I mål men samtidigt i startgropen

Det känns skönt att kunna lämna det intensiva året bakom mig (här kan du läsa om mitt år 2016). Med examensarbetet inlämnat har jag de senaste två veckorna känt mig odödlig, oövervinnerlig och aningen kaxig. Men det är klart att jag har rätt att vara stolt - jag har ju en kandidat i socialt arbete! Stoltheten bär jag liksom hakan högt. Samtidigt flyger jag också högt, den kommande landningen har jag försökt göra mjuk. Att sitta ner och andas är ingen metod som fungerar för mig, då jag istället för lugn och harmonisk blir passiv och ångestfull. Istället har jag fyllt de senaste (sexton) dagarna med stunder som gör mig glad...

♥ middagar och filmkväll med vänner
♥ tedrickande
♥ Vapiano-besök och bioupplevelse i ett sällskap om tio personer
♥ plugg tillsammans med lillasyster
♥ sovmorgnar
♥ tevekvällar
♥ fikastund med en omtyckt kollega
♥ inköp av tulpanbukett
♥ chokladbollsrullning och filmtittande med syster vid min sida
♥ ... och en del studietid


Tulpanbuketten livar upp här hemma.
 
Det är en märklig känsla just nu. Jag har ju gått i mål; examensarbete är inlämnat. Samtidigt ska livet gå vidare, trots att jag egentligen tycker mig förtjäna ett diplom, en medalj eller en storslagen fest för allt mitt slit med efterföljande framgång. Men ingen hurrar lika mycket som jag. Jag antar att firandet får skjutas upp till först senare, till i juni då jag tar min examen.

Fram till dess njuter jag av sista terminen, känner gemenskap med studiekamrater, läser kurslitteratur, har ena foten i det praktiska sociala arbetet och förundras över friheten som studietiden ger.


2016 - ett framgångsrikt och omtumlande år

Jag skulle vilja påstå att det senaste året har känts distanserat. De senaste månaderna har jag i alla fall varit frånvarande. Samtidigt har det hänt så himla mycket fint under det gångna året, i synnerhet utbildningsmässigt och på jobbfronten.

I mitten av januari gick jag ut på verksamhetsförlagd utbildning, jag lämnade skolbänken och stod öga mot öga med det praktiska sociala arbetet (skrivet för ett år sedan). Det fanns stunder då verkligeten kom väldigt nära och gjorde mig rädd. Andra dagar var jag så uppfylld av inspiration att tillvaron nästan kändes surrealistisk. De fjorton veckorna ute på praktik gjorde mig himla trött och någonstans där tror jag att jag checkade ut. Under maj månad läste jag återigen kurslitteratur, men jag var inte speciellt närvarande.

Samma dag som terminens sista tenta skulle lämnas in satte jag mig på tåget hem till Göteborg. Det blev ett par fina dagar på Västkusten och kanske kände jag mig som mest närvarande när jag promenerade omkring i Haga (läs mer här) och med mycket värme slungades tillbaka till en tid som är förbi. Innan jag återvände hem till Stockholm tillbringade jag och mamma några dagar i Amsterdam, vilket gav mig perspektiv och nya insikter.


I juni promenerade jag på gatorna i Göteborg och Amsterdam.

I midsommarveckan arbetade jag min första dag som socialsekreterare, på arbetsplatsen där jag tidigare i våras hade gjort min praktik. Under sommarmånaderna sydde jag på allvar på min myndighetsrock och blev ännu mer inspirerad till att läsa klart min utbildning.

September tog sin början och därmed också stressen. Terminen rivstartade, arbetet med examensarbetet påbörjades abrupt och där stod jag och kände frustrationen växa. Det tog så mycket kraft och energi och i ett sätt att skydda mig själv (från insikt och därmed förbli lyckligt ovetande) slutade jag att reflektera. I fyra månader förblev jag avstängd på ett mer själsligt plan, dock med fullt fokus, envishet, disciplin och en positiv inställning.

Hösten kantades av uppsatsarbete, kaffedrickande och personlig utveckling.

Under hösten hade jag även en traineeanställning på socialtjänsten, en för mig ny arbetsplats. Jag jobbade en dag i veckan och fick oerhört mycket beröm från kollegor. Jag utförde praktiskt socialt arbete och fick bekräftat att jag har valt rätt utbildning och kommande arbetsliv.

