Avslutar ett fantastiskt år

År 2018 har varit ett fantastiskt år på så många sätt! Jag tycker om att se tillbaka och minnas allt det fina som livet bjuder på. Igår tog jag mig tiden att sitta ner i lugn och ro och aktivt summera året som har gått.

Jag har upplevt så många fina stunder med mina närmaste och med nyfunna vänner, firat speciella ögonblick och milstolpar samt haft en vardag som bidragit till glädje och tillfredsställelse. Jag valde att summera året i listform - och det visade sig bli en himla lång lista. När jag skrev ner de där punkterna, blickade tillbaka på ögonblick som passerat och försökte komma ihåg så mycket som möjligt kom jag till en tydlig insikt... Jag minns i princip bara de fina stunderna. Allt annat spelar mindre roll. Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag gjorde de första månaderna på året, däremot minns jag med oerhörd värme den fina hösten som nu har blivit vinter. Och de punkterna som jag valde att skriva ner, som jag kom på i skrivandets stund, var främst av positiv karaktär. Delar av livet som jag har lyckats mindre bra med, stunder som har gjort ont eller utmaningar som just där och då upplevdes för stora har liksom skrivits in någonstans, på någon sida i en anteckningsbok, eller blivit till ett suddigt minne, men finns inte med i utgåvan som summerar det gångna året.

Jag vågar påstå att jag är en lycklig människa. Låt oss avsluta ett fantastiskt år och blicka framåt. Önskar dig och dina nära ett fint avslut på år 2018 - gott nytt år!


Avslutar ett fantastiskt år.


Raw aprikosbollar

Önskar du något enkelt (och veganskt!) att bjuda på till nyårsfirandet kommer här ett recept som kanske kan passa. Mycket enklare än så här kan det inte bli.

Raw aprikosbollar.

Raw aprikosbollar, ca 30 st
200 g torkade aprikoser
1 ½ dl riven kokos (+ extra att rulla bollarna i)
1 dl havregryn
1 dl sötmandel
2 tsk pepparkakskryddor
3-4 msk kokosolja
2 msk färskpressad citronjuice
½ krm salt

Mixa aprikoserna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är finfördelat. Rulla till 30 st bollar. Rulla sedan i kokos. Låt stå i kylen minst en timme före servering.
 
Tidsinställt inlägg, skrivet den 2018-12-23.
 

Juldagen på ön

Efter att ha vaknat upp hemma hos mamma på juldagen, ätit mysfrukost och spelat sällskapsspel begav vi oss ut till ön för julfirande med pappa och farbrors familj. I huset på ön välkomnades vi av varm kram och ett leende, klädd gran och sprakande braskamin. Julbord i enklare tappning med efterföljande kaffe och kaka avslutades med en mindre damm i köket till följd av problem med diskmaskinen. (Dagen efter visade den sig fungera bra igen...) Juldagskvällen tillbringades i soffan med trevliga samtal, julgodis och en film i bakgrunden.


Juldagen på ön.
 

Julafton hos moster

I år firades julafton med mammas sida av släkten hemma hos moster. Vi kom enligt tradition till stället för firandet strax efter halv tre för att i all hast ställa in mat i kylskåpet och i samma veva duka fram julgodis till myset framför teven med start klockan tre. Strax efter att Musse Pigg med vänner hade gjort sin campingtur vill jag tro att de flesta av oss hade glögg i sina muggar. Därefter var vi många som med nöje åt julgodis av olika slag, flertalet sorter hade jag och mamma gjort dagen innan aftonen.

Det blev en fin julafton med god mat och intensivt umgänge, däribland julklappsleken som alltid höjer tempot i sällskapet.

Hoppas att du också hade en fin julafton!

I soffan framför Kalle Anka och hans vänner mumsandes på glögg, julgodis och pepparkakor med ädelostkräm.


Numrerade jultags



Numrerade jultags.

