Publicerade axplock

Idag är det den sista oktober och jag vill därför summera den gångna månadens lilla redovisning av axplock. För er som inte har förstått vad detta har handlat om kan jag berätta att jag för en månad sedan beslutade att dela med mig av bakgrunden till alla de bilder som finns i min header; totalt tjugo bilder och därav lika många axplock.

Jag hoppas att du som läsare har uppskattat dessa inlägg lika mycket som jag. Att dela med mig av minnena har bidragit till att många fina stunder i mitt liv har uppmärksammats på nytt och att jag återigen har fått förståelse för vad som har fått mig att hamna där jag är idag. Det är så lätt att tappa bort sig själv, när åren passerar och blir till minnen.

Publicerandet av axplock har också bidragit till en återfunnen lust att blogga. Framöver, liksom tidigare, kommer uppdateringar inte att ske varje dag, men bloggen finns med mig i vardagen och jag fortsätter att se den som en självklar plats att dela med mig av min tillvaro på. Hoppas att du väljer att stanna också i fortsättningen!

Samtliga axplock hittar du länkar till i det inledande inlägget. Vill du veta mer om ett visst axplock eller är nyfiken på något annat är du som vanligt välkommen att höra av dig, via en kommentar eller via mail.

Ta vara på dig!

Tidsinställt inlägg, skrivet 2015-10-30.



Axplock #20: Galen i glass

Galen i glass, April 2012

Min konsumtion av glass är högre än majoritetbefolkningens, vill jag tro. Däremot ska tilläggas att jag inte äter vilken glass som helst... Till en början var GB's halvlitersförpackningar standard, men med tiden insåg jag att den glassen mest smakar plast. Efter att ha kommit över den amerikanska glassen från Lidl insåg jag hur glass kunde smaka. Denna glass liknar Ben & Jerry's men kostar hälften så mycket. Visst är det dyrare märket lyx, men i mitt fall känns det som bortkastade pengar då jag trycker i mig ett sådant paket inom loppet av en halvtimme. Ja, jag är galen i glass. Ju mer innehåll av choklad och nötter desto bättre.

Frosseri, en av de sju dödssynderna. Kanske kan jag bli förlåten, då mängden glass som konsumeras beror på hur livet ter sig. Jag äter glass mer sällan när insidan inte känns betungande.


Axplock #19: Minnen från en sensommar

September 2011, en dag på Gröna Lund tillsammans med R, inlägget hittar du här.

När jag knåpade ihop min nuvarande header hade jag några självklara favoriter som tvunget skulle vara med. Där fanns dock några tomma platser att fylla vilket gjorde att datorns bildarkiv bläddrades igenom. Detta axplock valdes oväntat ut, då jag föll för de härliga färgerna, det somriga motivet och till följd av att bilden togs under en sensommardag på Gröna Lund. Bilden gör mig glad och har blivit en kär favorit som bidrar med varma känslor och påminner om en dag genomsyrad av leenden.

(...och en mindre trevlig stund av panik).


Axplock #18: Tusentals ord

I en låda med minnen ligger tusentals ord från förr. Dessa ord som till en början skrevs med blå bläckpenna i ett kollegieblock. På den tiden stod jag med blocket ilsket upptryckt mot de röda skåpen i skolans korridor. Jag var tolv år då. Med tiden gick denna ilskenhet till att bli en vald avskildhet och under större delen av högstadietiden skedde mitt skrivande i skolans stora fönsterkarmar. Jag älskade att sitta där!

Med tiden har mitt skrivande blivit alltmer sofistikerat. Idag skriver jag i min avskildhet, pennan glöder inte av ilska och det är sällan jag lämnar ifrån mig ord utan att ha reflekterat över ämnet först. Idag sker skrivandet gärna med en tekopp nära till hands och med musik från förr i bakgrunden. I tio år har jag skrivit dagligen. Och jag gör det för hand, det blir mer ärligt då.