Och så vid årsskiftet lämnades examensarbetet in. Jag kunde äntligen andas ut, även om jag fullt ut inte vågade känna efter. Jag var tillbaka på min traineeplats efter en månads uppehåll, till följd av julledighet och uppsatsskrivande, och möttes av värme och förhoppningar om att jag framöver ska jobba mer än en dag i veckan. Dagen efter fick vi bekräftat att examensarbetet blivit godkänt.

Och här befinner jag mig nu, med så mycket tankar och undantryckta känslor som måste hanteras. När jag ser tillbaka inser jag hur stora framgångar år 2016 har bjudit på, trots att jag inte har varit så själsligt närvarande... Det känns lite märkligt, men är samtidigt makalöst häftigt!


Firar framgången och njuter av filmkväll med extra allt

Här i veckan blev det klart att c-uppsatsen som jag och min uppsatspartner kämpat med under höstterminen är godkänd! Inombords finns lyckan, glädjen och stoltheten. Vi klarade det (... och det med några betygsgrader över godkänt)! Tack för allt stöd som ni har gett! Hejaropen och den uttryckta tron om framgång resulterade slutligen i ett godkänt examensarbete på 16 705 ord.

Det var länge sedan jag fullt ut kunde njuta av en helg, därav blev lördagens middag med vänner och efterföljande filmkväll med extra allt något mycket uppskattat. Jag kan inte minnas senaste gången som en lördag kändes så lyxig, så utöver det vanliga och ändå så vardaglig. Uppsatsskrivandet har genererat perspektiv på många plan, däribland betydelsen av vardag och andningspauser.

Filmkväll med extra allt

Skrivet 2017-01-21 kl. 22:30.


Att återgå till normal andning och finna ro

Det har gått en vecka sedan examensarbetet lämnades in. Kvar finns stressen som har byggts upp under de senaste månaderna. Axlarna har svårt att befinna sig nedanför öronen. Inte heller är det enkelt att andas normalt, vilket genererar spännings-huvudvärk och trötthet. Jag antar att jag bara behöver lite vila och några dagar helt fria från stress och tidsknappa krav.

Livet efter att c-uppsatsen lämnades in är fint. Himla fint, faktiskt. Jag har tillbringat mycket tid med vänner (både nyfunna och de jag har närmare relation till). Kvällarna, liksom helgen som var, har framför allt inneburit vila. Det är dock svårt att slappna av och jag upplever ett kvarvarande adrenalinpåslag som gör mig matt. Jag behöver nog bara ladda ur... I ett försök att återgå till det som tidigare var en normal vardag (livet innan arbetet med examensarbetet) njuter jag av att vara hemma i lägenheten som vi har och som jag trivs så bra i, lagar middag som inspirerar samt gör det aktiva valet att ta lite extra väl hand om mig själv.

Hur är det med er?

Dagens middag: vegetarisk böngryta serverad med fullkornsris, sallad och frasigt bröd.


Det finns ett liv också efter examensarbetet

Efter två dagar av totalt inget vettigt gjort tog jag idag tag i hemmet som till viss del legat vilande, i alla fall de senaste veckorna. Det har städats badrum, dammsugits och blivit ett besök i mataffären. Ikväll kommer våra vänner på besök. Det slog mig tidigare idag att vi har umgåtts en hel del den senaste tiden, trots att jag har skrivit uppsats. Det samma gäller R, han finns också kvar. I en vas på köksbordet står ett sista bevis på en mindre bra dag i vår relation. Min R finns kvar, trots allt. För ja, det finns ett liv också efter att examensarbetet har lämnats in.


I en vas på köksbordet står ett sista bevis på en mindre bra dag i vår relation.


Inlämnat examensarbete


Titeln på vårt examensarbete

Det har gått trettiosex timmar sedan examensarbetet lämnades in. Tiden efter det har upplevts som aningen surrealistisk. Man (jag och mina kurskamrater) har helt utan vidare fått tid att andas. Efter att under gårdagen ha närvarat på tre opponeringar blev det till och med lite firande med några klasskamrater. Att inte behöva stressa och hela tiden känna att något måste göras snarast är en märklig känsla.

