I det förgångna

3 - okt
Jag lever lätt i det förgångna. För att det stärker min känsla av sammanhang - minnen är värdefulla. För att det som en gång var är en förklaring till varför jag är den jag är, hur det kommer sig att livet har blivit som det är nu. Det förgångna ger mig också perspektiv på det stora hela liksom på livets små egenheter.
 
Det gör att barndomen ligger mig nära. Tonårstiden med ångesten och viljan att passa in är närvarande - just nu är jag glad att den tiden är förbi. Jag väljer att sällan tänka på tider som har varit mindre bra i mitt liv, exempelvis gymnasietiden eller mitt första jobb i Stockholm... Andra perioder av livet återblickar jag gärna. Vissa händelser tänker jag på i princip dagligen, just nu är det Drömresan till USA, lillens födelse och perioden då jag insjuknade i min reumatism. Dessa minnen är förknippade med stunder då jag verkligen har levt. Det har gett perspektiv - på mitt eget liv och på andras. Jag är så tacksam för allt jag har idag.
 
Gemensamt för stunderna jag nyss nämnde är att R har funnits vid min sida. I nöd och lust, det vi lovade varandra i kyrkan inför Gud och församlingen. I lyckorus liksom i livets utmaningar. Han, min R, betyder så mycket för mig. Och så lillen, han är vår skatt och det bästa som har hänt oss. Älskade lillprins. Jag är tacksam för livet!


Mina oktober i min Bullet Journal

Oktober är en favoritmånad för mig, så även i min bullet journal. Sidorna för oktober månad har sedan jag startade med bullet journaling år 2020 varit extra roliga att göra. Temat har självklart varit höst - bara det är lätt att älska. Nedan följer en överblick på mina oktober i min bullet journal. Vilket års design gillar du mest?
 
År 2020 hade jag färggranna höstlöv som tema.
 
Oktober 2020 i min bullet journal, se mer här.
 
Året efter, år 2021, introducerade jag pumpor i min journal.
 

Oktober 2021 i min bullet journal, se här.
 
I fjol, år 2022, använde jag mig av washi stickers och skapade ett svartvitt tema med text och höstiga dekorationer.
 
Oktober 2022 i min bullet journal hittar du här.
 
Årets oktober tycker jag blev en blandning av de föregående två åren; pumpor i svartvitt med brun accentfärg.
 
Oktober 2023 i min bullet journal, se mer här.


Bloggen femton år

Den 20 oktober 2008 skapade jag denna blogg och skrev mitt första inlägg. Då gick jag i nionde klass, hade precis blivit R's flickvän och åkte regelbundet tåget mellan Göteborg och Stockholm för att upprätthålla vårt distansförhållande. Det har hänt mycket sedan dess - hälften av mitt trettioåriga liv.
 
Idag fyller min blogg RosaNatt femton år! Den är en del av vem jag är och samtidigt enbart valda delar av mitt liv. Vad vill du läsa och se mer av från mig?
 

Nuvarande header.
 
Du som läser min blogg via dator möts av headern ovan när du besöker bloggen. Jag tycker att headern är fortsatt aktuell och har ingen tanke på att i dagsläget uppdatera den.
 
Idag har jag publicerat 3418 inlägg, varav 122 stycken det senaste året. Det motsvarar 2-3 inlägg per vecka. För att vara en heltidsarbetande småbarnsförälder tycker jag att det är himla bra. Det är min fortsatta förhoppning att hålla bloggen vid liv, dock är det i perioder mer utmanande.
 
Jag hoppas att du som läsare - ja, just du - vet hur mycket jag uppskattar att du kikar in, läser, lämnar hjärtan och skriver några ord. Tack - du gör mig glad!
 

Fredagsdejt med R

Denna helg är lillen hos sin farfar och bonusfarmor. Jag och R passade därför på att boka in en fredagsdejt. Vi hade bokat bord på en restaurang intill vattnet. Lokalen hade rymd med högt i tak och marint tema.
 
