På helgerna fikar jag

Blåbärssemla och caffe latte på café en lördag.

Förra helgen fikade jag som sagt på Socker Sukker tillsammans med svärmor och svägerska, det var himla trevligt! Denna helg bjöd också på fika; igår på café efter en promenad i den bländande januarisolen samt idag hembakade semlor hemma hos vänner. På helgerna fikar jag, helt enkelt. När vardagen och jobbet som socialsekreterare tar mycket av min mentala energi uppskattar jag att på min lediga tid göra sånt som får mig glad. Som att fika med familj och vänner i godan ro. Fika är för mig guldkant på tillvaron och något jag gärna lägger mina pengar på. Det är vardagslyx och något jag unnar mig.

Vad gör du gärna på din lediga tid? Vad unnar du dig?


Årsresumé år 2023: september - december

Den avslutande delen av årsresumén för år 2023 finns att läsa nedan. De tidigare delarna finner du här och här. Tack för att just du väljer att läsa min blogg.

När sommaren tog slut och hösten ankom i september hade vi skördetid på riktigt. Likt första hösten i vårt hus la vi tid på att skörda äpplen och plommon, baka och sylta - jag upplevde dock att jag inte hann med, läs här. En vecka i september var jag föräldraledig med lillen, vi hade så mysiga dagar tillsammans. Vi firade lillprinsen som fyllde tre år - stora killen! Månaden bjöd på många stunder med familj och nära.

Lillprinsen redo för småkaksbak.

Oktober bjöd bland annat på fredagsdejt med min R på restaurang, sopp- och tårtbuffé på Steinbrenner och Nyberg samt afternoon tea i vårt vardagsrum. Mitt mående var varierat och de där stressymptomen till följd av arbetet kom och höll i sig (och kvarstår fortfarande).

Dejt på restaurang med min R.

Sopp- och tårtbuffé på Steinbrenner och Nyberg.

Godsaker serverade på mitt Afternoon Tea.

I november firade vi Fars dag med R's familj på besök. Dagen till ära hade jag bakat en extra fin tårta. Månaden passerade relativt obemärkt här på bloggen och det blev december med tindrande adventstid. Vi gjorde sånt som hör månaden till med förberedelser inför julen och årets sista dagar. Andra veckan i december fick lillen ögoninflammation och smittade i sin tur mig och R. Tredje helgen i advent hade vi min mamma på besök, det var trevligt. Vi blev kraftigt förkylda dagarna innan jul.

Tårta till Fars dag 2023.

Adventsfika med lussebullar, mjuk pepparkaka, vanliga pepparkakor och kaffe.

Julen firades i vårt hus tillsammans med delar av familjen. Jag jobbade i mellandagarna. Vi blev med tvättmaskin - vår första egna! Årets sista dag befann vi oss hos R's familj där vi tillsammans firade in det nya året.

Och med detta tackar jag för år 2023, det var för mig ett bra år med många fina stunder värda att minnas.


Socker Sucker

Socker Sucker i centrala Stockholm.

Det var ett sant lördagsnöje att fika på Socker Sucker i centrala Stockholm! I hörnet på Drottninggatan 93 ligger ett konditori med klass på sina bakverk, gott kaffe och kunnig personal. Dessutom prisvärt!

Fika på Socker Sucker i centrala Stockholm.

Gårdagens besök tillsammans med svärmor och svägerska gjorde mig nöjd och tillfreds. Lite extra god var semlan med den kavlade briochen, mandelmassa på grovhackad valenciamandel och grädde vispad till konsistens av mjukglass - mums! Till alla fikafantaster kan jag rekommendera ett besök på Socker Sucker!


Årsresumé år 2023: maj - augusti

Här följer den andra delen av årsresumén för år 2023. Första delen kan du läsa här.

Och så kom maj månad, med vår och hoppfullhet. En vecka in i maj skrev jag ett inlägg som idag får mig att åter känna den där värmande känslan inombords, här finner du dessa ord. Vi gjorde ett besök på Skansen en lördagsförmiddag i maj, se här. Jag fick äran att fylla 30 år, vilket firades i helgerna två; första helgen tillsammans med familjen och den efterföljande med nära vänner. Firandet blev så lyckat och jag kände mig uppvaktad och så omtyckt!


Tårtbordet som vi bjöd familjen på när jag fyllde 30 år.

På själva födelsedagen blev jag bjuden på Afternoon Tea på Grand Hôtel i Stockholm - det var lyxigt! Helgen därpå var jag på överraskningsdejt med R, hans födelsedagspresent till mig. Vi åt middag på Sjöstadens SkyBar, skålade i fina glas och njöt av solnedgången över vår huvudstad, se här.

Afternoon Tea på Grand Hôtel i Stockholm.


Utsikt från Sjöstadens SkyBar, Stockholm.

