I en vardag som inte är på riktigt

Tåget gick till Stockholm och när jag klev av på stationen stod R där och väntade på mig som vanligt. Vi log, kramades och blötte ner varandra läppar. Sen dess har vi varit i varandras armar.

Jag har en vecka framför mig hemma hos Rickard. Medan han är i skolan sitter jag i hans lägenhet och njuter av lovet. Lite skolarbete ska nog bli gjort, men det skriver jag mest för att verka seriös. Lov betyder alltid lov - oavsett hur mycket jag än ligger efter i skolan.

Att vara hos R får mig att tänka på då, nu och framtiden. Jag befinner mig i en vardag som inte är på riktigt. Under en vecka får jag bo med personen jag tycker så mycket om. Vi kan sova tillsammans, laga mat tillsammans, mysa på kvällarna... Det man inte har möjlighet att göra, när det finns femtio mil emellan oss. En vecka som känns naturlig, men som egentligen är ganska orealistisk.

Bilden är på mig och Rickard, sommaren 2010.



En del av det stora hela

Det enda vi vill är ju att få älska, men ibland vill jag tro att vi mest skadar varandra. Vi krymper ner vår identitet, för att istället bli en del av det stora hela. Vi går balansgång. Ett ensa snedsteg och vi faller. Enda räddningen vi har är om någon händelsevis skulle passera förbi. Om så skulle vara. Vi vill ju bara älska. Kan vi då inte få leva..?


Träden klädda i gult




Träden klädda i gult, det är dags för fest.


Försäljning av kort

Cissi om Tag; "Is this Love?":
Åh vad vacker! Gillar både denna och den under. Finns det möjlighet att köpa något av dessa kort? Eller om du kan special göra vissa kort?
Kram

Det gör mig så himla glad, att ni ger så fina respons på mitt kortmakande. Det får mig att vilja skapa mer. För er som, precis som Cissi, är intresserade av att köpa mina kort, kan jag med glädje tala om att samtliga kort jag gör är till salu.
I
Jasmine's Kortmakeri finns alla skapelser publicerade. Där hittar du fler bilder på kortet, priser och storleksmått samt information om hur försäljningen går till.
Om du har önskemål att specialbeställa kort är detta möjligt. Skicka ett mail till Jasmine's Kortmakeri ([email protected]) och ge mig inspiration om hur du vill att det ska se ut; storlek, färg, form, text...

Välkommen in!


Jasmine's Kortmakeri


Längtan som upphör och kommer igen

Och vi saknar varandra och hoppas på att ses. Vi studerar utbudet av biljetter och låter pengar dras från våra konton. Jag reser över vårt land, för att möta en person. För att möta han som jag kallar för min pojkvän. Den eviga saknaden. Längtan som upphör och kommer igen. Den upphör, när jag återigen får vara i hans famn. Den kommer igen, när jag tvingas lämna honom. Ett evigt lopp, som går ut på att springa. Som går ut på att ta vara på tiden så gott det går, för att sedan spurta genom livet tills vi ses nästa gång. Ett lopp som aldrig tycks ta slut.

Vi klarar det bra och vi gör det tillsammans. Jag saknar och han tröstar. Han längtar och jag lugnar honom med fina ord. Det är en längtan som upphör och kommer igen. Vi tar oss igenom dagar och veckor, bara för att få ses en helg och sen vara tillbaka i nästa period av saknad. Det går att hantera, men livet tycks vara mindre värt. När jag längtar, finns där inte mycket annat än en betungande känsla. De stunder då han visar så sitt missnöje, får jag stor lust att ta första tåget som lämnar stationen i min stad.

En dag kommer det att bli lättare. Vi kommer allt närmare det beslutet och jag tror att vi båda ser på saken med kärlekens syn. Jag försöker tänka realistiskt, men det är svårt. Inte det lättaste, när man befinner sig i en situation som många gånger känns som ett ständigt slut.


Tag; "Is this Love?"


Tag 10 - "Is this Love?"

