Chalmerskortegen 2012

Det senaste året har jag haft som tradition att åka in till centrala Göteborg och bevittna Chalmeristernas kortege. Den passerar avenyn varje Valborgsmässoafton och det är många göteborgare som står kantade längs färdvägen. Det utbryter många skratt, livliga konversationer och som åskådare är det svårt att inte ryckas med i glädjen som råder. I år fick jag med mig mamma och hennes sambo in till staden - mycket trevligt. Dessutom bjöd mamma på fika, tack för det.


"Kortegen 2012
Go och varm
Valborg sin charm"


Vagnen med Västtrafik; bussar med körförbud, inställda turer och biljettkontroll som gick över styr.

Någon mer som var inne i Göteborg och bevittnade Chalmerskortegen?
Hur har du firat Valborg?
Hoppas att ni har tagit vara på er och kommit hem ordentligt.


Ord på saker


Bild i repris

Ord. Ord på saker. Förklaringar. Jag tror att det ska klarna. Om jag bara skirver ner. Kanske kan jag förstå. För känslorna säger inte mycket, jag blir mest ledsen.

En känslosam dag. Inget märkvärdigt, jag fick bara lust att tänka på förr. På det som var. På det som blev jag.


Kort som liknar varandra


Kort 15 vs. Kort 120

Efter att ha skapat ytterligare ett kort insåg jag att det i min samling av handgjorda skapelser finns alster som liknar varandra. Kort 120, mitt senaste kort som går i färgerna lila och brunt (självfallet, det är en älskad färgkombination), kan på många sätt liknas med ett kort som jag skapade i slutet av februari, nämligen kort 115. Båda korten är dekorerade med rutigt papper, det bruna bandet med vita prickar på som jag tycker så mycket om är också en detalj samt att det på båda korten finns rosor, höstlöv och större områden med enfärgat papper. Det är lite roligt att se att man kan inspireras av sig själv, omedvetet.


Rosa blom i Göteborg





Rosa blom i Göteborg

Det är vår på riktigt och göteborgarna är ute och njuter av vädret. Trots risk för åska och regn går folket lättklädda. Man kan inte göra annat när det på ett av Göteborgs torg blommor - bokstavligt.

För att se samma motiv sen tidigare år, klicka här.


Biljettkontroll gick över styr

Att Västtrafik inte är kapabla till att sköta kollektivtrafiken i Västra Götaland är inget nytt. Alla har vi nog blivit förbannade på Västtrafik - inte minst jag som många gånger har behandlats utan respekt. Mina upplevelser från företaget är dock ingenting i jämförelse med övergreppet som en kvinna råkade ut för under förra veckan. Det var när en biljettkontroll skulle göras som kontrollanterna med våld höll kvar kvinnan på vagnen. Oavsett vad reglerna säger ska de inte använda våld; de har inte rätt att behandla en passagerare som en brottsling - speciellt inte när kontrollanternas ord står emot resenärens.


Västtrafik har kommenterat filmen på sin hemsida. Dock finns där ingen vidare information kring hur detta kommer att lösas. Ärendet går att följa på Facebook.

Åsikter välkomnas.


Bloggcandy hos Hobby och Hantverk


Bloggcandy hos Hobby och Hantverk

Jag hoppas på att vinna dessa vackra papper och rosor från Hobby och Hantverk. Håll tummarna för mig!
Bloggcandyn pågår till den 22 maj. Visst vore det roligt att få detta i födelsedagspresent.


Solsken på ön


Solsken på ön

Enligt väderleksrapporten på radion är det regnskurar och åska i Göteborg... Hm... Jag börjar undra. På ön skiner solen och våren är utan tvivel här för att stanna. Varmt är det också, men inte tillräckligt varmt för att jag ska känna mig tvingad att ta mig utanför dörren. Än så länge är det okej att sitta inne (med öppet fönster), tycker jag.


