Januaridagar med småkaksbak

Årets första månad går mot sitt slut och jag ser tillbaka på lugna dagar innehållandes mys hemma, promenader i vinterväder, tid med familjen samt småkaksbak. Något projekt känner jag behov av att ha nu när jag går hemma föräldraledig hela dagarna. Med lillprinsen som första prioritet behöver det vara ett projekt som kan avbrytas abrupt, som kan ske i olika steg och som inte kräver alltför omfattande planering. Under den gångna månaden har jag därför lagt ner tid på bakning med målet att under den närmaste tiden utveckla min arsenal av småkakor. För att jag vill bli bättre på bakning, för att kaka till kaffet är vardagslyx samt för att det är himla trevligt att ha godsaker att bjuda på då vi får besök.

Gafflade mördegskakor.

Än så länge vågar jag påstå att småkaksbakandet går bra. Jag tycks lyckas med de kakor jag tar mig för. Dessutom går det ju åt en del kakor då fikastunderna i soffan har blivit lite av en daglig ritual... Så ja, fler kakor (behöver) bakas, vilket görs med glädje.

Vad ägnar ni er åt där hemma i pandemitid?


Februari i min Bullet Journal

Februari i min bullet journal.

Kärleksmånaden februari har i min bullet journal fått ta plats utifrån temat love letters (kärleksbrev, men det låter finare på engelska). En stämpel med namnet just Old Love Letter har tillsammans med handmålade kuvert fått dekorera månadens uppslag. Några utrivna pappersbitar från designark har fått illustrera som kärleksbrev. Färgskalan liknar den jag hade i november.

Framsida för februari samt En rad om dagen.

Bredvid den romantiska framsidan finns sidan En rad om dagen där jag i korthet skriver en notis om den gångna dagen, vanligtvis något extra minnesvärt. Som ni kanske kan se försökte jag få sidorna att hänga ihop, dock misslyckades jag med stämpeln i överkant och fick rädda designen genom att klistra över en bit designpapper. Det blev fint ändå tycker jag.

Ett uppslag med månadsöversikten för månaden.

Denna månad valde jag att prova en ny design på månadsöversikten med förhoppning om att de punkter jag alltför länge har haft på min att-göra-lista äntligen skall bli gjorda. Månaden i övrigt innehåller i dagsläget inte så mycket bokade tider, därav upplevde jag inte behovet av plats för detta ändamål.

Kärleksfull mood tracker respektive habit tracker.

Jag upplever mig ha hittat ett koncept som fungerar för mig i syfte att skapa mig en överblick av hur jag mår (mood tracker) samt vilka goda vanor (habit tracker) jag upprätthåller. Uppslaget för månaden liknar det för föregående månad.

Detta tema känner jag mig lite extra nöjd med! Jag gillar temat i sig, typsnitten, stilen på sidorna och det faktum att jag testar nytt upplägg vid behov. De kommande veckorna kommer jag glädjas lite extra åt att öppna min journal!

Har ni några funderingar kring bullet journaling och/eller mina visade sidor får ni gärna skriva några ord om detta.


Familjefika med hembakat

I eftermiddags hade vi fikabesök av R's pappa med fru, lillprinsens farfar och bonusfarmor. Lillen var självklart i fokus då han visade upp sina senaste motoriska framsteg. Han bjöd också på ett och annat leende. Fina lillprinsen, han gläder dagligen sin omgivning - så även de som finns på distans.


Familjen bjöds idag på hembakat.

Att vara föräldraledig under en pandemi ger mig på ett sätt mer tid att tillbringa hemma och jag försöker göra det bästa utav den, inte bara hänga i soffan med lillprinsen sovandes i famnen. Under den gångna veckan har jag bakat, godsaker som jag med stolthet bjöd på idag. På kakfatet fanns enkla gafflade mördegskakor, kolasnittar och citronbiskvier i långpanna. Det sistnämnda fick särskilt fina lovord.


Årsresumé år 2020: Juli - December

Nedan följer fortsättningen på årsresumén av år 2020, första delen kan du läsa här.

Sommaren kom och så även juli månad. Vi började förbereda mer praktiskt inför bebisens ankomst, däribland köpte jag de älskade tigerbyxorna. I arkivet finner jag även ett värmande minne från när jag och två vänner mumsade på tunna pannkakor på A la Crêpe på Södermalm, det var under en period då smittspridningen i landet var mindre omfattande.

Efterätt på A la Crêpe, juli 2020.
 