Eftersom min inspiration är tillbaka, kunde jag inte låta bli att skapa ännu en tag idag. Den är inte lika exklusiv och vacker som gårdagens skapelse, men jag är nöjd. Övning ger färdighet och man måste kunna acceptera sina bakslag. Idag testade jag att fästa en berlock på kortet, men hjälp av en mindre ring som sätter dekorationen plats. Det blev faktiskt lite sött, speciellt eftersom den rör sig och på så sätt gör tagen mer livlig och intressant att se på.

Stort tack för att ni uppmuntrar mig till att fortsätta med mitt kortmakande. Ni betyder.
Fler skapelser finner du i Jasmine's Kortmakeri.


Kort och tag i samma design

Och äntligen har jag funnit min borttappade kreativitet. Inspirationen har infunnit sig och idag har jag skapat en tag samt ett kort  - i samma design. Efter att ha skapat en tag som jag blev nöjd med, gjorde jag ett kort i samma stil. Både tagen och kortet blev något av de finaste jag har gjort hittills och tillsammans ser det faktiskt riktigt ambitiöst ut. Att jag dessutom har provat på nya tekniker, så som att stämpla text på mina skapelser för roligare och mer levande resultat, gör att dagen har bjudit på framsteg inom mitt kortmakande.


Kort 109 och Tag 9 - i samma design.

Nya skapelser samt tidigare kreationer publiceras efterhand i Jasmine's Kortmakeri.


Inspiration till ett hem

Man kommer till en tidpunkt i livet, då man intresserar sig för ett framtida hem. En tid då det inte längre är lika okej att bo hemma hos mamma och pappa. Man drömmer om ett eget boende; ett hem efter egen smak och efter eget tycke. Jag har kommit till den tidpunkten.

Jag ser fram emot att få flytta hemifrån och skapa mig ett eget hem utifrån personliga önskemål. Det handlar inte bara om att klara sig på egen hand, det handlar också om att bygga upp ett hem utifrån egna idéer. Alltifrån hur man ska hantera skåpet med plastlådor till det faktum att glasen inte får plats på den där speciella hyllan just för glas. Att få ta tag i problemen själv, istället för att störa sig på att det inte fungerar bra i föräldrahemmet.


Klocka från IKEA.

I veckan var mammas hushåll på IKEA, en händelse som inte inträffar alltför ofta. Vi hade en lista att gå igenom och den bockades av allt eftersom. Jag gick runt på egen hand och sög åt mig av all inspiration. Vistelsen på IKEA väckte tankar till liv och jag hittade några riktigt bra fynd, bland annat en klocka som jag tycker är väldigt retro. Jag blev kär! Den är fantastiskt fin och jag bara längtar efter att få köpa den till mitt framtida hem. Att gå omkring i ett stort möbelvaruhus fick mig verkligen att inse att jag själv snart har chans att påverka ännu mer i mitt liv, nämligen ett eget boende. Tankarna på att dela det med någon kom självklart upp och jag tog då ett beslut. Att bo tillsammans med någon innebär inte att man tvunget måste vara överens om all inredning; det handlar om att acceptera och kompromissa sinsemellan. Jag har i alla fall bestämt mig; klockan från IKEA ska finnas i mitt hem, om den så måste stå gömd bakom böckerna i en dammig bokhylla.


Bok - En dag (One Day)

One Day är skriven av David Nicholls och översatt till svenska (En Dag) av Pia Printz.

En dag
Dexter och Emma. De träffas år 1988 och tillbringar en natt tillsammans. Efter det håller de kontakten och man får följa vad de gör under de kommande tjugo åren...

Jag förundras över hur väl författaren har formulerat sig. Trots att det är ett långt tidsflöde som passerar förbi, lyckas David Nicholls hela tiden relatera tillbaka till gamla tider. Det blir inte hackigt, som jag tror att det lätt kan bli med böcker som denna, utan istället lyckas skribenten bakom verket hela tiden möta upp nästa kapitel med var det gamla slutade. Humor finns det gott om, även i den svenska översättningen, och känslorna når ut till läsaren.

En fantastisk bok som jag rekommenderar direkt från hjärtat. En dag har blivit lite av ett mode i litteraturvärlden. Har du inte läst den, gör det. Den är enastående!