Studenten kommer, oavsett vad jag vill

För två år sedan skrev jag ett inlägg om hur jag trodde att min student skulle bli. Redan då var jag väl medveten om att skolan inte var rätt för mig och med den självinsikten jag hade då borde jag har bytt. Men jag är kvar på samma skola och det är från den som jag kommer att ta studenten i början av juni. Jag ångrar mig, det gör jag. Samtidigt är jag stolt över mig själv, över min envishet, och jag blandar min stolthet med att skratta åt min egen dumdristighet. För visst kommer det delvis bli som jag fasade; jag kommer åka själv till min studentdag - men jag kommer att möta vänner i skolan, i alla fall några. Vit klänning kommer jag inte ha - jag har bestämt mig; det får bli den lila. Och studentmössan kommer nog sitta på sned eller lite halvt generat ligga i mitt knä. Mina ögon kommer inte att vara dystra - kanske visa på aningen vemod - men jag kommer att vara glad. Glad att gymnasietiden är över och förväntansfull inför vuxenlivet.

I början av ettan var jag rädd för studentdagen. Jag kan förstå mig själv, hur jag kände då och varför. Men idag, två år senare, tar jag den yngre versionen av mig i handen och tillsammans går vi ut gymnasiet - som hela individer, som en.


Dekorerat med ett recept


Dagens kort

Skapandet har varit inaktivt på grund av vistelse i huvudstaden samt bristande inspiration. Men nu är jag tillbaka vid skrivbordet igen och efter att ha skapat en inbjudan till fika finns mer inspiration kvar att hämta. Dagens kort är dekorerat med ett recept på Chai Te samt Chai Latte - passar perfekt när det vankas fika. Jag är nöjd; trots enkelheten finns där många detaljer att upptäcka. För fler bilder samt vid intresse att köpa, klicka här.


I en småbåtshamn


I en småbåtshamn, 2012-04-21


Det är havet jag kommer att sakna


I en småbåtshamn

Det är nog inte just ön som jag kommer att sakna; närheten till havet är det som betyder. Att kunna ta sig ner till vattnet - ett riktigt hav - med kort varsel och sedan i lugn och ro kunna njuta av lugnet och tystnaden. Det kommer jag att sakna. Men just det finns på annat håll. Kanske till och med vid ett boende långt borta. Tillsammans med Rickard. Havet med dess ljudliga grannar i form av fiskmåsar, guppande båtar i kluckande vågor och dunket från fiskebåten försvinner inte bara för att jag gör det.


Studentmössan


Min studentmössa

Idag var jag på lektion i femton minuter, mitt första och enda besök i skolan den här veckan. Det kan tyckas onödigt, men jag är sällan den som skolkar. Dessutom passade jag på att ta mig till gymmet innan skolan (om jag fick ut något vettigt av att vara där kan diskuteras) och som en liten överraskning fann jag min studentmössa i den redan utplockade lådan med små svarta boxar. Det var först när jag kom hem som jag vågade öppna kartongen - och vilken lycka. Jag är kär! Det står mitt namn på den, tihi. Och den passar, otroligt nog. Jag vill nästan påstå att jag lyckades välja helt rätt storlek. Jag är nöjd och glad. Studenten kom helt plötsligt mycket närmare och inom mig finns ett litet rus av förväntan.


Han finns där, för mig.

Han sträcker ut sin hand och ber mig ta den.
Jag tvivlar, han ser det.
Han tar ett kliv fram
- kanske kan vi ses på halva vägen.
Jag backar, springer undan, gömmer mig.
Han förstår, stressar inte, låter mig ta min tid.
Jag försöker, tar små steg, söker hans öppna famn.
Den finns där, jag ska inte tro något annat.
Han finns där, för mig. För oss. Jag gör det för oss.


Majblomman - Alla barns blomma

Året var 1907 då Beda Hallberg i Göteborg skapade Majblomman; en nålförsedd blomma, till förmån för barn med tuberkulos. Det är länge sedan, men insamlingsmärket finns kvar än idag. Dock har syftet med insamlingen ändrats och idag är Majblommans huvudsakliga uppgift att motverka fattigdom bland barn.
Källa: Wikipedia


Majblomman 2012

Sträck ut en hjälpande hand och visa att du bryr dig. Köp en Majblomma, gör skillnad och ha ögonen öppna för det faktum att alla barn har det bra. Hjälp till, det kostar inte mycket.