Februari 2012


Axplock #17: Förkärlek till hösten

Augusti 2013

Det är något visst med hösten. Denna årstid som drastiskt förändrar tillvaron, gör världen färgsprakande, lockar fram varma koftor och genererar i flertalet promenader på höstlövsbelagda stråk. För min del innebär hösten också vemod. Förändring. Jag gillar inte snabba förändringar, samtidigt som hösten bidrar med så mycket fint att jag omöjligt kan hålla mig innanför fyra väggar och vara nedstämd. För ja, med hösten kommer också tankarna, förvirringen och insikten. Varje år, sedan många år tillbaka. Jag tar beslut på hösten, det känns av någon anledning självklart då. Jag finner mig själv på hösten, kanske till följd av promenader, mys under filtar och tedrickande. Det är något visst med hösten. Tur att den återkommer varje år.


Många studietimmar

Denna morgon gick det lättare att komma ur sängen. R gick hemifrån redan klockan halv fem och en halvtimme senare var jag nyduschad och hade precis slagit upp kurslitteraturen. Studier är det som jag har ägnat hela dagen åt och så här åtta studietimmar senare är jag så väldigt stolt över mig själv. Läser man inte när man borde får man istället vara en adrenalinspruta under en koncentrerad tid.

Jag har dels läst anvisade kapitel i en bok om etnokulturella grupper och hedersrelaterade handlingar samt läst en rapport om unga romers situation. Båda områdena är nya för mig och förvånansvärt intressanta. Sedan en vecka tillbaka läser jag en kurs om migration och integration - och precis som läraren påpekade är detta en kurs som berör, väcker känslor och genererar funderingar.

Ju längre fram i utbildningen jag kommer, desto tydligare inser jag att jag har valt rätt. Socialt arbete är ett brett fält som inte bara utmanar samhällets normer och värderingar, utan också sätter den personliga utvecklingen i gungning. Det är fantastiskt och givande på många sätt!

Läsandet av en rapport kräver notiser och dagens andra kopp te.


Morgonsol

Morgonsol

Måndag morgon. Det tog sin tid att komma ur sängen och finna ron till att plugga, men det gick tillslut. En timme har jag suttit vid köksbordet och läst i alla fall några sidor av den forsningsrapport som dagens föreläsning bygger på. Jag känner mig stolt, trots att jag kunde ha läst så mycket mer.

Idag är en dag då kreativiteten flödar, men med viljan att skapa kommer också rastlösheten. Jag upplever det svårt att behålla fokus på det som behöver göras just nu och jag finner mina tankar spreta åt alla möjliga håll. Min lösning på detta är enkel; listor. Att skriva ner mina tankar och måsten hjälper mig att strukturera upp tillvaron.

Hur gör du för att finna ro i en spretande tillvaro?


Axplock #16: När det var ångesten och jag

I november 2012 fick jag äntligen anställning i Stockholm och kunde därför bli sambo med R. Jag kände mig lycklig, så lyckligt lottad! Jag fick anställning på ett café med lunchservering och där gled jag in på en räkmacka - min arbetsgivare visste inte ens mitt personnummer. Det enda jag hade behövt uppge för att få komma och provjobba var mitt namn och min ålder.

Jag kunde i princip ingenting när det kom till caféverksamhet. Visst hade jag jobbat inom service tidigare, varav en sommar på ett café ute på ön, men det här med espressomaskin var helt nytt för mig, liksom servering, kassaapparat och alkoholförsäljning. Min nya arbetsplats välkomnade mig ändå och efter att ha arbetat ett tag började jag få in rutinerna.

Över julen åkte jag och R hem till Göteborg för att fira högtiden tillsammans med min familj och i samma veva ta med oss mitt flyttlass upp till Stockholm. När jag kom tillbaka till vardagen och satte min fot på caféet igen kände jag ganska snabbt att något inte stod rätt till. Mitt leende kändes inte lika självklart som jag mindes det, attityden från arbetsgivare och anställda var en annan och jag upplevde att jag föll sakta. Jag hade svårt att förstå vad som hände, jag visste bara att allt kändes fel.