För en vecka sedan hade filmen One Day premiär på biograferna. Jag ska se filmen under lovet, men jag tvivlar på att den är lika bra som boken.

Har du läst boken eller sett filmen? Vad tycker du om den?


Bloggen fyller 3 år!



Den 20 oktober 2008 föddes bloggen RosaNatt. En sida där texter och bilder publiceras av mig, Jasmine. Det har gått 3 år sedan första inlägget skrevs och jag som skribent bakom bloggen kan se en viss skillnad på klass...
Det senaste året har jag publicerat 500 inlägg och siffran på antalet uttalanden är nu 1860!
Året som har passerat har inneburit mindre tid för bloggen. Inläggen har inte publicerats lika tätt och läsarantalet har sjunkit. Efter sommaren som gått har jag ett genomsnitt på ungefär 25 läsare per dag.

Det senaste året har denna header fått pryda min blogg:



Nyheter under året:
- Kategorin Gästbloggare har tillkommit, efter att min vän Tessie skrev ett inlägg i min blogg.

Jag måste nog erkänna att lusten att blogga inte längre är lika stark, men när jag skriver mina inlägg finns fortfarande samma passion. Utbytet av erfarenhet man får genom att skriva inlägg och läsa era kommentarer till mina ord är mycket givande. Jag uppskattar att ni läser, speciellt tack till er som har hängt med ända från början.

Se även Bloggen 1 år samt Bloggen 2 år.



Tristess stjäl min positiva energi

Aldrig har det varit så tråkigt. Sällan finns där så mycket svart i mitt sätt att se på skolan. Men idag - precis som det varit under de senaste sju veckorna sen skolstarten - har jag tillåtit tristessen att stjäla min positiva energi. Det är inte roligt att gå i skolan; lusten finns där inte och lektionerna kan inte vara mycket mer enformiga. Jag har alltid gillat skolan, och det för att jag har fått lära mig nya saker. Men nu, nu kan det lika väl vara. Om två veckor är det lov och till dess har vi i uppgift att färdigställa den slutgiltiga inlämningen. Det är också vår enda chans att visa på att vi förtjänar högsta betyg. Det är något som irriterar mig väldigt, då försök till Mycket Väl Godkänt ska kunna visas under fler tillfällen. Negativt, mycket negativt. Min inställning är inte den bästa och jag låter mig själv falla - kanske lite för snabbt.


Award-Utmaning, avsluta meningen med…

Jag fick denna award av Eleonore, tackar så mycket.



Länka till den man fått den av, fullborda de 5 meningarna och skicka den till 5 andra bloggar.

1. När ingen ser eller hör mig…
infinner sig ett visst lugn, en känsla av frihet. Att vara betraktad kan många gånger göra att jag känner mig osäker och obekväm med mig själv.

2.
Jag går aldrig hemifrån utan…
min mobil. Ärligt talat kan jag knappt gå runt hemma utan att ständigt ha den med mig. En lite säkerhet, ifall det skulle börja brinna eller nå't...

3. Min blogg heter som den gör för att jag…
vill ha ett namn som är lätt att komma ihåg. Dessutom har jag ett eget motto som är designat efter bloggens namn.

4. Om jag vågade skulle jag…
lämna vardagen och låsa in mig i hemmet tillsammans med mig själv. Förhoppningsvis skulle jag då kunna producera stordåd i form av romaner.

5. Om tio år kommer jag att…
ha en utbildning jag är nöjd samt ett arbete som utvecklar mig som individ.


Jag skickar denna award vidare till:
camilla, Tessie, Anna Katana, Gabriella och AnnaWK.


Personligt 16 oktober

Jag läser gärna romaner om tvåsamhet och kärlek. Att involveras och ta del av, men endast genom ord. På kvällarna ser jag gärna en romantisk komedi. Ser och tar del av, men själv spelar jag inte huvudpersonen. Jag är rädd för att behöva vara en del av. Känslan av att stå bredvid är tillräcklig. Jag tycker om att beröra relationer, men jag är inte säker på att jag kan hantera dem i verkligheten.