Sommarens andra semestervecka tillbringade vi hos min familj på Västkusten. Tillsammans med mamma besökte vi Åstol och Dyrön. Vi fick även möjlighet att träffa mina morföräldrar och jag skrev därefter ett inlägg om att närvaro av släkten påvisar ett större sammanhang. Jag njöt av dagar på min barndomsö innan vi åkte hemåt till Stockholm.


Förmiddag på Åstol i Bohuslän.

Utflykt på Dyrön i Bohuslän.

Semestern tog slut och jag återgick i arbete innan en längre ledighet skulle påbörjas. Jag erkände att det som höggravid var tungt att ha vardag som yrkesverksam, läs inlägget här. När augusti tog sin början var det en månad kvar till bf (beräknad förlossning) och jag gick äntligen på den där ledigheten. Månaden visade sig bli en tid av väntan - för att jag saknade orken att fylla dagarna med aktivitet samt för att rådande pandemi gjorde att vi främst höll oss hemma.

Gravidfotografering den 27 juni 2020. Fotograf: Yasmissy Photography.

September är en månad jag ser tillbaka på som en tid då vi hade bebislängtan i karantän. Tretton dagar efter bf gick mitt vatten och senare samma dag välkomnade vi en lillprins till världen! Min förlossningsberättelse kan du läsa här. De första dagarna med lillprinsen var väldigt fina och fyllda med mys och skratt samt uppskattade barnvagnspromenader bland höstlöven. Oktober månad var en tid för familjen med besök av mina föräldrar, lillprinsens morföräldrar, samt mys hemma med liten. Oktober med lillprinsen var en speciell månad.

Oktober med lillprinsen.

I november lät jag mitt intresse bullet journaling få ta plats i såväl tanke som i bloggen och jag skrev om förväntningarna inför ännu ett år med den kreativa planeringsmetoden, läs här. Utöver det befann jag mig i den omtalande "bebisbubblan", jag beskrev tillvaron som trivsam (inlägget hittar du här). Två månader efter att lillen kom till världen delade jag med mig av några rader om tiden efter förlossningen, däribland om tankar och känslor relaterade till akut kejsarsnitt och upplevd gråtmildhet.

Bullet journaling, på bild ses skapandet av sidorna för november månad i min journal.

Och så blev det slutligen december, årets sista månad. I arkivet finns diverse inlägg om adventsmys, julstök och julgodisbak. Det blev totalt åtta sorters julgodis gjorda samt även några juliga bakverk! Jag gjorde ett besök på min arbetsplats, något som jag uppskattade vid tillfället likväl som nu i efterhand.


Årets åtta olika sorters julgodis.


Första julen med lillprinsen firades i mitt barndomshem.

Dagarna före dopparedagen packade vi in oss i bilen för en jul med min familj hemma på Västkusten och första julen med lillprinsen. Det blev ett så fint avslut på året, ett på många sätt speciellt år. Det var med viss förundran över livet i stort som jag på nyårsafton skålade in det nya året och mindes tillbaka på fjolårets förhoppningar inför år 2020. Samtidigt tog ett nytt år sin början.


Ett sista besök hos barnmorskan

Nästan exakt ett år efter att vi ser två streck på stickan gör jag mitt sista besök på barnmorskemottagningen för denna graviditet. Det känns vemodigt, samtidigt som avslutet ju är självklart och ett naturligt avslut på ett livskapitel som varit. Enligt barnmorskan har jag ett "bra knip", det gör mig glad och får mig att känna mig stolt över mitt engagemang att göra knipövningar (bäckenbottenträning) dagligen. Att inte gå på fler efterkontroller efter förlossningen är ett konkret tecken på att en betydelsefull period i livet (som gravid) nu definitivt är slut. Med mig från det senaste året har jag goda erfarenheter från mödravården såväl som från förlossningsvården i Stockholms län.


En sida för månadsteman i min Bullet Journal

En sida som jag fick nys om under mitt första år med bullet journaling var den som ger en överblick av det gångna årets månadsteman. Att ha ett specifikt tema varje månad är självklart inte något måste, men det är rätt kul. För mig kändes det naturligt att ha teman varje månad, detta efter att ha inspirerats av diverse Youtube-klipp och alster på social medier. Under mitt första år hade jag i och med skapandet av framtidsloggen på förhand bestämt primärfärg för varje månad utifrån vilket temat i stort skapades. Nedan ser ni den färdiga överblicken av månadsteman för år 2020.

Månadsteman år 2020 i min bullet journal.

Sidan för månadsteman var en sida jag adderade i slutet av år 2020 och fyllde i retroaktivt samt en sida jag gav plats åt i samband med årsskiftet i min bullet journal. Under år 2021 fyller jag varje månad i temat i miniatyrform för att vid årets slut ha en samlad överblick av det gångna årets månadsteman. En rolig idé som även tycks visa vilka månader jag engagerat mig mer i att skapa roliga och välgjorda teman.

