Ett år i huset

Jag sitter på trappen till det hus som för ett år sedan blev vårt. Den sista augusti 2022 fick vi nycklarna till vårt lilla gula hus. Sedan dess har det alltmer blivit till vårt, däribland med nya tapeter i lillens rum och ommålat och tapetserat i grönt i vardagsrummet. Att bo i hus har absolut gett oss en ökad livskvalitet. Och trädgården har gett oss mycket grönska, frukt och glädje. För det är jag tacksam.

Jag uppskattar så vårt hus med trädgård. Bild från i juni.

Läs gärna om vårt första halvår i huset, inlägget hittar du här.


Summering av vecka trettiofyra

Dagar blir till veckor. Snart har även augusti månad passerat. Nedan följer en summering av den gångna veckan.

♥ För var morgon går det enklare att lämna lillen på förskola. Mindre gråt och skrik, mest en liten kille som är uppgiven och ynklig. Vi kör snabb lämning. Det känns i mammahjärtat. Vi kämpar på.

♥ Kollegor börja komma åter till jobbet efter semestertiderna. Att krama om dem värmer gott.

♥ Jag försöker vara snäll mot mig själv och aktivt tänka på att behålla en rimlig arbetsbelastning. Efter tre veckor i tjänst känns det okej.

Frukost på ett café i stan.

♥ En morgon började jag min arbetsdag i stan. Då passade jag på att lyxa till det med frukost på ett café. Där satt jag i godan ro, skrev några rader och mådde allmänt gott.

♥ Lunch mitt i veckan på ett café; morotssoppa med ingefära och pumpafrön.

Cafélunch mitt i veckan.

♥ Efter typ ett år har jag åter besökt gymmet som vi har på jobbet. Jag är stolt över mig själv!

♥ Helgmorgnar utan stress, då hänger jag och lillen på bilmattan i hans rum eller i soffan framför teven.

♥ De första plommonen som skördades för i år blev till plommonsylt.

Hemkokt plommonsylt.

♥ Fika hos en vän, det var trevligt.

♥ Känt mat- och bakglädje.

♥ Tid i trädgården - mer äpplen och fler plommon har skördats.

♥ Hjälpt familjemedlemmar att flytta.

♥ Funnit mig själv leva i nuet - så skönt och befriande!

Hoppas att du har en fin söndagskväll och får en bra start på kommande vecka.


Skenbart magiskt


Bild från min barndomsö, sommaren 2022.

Sommardagar på ön som jag växte upp på har något skenbart magiskt över sig. Jag antar att det kallas minnen. Själv får jag nya perspektiv och insikter varje gång jag besöker ön i takt med att mitt eget liv förändras och livet på ön i mina ögon på många sätt är det samma... Det kanske är det som är att växa upp och bli en egen individ. En romantiserad bild av en plats, en tid, ett sammanhang. I nuet kan tillvaron te sig en annan.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-08-19.


Fyra fina från helgen

Sedan två veckor tillbaka är vi tillbaka i vardagslunken igen. Typ. Att lämna lillen på förskolan om morgnarna är kämpigt. Det första han säger när han vaknar på morgonen är att han inte vill vara på förskolan... Jag tycker att det känns okej att vara åter på jobbet - jag älskar ju mitt jobb - men skulle gärna ha fler lediga dagar mellan varven. Denna helg blev lite extra fin och det betyder mycket att få paus från nuvarande vardag. Nedan följer en summering.

Skördat äpplen i vår trädgård.

♥ Tid i trädgården
Några timmar på lördagen och några på söndagen ägnade vi åt tid i trädgården. Vi var ute alla tre för att plocka äpplen från träden, samla ihop de som fallit till marken och klippa äppelträdens vattenskott som skjutit i höjden. Vi skördade en omgång potatis och satte tolv nya sättpotatisar i jorden. R klippte gräset. Jag gallrade och plockade årets första plommon.

Grillad kyckling till middag.

♥ Lördagsmiddag på altanen
Igår åt vi grillad kyckling till middag, vilken serverades med egenodlad potatis samt bearnaisesås och sallad. Vi satt ute på altanen och njöt av ledig tid. Än finns det lite värme kvar i luften, trots regnet som ofta har fallit de senaste veckorna.

Lördagens ostbricka.

