Nu går jag på semester

Äntligen är det min tur att checka ut från kontoret, vardagen och tider att passa. Som jag har längtat efter semestertid! I år har det varit extra motigt att arbeta de sista veckorna innan långledigt. Utifrån min energi borde jag ha gått redan för två veckor sedan, denna vecka har jag varit väldigt trött. Mentalt är jag matt och lätt dimmig. Kroppen är trött och känns stel, oklart om det enbart beror på reumatismen.

Jag uppskattar tid i vår trädgård. På bild syns gräslöken växa en solig dag i juni.
 
Jag ser fram emot att tillbringa tid i trädgården, dricka kaffe på altanen med ro, baka av de råvaror som vi får skörda, fixa hemma och göra hushållsbestyr utan stress. Jag hoppas på att packa upp de där flyttkartongerna som har stått sedan snart ett år tillbaka och köpa den där förvaringen som behövs. Jag vill finna tillfälle att träffa vänner och deras barn, vilket är svårt att få ihop i vardagen. Jag vill fika på en filt i gröngräset, dricka kaffe i solen medan barnen leker i parken samt mumsa glass i stora lass. Jag längtar efter att åka till Göteborg för att tillbringa tid med min familj. Jag vill ta mig tiden att skriva dagbok, läsa skönlitteratur i skuggan samt lyssna på mer musik. Ett litet mål jag har för min semester är att yoga på altanen, gärna mer än en första gång.

När vardagen åter tar vid i augusti hoppas jag framför allt att mina axlar är betydligt sänkta, att sinnet är mer närvarande och blicken inte lika suddig, att jag har återfått energin och tålamodet och att jag har fått den där tiden jag behöver hemma. Som jag älskar att vara hemma, särskilt nu sedan vi flyttade till huset i september i fjol.


Den skördetid nu kommer

Den skördetid nu kommer då grödorna fått gro.
Vi skördar vår rabarber och rosa rädisor.
Potatisen den plockas och gräslöken den klipps.
Solmogna röda smultron de smakar ju nåt visst.

Rabarber och rädisor har skördats från vår trädgård.

Den senaste månaden har jag med glädje skördat flertalat rabarberstjälkar som därefter ha fått stå i centrum i bakverk eller blivit till mumsig marmelad. De rosa rädisorna har skivats till ostsmörgåsen eller tillsammans med nyklippt gräslök gett extra lyx till en potatissallad. Att skörda grödor från egen trädgård är fantastisk - skördeglädje! Det får mig att älska livet i hus med trädgård. Just nu står livet i blom, likt vår trädgård.


Trevlig midsommar

Hoppas att du har haft en trevlig midsommar! I vårt hus har vi haft fullt hus med ytterligare två småttingar i lillens ålder, varav en har fått ett syskon som nu är knappa månaden gammal, och deras föräldrar.

Trevligt midsommarfirande i vårt hus.

Det blev en mysig dag i all enkelhet. Vi bidrog alla till buffébordet och barnen lekte glatt hela dagen. Jag fixade en hel del innan gästerna kom, men fick senare på dagen tid att sitta ner och samtala, äta i (relativt) lugn och ro samt njuta av dagen. Det blev en glad och lättsam midsommar och med sällskap som passade oss bra. Att träffa dessa två familjer igen var väldigt mysigt, i vardagen hinns det inte riktigt med.

Buffébordet med midsommarmat.

Till buffébordet gjorde jag en räkcheesecake, en ost- och skinkpaj, gubbröra till knäckebröd samt sallad med vattenmelon, vitost, gurka och salladsblad.

Silltallrik med sill och potatis, räkcheesecake och gubbröra på knäckebröd.

Godsaker till kaffet.

Till kaffet hade jag bakat en rabarberkaka med havre. Efterrätten denna midsommar blev en jordgubbstiramisu.

Jordgubbstiramisu som serverades i en glasskål.

Hur har du firat midsommar?