I februari satt jag på ett café och fikade med en vän. Jag delade med mig av hur det kändes och hennes gensvar var enkelt, "- Säg upp dig då?". Min första reaktion var "- Men så kan jag väl inte göra..?!". Jag, som har behov av stabilitet och kontroll över tillvaron, blev mer eller mindre paff. Va? Kan man säga upp sig? Efter några dagar insåg jag dock att som det nu var hade jag varken stabilitet eller kontroll över tillvaron. Jag upplevde ett kaos.

Februari blev till mars och jag insåg allt tydligare att jag inte mådde bra. Eftermiddagarna var ofta de passen som hade tilldelats mig, därav hade jag sköna förmiddagar hemma. Början på dagen var dock inte som jag först hade hoppats. Ångesten kom smygande. Klockan blev tolv och om en timme var det dags att bege sig till jobbet. Jag fick panik. Under denna period fick R många ledsna samtal från mig. Från klockan tolv och en timme framåt var det standard att jag hörde av mig till honom - gråtandes och med en känsla av hopplöshet. Jag kände mig så himla ledsen!

Det som hade sagts under fikastunden några veckor tidigare hade etsats sig fast och trots att där endast fanns en gnutta livsglädje kvar tog jag mig samman och började söka nya jobb. Det var absolut inte några tiotal jobb per vecka, snarare per månad.

Jag minns att jag stod i återvinningsrummet och grät hysteriskt. Jag som helst undvek att ta den stora gröna avfallsbehållaren och köra bort till soprummet hade denna förmiddag sett det som min möjlighet till en liten stund av frihet. Jag kände mig fängslad på arbetsplatsen. Alla kollad på mig, hade ögonen på mig, kritiserade mig.

I slutet av mars fick jag ett samtal från husfrun på hotellet som jag någon månad tidigare hade sökt arbete på. Hon sa att hon gärna ville träffa mig och frågade om jag ville komma på en intervju. Jag tackade ja och vecka efter sågs vi i hotellets vackra lobby. Känslan jag fick kan bara beskrivas med ett ord. Hemma. Efter att ha pratat med husfrun, fått en rundtur på hotellet och bekantat mig med tanken på att jag kanske skulle börja jobba där kändes det som att vara tillbaka på hotellet i Göteborg, en arbetsplats jag trivdes väldigt bra på. Det fanns dock en hake; den aktuella tjänsten var en deltidstjänst på sjuttiotvå procent.

Vårsolen har vågat sig fram och jag packar upp varor. Eftersom jag ännu inte har förstått huruvida kycklingen ska vara i frysen eller ställas utanför (Det verkar variera från dag till dag.) frågar jag en av cheferna. Det bemötande jag får förändrar allt.

"- Jasmine, vad är ditt problem? Varje gång du packar upp varor frågar du mig var dessa ska vara och jag svarar dig och du bemöter mig med dålig attityd! Vad är ditt problem?!".

Förvånad och förödmjukad ber jag om ursäkt, säger att det inte är min mening att ha en dålig attityd.

"- Vad är ditt problem?!", han upprepar anklagelsen.

Jag säger inget mer. Sen den dagen vågar han inte möta min blick.
 
Senare samma vecka som chefens utbrott på mig ringde jag till husfrun på hotellet för att fråga om tjänsten fortfarande var ledig. "- Du är så välkommen, det kändes så bra när vi sågs.". Värme, det jag kände var värme. Värme, omtanke och respekt för min person. "- Tack, vad snällt. Jag säger upp mig imorgon.", vilket var precis vad jag gjorde.

Jag hade två veckors uppsägningstid och under denna tid kände jag en stor förändring. Jag kände lättnad. Redan efter en vecka mådde jag så mycket bättre och när jag efter de två veckorna jobbade första dagen på min nya arbetsplats, på hotellet med den vackra lobbyn, började jag min resa tillbaka till tryggheten.

Med dessa ord avslutar jag detta kapitel av mitt liv.
Vill ni ställa frågor eller lämna ord är ni självklart välkomna att göra detta, antingen genom att kommentera eller via mail, [email protected].

Det blev många ord och tårar, ofta i kombination. Mars 2013.

Ni läsare som fanns med mig under denna tid ska ha stort tack för ert stöd, er värme och er omtanke. Det betydde så mycket.