♥ Ostbricka
Det händer aldrig att jag och R mumsar ost och kex bara så där. Förrän i lördags. Jag handlade mat tidigare på dagen och köpte då en brieost och en rökig ost, ett paket färskost, några kex och en liten melon. Tillsammans med vindruvor, bitar av salami och gott att dricka fick vi en lyxig ostbricka att mumsa på framför lördagsunderhållningen på teve. Det var gott! Och att vara tillsammans med R, bara han och jag, var också uppskattat. Det händer sällan att vi sitter ner samtidigt - alltid är det en liten att passa på, leka med eller natta. Eller så är det vardagens bestyr som ofta får gå före.

Helgens hembakat.

♥ Fikat hembakat
Jag som gillar att baka lägger gärna min lediga tid på att vispa ingredienser att hälla i en form som sedan ska ställas i ugnen. Denna helg bakade jag en äppelkladdkaka med havresmul (recept) samt svartvinsbärsmuffins. Lagom till "elvakaffet" fick vi besök av R's pappa med fru som tittade in på kaffe och kaka. Mysigt!

Önskar dig en fin vecka. Tack för att du läser, lämna gärna en kommentar (eller ett hjärta).


Glasspaus i en småbåtshamn

Under de där julidagarna på min barndomsö promenerade vi ner till en småbåtshamn för att äta glass (och bidra till försäljningen på caféet som skapar en idyllisk plats).


Glasspaus i sällskap av en barndomsvän med familj.

En dag promenerade jag, R och lillen dit för glasspaus i sällskap av en barndomsvän till mig och hennes lilla familj. Vi har inte setts på flera år och det var verkligen så fint att se henne igen!

Lillen åt pannkakslunch i en småbåtshamn.
 
En eftermiddag var jag och lillen där tillsammans med min mamma. Då mumsade lillen på pannkakor medan jag och mamma åt varsin bägare med kulglass. Utsikten var klarblått vatten i en stilla småbåtshamn. Det var en fin stund.


Tre mjuka kakor till fikat

Mitt intresse för bakning kommer säkerligen från min mamma och mormor. Kanske inte helt otänkbart att det blev tre mjuka kakor till fikat hemma hos mina morföräldrar då vi var på besök hos dem i juli.

Mormors enkla hallontårta.

Mormor sa att vi var välkomna, men att det inte skulle bli något större kalas då orken inte fanns. Hon tackade gladeligen ja till att jag bidrog med hembakat till kaffet. Det visade sig att även min mamma hade erbjudit sig att baka till dagen. Så efter den där lunchen som mormor trots allt ordnade för oss - gott och lyxigt som alltid - mumsade sällskapet runt bordet i sig generöst till kaffet.


Mammas rabarberkaka.

Mormors enkla hallontårta och mina vinbärsrutor.
 
Mormor hade bakat en enklare hallontårta täckt med grädde. Mammas mjuka kaka var en sån där god rabarberkaka med bittermandel. Själv bidrog jag med vinbärsrutor med röda vinbär från vår egen trädgård.

Vad fikar du helst i sommartid?


Lillen fick köra morfars båt

Båttur med pappas båt.

Det var en blåsig juli månad, inklusive de dagar då vi var på besök hos min familj på Västkusten. En av dagarna var vindarna aningen mildare och vi passade då på att ta en kortare tur med pappas båt. Vi körde från en av öns vikar till en annan. Lillen fick sitta i sin morfars knä och styra båten - det tyckte de båda mycket om.

Lillen och hans morfar kör båten.
 
När båtturen var över och vi hade lagt till vid bryggan fikade vi hembakat och kaffe i båten. Bryggsegling - det bästa med båtturen enligt mig!


Fyraårig bröllopsdag

Älskade R och jag har idag varit gifta i fyra år. Vi har även sexårig förlovningsdag och femton år som kärlekspar. Tiden går. Snart har han funnits vid min sida halva mitt liv...

Jag och R på bröllopsdagen år 2019.
Fotograf: Yasmine, Yasmissy Photography.
 
Den tionde augusti år 2019 var en betydligt mer somrig dag än idag. Solen sken och det fanns värme i luften. De sista bilderna av vår bröllopsfotografering togs med regndroppar i luften. Det sägs att lite regn i brudkronan ger tur, det vill jag tro på. Visst kom det där hällregnet även på vår dag, men då satt vi vid middagsbordet eller i en taxi på väg från bröllopsfesten. Åh, det var en fin dag. ♥


Julidagen i Slottsskogen

En av årets julidagar då vi besökte min familj i Göteborg gjorde vi ett besök i stadsparken Slottsskogen. Vi var där förra året (du hittar inläggen här och här) och hade riktigt fina dagar och ville nu få en liknande upplevelse även detta år. Det blev en lyckad dag med lyxig lunch på restaurang Villa Pelparc, promenad och samtal om djuren vi såg samt en avslutande fika och vilopaus på Café Azalea. Vi promenerade därefter hem till min syster där vi bjöds på middag och efterrätt. En semesterdag väl värd att plocka fram i minnet senare i höst.