Igår kväll tog jag mig till viss del tiden att känna efter hur jag mår och jag insåg hur trött jag är. Samtidigt var jag inte tröttare än vanligt, det har varit så större delen av hösten. Att skriva c-uppsats har tagit mycket tid och energi, nu när den är inlämnad kan jag känna stress över att inte göra något vettigt. Gårdagskvällen innehöll lagande av middag samt soffhäng, inget mer. När jag gick och la mig vid tiotiden (tidigt i relation till sängdags de senaste månaderna!) hade jag nästan lite dåligt samvete över att jag inte hade presterat mer...

Jag ska försöka landa detta mjukt; blir jag passiv och slapp finns nog risken att också måendet blir aningen rubbat. Jag känner mig glad, fortfarande upp i varv och aningen stressad (obefogat!), men inte ledsen alls. Kanske lite tom, i och med att terminens stora projekt är inlämnat. Kvarstår gör opponering av vår uppsats, då vi ska få kommentarer kring uppsatsen och möjlighet att försvara våra val. Och så ett betyg. Både jag och min uppsatspartner har satsat högt och hoppas på ett högre betyg. Efter veckans opponeringar av klasskamraters arbeten är jag dock inte längre lika säker...

Natten till idag har varit lång - tolv timmar! Drömmarna har endast berört uppsatsen och ständig korrekturläsning. Usch och fy, nu är det äntligen över! Vad dagarna framöver har att bjuda på är oklart - och det känns galet bra och samtidigt så himla konstigt.


Våra vänners bröllopsdag

Sedan ett år tillbaka har en före detta kollega till mig och hennes nyblivna make blivit goda vänner till både mig och R. Vi tillbringar mycket tid tillsammans och gör allt från att gå på bio och äta god mat till att spela spel och fira in det nya året tillsammans. Tidigare i höstas gjorde jag inbjudningskorten till deras bröllop och igår fick vi äran att vara med när de vigdes och blev man och hustru. Bröllop - så romantiskt!

De flesta bilderna från dagen togs med parets nyinköpta kamera, de bilder som jag har tillgång till så här dagen efter är sparsmakade och tagna då jag som brudens närmast hand fick några minuter över.


Selfie tagen i soffan hos frisören medan bruden fick en vacker håruppsättning.


Brudbuketten i härlig pastell.

En otroligt generös gåva från brudparet till oss för att vi har hjälpt till i samband med bröllopet.

Ikväll blir det sällskapsspel och tårtätande hemma hos brudparet - för att det är trevligt och för att vi så gärna hjälper till att äta upp det som har blivit kvar av bröllopstårtan.


Klättrande frostkristaller

God morgon, Trettondagen. Klockan har passerat åtta och utanför är det stilla. Många ligger säkert och sover, däribland min R, eftersom att det är en röd dag. Själv har man en c-uppsats att lämna in under dagen.

Klättrande frostkristaller

Frostkristallerna klättrar upp på fönsterrutan. Termometern visar på minus sexton grader. Jag undrar om det kan stämma, med tanke på att termometern mer eller mindre är begravd under snön som bosatt sig på vårt fönsterbleck...


Nyårsafton 2016

Det blev inget nyårsfirande hemma hos oss. Istället tillbringade jag och R årets sista kväll hemma hos ett par vänner. Nyårsmenyn blev den samma, däremot saknade vi två vänner som lämnade återbud i sista stund. Jag bidrog i alla fall med nyårsefterrätten som först planerat: en lingon- och marängpaj med citrusfyllning. Den blev god och nästa gång jag gör den blir den garanterat perfekt! Utöver god mat och trevligt sällskap bjöd kvällen på Grevinnan och betjänten (tradition!), tre (!) omgångar av sällskapsspelet Catan samt chips och dricka att mumsa på under tiden. När klockan slog tolv satt vi i alla fyra i soffan ute på balkongen och förundrades över fyrverkerierna, skålade i champagne och pratade minnen. Ett fint avslut på året trots allt. Jag har stora förhoppningar inför det nya året. Önskar er ett glädjande och värmande år 2017!


Lingon- och marängpaj


RSS 2.0