Träden klär upp sig till fest


Hösten är en tid då naturen klär upp sig inför den årliga festen innan vintern.


Anteckningar 3 oktober

Allting har sin tid. Jag försöker njuta av nuet, men det är svårt - en svaghet jag har. Inom mig vet jag vad som borde göras, men jag saknar förmågan att ta tag i det. Förmågan att agera och vandra framåt. Hinder, som oftast handlar om min egen osäkerhet. Som i de flesta fall stoppar mig. Klassiska hinder.

Idag
Hösten. En årstid som alltid drabbar mitt sinne - och det hårt. Olika från år till år, men jag blir alltid passiv. Där finns energi, men inte kraft att utföra stordåd. Min oförmåga att klara av uppgifter jag blir tilldelad. Mitt tillstånd vill jag kalla "passivt". Samtidigt som där finns så mycket vilja.


Hur du ser på mig

Hur du lyfter blicken och ser på mig. Säger "hej" de gånger som vi möts i trapphuset. Hur du visar att jag är omtyckt och speciell. Det är något visst med sättet du agerar på. För dig kanske det mest självklara, men jag har svårt att förstå.


En paus innan jobbet

Att bo på en ö bidrar ibland till en himla massa väntan. Flera timmar av mitt liv har gått åt till att vänta på att båten hem ska lämna färjeläget. Oftast håller jag min existens kvar i centrala stan, mest med förhoppning om att något spontan ska hända som får mig att fördriva tiden... De senaste åren har jag lärt mig att den där väntan bara är att acceptera. Bor man ute i skärgården så gör man - och jag klagar inte. Livet i skärgården är värt all den tid som jag spenderar genom att bara vänta. Det svåra är inte att anpassa sig efter tider. Min utmaning är att utnyttja väntan så gott jag kan.


Morgonens paus på Espressohouse.

Fika har många gånger räddat mig från att falla ner i förtvivlan. När jag idag åkte in tidigt, för att jobba klockan nio, fördrev jag min väntan på Espressohouse. En kaffe och en bra bok blev till en paus innan jobbet. Visst kändes det onödigt och tillgjort, men det var mysigt att sitta där och bara vara, veta att man hade en tid att passa om en liten stund.

Den där pausen var nog väldigt viktig för mig. Dagen på jobbet har varit hektisk och jag har stressat som aldrig förr. Jag som sällan noterar biverkningar av mitt höga tempo, konstaterade idag att min rygg inte orkar med så mycket påfrestningar. När jag strax innan fem lämnade jobbet - då en halvtimme senare än alla andra, eftersom jag knappt orkade stå upp - kände jag hur all luft gick ur mig. Att vara hemma känns underbart och jag kan meddela att jag inte tänker röra mig mer än nödvändigt.

Någon mer än jag som har jobbat sönder sig själv denna söndag?


Mitt Projektarbete

Ett av kärnämnena på gymnasiet är Projektarbete, en kurs på 100 poäng. Denna kurs går ut på att kunna planera, organisera och lägga upp arbetet för hur man tillslut ska lyckas färdigställa en produkt. (Information finns på Skolverkets hemsida, den gamla kursplanen.)

Eftersom jag nämnde igår att jag ska skriva på mitt projektarbete, fick jag förfrågningar om vad det är jag gör. Väldigt roligt att ni frågar och jag berättar gärna. Det är inget storslaget, men jag får göra det jag älskar; skriva. Mitt mål med projektet är att få ihop en samling ord som alla berör temat Relationer på avstånd. Ämnet är brett och jag hoppas på att kunna hitta olika vinklar inom området. Min förhoppning är att lyckas åstadkomma balansen mellan konkreta texter och abstrakt poesi. Vi får se om jag lyckas, jag har redan stött på motgångar. Motivation och inspiration är A och O, när man ska dikta och framföra budskap. Utan något att skriva blir mitt projektarbete mycket lidande, vilket också är en frågeställning som jag bör ta mig an under processens gång. Också det är en del av kursen; att komma på frågor och besvara dessa, stöta på problem och lösa dem.