Axplock #15: Klockan från IKEA

Klockan från IKEA, oktober 2012

Det är oktober 2012 och R bor sedan en månad tillbaka i en lägenhet - förstahands-kontrakt! Jag är hjärtligt välkommen att flytta in, men eftersom jag saknar jobb i huvudstaden bor jag fortfarande hemma hos mina föräldrar. Den hösten består av många resor för min del. Fram och tillbaka mellan Stockholm och Göteborg, eller rättare sagt; två veckor på ena kusten och sedan två veckor på andra. Fram och tillbaka.

Som nyinflyttad är ett besök på IKEA mer eller mindre nödvändigt. (Ja, vi har redan varit där denna höst i och med att vi är nyinflyttade sedan två månader tillbaka.) Klockan är från vårt första besök i det stora varuhuset. Ni vet när man ser något och blir förälskad vid första ögonkastet? Så var det för mig när jag såg klockan. Den stod där i all sin enkelhet och såg fantastisk ut! Ett av mina bättre köp vill jag lova. Sjuttionnio kronor som har bidragit till många glada tankar. Det lilla är stort!


Axplock #14: Vinterhalvåret

Sommargäster som flockas. Badbryggor som guppar. Fiskmåsar som skriker. Gräsklippare som brummar. Flaggor som vajar. Barn som skrattar.  Havet som kluckar. Det är sommar ute på ön. Då är det en så självklar plats att vara på - ingen annan plats känns lockande.

Sedan kommer vintern med allt som hör den till. Mörka morgnar. Korta dagar. Frusna fingrar. Kalla vindar. Stilla nätter. Oskottade vägar. Hala backar. Fruset hav. I mina ögon är detta lika vackert. Avsaknaden av sommargäster innebär dessutom att jag får ha ön nästan helt för mig själv. Fotopromenader om vintern innebär frihet, egentid och trygghet. Detta axplock är från en av dessa vintrar.

Snö på min ö, december 2009.


Axplock #13: Kortmakeri

Tidigare i veckan fick ni se det senaste tillskottet i Jasmine's Kortmakeri. Ja, jag har faktiskt ett unikt ställe där jag publicerar mina skapelser.

Juli 2013, se fler bilder här.

Trots att jag inte lägger ner samma tid på skapandet som för några år sedan upplever jag fortfarande en glädje och en ro när jag utformar mina kort. Det är roligt att se korten växa fram! Dessutom tror jag starkt på att skapande är bra för själen.

Välkommen in i Jasmine's Kortmakeri!

Tidsinställt inlägg, skrivet kl. 09:17.


Bloggen har fyllt 7 år!

 
Mitt i oktoberfikat fyllde bloggen sju år! Den 20 oktober var det sju år sedan jag skrev mitt första inlägg. Sedan dess har jag publicerat 2437 inlägg. Tänk vad många timmar jag har givit av mitt liv för denna blogg. Jag ångrar det inte en sekund! Trots att jag när jag ser tillbaka vill minnas att jag vid flertalet tillfällen har behövt springa till bussen till följd av kärleken till bloggen.

Med en gedigen uppdatering av bloggen i princip dagligen under oktober månad, till följd av att var och en av de bilder som finns i min header har fått ett eget unikt inlägg, har besöksantalet stigit. I och med detta upplever jag en större blogglust än jag har gjort på länge. I fjol var det endast ett fåtal som besökte min blogg, men i år tycks jag ha gjort något rätt då många läsare väljer att återkomma. Tack för att ni läser och lämnar ord.

Jag vill passa på att ge ett extra varmt tack till er läsare som har hängt med under flera år. Ni är ett par stycken som fortfarande läser, kommenterar och utvecklar vår vänskap. Tack ska ni ha.


Min nuvarande header



Axplock #12: Lycka

Augusti 2011

Lycka. Jag är uppvuxen på en plats där den känslan är så självklar.

Jag blickar ut mot en färgstark horisont. Kvällen är sval, jag huttrar till. Dansen pågår för fullt bakom min rygg, men jag väljer att endast njuta av dragspelssången. Så självklart, så vanligt. En tradition. Liksom varje sommar, då det är dans på bryggan.