Juni välkomnades och jag upplevde en trivsam tid i huset - och i livet. Den där rabarberlyckan var total. Jag ägnade mycket tid i trädgården och gladdes åt skörden. Midsommar firade vi hemma i vårt hus tillsammans med två andra barnfamiljer. När månaden avslutades gick jag äntligen på semester, de orden jag skrev då vittnar om var jag befann mig mentalt, läs här.

Godsaker till kaffet på midsommarafton i vårt hus.

Under sommarsemestern i juli gjorde vi ytterligare ett besök på Skansen. Hemma i vårt hus blev det många fikastunder - allra helst på trappen eller på altanen. En av årets sommardagar besökte vi Parken Zoo i Eskilstuna.


Entrén till Parken Zoo i Eskilstuna.

Tio dagar av sommarsemestern tillbringade vi hos min familj på Västkusten. Då besökte vi bland annat Slottsskogen. Vi åt middag hemma hos min syster. Lillen fick sitta i morfars knä och köra fritidsbåten. Vi gjorde ett besök hos mina morföräldrar. Vi åt glass i en småbåtshamn. En barndomsvän från förr fick jag krama om. Tillsammans med min syster och hennes pojkvän mumsade vi pannkakslunch på Lemon Garden i Göteborg.

Lillen mumsade glass på Café Azalea i Slottsskogen, Göteborg.

Pannkakslunch på Lemon Garden i Göteborg.

Ett av sommarens finare minnen var det där dygnet jag tillbringade hos en vän i Örebro, här hittar du inlägget. Efter fem veckors semester återvände vi i augusti till vardagen. Det var kämpigt att lämna lillen på förskolan. Jag uppskattade att krama om kollegor som jag inte sett på länge. Jag försökte att vara extra snäll mot mig själv, däribland unnade jag mig frukost på café mitt i veckan. De första plommonen som skördades blev till plommonsylt.

Hemkokt plommonsylt.

Fortsättning finns att vänta...


Vecka två

Vi är nu åter i vardag efter jul- och nyårshelgerna. Jag och lillen hade även måndagen ledig tillsammans för att krama ur det sista av lugnet. Vi tog oss ut i det fina vädret; jag fick en härlig promenad och lillen satt nöjd i sin vagn. Vi lekte en stund på en större lekplats som denna dag var öde, det gjorde oss ingenting. Efteråt fikade vi på ett av mina favoritcaféer, det var en rolig och rofylld fika med min glada och busiga treåring. Att vara med honom värmer mitt hjärta och ger mig livsglädje.

Fika med lillen på favoritcaféet.

Denna andra vecka på året jobbade jag fyra dagar och det kändes tillräckligt. Jag upplever att jag kom tillbaka till den höga arbetsbelastning som jag lämnade innan årsskiftet. De stressymptom jag har utvecklat under hösten kom åter skyndsamt. Jag försöker påminna mig själv om de strategier jag har samt upprepa för mig själv att de klienter som står på min lista inte fullt ut är mitt ansvar - det är kommunens ansvar. Att jobba i offentlig sektor, i kommunal verksamhet, har sina utmaningar men också sin trygghet.

Helgen kom och den var efterlängtad. I fredags hade vi riktig fredagskväll med godis och tevehäng. I lördags träffade jag en vän för second hand-shopping och fika på (samma) café. Här hemma städade vi ut julen. Till middag åt vi tacos, det var länge sedan sist. Idag söndag har vi bara återhämtat oss; ätit helgfrukost, bytt sängkläder, kört tvättmaskin, grillat korv i trädgården och eftermiddagsfikat i soffan. Den där lunchvilan var behövlig för oss alla tre. Imorgon tar en ny vecka vid, för min del kunde helgen gärna få vara längre.

Hoppas att du har haft en fin vecka.


Årsresumé år 2023: januari - april

Så där som traditionen följer sedan några år tillbaka publicerar jag nu första delen av årsresumén för det gångna året. År 2023 summerar jag med vardag, tillitsfulla relationer och aningen lite ro inombords.

När jag bläddrar i arkivet för i fjol känner jag igen mig dessa första dagar i januari; jag är alltid lite trögstartad, behöver några veckor för att vara med i loppet igen. Januari passerar liksom bara förbi - i mellanlandet mellan fjolårets förgångna och hoppfullheten som det nya året bär med sig. I fjol kändes det motigt att återgå till vardag, vi behövde vabba tidigt på terminen och jag försökte rå om mig själv när tillfälle gavs.

Asiatisk fredagsmiddag hos syster.

Första helgen i februari besökte jag - bara jag - min ursprungsfamilj hemma på Västkusten. Det var en mysig helg där jag fick tid att umgås med syster, äta middag hos pappa på ön samt fira mammas födelsedag. Under månaden tapetserade vi om i lillens rum, det blev så fint!


Ommålat och tapetserat i lillprinsens rum.

I mars hade vi helgbesök av lillens mormor, läs här. Två veckor senare började jag längta efter vårens sol och värme - vintern hade känts lång. Jag längtade efter vår första sommar i huset. Jag sammanfattade vårt första halvår i huset, läs här.