Har du en sida likt denna i din bullet journal?


Om att vara föräldraledig under en pandemi

10 - jan
Som föräldraledig under en pandemi kan jag känna mig ensam. Exkluderad. Med ständigt dåligt samvete om jag vistas i offentliga miljöer, dock inte när jag är ute på barnvagns-promenad. Jag kan känna mig distanserad från närsamhället, som att jag inte är välkommen att ta plats. Det får mig att ifrågasätta min plats, också i större mening.


Årsresumé år 2020: Januari - Juni

Det är många som skriver att år 2020 blev ett annorlunda år i negativ bemärkelse. Själv inledde jag året med förhoppning om att bli gravid och få en liten. Inte hade jag en tanke på att världen skulle vändas lite upp och ner och att vardagen skulle se annorlunda ut. Under månadernas gång och så här i efterhand vill jag se graviditeten som en viktig nyckel till att jag i viss mån har bibehållit mitt goda humör och min psykiska hälsa. Jag kan erkänna att vardagen känns motig också för mig, men betydelsen av att ha fått en liten är stor (kanske ännu större än om det hade varit ett "vanligt" år). Nedan följer en årsresumé av mitt år 2020. Tack för att ni läser.

Fotobok med bilder från vår bröllopsdag i augusti 2019.

Framtidslogg i min bullet journal för år 2020.

I januari såg jag tillbaka på ett extra speciellt år med bröllop och efterföljande bröllopsresa, läs fjolårets sista inlägg här. Jag påbörjade även min första bullet journal, vilken ni har fått se mycket av under det gångna året. Under februari bjöds ni på fortsatta summeringar och återblickar, de vardagliga inläggen uteblev fortsättningsvis. Så även under mars månad.


Helgmorgon med BuJo i april.

När april tog sin början fick jag vårkänsla och njöt av islatte på balkongen, detta under en dag då jag arbetade hemma. Att i stor utsträckning arbeta hemifrån kom att prägla våren fram till dess att sommarsemestrarna började. Jag ägnade tid åt min bullet journal under helgmorgnar i soffan, läs här. Det var i slutet av månaden jag delgav er vår lycka - att vi väntade en liten.

I väntan på en liten.

Maj kom med sin vårsol och jag gladde mig åt en söndagsförmiddag på balkongen där jag fann kreativitet och vila. Jag skrev ett inlägg om mina tankar kring att berätta för "alla" om min graviditet och jag längtade extra mycket hem till Västkusten, läs här. Med delar av familjen nära firades min födelsedag.

Firad födelsedag.

I juni skrev jag ett inlägg om den lätta sommarbrisen och förväntan inför ett studentfirande. Veckan efter firade jag midsommar tillsammans med R och hans familj samt även med delar av min egen ursprungsfamilj. Det blev en så fin och minnesvärd midsommar, trots att vi befann oss mitt i en pandemi som sedan i mars gjort det fysiska sociala umgänget begränsat. Läs inlägget här.

Midsommar med familjen.

Gravidfotografering den 27 juni 2020. Fotograf: Yasmissy Photography.

I slutet av första halvåret hade vi en uppskattad kvällsfotografering med Yasmine där min växande mage var i fokus. Bilder från fotograferingen kan du bland annat återse här och här.

Årsresumén för årets andra halva följer i kommande inlägg...


Liten blir stor

2 - jan
Tigerbyxorna som jag med sådan kärlek och omsorg köpte inför bebisens ankomst har lillprinsen nu vuxit ur. Det samma gäller jordgubbsbyxorna med tillhörande ljusblå body, se här. Det är med visst vemod jag inser att han blir äldre och större för var dag som går, min älskade lillprins. Rädslan för att han plötsligt ska dö har avtagit, jag vågar tro att han stannar hos oss. Tre och en halv månad gammal är han fortfarande helt fantastisk, om inte mer underbar än då han kom. Vi har lärt känna varandra och han visar sig vara en glad, charmig, självständig, lekfull, aktiv och sällskaplig liten prins. Han är en viktig pusselbit i mitt liv som jag inte vill vara utan. ♥


Årsskifte i min Bullet Journal

I mellandagarna, några dagar innan det gångna året avslutas och det nya tar sin början, knåpar jag ihop sidorna för år 2021. I mina gömmor hittar jag ett klistermärke föreställande en räv. Den inspirerar till färgskalan och får utöver pennor bekanta sig med tre rullar washitejp. Utifrån dessa tillbehör görs designen för kalenderårets sidor.

Årsskifte i min bullet journal.