Julkram x2

Det har gått ett halvår sedan jag sist skapade. Också innan dess hade kortmakeriet blivit något som skedde mer sällan. Idag fick jag dock det där suget efter att åter klippa och klistra, vilket resulterade i två kort med texten "Julkram". På bild ser du ett av julkorten, det andra kortet finner du här.

Julkram


Överväldigad av samvaron

Tidig morgon
Efter en kväll med ledsamhet somnar jag i Rickards famn. Där känner jag mig trygg. Drömmarna är många och strax efter fyra får jag mig själv att vakna upp från en mardröm. Rickard finns bredvid mig och kramar om mig lite extra. När morgonen gryr känner jag mig utvilad - och glad. Lugnet efter gårdagens lilla storm har lagt sig - om än tillfälligt, men bra nog. Om några timmar är tentan över och jag hoppas att jag lyckas behålla lugnet fram till dess.

Tentan skrivs och när jag kommer ut från salen sitter två vänner och väntar på mig. På mig. Det värmer mitt hjärta och jag känner mig så oerhört tacksam att jag har dem i min närhet. Deras omtanke och vilja att umgås med mig ser jag inte som självklart, trots att det för mig känns just självklart att vara tillsammans med de två. Det är vi tre, vi som i våras skrev fältrapporten tillsammans. I samklang går vi från universitetsområdet för att ta en tentaöl tillsammans med några från klassen.

Det blir en mycket trevlig eftermiddag och jag berörs av den samvaro som jag upplever då jag delar två timmar av min eftermiddag tillsammans med några från klassen. Jag upplever att min närvaro uppskattas, att skratten jag får som respons på mina uttalanden är ärliga och bevis på att jag är välkommen att vara en del av samvaron.

Det tar många timmar att landa och finna insikt om det som eftermiddagen har bjudit på. Jag som har kämpat med känslan av ensamhet större delen av mitt liv - och fortfarande gör det, men i mindre skala - förundras över den livsglädje och energi som samvaron och gemenskapen med andra människor medför. Jag kände mig som en del av ett sammanhang - och inte bara tillfälligt, utan också som en effekt av och kanske också en öppnad dörr till fortsatt gemenskap. Jag är överväldigad av samvaron som jag fick uppleva idag och hoppas att min uttryckta uppskattning i form av ord och kramar har fått berörda att inse vikten av vår relation.


Axplock #11: Kärleksstigen

Kärleksstigen, oktober 2008.

På ön finns en väg med det vackraste av namn, Kärleksstigen. Denna väg är egentligen inte mycket till väg, snarare en asfalterad gångväg. För mig har det alltid varit självklart att den stigen har funnits där, just där. Att gå längs Kärleksstigen var egentligen ganska skrämmande; genom en skog som förr inte var upplyst, på en del av ön som förr inte var väl bebodd. Att gå på Kärleksstigen kunde upplevas som obehagligt.

Liksom i livet. Kärleksstigen är för mig mer än bara en stig. Denna stig har sin början vid ett vägskäl, vid den perfekta platsen att vända på, om rädslan skulle bli alltför påtaglig. Förr, när jag var yngre, var det lockande att vända där vid den stora stenen. Då, då var jag inte modig. Med tiden fann jag mitt mod, i alla fall mer än det jag hade då. Tillsammans med en vän gick det bra att gå på den där vägen genom skogen. Hand i hand med tryggheten kändes det okej.

Liksom i livet. Kärleksstigen symboliserar det okända, det läskiga, det skrämmande. Denna väg kan dock ses i ett annat ljus, om man väljer att vandra den. Jag vågade. Tillsammans med en vän och senare tillsammans med han som blev min kärlek. Han, som jag kanske hade väntat på, vandrade på stigen tillsammans med mig. Då kändes det självklart att gå på den där asfalterade gångvägen. Då var jag inte rädd.

Jag vågade. Jag mötte rädslan. Och till följd av detta fann jag mitt mod - inte bara till att vandra på den mörka gångvägen genom skogen, utan också modet till att våga ha en person väldigt nära.