Lyxig lunch på restaurang Villa Pelparc i Slottsskogen, Göteborg.


Vilopaus med glass och fika på Café Azalea i Slottsskogen, Göteborg.

Middagsförberedelser hemma hos min syster.


Semestertankar om reumatismen

11 - juli
Denna semester är jag extra trött. Det var jag redan innan sommarledigheten tog vid. Nog hela juni. Kanske även större delen av maj, jag minns inte. Det är inte bara min mentala energi som är slut. Också kroppen är trött, inte specifikt leder men visst är det dem jag känner av. Fötter som är trötta utan giltigt skäl. Händer och handleder som inte riktigt orkar skriva längre dagboksanteckningar (för hand). Höfter som känns orimligt trötta efter en timmes promenad.
 
Det får mig att tänka på reumatismen och på hur sjuk jag faktiskt var där på hösten 2021. Att jag kanske kan bli så dålig i lederna igen. Att nuvarande medicinering till stor del förhindrar att min sjukdom är påtaglig. Att jag antagligen kommer att insjukna på nytt om jag avstår medicinen. Att det är förknippat med ett livsval (att försöka få fler barn). Jag är ännu inte redo att fatta ett beslut. Därför låter jag vården tillfälligt fatta beslutet åt mig.
 

De två första semesterveckorna

Jag jobbade juni ut, sen gick jag på semester. Då var jag väldigt trött, både i kroppen och mentalt. Jag minns att jag efter två veckors ledighet kände dåligt samvete över att jag inte fick gjort allt det som jag sett så mycket fram emot med semestern. Som allt det där som stod på min att-göra-lista. Men att ha semester handlar för mig om att inte behöva passa tider, ta dagen som den kommer och finna de där extra möjligheterna till återhämtning, så väl fysisk som själslig.

Sommarfrukost på altanen - med nyplockade smultron i yoghurten.

De två första semesterveckorna fick jag det jag behövde. Tröttheten släppte allteftersom och jag fann mig själv glädjas åt den där efterlängtade tiden i trägården. Här hemma hade vi helt klart ett semesterlugn med familjetid och i princip samtliga matintag på altanen. Jag älskade det!

Lillen kollade på aporna på Parken Zoo, Eskilstuna.

Utöver lugna dagar hemma besökte vi Parken Zoo i Eskilstuna. Vi hade vänner på besök och fick några trevliga pratstunder med närmaste grannarna. En dag var vi på Skansen i Stockholm, se här. I mitten av juli åkte vi till min familj i Göteborg, vilket ni får läsa om i kommande inlägg.

Fikastunder med familj och vänner på altanen.

Önskar dig en fortsatt fin sommar!

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-07-30.
 

Augusti i min Bullet Journal


Augusti i min bullet journal.

Med en ståtlig påfågel välkomnar jag augusti i min bullet journal. Färgskalan är blå, grön, gul, grå och svart. Framsidan pryds av huvudpersonen denna månad samt utdrag ur en ordbok där beskrivningen av ordet "proud" (svenska: stolt) ges en förklaring.


Beskrivningen av ordet "proud" (svenska: stolt).


Månadsöversikt för augusti.

Följande uppslag är som vanligt månadsöversikten i form av en stor kalender samt plats för att-göra-listan. På efterföljande uppslag har jag denna månad samlat de delar som är en del av den dagliga summeringen; minnen, mood (svenska: känsla) och habit (svenska: vana).


Uppslaget för minnen, mood och habit i augusti.

Plats för minnen i augusti.
 
Denna månad väljer jag att istället för sidan En rad om dagen ha en sida för minnen. Här kan enstaka ord skrivas eller bilder tecknas utifrån lust. Mood trackern där en färg representerar en känsla för dagen är denna månad i form av påfågelns vackra stjärtfjädrar i förenklad variant.

Mood tracker i augusti.

I augusti väljer jag att tracka ett flertal vanor som jag vet får mig att må bra. Habit trackern ser därav annorlunda ut; en mer komprimerad tracker istället för en minikalender för varje vana.

Jag är nöjd med uppslagen och ser fram emot att använda min bullet journal, likt alltid.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2023-07-31.


RSS 2.0