Har du köpt årets Majblomma?


Borta bra men hemma bäst

Efter att ha tillbringat närmare två veckor hos R i huvudstaden känns det skönt att åka hem och få sova i min egen säng i natt. Trots att jag kommer sakna R känns det befriande att kunna göra det som jag endast gör hemma. För visst är det något speciellt med att vara hemma bland trygghet och egna ting. Oavsett hur bra jag trivs hemma hos R finns det stunder då jag gärna hade varit i mitt rum, utan honom och med endast mig själv som sällskap. Den dagen vi flyttar ihop kommer det att bli annorlunda, självklart. Då kommer behovet av egen tid att vara mer accepterat - av oss båda. Som det är nu får jag nästan dåligt samvete de stunder jag inte sitter fastklistrad på R's arm.

Saknaden kommer i alla fall inte bli plågsamt påtaglig då vi redan har bokat biljetter för våra två kommande möten. Om några veckor är jag här igen och i samband med min student kommer R självklart ner till Göteborg, som den fina pojkvän han är.

Borta bra men hemma bäst, jag säger då det.


Hemma, Solnedgång på ön, 14 januari


Bloggcandy hos Lillblomman skapar!


Bloggcandy hos Lillblomman skapar!

Jag som älskar att skapa och att hitta ny inspiration till att utveckla min kreativitet blev minst sagt förälskad i allt fint som man har chansen att vinna hos Lillblomman.
För att vara med och delta ska man...

* Bli följare av Lillblomman skapar
* Kopiera bilden och publicera den samt länk i ett inlägg på sin blogg
* Lämna en kommentar hos Lillblomman

Vinnaren utses den 30 maj. Delta du också!


När vi vågade hoppas på vår


Idag, 14 april

Att man i norra Sverige fortfarande har snö är väl inget ovanligt. Kanske är det inte heller något under att även Stockholm har fått sin andra vinter detta år. När vi som bäst trodde att våren äntligen var här, kan vi denna morgon se vita flingor dala ner från himlen. Att lämna sängen känns mer eller mindre meningslöst, speciellt med tanke på att vinterkappan är kvar hemma i Göteborg. Och idag ska jag in till stora staden, Stockholm, vilket betyder att det är en frusen varelse iklädd skinnjacka och converse som kommer ta sig in till staden. Men, vad gör man inte för vänskapen. Jag ska nämligen träffa Tessie, en god vän till mig som bor här uppe i huvudstaden. I och med att mina vistelser här inte sker alltför ofta - och inte alltid är de längsta - får man helt enkelt passa på. Det var nog mest otur att vi bestämde träff just idag, då det snöar. Jag kan bara hoppas på att det där mysiga caféet som vi ska besöka är så pass hemtrevligt att det är där vi sitter större delen av dagen.

Ta vara på er.



Med sockersött fluff


Chokladmuffins med sockersött fluff

Efter att ha inspirerats av Patricia's recept bakade jag och R idag chokladmuffins toppade med marängfluff. Väldigt gott - och sött. Kanske inte så konstigt med tanke på vad fluffet är gjort av; äggvitor och socker. Och en himla massa minuter med elvispen i högsta hugg. Kladdigt var det och söt runt munnen blev man. Men det var roligt och resultatet är godkänt. I alla fall vad gäller fluffet. Varken jag eller R har orkat smaka på muffinsarna, magarna säger stopp.

Nu blir det film - men chipsskålen står nog orörd.



Samlar inspiration för att skapa mer



Urval av mina skapelser, se samtliga här.

Om kvällarna tar jag del av andra kreativa själars skapelser med förhoppning att kunna utveckla min kreativa sida. Den bästa inspirationen får jag från mig själv, men när nya influenser inte är självklara tackar jag inte nej till andras vackra idéer. Att skapa handlar inte bara om att utveckla sina egna idéer, man måste också kunna ta till sig av vad andra gör. Det finns så mycket fint att se på, att hitta inspiration är rena nöjet. Och att skapa själv är något ännu bättre.