Min trädgårds-BuJo tar form

Minns ni att jag tidigare i vår skrev om en påbörjad bullet journal (BuJo) för min trädgård? Om inte finner du inlägget här. Nu är jag igång och fyller i min journal och sidorna blir fler och fler. Trädgårds-BuJon används inte dagligen liksom min vardagliga bullet journal (de senaste uppslagen finner du här), men blir ändå en samlad journal för årets trädgård. Som nyinflyttade i huset är detta vår första sommar med trädgården - som dessutom har visat sig vara välplanerad och grönskande.

En överblick av år 2023 med trädgård.

Inledningsvis har jag ett översiktligt uppslag i syfte att skapa rum för enklare planering (och summering) av det aktuella året med trädgård. Under respektive månad skriver jag in vad som behöver göras, och vad som har blivit gjort.

På de efterföljande sidorna har jag i all enkelhet skissat upp de olika rabatterna, odlingarna och grönskande områdena som finns i vår trädgård för att komma ihåg vad som växer just där. På varje uppslag finns även plats att skriva att-göra-lista och notiser förknippade med en specifik plats i trägården.


Uppslag för varje del av vår trädgård.

Jag kom på mig själv med att sakna en loggbok för hur trädgården faktiskt utvecklar sig och sakteliga slår ut i blom och gjorde därför en liten punktlista för respektive månad. Det är främst sommarhalvåret som intresserar mig.

Loggbok över vår trädgård.

Inför att skördetiden nu har tagit sin början har jag gjort ett uppslag med plats för enklare journalföring av vad som skördas och på vilket sätt råvaran kommer till användning. Jag skriver inte upp i detalj då vissa råvaror äts i princip direkt från landet. Som de där rädisorna som så välkomnat tittar fram ur marken och ger mig ökad trägårdsglädje!

Resultat av årets skörd.

Dela gärna med dig av dina små projekt relaterade till trädgård, odling, skördetid med mer!


Summering av maj 2023

Maj var en riktigt fin månad! Jag fyllde trettio och en helg gick åt att fira med familj. Jag var på afternoon tea. Min R överraskade mig med en födelsedagdejt. Firande med vänner hade jag helgen därpå. Av kollegorna på jobbet blev jag också uppvaktad, då med tårta, blommor, bubbel och presentkort - en så fin gest av dem! Maj var verkligen en månad full med firande. Jag kände mig så sedd och uppvaktad på många olika sätt.

Min trettioårsdag firades på många sätt och jag kände mig väldigt uppvaktad. På bild en bukett som kom med blomsterbud från en vän och kollega.

Vackra maj fick inte bara mig att blomma ut. Också vår trädgård började blomma för fullt! Vi skördade årets första rabarber och äppelträden stod i blom. Vår altan blev till vårt andra vardagsrum, vi tillbringade mycket av vår lediga tid där. Vi gjorde ett dagsbesök på Skansen i Stockholm, en liten försmak av sommarens trevligheter.

Blommande äppelträd i vår trädgård.

Som jag trivs med livet som är nu! Jag är så tacksam för allt det jag har och finner mycket glädje i vardagen. Jag ser fram emot semestern och mer ledig tid hemma. Tid i trädgården vill jag prioritera, nu när grödorna mognar och skördetiden börjar.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-06-10.



Rabarberlycka

Som jag älskar livet i hus! Här ser jag en framtid. Här kan jag leva livet som jag vill. Här finns inget som stör min sinnesro. Sen har ju livet sina upp- och nergångar, så klart.

Jag får skörda rabarber i egen trädgård - lycka!

Att ha en egen trädgård ger mig sådan livskvalitet! De senaste veckorna har vi kunnat skörda rabarber från den egna trädgården och det gör mig så lycklig. Jag har använt årets skörd till kompott i tårta, rabarberkaka samt rabarber- och vaniljmarmelad. Rabarberpaj ska jag också baka. Åhh, denna rabarberlycka!

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-06-06.



Födelsedagsfirande med vänner


Välkomstbål på vår altan.

Sista helgen i maj firade jag min trettioårsdag tillsammans med vänner. Inbjudna var personer som jag tycker mycket om och som jag har lärt känna under de senaste tio åren. Och så min syster, så klart. När gästerna kom blev det kramar och bål på altanen, vi gav husvisning och inväntade att gästerna skulle komma på plats.