Med april kom påsken och med det ledig tid, stunder av gemenskap och påskfika! Jag och R målade och tapetserade om i vardagsrummet, resultatet har jag vid flertalet tillfällen stoltserat för er - vilket jag nu gör ytterligare en gång, se bilder nedan. Och så kom våren och tid i trädgården - äntligen!


Hembakade kalaskakor till påskfikat!




Vårt gröna vardagsrum.

Fortsättning följer...

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2024-01-07.


Första veckan på året

Nyår känns avlägset, trots att det bara har gått en vecka av det nya året. Denna första vecka på året har jag, R och lillen varit lediga tillsammans. Vi har bara varit på hemmaplan, myst och låtit tiden gå. Här följer en sammanfattning av första veckan på året:
 
♥ frukost först framåt förmiddagen
♥ åkt snowracer - alla tre
♥ lillen har varit på bio med sin farmor
♥ ... och då passade jag och R på att fika på café och prata ostört (utan treåring som pratar konstant)

Caféfika med R.

♥ tagit oss tid och engagemang att inventera, sortera och plocka undan saker från tiden då lillen var yngre
♥ fikat gott till kaffet
♥ besök av min moster med man - de tog sig tiden att besöka oss under sin helg i Stockholm, de som annars bor i Göteborg
♥ korvgrillning utomhus tillsammans med en annan barnfamilj
♥ druckit varm choklad
♥ påbörjat 30 days of yoga with Adriene (YouTube)

Jag börjar känna mig redo att återgå till jobbet igen, att ta mig an vardagen. Jag vet med mig att jag behöver bli bättre på att ta mig tid för återhämtning under dagen, jag kommer inte att orka jobba så som jag gjorde förra året.

Ta hand om dig.


Januari i min Bullet Journal

Januari i min bullet journal år 2024.

Lila tycks vara accentfärgen som jag väljer för januari månad i min bullet journal. Så har varit fallet de senaste åren, se här: år 2023, år 2022 och år 2021. Även i år är det lila som briljerar färgskalan.

Framsidan och En rad om dagen i januari.

Den första framsidan för i år har jag dekorerat med washitejp och stickers, vilket genomgående fått följa med på månadens sidor. Intill förstasidan har jag plats för minnen i januari - en rad om dagen.

Månadsöversikten.

Överblick av månaden har jag i form av en uppslagsstor kalender. I högerkant har jag månadens att-göra-lista och påminnelser, exempelvis boka träff med x eller dubbelkolla att rätt lön betalats ut.

Mood tracker och habit tracker i januari.

Hur jag har mått och vilka vanor jag har ägnat mig åt under månaden trackar jag på sidan ovan. Då jag har valt att tracka flera vanor gjorde jag en komprimerad habit tracker med samtliga vanor samlade. Intill har jag min mood tracker - känslan för dagen - som denna månad är i form av färggranna granar med en specifik färg på en fyrgradig skala.

Har du en bullet journal för år 2024? Du får gärna dela med dig av text, inspiration eller länkar i en kommentar. Att finna gemenskap och inspiration från andra är en av mina syfte med bullet journaling. Tack på förhand!

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2024-01-04.
 

Ett nytt år i min Bullet Journal

I och med det nya året har jag nu påbörjat ett nytt år i min bullet journal. I min nuvarande bok har jag sidor kvar för de närmaste månaderna. Jag räknar med att börja använda min nästa, min fjärde bullet journal, framåt vårkanten. Det ser jag fram emot! Framöver har ni att vänta ett inlägg med mina favoriter från det gångna året i min bullet journal. Nedan ser ni översikten av år 2023 månaders teman, en sida som faktiskt visade sig bli en favorit i sitt slutliga resultat. Jag gillar att få en överblick av året, då varje tema påminner mig om livet som var då.

Översikt av månadsteman år 2023.

Som sagt, jag har påbörjat ett nytt år i min journal. Det markerade jag med en sida som stoltserar med siffrorna 2024. Och januarisidorna, de har ni att vänta inom kort. Gott nytt år!


Vi har avslutat ett år och påbörjat ett nytt

Lagom till mellandagarna fick jag tillbaka smak- och luktsinne efter en enveten förkylning, pepparkakorna med ädelostkräm har därefter smakat extra gott. Den sista julskinkan har nu ätits upp. Kvar i kylen står två öppnade burkar med sill. Granen än så grön och grann har börjat barra. Vi har avslutat ett år och påbörjat ett nytt.

Det nya året firade vi in tillsammans med lillens farfar och bonusfarmor. Vi hade en familjär och vilsam afton med ostbricka, trärätters middag och teveunderhållning. Treåringen vår höll ut länge och somnade för natten först vid tiotiden. När klockan slog midnatt skålade vi i bubbel och beundrade fyrverkerier i fjärran. Du som läser önskar jag ett gott nytt år!

Ostbricka serverades oss när vi kom.

Toast Skagen till förrätt på nyår.

Jag hade bakat madeiratårta som vi åt tillsammans med en kopp kaffe - mums!


RSS 2.0