Det första uppslaget för kalenderåret har jag tillägnat året skrivet i siffror och bokstäver. På de två uppslagen därefter har jag framtidsloggen för årets månader samt även plats att skriva händelser som sker år 2022. Sidan Year at a glance för år 2022 finns att se på sidan därefter. Nytt kalenderår och alltså en ny kalender! Det som under det gångna året 2020 förts in i framtidsloggen för 2021 migreras till den aktuella framtids-loggen.

Framtidslogg för år 2021.

Year at a glance för år 2022.

Min bullet journal är redo för år 2021 att ta sin början!

Se även Framtidslogg år 2020 samt Year at a glance år 2021.


Januari i min Bullet Journal

Välkomna till mitt andra år med bullet journaling! Framöver kommer ni att få ta del av sidor som jag gjort specifikt för årsskiftet. Här nedan följer dock ett inlägg om sidorna för januari månad.
 

Januari i min bullet journal.

I fjol valde jag månadens tema utifrån en på förhand bestämd färg från framtidsloggen, som du hittar här. Det konceptet har jag valt att frångå i år. Teman för respektive månad bestäms allteftersom. För januaris del ville jag ha något glatt, en färg som gör mig glad och sidor som är kreativa men inte tar alltför lång tid att knåpa ihop. Resultatet blev enklare uppslag med stjärnor där färgerna cerise, grått och svart har fått dominera.


Framsida för januari samt En rad om dagen.

När jag påbörjade framsidan för januari kändes den lekfull, trots sin enkelhet. Den känslan tilltalade mig, mitt i ett årsskifte med många fler sidor att göra och med nuvarande livssituation. Sidan En rad om dagen fick med stolthet inleda månaden, denna sida som är en plats att i korthet bevara minnen på.


Månadsöversikt för januari.

Månadsöversikten blev enkel, om än lite väl färgmässigt "kladdig" för min smak. Då julstöket nu är förbi och dagarna som föräldraledig hemma sällan kräver sin planering avstod jag från att göra veckouppslag, de behövs inte denna månad.

Mood tracker och habit tracker för månaden.

Att varje kväll fylla i min mood tracker är något som jag har kommit att uppskatta. I januari är temat stjärnor, så även den figur som ifylls med passande färg vid dagens slut. Jag stansade ut en stjärna från ett tjockare papper och använde sedan hålet som mall för att snabbt kunna täcka sidan med trettioen stjärnor.

Även min habit tracker har kommit att bli en uppskattad kvällsrutin. Tre vanor har fått följa med sedan i september då jag började logga mina vanor. De tre övriga vanorna vill jag ha översikt på för att slippa komma ihåg hälsovanor som bör ske på rutin, men som lätt glöms bort eller stressar i onödan. Att ha denna sida till hjälp är därför betydelsefullt för mig.

Hoppas att inlägget kan inspirera!


Avslutar mitt första år med bullet journaling

År 2020 är till enda och så även mitt första år med bullet journaling (BuJo). Som ni har läst många gånger förut är denna planeringsmetod för mig inte bara en kreativ hobby utan även ett uppskattat och hjälpsamt sätt för mig att i vardagen ha koll på göromål och möten. Det är med värme jag nu har avslutat året i min bullet journal - och därefter påbörjat ett nytt!

Sista sidan för år 2020 i min bullet journal.

Den ljusrosa boken med prickade sidor är ännu inte slut och får därför välkomna också år 2021. Framöver har ni att vänta inlägg med bilder på och beskrivning av vilka sidor som har skapats (på nytt) i och med ett nytt kalenderår. Dessutom har jag några nyheter att visa, sidor som jag under året har inspirerats att göra efter att ha sett andras kreationer. Förhoppningsvis kan jag inspirera också er. Gott nytt BuJo-år!

Psst! Kategorin har bytt namn från Min Bullet Journal 2020 till Bullet Journal.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-12-30.



När det nya året tar sin början

På en omtyckt altan skålar jag in det nya året likt i fjol. Jag minns hoppfullheten jag kände då, längtan efter en liten som kanske hade blivit till. Knappt två veckor senare gjorde jag ett graviditetstest som visade positivt. Jag tog testet när jag kände mig ganska säker på resultatet, av rädsla för att få ett negativt resultat... Under året har vi välsignats med en lillprins. Han är så snäll, en fantastisk liten varelse som charmar de flesta. Det var med tankar på och värme för honom som jag tackade för året som gått (trots covid-19) och välkomnade det nya året - år 2021 - med viss försiktig förväntan. Jag lever här och nu samtidigt som jag med ett leende på läpparna blickar framåt. ♥


RSS 2.0