Axplock #10: En liten dröm

Jag är långt ifrån berest, men visst finns där en nyfikenhet kring vad världen utanför har att erbjuda. Det har dock inte fallit sig så att jag har kommit utanför vårt lands gränser särskilt mycket. Någon enstaka resa har det blivit, men varken charter, all-inclusive eller roadtrip är en erfarenhet jag har.

Avsaknaden av resor har heller inte saknats mig. Jag har alltid trivts hemma, i vardagen, med livet. Att resa har inte lockat just av den anledningen att få komma bort. Det senaste året har jag dock blivit alltmer nyfiken på vad en resa skulle kunna innebära samt kunna erbjuda mig och min syn på livet. Tanken på att få uppleva något helt nytt lockar!

En liten dröm jag har är att få uppleva Nordamerika, från norr till söder. Kanada och De förenta staterna samt gränsen till Mexiko. Det vore fantastiskt - inte bara att få uppleva mycket av det som visas på teve, utan också att få möjligheten att vara på en helt ny plats och befinna mig i ett helt nytt sammanhang. Att ens erkänna detta får det att pirra inombords - jag tror inte att jag vågar! Jag är rätt feg, faktiskt. När det kommer till just resande, att gå utanför min komfortabla hemmamiljö, då är jag feg, ja.

Kanske beger jag mig till andra sidan av jordklotet någon dag, en resa som med säkerhet kommer att skilja sig markant från den vardag som jag har idag. Tanken är lockande, samtidigt har jag ingen anledning att fly från vardagen - jag har det så himla bra. Men en liten dröm, det kan man alltid ha.

Min älskade jordglob, juni 2012.


Axplock #9: Favorit från förr


Destination Strandkyrkogården, januari 2010.

Bilden är en favorit från förr då jag och R hade det gemensamma intresset som hobbyfotografer. Vi brukade promenera i närområdet med kamerorna i högsta hugg och just denna bild är från en fotopromenad på Strandkyrkogården. Jag minns hur roligt vi hade, hur förälskade vi var och hur lycklig jag kände mig. Minnen i en bild! Dessutom var (och är) jag så nöjd med att jag lyckades hitta fokus på motivet i centrum.


Mina oktobermorgnar


Med te och inspirerande kurslitteratur

De senaste två veckorna har lektionerna i skolan inte börjat förrän senare på förmiddagen - om det ens har varit någon lärarledd undervisning den dagen. Kursen som tentas av på måndag har gett mig mycket tid till självstudier och till min glädje har jag haft motivationen att faktiskt sitta och läsa några timmar per dag.

Jag försöker ständigt se mönster i min vardag för att skapa mig förståelse för när jag pluggar som bäst. På morgonen, mellan klockan åtta och elva, är jag som mest fokuserad. Därefter går det utför, men jag brukar kunna sitta någon timme till senare på eftermiddagen eller på kvällen. Det blir inte några åtta timmar per dag här inte, men det blir i alla fall något. Dessutom ska erkännas att jag tycker om att sitta vid köksbordet och hälsa solen välkommen, dricka mitt te i lugn och ro samt i och med läsandet av kurslittertur inse att jag faktiskt lär mig något nytt varje dag.

Jag uppskattar mina oktobermorgnar!


Axplock #8: Kvällssol vid horisonten

Det finns en plats jag kallar hemma, en plats där illvilja sällan når mig.
Denna plats är belägen bortom havet, med himlavarvet nära inpå.
På denna plats är kvällarna de vackraste och
även i den mörkaste natten kan jag här känna mig trygg.
Denna plats, mitt hemma, är beläget på en ö. En ö jag gärna kallar min.

Kvällssol vid horisonten, december 2009.


Axplock #7: Tedrickaren

Alltid med en tekopp nära till hands, november 2013.

Tedrickaren, det är jag det. Min konsumtion av te tycks öka för var dag. När jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar hände det att jag kokade mig en kopp te någon gång i veckan. Nu för tiden kokas det te dagligen - vid flertalet tillfällen. Nyligen drack jag fyra koppar te på en dag. Ja, tedrickandet har ökat och jag häller i mig i genomsnitt en liter te per dag.