Kvällens förrätt.
 
Vi åt lantchips med löjrom, gräddfil och gräslök i väntan på varmrätten. R uppskattade hamburgaren han beställde. Jag var mycket nöjd med min röding med blomkål och potatis.
 
Min varmrätt: röding, blomkålspuré, potatis, stekta blomkålsbuketter och löjrom.
 
Det var fint att få vara tillsammans, komma utanför väggarna och inte vara ajour som ofta kännetecknar livet som föräldrar till en liten.
 
Önskar dig en fortsatt fin helg!


Två år med min diagnos

Det har gått ytterligare ett år, totalt två år, sedan jag blev diagnostiserad med ledgångsreumatism. Jag insjuknade hastigt och förloppet var aggressivt. Så här i efterhand har jag svårt att se hur sjuk jag faktiskt var... Det kanske är en strategi för att hantera insikten i att få en kronisk sjukdom, hantera tillvaron som så påtagligt var påverkad av att mitt immunförsvar attackerade den egna kroppen - en autoimmun sjukdom. Jag hade svårt att ta på mig mina egna underkläder. Jag satt på "tantplatsen" på bussen. Att gå över ett övergångsställe krävde två gröna gubbar tidsmässigt, för mig gick det inte fortare hur mycket jag än ville. Jag hade inte särskilt ont. Jag var bra på att be om hjälp. Det som gjorde mig ledsen var känslan av uppgivenhet och frustration. Det var situationen snarare än det faktum att jag fått en kronisk sjukdom som påverkade mig mest.

Man glömmer så snabbt. I perioder är jag mer emotionellt påverkad av de omständigheter som min sjukdom för med sig. Min sjukdom må vara i remission (inte aktiv) sedan ett år tillbaka, men det är sällan jag är helt symptomfri. De senaste veckorna har jag haft symptom som särskiljer sig från tidigare - mer påtaglig ömhet i leder som förut inte har bråkat med mig. Men som sagt, allt är relativt.


Fyra år sedan Drömresan till USA

I perioder tänker jag oftare på vår bröllopsresa, på Drömresan till USA. Det finns stunder då minnen från resan pockar på i bakgrunden och får mig att le. Andra stunder är längtan efter att få resa åter stor. Det är fyra år sedan vi gjorde vår tre veckor långa resa till Västra USA och Hawaii. Just nu minns jag gärna dessa delar av resan.
 

Santa Monica Beach, Los Angeles.

R och jag på Santa Monica Beach.

Den soliga eftermiddagen på Santa Monica Beach, ett av våra första resmål på resan efter att dagen innan ha landat på flygplatsen i Los Angeles, Kalifornien. Här hittar du inlägget.

Vår heldag i Grand Canyon då vi flög helikopter över detta naturens underverk och promenerade läskigt nära klippavsatser i nationalparken.


Helikoptertur över Grand Canyon, Arizona.



Vi i Grand Canyon, Arizona.

Besöket i den övergivna och spöklika gruvstaden Bodie norr om det lilla samhället Lee Vining i Kalifornien är också en upplevelse jag ofta tänker tillbaka på. Staden ligger på hög höjd och är på inget sätt skyddad mot hårda vindar.


Välkommen till Bodie Historic National Park, Kalifornien.

Jag i spökstaden Bodie, Kalifornien.

Dagarna i San Francisco, Kalifornien, minns jag med mycket värme. Bilden nedan är från dagen då vi cyklade tandemcykel över Golden Gate-bron - det var ett äventyr i sig, läs här!

Vi på cykel över Golden Gate-bron.

Från veckan på Hawaii Big Island minns jag gärna besöket i Kaloko-Honokōhau National Historical Park då vi fick se havssköldpaddor på nära håll, se här. Jag uppskattar också möjligheten att ha fått besöka en vulkan.


Havssköldpaddor i Kaloko-Honokōhau National Historical Park.


Jag kittlas av vågorna i Kaloko-Honokōhau National Historical Park.


Sulphur Banks, Hawaii Volcanoes National Park.