Uppdukat för firande på vår altan.

Under kvällen stod min R vid grillen dit gästerna hade tagit med sig vad de själva ville äta. Inför kalaset hade jag gjort potatisgratäng som vi bjöd på tillsammans med grönsallad och såser. Senare på kvällen dukade vi upp efterrättsbuffé. Jag hade bakat en mandelmarängbotten toppad med rabarberkompott, vispad grädde och färska jordgubbar, vit kladdkaka med chokladgodis samt en raw-food-morotskaka. Kaffet drack vi ur de fina kopparna som även stoltserade på mitt firande med familjen föregående helg.
 
Efterrättsbuffé vid mitt födelsedagsfirande för vänner.

När klockan blev sent hade halva sällskapet lämnat kalaset och festen fortsatte inomhus. Vi satt vid ett bord i vardagsrummet och skrattade gott under ett parti Med andra ord. I bakgrunden spelades låtlistan med favoritmusik och i glasen hade vi alla något gott att dricka. Det blev en trevlig kväll, och för några av oss en sen natt.
 
Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-06-06.


Födelsedagsdejt med min R

Veckan som jag fyllde trettio var jag inte bara på Afternoon Tea på Grand Hotêl. I födelsedagspresent av min R fick jag en överraskningsdejt, bara för oss två. Jag visste inte mer än tid och datum för vår dejt. Strax innan avsatt tid åkte vi tjugoåtta våningar upp till Sjöstadens SkyBar i Stockholm. Där tillbringade vi kvällen i varandras sällskap med en beundransvärd utsikt över Stockholm, treträtters middag och lite extra gott i glasen.


Utsikt från Sjöstadens SkyBar, Stockholm.


Förrätt med torsk och kammusslor.


Till varmrätt åt jag sidfläsk, stuvad majs, melonsallad och picklad gurka.
R åt till varmrätt en BBQ-kycklingsallad.


Efterrätten bestod av crème brûlée och kaffe för min del samt chokladkaka med hallonskum och cognac för min R.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-06-03.


Juni i min Bullet Journal

Jag blev så förtjust i designen på sommarens bucket list att jag valde att göra juni månad i samma tema. Se så fint det blev!

Framsidan för juni månad i min bullet journal.

Framsidan pryds av namnet på månaden, en minikalender och design utifrån månadens tema. På nästföljande uppslag har jag månadskalendern med plats att skriva födelsedagar och notiser, att-göra-listor och möten. I högra spalten har jag min att-göra-lista för månaden.


Månadskalender i juni.

På uppslaget som följer har jag samlat de inslag i min bullet journal (BuJo) som jag använder för att summera dagen och skapa mig en överblick av utvalda delar av min vardag; dagbokssidan En rad om dagen, min mood tracker och min habit tracker.

Jag summerar dagarna i juni med hjälp av detta uppslag.

Samlar minnen på sidan En rad om dagen.

Som ni kan se är det den blommiga washitejpen som har fått ge inspiration till mood trackern, där en specifik blomma representerar en känsla inombords som får summera respektive dag.

Mood tracker i juni.

Juni månads habit tracker.

Jag tycker att dessa sidor i juni blev lekfulla och det gör mig glad varje gång jag öppnar min BuJo dessa dagar. Tänk vad kreativitet kan göra för själen - i skapandets stund liksom därefter!


Trivs i vårt nya vardagsrum

I april månad gjorde vi som sagt om i vardagsrummet. Vi målade tak och tapetserade om i en härligt grön nyans. Sedan dess har vi (jag) även inrett med nya soffkuddar och gardiner, en ny mjuk matta har fått ta plats och en fin ny lampa stoltserar i fönstret. Jag är så nöjd! Varje gång jag kliver in i vardagrummet känner jag mig stå stolt och glad över resultatet. Vårt nya vardagsrum är ett rum att trivas i!

Jag trivs i vårt nya vardagsrum, här bilder från lördagskvällen med Eurovision Song Contest på teve.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-05-22.



RSS 2.0