Vad inspirerar dig till att skapa - oavsett var du använder din kreativitet?


Tankar kring en flytt

Tankarna på att Stockholm kanske är mitt hem om något år är en spännande tanke, men på lika många sätt känner jag mig rädd. För det okända och för att ensamheten ska nå mig allt lättare. Men jag ska försöka. Tiden jag nu tillbringar i Stockholm är på många sätt en prövning, jag försöker lära mig. Men visst, jag kan inte undvika att längta efter hemma.

Skrivet 8 - april
Det kommer kanske att gå bra trots allt, om jag får ta med mig minnena hit. De jag har skapat mig i min hemstad, de som påminner mig om barndomen, om ungdomens år och om tiden som var. Kanske kan jag känna mig som hemma här uppe om jag bara får chansen att leva som nu; med minnen och förhoppningar.




Film - The Hunger Games

The Hunger Games PosterPå självaste Påskafton såg jag och R den omtalade filmen The Hunger Games. Jag tycker att den var väldigt bra, speciellt med tanke på hur boken är skriven. Enligt mig har de i filmen lyckats fånga platser och personer precis så som jag hade tänkt mig och jag tycker att boken är en av de mest filmvänliga som har skrivits, just för att detaljer och karaktärernas inre reflektioner inte är så välarbetade. Egentligen skulle jag vilja påstå att boken är dåligt skriven, men om man ser till vad författaren verkligen vill lägga fokus på är den bra utformad. Så är också filmen; inga onödiga scener och väl illustrerat händelseförlopp.

Jag tycker absolut att filmen är en lyckad tolkning av boken. Kanske just för att boken är rent manusmaterial i och med att, som jag nämnde tidigare, där inte finns några inre monologer utöver tankar kring spelet. Hungerspelen är just det - ett spel.

The Hunger Games - en film baserad på Suzanne Collins's roman.



Ett julkort i april


Julkort i april

Trots att det är april och långt kvar till tomtar och klädda granar var det ett julkort som jag tillslut lyckades skapa efter dagar av kreativ torka. Jag borde kanske ha gjort kort inspirerade av högtiden som nu råder - Påsk - men jag hade faktiskt ingen lust. Och man ska ju ha roligt, inte känna sig tvingad...

Julkortet är något av det finaste jag har gjort - speciellt med tanke på tidigare julkort jag har skapat - och jag är väldigt nöjd. Än så länge har jag satt ett högt pris på det, men antagligen sänks det när min första förälskelse i skapelsen har svalnat.

Jag önskar er en Glad Påsk - med ett julkort!



Rosa kärlek från second hand

Igår gjorde jag min debut på second hand. Jag var först på Myrorna och provade närmare tjugo plagg, men inget var tillräckligt bra för att köpa med sig hem. Det fanns en hel del guldkorn och jag blev förtjust många gånger. Vid lika många tillfällen blev jag chockad och konfunderad över vem som i hela friden hade kunnat designa ett så gräsligt plagg. Men smaken är olika och så också kropsformen. Plaggen jag provade satt inte bra och jag sörjde flertalet gånger att de inte fanns i en annan storlek.

På översta våningen, lik en vindsvåning, fanns mer personliga kläder samt accessoarer. Än en gång stod jag i omklädningsrummet och försökte krångla mig ur en alldeles för liten klänning som jag i ren protest hade provat. Inget napp där heller - bortsett från rosa kärlek som på en hylla likt en tron stod och väntade på just mig; ett par rosa pums med liten klack och i rätt storlek. Hur stor är chansen - jag som har stora fötter och dessutom breda? Men de passade (nästan),  och med glädje betalade jag dem i kassan innan jag gick vidare till nästa butik.