På de tre klapparna till mamma satt varsin jultag. Numrerade för spänningens skull, med förhoppning om att glädjen över klapparna skulle stiga i takt med angiven siffra. Tagsen är gjorda i all enkelhet, med en bit mönstrat papper, en siffra i svart papper samt på baksidan av respektive tag en julhälsning. Fint och annorlunda tycker jag!

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2018-12-20.



Jul på Liseberg


Jul på Liseberg.

Som besökare och tidigare boende i Göteborg är det en självklarhet att vid tillfälle besöka Jul på Liseberg varje år. Då jag och R hade distansförhållande gick vi tillsammans hand i hand och njöt av besöket i det juldekorerade parken. Sedan den dejten har det blivit lite av en tradition att göra ett besök de gånger som vi nu efter att ha flyttat till Stockholm är på besök på Västkusten i juletid.

Igår gjorde vi ett besök i den fina parken tillsammans med min mamma med sambo. Vi kom in i parken lagom till att kvällens sista isshow skulle börja och stod inledningsvis och rös - inte nödvändigtvis av kylan, utan för att det var så fint - intill isbanan. Därefter promenerade vi runt i parken, jag och R hand i hand. Vi insöp julstämningen, de fina ljusen, värmen från brasor samt uppskattade doften av julig dryck och brända mandlar.

Bilderna ovan är från gårdagens besök. Har ni möjlighet i mellandagarna tycker jag verkligen att ni ska göra ett besök på Jul på Liseberg.
 

Packar klappar inför avfärd

Klappar under granen.

Ikväll packar vi ner julklappar för att under morgondagen frakta dessa samt oss själva ner till Västkusten för firande med min familj. Julafton firas med mammas sida av släkten och på juldagen åker vi till ön för firande med pappa och farbrors familj.

Att vara skilsmässobarn (och dessutom sambo med ett sådant) gör det här med planering extra viktigt runt jul. Jag har alltid varit mån om att det ska vara "lika", "rättvist", inte sagt att det är den bästa attityden. Men jag försöker och vill så gärna vara lika mycket tid hos respektive förälder. Årets jul har vi fått till ganska bra.

Önskar dig och dina nära en god, varm och glädjefull jul!


Ett andra lussebak

Som ni kanske märkte i gårdagens inlägg mumsar jag fortsättningsvis på lussekatter. De är ännu inte slut, åtminstone inte andra omgångens bullar. I år blev det ett andra lussebak då katterna som bakades inför första advent tog slut innan lucia ens stod för dörren. Så jag bakade ytterligare plåtar med gula katter i hopp om att kunna njuta av lussefika fram till jul. Det kan vara så att det i år finns lussekatter ända fram till nyår! Inte mig emot, lussekatter är ju så gott.


Resultatet av ett andra lussebak.


Några dagar innan jul

Det är enbart några dagar kvar till jul. Den efterlängtade julstämningen har ännu inte infunnit sig, jag har varje år stora förhoppningar men känner inte alltid det där "alltet". Med några få arbetsdagar kvar fram till jul känns det skönt att så smått ha lämnat vardagens arbete bakom mig. Jag börjar känna mig "klar", om det ens är möjligt som arbetande på en myndighet med ständigt nya ärenden att handlägga..? Hur som helt känns det i nuläget som att jag med gott samvete kan gå på en längre ledighet när jag går från jobbet på fredag.

Inför den kommande högtiden finns det mycket jag har hunnit med - och likväl en hel del som jag har avstått från att göra. Jag hade gärna bakat mer och gjort betydligt fler sorters julgodis, men det har inte prioriterats. Kanske blir det istället tid i köket i mellandagarna. Julklappar är något jag är måttligt förtjust i, därför känns det skönt att kvällens julklappsshopping bland annat resulterade i många bra klappar till julklappslekarna.

