt tvungna. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag var helt lost. I fredags tog vår lärare upp det på allvar. Jag hoppade då på en grupp, som ska stå utanför NK och sälja bullar. Så vad har då jag gjort hela kvällen? Jo, jag har stått i köket. Eller snarare... sprungit upp och ner, fram och tillbaka. Jag har varit väldigt aktiv. All den negativa energin, som jag känner för att Rickard åkte hem idag, har på något sätt omvandlats till en positiv Jasmine. Ja, jag är aktiv, gör det jag ska och sitter inte och degar, som jag alltid annars gör.
Jag tar nog morgondagen på lite stort allvar, eller?

 
Små lappar, som sitter fast på snörena.
Påsarna med bullar har jag lagt i en liten väska,
som jag ska gå runt med på magen.

Vem är det som kommer skämmas ihjäl imon? Inte bara det att jag måste gå runt, verka trevlig och sälja hembakat... Jag måste dessutom veta vad jag snackar om. Väskan på magen gör ju inte precis situationen bättre... Herregud. Hur kommer detta sluta? Vill jag? Nej. Måste jag? Ja.


/Jasmine

Kärleken växer sig starkare

Jag och Rickard ses inte jätteofta. Vi försöker ses så ofta det går, det vill säga under mina lov och en helg i månaden. Ibland blir det oftare och ibland mer sällan. Jag har haft min pojkvän här i helgen. Hans farbrors fru fyllde 40 år, så jag var medbjuden dit för att vara med på festligheterna. Mycket trevligt. Roligt att få träffa Rickards släkt. Då är man mer förberedd inför bröllopet. Dessutom är det ju så mycket annat folk vid vigseln, så det är nog bra att känna några stycken - ifall det nu skulle vara så att Rickard får för sig att lämna mig åt mitt öde.
Jag grät som vanligt, men kunde inte hjälpa det. Varje gång jag tvingas säga 'hejdå' till min älskade, så gör det ont inom mig. Jag önskar att vi kunde slippa alla farväl och bara leva tillsammans här och nu. Snart... En dag kommer allt bli mycket lättare.

Rickards pappa och hans (nästan)fru kom på besök. Eftersom de också var på festen igår, passade de på att komma förbi och hälsa på mamma, när de ändå var i stan - vilket inte är så ofta. Mamma trivdes jättebra med dem och kände sig verkligen...glad? Jag tror hon tog åt sig av vad de sa, även om de inte direkt var några ord riktade till mamma. Jag är glad att de kom överens. När de kom in på samtalet om 'min och Rickards framtid', att Rickard söker jobb här nere, bostad kom på tal... Ja. Då kändes det verkligen som, att Rickard kommer att flytta ner på riktigt. Ja, han kommer det, men det tar tid. Min pojkvän är ledsen att det tar så lång tid, men jag har sagt till honom, att det tar den tid det tar. Ingen idé att stressa.

Rickard, jag är så glad att du kom. <3 Tack.
Hoppas att resan hem går bra.
Älskar dig!
Puss <333

Armband i en ask

Jag har fått ett armband! >.< <333 :D


Ett armband betående av två kedjor
och ett 'R'. Jättefint!

Jag satte mig bredvid Rickard på passagerarsättet. Framför mig låg en ask... Iiih! Jag var lite sugen på att öppna den, men ville ändå vänta tills vi kom hem. När min chaufför hade parkerat bilen på plats 30, öppnade jag försiktigt asken... Ett armband! Hihi. <333 Det är helt otroligt fint! Detta säger jag inte, för att göra Rickard glad eller för att... på något sätt verka vara "den perfekta flickvännen", som blir glad för allting. Nej, jag säger detta, för att jag verkligen menar det.

Mycket stora tack till Rickard, som gav mig denna fantastiskt fina gåva. Jag vill också tacka Julia, som har gjort detta underbara verk. Hon är hur duktig som helst! Gå in på hennes sida och kolla fler av hennes smycken och många andra konstverk.

Mycket kärlek. <3

Svart, rosett och klack


Skorna jag ska ha på bröllopet!

Att leta skor är inte min starka sida. Jag blir bara irriterad på hur varmt det är i affären, att det är mycket folk runt omkring mig och att skorna jag vill ha aldrig passar. Det finns tillfällen, då det är bra att ha skor på fötterna. Bröllop till exempel. Eftersom min klänning är plommonfärgad med ett svart bälte i midjan, har jag desperat försökt hitta ett par skor, som jag kan använda till. Med tanke på att jag antagligen inte kommer använda skorna vid så många tillfällen (om jag inte börjar använda dem som vardagsskor), är det onödigt att betala för mycket. Och vad är för mycket? Det vet inte jag. Det jag vet är Skopunkten har billiga skor. Alla skor är billiga där! Man får självklart vad man betalar för. Jag fick ett par enkla skor; svarta med en rosett framtill och en ganska hög klack baktill. Ren skit? Kanske.
Jag är i vilket fall som helst väldigt nöjd med skorna. Jag är lite förälskad i dem faktiskt. När jag stod där i affären, kändes skorna inte alls som 'min stil'. Det gör dem fortfarande inte, men... Jag är så trött på att vara kräsen! "De passar inte." "Usch!" "För mycket si, för mycket så." Jag får helt enkelt anpassa mig.
På lördag ska jag följa med Rickard på 40-årsfest. Då ska jag passa på att gå in i skorna. Bättre att få skoskav då, än att få det på bröllopet.