Rosa Pumps - Myrorna 130 kr

Mitt andra stopp var på Emmaus, butiken med skyltfönster som jag många gånger har dröjt kvar blicken vid. Igår gick jag äntligen in. Och jag kollade och kollade, liksom på Myrorna, och min klädhög bara växte. Också denna gång svor jag tyst för mig själv i provrummet och önskade att min kropp hade passat bättre i kläderna. Men den stor glädjen uppenbarade sig när jag stod, utan större ansträngning och med en kropp som såg fin ut, i en svart klänning ursprungligen från H&M som i second hand -butiken endast kostade en hundralapp.

Att handla second hand är verkligen roligt. Man har inte bara chansen att komma över guldkorn för en billig peng, man får också litervis med inspiration som bara öses över en så fort man kliver in i butiken. Jag ska absolut göra fler rundor i stadens second hand -butiker, och kanske finns det några bra även i Stockholm?

Tipsa mig! Vilka är de bästa second hand -butikerna i Göteborg samt i Stockholm?
Tack på förhand.


Smått förälskad

Tanken slog mig redan tidigt i morse; ikväll ska jag åka till Rickard. Känslan har varit med mig varje sekund och jag har känt lyckan. Och lyckligare kommer jag att bli... När jag sätter mig på tåget, när det börjar rulla, när det slutligen stannar på Stockholms Central och när jag - äntligen - får krama om honom, min Rickard. Det var länge sedan nu - eller det beror på hur man ser det. Själv vill jag påstå att sexton dagar är alldeles för lång tid att vara ifrån personen man håller kär.

Jag är nog lite smått förälskad. I Rickard. I tanken på oss. I tanken på hans närhet, att få ha honom väldigt nära. Det blir lätt så när man inte ses alltför ofta. Distansen håller förälskelsen vid liv. En lycklig, smått förvirrad och förälskad själ åker ikväll tåg mellan Göteborg och Stockholm.


Lila krokusar i en vintervissen rabatt


Solen har strålat på vårens lila krokusar i en vintervissen rabatt.

Våren är här - på riktigt. Det är ingen tvekan om saken; våren har kommit till Göteborg. Under dagens promenad var skinnjackan ersatt av en tjockare tröja och decimetrarna ovanför skorna i tyg var bara. Snart har hela Sverige förträngt vintern som var.


Skärgårdsliv när det är som bäst


I en vik en solig tisdag

Vårsolen värmer. Den ger mig ro. Jag har suttit här ett tag; tänkt och reflekterat över livet. Ibland behöver man stanna upp. Leva på riktigt, utan att agera krävande. Jag har suttit på en bänk, i vit plast, och lyssnat på humlor som brummat, havet som kluckat och måsarna som skrikit. Allt i idyllen av en ö i skärgården. Skärgårdsliv när det är som bäst.


Att tro på sig själv, men kunna lyssna på andra

Att tro på sig själv är ett begrepp som har präglat större delen av min uppväxt. Kanske är det därför som jag har blivit självständig, egen och stolt över vem jag är. Men ibland måste man våga lyssna på vad andra har att säga, vilket jag har lärt mig med åren.

Tron på sig själv kan ta en mycket långt och det är först när man tvivlar på sig själv som man kan falla – och det hårt. Därför går jag ofta med huvudet högt. Men det är inte alltid lätt; inte när man jämför sig med andra. Det talas om att man inte ska bry sig om andra människor, vara sig själv och leva sitt liv. Men hur hade vi kunnat få livserfarenhet om vi inte väljer att lyssna på vad andra individer har att säga till om…

Omvärlden ger oss intryck och med öppna sinnen kan vi ta in nya perspektiv som på gott och ont kan influera livet. Att ta till sig vad andra gör och prompt följa i samma fotspår skulle jag vilja påstå är den sämre konsekvensen. Man ska våga vara egen och speciell, utan att på ytan presentera sig själv som större delen av samma släkte. Samtidigt vinner man på att reflektera över andras utseende, värderingar och tankar, eftersom man på så sätt skapar sig en verkligare bild av den värld som vi lever i.

Kort sagt: Våga vara egen, tro på dig själv och din förmåga att lyckas, men glöm inte bort vikten av att lyssna på andra. Genom öppna sinnen undviker man att bli trångsynt, en egenskap som av många ses som mycket oattraktiv.


RSS 2.0