Och så onsdagskväll framför säsongens sista avsnitt av Bonde söker fru - så mycket värme och hopp! Med programmet i bakgrunden passade jag på att mumsa på fika av julig karaktär och måla naglarna. En fin kväll som har fått mig att må bra.



Kvällsfika av julig karaktär.


Pepparkaksrulle med lingon

Enligt önskemål kommer här receptet på pepparkaksrulltårta som jag har bjudit på i adventstid. Mycket god och uppskattad av gästerna samt enkel för värdinnan att göra.


Pepparkaksrulle med lingon.

Till rullen:
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
4 ägg
2 dl socker

Fyllning:
1 burk kesella/kvarg (10 % à 250g)
1 ½ dl rårörda lingon

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Smöra pappret.
Blanda mjölet med bakpulver och kryddor.
Vispa ägg och socker poröst och rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter (Inte längre, håll koll!).
Strö socker över ytan. Lägg ett bakplåtspapper på ett galler och stjälp över kakan. Dra bort pappret. Låt svalna.
Bre på kesella/kvarg och därefter lingon. Rulla ihop från långsidan. Förvara i kylskåp eller frys. Skär i skivor eller tårtbitsformade bitar vid servering.


Adventsfika med vänner

I år har vi verkligen fikat i adventstid! Utöver kvällsfika veckans alla dagar har vi lyxat till det ytterligare med uppdukat fika vid köksbordet i sällskap av vänner. Igår hade vi ett par vänner på besök som vi i fjol firade många adventssöndagar med. Liksom vid fredagens fika bjöds det på saffranskladdkaka, pepparkaksrulltårta och julgodis. Mycket trevligt och ett enkelt sätt att umgås på!

Har du fikat mycket i adventstid?



Adventsfika med vänner.


Fredagens adventsmys med kollegor

I den inledande adventstiden funderade jag på att bjuda hem några kollegor för adventsmys. För att jag gillar att fixa, uppskattar deras sällskap så väl på jobbet som utanför arbetsplatsen samt för att denna fina tid som är nu med stor glädje gärna delas med andra. Så idag bjöd jag hem dem, delvis nervös men mest glad. Det blev en fin stund under sen eftermiddag med ett dukat bord av godsaker. Utöver julmust bjöd jag på hembakat i form av saffranskladdkaka, pepparkaksrulltårta och julgodis. Det blev så mysigt och jag fick fina ord för mitt engagemang - det måste bli fler gånger!


Det bjöds på saffranskladdkaka, pepparkaksrulltårta och julgodis.
 

Den har fått hedersplatsen på soffbordet

Tändsticksasken som jag har dekorerat har fått hedersplatsen på soffbordet där blockljuset som har brunnit i princip samtliga kvällar under hösten snart har gjort sitt. Det är med glädje jag tänder ljuset dessa sista kvällar på året. Att få användning av egen-designade attiraljer i hemmet är alltid värmande och glädjande för det kreativa sinnet. Förutom tändsticksasken har jag även pennstället som står intill mig på skrivbordet. Kreativitet är livsglädje på hög nivå!



Den juliga tändsticksasken har fått hedersplatsen på soffbordet.


Tidsinställt inlägg, skrivet den 2018-12-06.


Julklapp till leken


Julklapp till leken.
 
Sedan flera år tillbaka har det varit en tradition att i samband med julfirande leka den så kallade Julklappsleken. Vid julfirande med släkten på mammas sida skulle jag vilja påstå att vi är ganska så rutinerade! Det är inte bara tävling mellan enskilda individer - här tävlar vi inofficiellt även familjer emellan. Förstå att det blir hetsigt kring bordet och att tävlingsinstinkten är på topp! Tidigare har vi köpt två klappar var för femtio kronor styck. I år bidrar var och en med två klappar för sjuttiofem kronor vardera.