För mig har koppen med te förknippats med lugn, harmoni och trygghet. Lite som ett barns snuttefilt, napp eller nallebjörn. Jag dricker gärna te hemma eller hos en nära vän, men föredrar andra alternativ när jag sitter på ett café i stan.

Vilken typ av tedrickare är du?


Återkommande oktober


Hösten står för dörren och sommaren som var är nu ett suddigt minne, inte längre i fokus.
 
Oktober, en månad som kommer varje år. Med höstvindar, tekoppar, stickade koftor, älskade höstboots och friska promenader. I mitt fall innebär hösten också vemod. Jag vet att det är många med mig som kämpar med att hantera höstens överflöd av tankar. Denna årstid tycks bidra med känslostormar, varje år. Jag antar att det hör hösten till, samtidigt hade det varit skönt med ro i kroppen. Främst i dessa dagar då sinnet är trött och kroppen känns svag. Oktober, du är här igen. Läs gärna fjolårets inlägg.


Axplock #6: Kärlek på distans


Juli 2010

Sedan några månader tillbaka bor R i Göteborg, i en liten etta på tjugotre kvadratmeter. Vi börjar vänja oss vid att kunna ses i princip varje dag och inte ha femtio mil mellan oss. Istället är det R's familj som befinner sig långt borta och denna sommar åker jag och R i den lilla bilen för att tillbringa en vecka hemma hos familjen i Stockholm. Med oss i bilen finns Nallen, en trogen resenär som när bilden togs satt tryggt i mitt knä.

Våren därpå valde R att flytta tillbaka till Stockholm. Vår relation var god, men vardagen på Västkusten tilltalade inte R. Därefter hade vi ett distansförhållande i ett och ett halvt år, innan jag i november 2012 flyttade upp till R i Stockholm och vi blev sambos. Sedan dess har vi delat vardagen, något som känns tryggt och självklart.
 
Tidsinställt inlägg, skrivet 2015-10-11.


Söndagsfrukost

Jag tar en morgonpromenad till matbutiken för att köpa nygräddat bröd och godsaker till dagens frukost. En vän ska komma på besök tidigt på förmiddagen och jag bjuder därför gärna på något extra gott. Med mig hem från butiken får jag det fantastiska valnötsbrödet som jag har förälskat mig i samt wienerbröd för de som önskar något sött. Hemma dukas det upp en fantastisk söndagsfrukost som avnjuts i sällskap av min kärlek och en vän. Ta vara på söndagen!


Söndagsfrukost


Axplock #5: Körsbärsblom


Körsbärsblom, maj 2013
 
Det finns ett torg i Göteborg där körsbärsblommen är lika självklar som att våren kommer varje år. Det är just denna tid på året, under våren, som träden blommar. Först lite försiktigt och sedan så självklart. Några dagar, knappt två veckor, är detta torg något av det vackraste, för att i slutet av maj åter vara kalt och oväsentligt.

Detta torg med de vackra körsbärsträden har en speciell betydelse för mig, då detta torg är beläget nära min högstadieskola. Torget välkomnade mig varje morgon under flera års tid och idag finns en viss förkärlek till just denna plats i Göteborgs innerstad. En plats full av minnen från en tid för länge sedan.


Axplock #4: Skärgårdsbarn

För stadsborna är ön en tillflyktsort, ett semesterställe, den perfekta badplatsen. För mig är ön så mycket mer än så, också när solen inte längre skiner lika starkt och snön ligger djup i vägkantens dike.


Snö på min ö, december 2009

Ett skärgårdsbarn, det är vad jag har blivit efter att ha bott de nitton första åren av mitt liv på en ö i Göteborgs skärgård. Här har jag lekt, gått i skola, skaffat vänner, känt mig trygg och lärt mig att älska livet. Denna ö som alltid har varit och alltid kommer att vara hemma för mig, trots att jag nu bor femtio mil från min barndomsö.