Hawaii Volcanoes National Park.


Höstlistan i min Bullet Journal

Fina oktober är äntligen här! Jag älskar hösten med dess färgsprakande ståtlighet och prakt, mysiga stunder i mängder och frisk höstluft att njuta av på en promenad bland höstlöven. Dessa är några av punkterna på årets höstlista som har fått ta plats i min bullet journal. Se längre ner i inlägget för listan i punktform.

Höstlistan i min bullet journal. Dekorationen i högra hörnet refererar till oktobersidorna i fjol, se här.

♥ äta äpplepaj
♥ dejt med min R
♥ something with pumpkin spice
♥ tända ljus en vardagskväll
♥ höstkängor och stickat
♥ afternoon tea-bjudning med vänner
♥ äta pumpapaj
♥ fotografera hösten
♥ regnig dag på ett café
♥ sopplunch med bröd
♥ kaffe bland höstlöven
♥ höstbukett hemma
♥ besöka Tidformera
♥ promenera i vackert höstväder
♥ köpa en höstklänning
♥ äta kanelbulle
♥ köpa ett par gummistövlar

Vad står på din höstlista?

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-09-29.



Familjetid och vänskapsträffar - en summering av september

Sista dagen i september tillbringade vi hemma hos R's pappa med fru som nu är bosatta i en annan stad. De flyttade nyligen från huset som låg på promenadavstånd från oss. Nu bor de över en timmes restid med bil bort. Vi är så klart glada för deras skull, för deras nya boende och livet som väntar dem framöver. De är saknade på vår hemmaplan.

Vi tog en kortare biltur i deras stad, fick se deras nya boende och åt sedan middag tillsammans med R's syskon. Vi bjöds även på kaffe och glass. Jag hade med mig hembakade vaniljrutor med äpple (recept från Camilla Hamid), vilket uppskattades av sällskapet. När mörkret fallit åkte vi åter hemåt.

Hembakad fika med familjen.

Igår, den första oktober, hade vi besök av två andra barnfamiljer. Det blev intensiv lek och hög ljudvolym, många leenden och mycket värme samt förtroliga samtal om småbarnsåren. Det blev verkligen en lyckad dag!

Ovan är inte bara en sammanfattning av den gångna helgen. Familjetid och vänskapsträffar är även en summering av september månad. Vi har på vår lediga tid umgåtts med familj och vänner samt ägnat tid åt att bara vara vår lilla familj. Jag var föräldraledig med lillen en hel vecka, läs här. Vi hade födelsedagskalas för lillprinsen. September blev en fin månad privat.


Oktober i min Bullet Journal

Framsidan för oktober i min bullet journal.

Årets oktober i min bullet journal är handmålade pumpor i kombination med bokstavsstämplade rubriker. En blandning av ordnat och kreativt, lite så som jag upplever min tillvaro just nu (eller som jag önskade att den var). Jag är nöjd, hoppas att du också kan bli inspirerad.


Framsidan intill sidan En rad om dagen.

Oktober månad välkomnas med en framsida där minikalendern får stoltsera. Plats för dagboksanteckningar har jag på sidan En rad om dagen.

På nästkommande uppslag har jag månadsöversikten med en uppslagsstor kalender att använda i det dagliga samt att-göra-listan i högra marginalen.

Månadsöversikt för oktober i min bullet journal.

Habit tracker, mood tracker och notiser i oktober.

Det avslutande uppslaget är där jag denna månad summerar den gångna dagen genom att fylla i habit tracker och mood tracker. På uppslaget finns även plats för notiser.

Habit tracker i oktober.

Jag har gjort en habit tracker lik den jag har använt under föregående månad. Det upplägget fungerar bra; jag kan tracka många vanor vilket kan komprimeras istället för att behöva ta upp ett helt uppslag. Mood trackern är till stor del lik den jag hade i oktober 2021, se här.

Mood tracker i oktober.

Önskar dig en härlig oktober månad!

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-09-29.


RSS 2.0