Kram

Vittra - Kommit in i rutiner

Snart är min tredje vecka på Vittra slut. Det är alltid lika intressant att gå till skolan. Jag har inte tröttnat än så länge. Något som däremot gör mig trött och aningen deprimerad, är att bloggen hamnar efter i uppdateringen... Jag har en hel del läxor. Kanske har jag lika mycket arbete nu, som jag hade på högstadiet. Skillnaden är nog att jag tar gymnasiet mer seriöst. Jag har ju valt att gå på gymnasiet och jag valde det, för att jag vill lära mig.

   
(Klicka, för att se bilden i större format.)
I måndags satt jag och lyssnade på en sommarpratare.
Gjorde lite anteckningar under tiden...
Läxa i svenska.


Det var många gånger under grundskolan, som jag frågade mig själv; "Varför lär vi oss detta? Kan man inte få göra på sitt egna sätt?" Här på Vittra har jag aldrig funderat över den tanken. Det känns som att lärarna lägger upp lektionen lite mer fritt. De bestämmer vad vi ska läsa och de gör det av en viss anledning. I grundskolan kändes det som, att vi läste x antal sidor i boken... bara för att. Det fanns ingen anledning till Varför vi gjorde det och Hur vi skulle gå vidare med uppgiften.
Att gå på Vittra har verkligen gett mig en helt ny syn på arbetssätt och lärande. Dessa ämnen ingår i det caset, som vi läser nu. Är detta ett bevis på, att de har lyckats med sin undervisning? Ja, jag tror det. Att arbeta mycket varierat och ta allt i rätt ordning, hjälper i alla fall mig, när jag ska lära mig nya saker.

Igår såg vi på en film. Den handlade om en gammal filmskatt. Forskare hade hittat en kista full med gamla filmrullar skapade av en man vid namn Colin McKenzie. Det var en mycket intressant film och jag och mina stora ögon var mycket uppmärksamma på, vad som hände på filmduken. När filmen var slut, skulle vi skriva en så kallad 'Caselogg'. Det är ett sätt för oss att utvärdera delar av caset. Fakta, aktörer, problem, orsak, verkan, frågor... Ja, allt är i princip med. Efter att ha suttit och funderat länge, var vi tillslut tvungna att lämna in våra papper. Pedagogen bläddrade igenom bunten med papper, innan han slutligen sa: "Detta är dåligt. Har ni inte glömt något? Vet ni vad man gör med sånna här dokument? Ren skit!" Han rev alla papper på mitten. Jag kände hur något gick sönder inom mig. Mitt papper, som jag verkligen hade försökt fylla i så grundligt jag bara kunde... På tavlan skrev läraren med stora bokstäver; "FAKE". Va? Vad var detta? Jag fattade ingenting. Efter en förklaring av detta påstående, gick det upp för mig att hela filmen var falsk. Ingenting var sant. Colin McKenzie har aldrig funnits, det var inte han som uppfann färgfilmen och detta hände inte år 1907. Allting var alltså ren bluff! Vilken besvikelse. På detta skulle vi lära oss att vara källkritiska. Vi fick också veta vad som kännetecknar en 'sann' film. Trovärdighet och professionalitet var några av de faktorer, som spelade in.
Det blev alltså en intressant dag med många nya intryck. Som pappa sa vid matbordet senare på kvällen: "Jag tror att du har lärt dig mycket idag." Ja, det kan nog stämma.

/Jasmine


Kärlek till livet


Utanför fönstret såg jag något vackert...

Klipporna gnistrade i solljuset.
Det var en fin morgon.
Havet visade känslor,
men det var inte oroväckande.
Den svenska flaggan dansade i vinden.
Folk satt ute.
Kanske borde man passa på
- såhär i slutet av sommaren.

De är få morgnar,
som riktigt sätter spår i en.
Idag var en sån morgon,
som man skall tänka tillbaka på,
då snön ligger vit på öarna.

Livet i skärgården är underbart
- speciellt när man lyckas njuta av det lilla.
Skärgårdslivet kommer alltid att ha
en speciell plats i mitt hjärta.
Jag älskar det!

"Att bara sitta och iaktta."


RSS 2.0