Till denna ö kommer stadsborna under årets varma månader, för att under vinterns mörka dagar endast vara ett urblekt minne. Trots mörker, snålblåst och isbeklätt hav finns det faktiskt några som bor på ön året om och förut var jag en av dem, förut var jag en skärgårdsbo. Mitt liv har tagit mig vidare och vardagen som skärgårdsbo har bytts mot en annan, inte sagt att det alltid kommer att vara så. För jag är ett skärgårdsbarn, född och uppvuxen med havet inom räckhåll. För jag är ett skärgårdsbarn, med den självklara känslan inombords av att alltid ha en plats att höra hemma på, att vara välkommen tillbaka till.


Axplock #3: Startskottet

Jag, Augusti 2012

Min sommaranställning på hotellet i Göteborg var avslutad och likaså min gymnasieutbildning. Jag stod i startgropen till att flytta hemifrån och bilden ovan var den som diverse arbetsgivare fick ta del av när jag under hösten 2012 sökte jobb efter jobb i Stockholm. Som många av er kanske kan lista ut var mitt sökande efter jobb inte bara grundat i behovet av att försörja mig själv, utan också förknippat med möjligheten att kunna flytta upp till Stockholm för att bli sambo med R.

I november 2012 fick jag en anställning - snabbt och smärtfritt. Mer om anställningen får ni läsa om i ett senare inlägg eller om ni ser tillbaka i bloggarkivet.

Jag inser att bilden på mig är över tre år och det får mig att skaka på huvudet. Självklart ska ni ha en uppdaterad bild av mig, om så bara en. Samtidigt vill jag påvisa att detta avståndstagande från att visa bilder på mig själv har att göra med rädslan för att betraktas som ful.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2015-10-04.



Axplock #2: Väntan vid en småbåtshamn

Tidig morgon. Småbåtshamn. Väntan.
En soluppgång som hälsar god morgon,
nattens dagg som sakta dunstar och
en avlägsen skärgårdsbåt som styr mot bryggan.
Morgontrött, frusen, trygg. Hemma.
Vardag. Vardagsmagi.
Då båten sakta gungar in mot land.


September 2011

Tidsinställt inlägg, skrivet 2015-09-30.


♪ ZHU - Faded


ZHU - Faded

För tillfället är det denna låt som jag låter gå på repeat. Basen gör mig lyrisk och jag fylls av adrenalin och samtidigt av ett lugn som fascinerar mig.
Vad lyssnar du på nu för tiden?


Axplock #1: Välkommen till familjen


Kärleken till R, September 2009
 
Jag och R hade varit tillsammans ett år när jag fick ännu ett (stort) bevis på att jag var välkommen in i hans familj. I brevlådan låg nämligen en inbjudan till bröllopet mellan R's pappa och nuvarande fru. Jag kände mig hedrad som fick denna inbjudan, då jag uppfattade att det stundande bröllopet endast var för familjens närmaste.

Klädseln skulle gå i hösttema och tillslut hittade jag en plommonfärgad klänning med vid kjol. Jag fick låna en ljus kappa av mamma att ha över då höstvinden gjorde sig påmind och jag köpte nya klackar att känna mig fin i.

Bröllopet var vackert, brudparet magiskt att beskåda och min kärlek, min R, hade stolthet och glädje i blicken. Kanske var det en kombination av glädjen över att se sin pappa lycklig samt insikten om att själv inte vara ensam i tillvaron, då jag stod vid hans sida. Jag minns att jag i detta allt, under denna dag då jag för första gången mötte många anhöriga till R, kände mig välkommen och sedd - trots att jag inte stod i fokus för uppmärksamheten. Alla, inklusive brudparet, tycktes ta sig tiden att hälsa på mig - som om det vore självklart.

Sedan den dagen känner jag mig alltid välkommen i R's familj, oavsett tillställning. Jag kan komma som jag är, vara mig själv och jag vet att jag alltid kommer att bemötas med ett leende. Min R visade redan då, efter ett år tillsammans som ett par, att han kommer att ta väl hand om mig, att han är stolt över att ha mig vid sin sida och att han tycker att jag är vacker.

Rickard, jag älskar dig.

Läs inlägget om bröllopet, klicka här.


RSS 2.0