Jag har med mig mitt rosa usb-minne var jag än går, med förhoppning om att hitta inspiration på de märkligaste av ställen. Allt som behövs är en dator, sen låter jag orden flöda. Jag skriver för att jag älskar det och jag diktar för att det är en passion. Men; mitt mål med projektarbetet är att lyckas färdigställa ett projekt samt utvecklas som den skribent jag är.

Fråga gärna mer, ni hjälper mig på så sätt att utvecklas och komma på nya idéer.


Var fri med självdisciplin

Något jag älskar med att bli vuxen, om så bara att gå i en högre årskurs på gymnasiet, är att jag får bestämma själv. Det finns ingen som plikttroget följer varje steg jag tar, ingen som säger åt mig vad jag ska göra. Istället är det mitt ansvar att saker blir gjorda, mitt fel om jag misslyckas och min förtjänst om jag gör bra ifrån mig. Allt beror på mig och det kallas för självdisciplin.

När jag tänker tillbaka på mitt senaste år i skolbänken, kommer jag att tänka på hur mycket jag har stört mig på att aldrig få klara mig själv. Skolan uppmuntrar till självständighet och eget ansvar, men det är först nu som jag verkligen får visa att jag kan. Något jag har lärt mig genom åren, både som skilsmässobarn och storasyster, är att planera, organisera och hålla koll på mina medmänniskor. Kalendern används flitigt och huvudet har lärt sig att sortera. Och när jag då äntligen får använda mig av mina egenskaper, då känner jag mig fri. Självdisciplin ger frihet. Man kan vara fri med självdisciplin. Det är en livslånga strävan och jag njuter nu av att få klara mig själv.

Dagens uppgift; påbörja uppgift i Kultur- och Idéhistoria samt skriva några rader på mitt projektarbete.


En kväll som denna

Jag ser ut genom fönstret. Där finns ett mörker. Men jag vet att det inte kan nå mig. Innanför husets fyra väggar är jag trygg. Men ibland tvivlar jag. Om kvällarna, då kommer känslan så tydligt. Tryggheten försvinner längre bort, sugs in i det där mörka. Det svarta. Jag känner rädslan komma smygandes. Jag ser mig hastigt om. Ingen där. Och heller ingen bredvid som kan hålla min hand. Ensam. Och med ett mörker som skrämmer. Jag drar gärna täcket långt upp över hakan. Samtidigt vet jag att där måste finnas möjlighet att fly. Jag behöver kunna ge mig av, om det är vad som krävs. Ge mig av från mörkret, bort, mot tryggare rum. Men jag har aldrig sprungit från mörkret, jag har legat kvar. Det gör jag varje kväll. Och även en kväll som denna. Jag ligger kvar och kommer sakta men säkert att drabbas av panik. Känslan kommer redan då jag inser att det är dags att sova. Kanske nu. Nej, jag väntar en stund. Men tillslut måste jag ge upp kampen mot mig själv. Jag måste få sova. Och då tvingas jag också möta mörkret. Det svarta utanför fönstret som bara väntar på att få komma in. Det väntar på att jag ska lägga mig i sängen. Strax därpå sugs jag in i ett hål och runt omkring mig kommer det snart att stå någon. Jag vet inte hur denne ser ut. Men jag vet att jag är rädd. Jag är rädd för mörkret.


Saknaden tar oss framåt

Saknad. En känsla som förföljer, i alla fall mig, som en städigt bevakande skugga. Obehag, men en trygghet i sig. Att kunna känna konkret, veta att man lever. Hoppet om att personen man saknar ska känna likadant. Bekräftelsen som infinner sig, när man får svar på den eviga frågan "Saknar du mig också?". Svaret som är "ja" och som betyder att man är viktig för en annan människa.

Saknaden tar oss framåt. I stunder då livet känns meningslöst och bortkastat, är det saknaden som får oss att höja blicken och gå målmedvetet framåt. Mot ett mål, vi riktar in oss på en slutdestination. Vi tar oss framåt. Och det tack vare saknaden. Saknaden som faller likt en skugga över våra liv.


RSS 2.0