Att hitta klappar till leken är inte det enklaste. Det ska vara i rätt prisklass, något som passar i princip samtliga deltagare samt en klapp som ändå är lite unik och inte finns att köpa i var och varannan butik (chokladask är trevligt, men annat innehålla uppskattas). Med åren har vi öppnat många klappar med godis och annat ätbart innehåll, nördiga teknikprylar, inredningsdetaljer och husgeråd samt en och annan skatt.

Oavsett innehåll tycks vi alltid leka leken med många skratt, med starka viljor och personlighetsdrag samt mycket värme. I år spelas leken än en gång och en av mina två klappar är nu inköpta.

Leker ni också leken? Berätta gärna mer!


Julig kreativitet i hemmet

Det är med stolthet jag visar upp den juliga kreativitet som nu finns att beskåda i vårt hem. En tändsticksask som dekorerats utifrån stundande högtid. Den är minst sagt passande i december, om du frågar mig. Med en julig kreativitet skapar jag hemtrevnad och glädje i adventstid. Kanske inspireras också du. Material och detaljer finner du här.



Julig kreativitet skapar hemtrevnad och glädje i adventstid.


Lussemys mitt i veckan

Efter två dagar med utbildning har jag getts möjlighet att distansera mig från det dagliga arbetet med klienter i behov av stöd för sitt missbruk och beroende. Det har varit välbehövt och istället har arbetstiden ägnats åt annat viktigt, som samtal om nuvarande organisationsstrukturer och tid att reflektera lite extra tillsammans med kollegor. När jag har kommit hem på kvällarna har jag haft lite mer energi än vanligt, inte sagt att mer vettigt har blivit gjort...

Så här i december och adventstid har kvällens fikastund självklart innefattat en lussebulle, några pepparkakor och i den fina blå muggen från Rörstrand har det druckits glöggte. Mums! Detta har avnjutits framför ett avsnitt av Bonde söker fru, något lättsamt som får vardagslivet att hamna i periferin för en stund.

Lussemys mitt i veckan.

Hoppas att ni också tar er tid att mysa och fika lite extra mycket nu i adventstid!


Spelar The Sims och zoomar ut

Det har varit en intensiv höst på jobbet och jag har slitit hårt. Det börjar märkas. Jag har fysiska och psykiska symptom på stress. Medvetenhet vill jag tro är nyckeln, samt en förestående och agerande arbetsgivare. I ett försök att hålla distans till arbetet väljer jag att koppla bort, koppla ifrån, koppla av. Att spela The Sims (i mitt fall 2) har under närmare femton år varit ett av mina sätt att fly vardagen för en stund, uppfylla mitt behov av kul (internskämt för oss som spelar The Sims) samt få en paus från påträngande tankar. Ikväll är det just vad jag gör; spelar The Sims och zoomar ut.

Vilka sätt har du för att finna ro och avkoppling från en påfrestande vardag?

Screenshot från en semesterresa tillsammans med simmen Malva!


Lussebak i november


Lussebak i november.
 
Aldrig förr har jag bakat lussekatter så tidigt som i år. Sista höstdagen, den sista november, stod jag och formade S, "fyrkanter" och (ja, precis) katter. Lagom till första advent hade vi därför gula fina bullar med smak av saffran av avnjuta till adventsmyset.

Och som jag myser! Det vet jag att många av er andra också gör. Tack för de varma kommentarerna till mitt senaste inlägg om adventstid. Mer inlägg i samma anda kommer att publiceras under december månad. Njut av tiden som är nu!

Lussekatter i form av just det; katter.


Adventstid

En andra dag i december. Första advent. Snart firar vi in ett nytt år. Vi gör det bästa av tiden som är kvar; julmyser, adventsfikar och tänder ljus i gran, i fönster och på samtliga avlastningsytor i hemmet. Allt för att råda bot på mörkret som vissa dagar känns konstant. Med förhoppning om en god jul och ett bra avslut på år 2018. Summera ihop, tänka framåt och samtidigt njuta av nuet. En fin tid.

Myser i adventstid.


RSS 2.0