Köttbullesmörgås och julmust

Julstämning med adventsstjärna, köttbullesmörgås och julmust.

Efter veckans dag på jobbet (Som jag trivs så himla bra på och är glad att jag har!) var det härligt att komma hem och mötas av tillskott i kylskåpet av bland annat köttbullar, rödbetssallad och julmust. Och i brödlådan ett färdigskuret vörtbröd. Visst, varorna är inte egenproducerade, men smakade ändå himla gott. Julstämning(!) om inte annat. Lyx i vardagen, man ska ju ha det bra.

Hoppas att ni mår gott, tar vara på varandra och njuter av det fina i tillvaron.


Första adventsfika

Adventsfika (bilden tagen av en vän)

Här hemma har julstjärnorna och ljusstakarna flyttat in i fönstren, vilket gör att lägenheten badar i harmoniskt ljus och värme. Under dagen har julmusiken spelats på radion, också det en bidragande faktor till julkänslan. Bäst av allt med denna första advent måste dock vara adventsfikat som bjöds på tidigare ikväll. Två vänner kom över med pepparkakor, ost, marmelad och enbärsmust. Jag hade bakat saffranskladdkaka och värmt på glöggen. En mysig kväll i sann adventsanda och med trevligt sällskap!
Nu påbörjar vi nedräkningen till jul.


Han har skapat oss en trygg tillvaro

25 - nov
Hemma i lägenheten som jag så gärna befinner mig i. Sittandes i soffan med en tekopp i handen. Värmande. Tryggt. I säkerhet. Det är en lyx som inte är självklar för alla... Trots att R jobbar mycket ser han alltid till att jag har det bra. Han har (till och med) köpt en lägenhet - till oss (läs mer här). Han är generös, omtänksam och får mig att skratta. Han gör mig lycklig, min R.

Han har skapat oss en trygg tillvaro.


Julinspirerat skapande

Den fina helgen avslutades med en perfekt söndagskväll. Efter några timmar med plugg sjönk jag ner framför teven och lät mig inspireras av en intervju med Jonas Gardell. R satt och spelade med vänner och efter att ha kikat till honom vid datorn anade jag att kvällen skulle bli sen. Då hjärnan var för trött för att absorbera information - i form av text eller rörande bild - satte jag mig i kortmakeriet. Det nya scrapbookingsetet från Ica Maxi inspirerade mig, vilket resulterade i ett robust julkort i naturfärgat, svart och rött. Jag var nöjd, men blev ännu gladare över R's positiva reaktion när jag visade upp det.

Att skapa bidrar med mycket gott i mitt liv - däribland glädje hos andra, mottagaren av ett kort, och för egen del.


Julinspirerat skapande


Som en helg ska vara

Jag vaknade upp på lördag morgon och gladdes åt att ha R hemma - just då sovandes i rummet jag lämnade en halvtimme tidigare. I en lugn lägenhet och med ro inombords tillbringade jag förmiddagen vid datorn. När också R hade påbörjat lördagen åt vi mysfrukost vid köksbordet; vi åt inget extraordinärt eller lyxigt, det var mer det att vi åt tillsammans.

Då fina Elin har varit på besök hos oss i helgen ägnade jag en del av lördagen åt att göra potatisgratäng och morotskaka. För att aldrig ha gjort morotskaka innan måste jag erkänna att jag blev väldigt stolt! Den blev inte torr, snarare ljuvligt saftig. Frostingen blev varken för söt eller klumpig, i mitt tycke perfekt. Så roligt att kunna bjuda på god mat och efterätt när vi får besök här hemma. Tack för att du kom, Elin!


Hemmagjord morotskaka

Och som alla andra dagar - vardag som helg - har jag den där c-uppsatsen hängandes över mig. Denna söndagseftermiddag har jag ägnat några timmar åt att söka av forskningsfältet, läsa diverse forskares perspektiv och försökt se samband mellan det jag läst och det som ska komma att bli mitt och min uppsatspartners färdiga examensarbete. Tur att vi är två! Det känns lite lättare att vara förvirrad tillsammans med någon än att stå på egen hand och vara förtvivlad.

Nu väntas det middag och en stund ifrån alla måsten.
Trevlig söndagskväll!


Tudelad tillvaro

Jag hade önskat en mer stabil tillvaro, men jag antar att jag får nöja mig med att i alla fall må okej - stundvis också riktigt bra. Att ständigt ha uppsatsarbetet hängandes över mig gör mig lätt stressad och genererar oro. Samtidigt vet jag att terminen kommer att nå sitt slut, bara två månader kvar. Där finns en märklig känsla av lugn och samtidigt en överhängande stress. Jag skulle vilja beskriva tillvaron som väldigt polariserad, tudelad, svart eller vit. Antingen har jag fullt engagemang och fokus eller så stänger jag av helt och försvinner in i en egen värld. Fullt involverad eller lyckligt ovetande. Jag antar att det är mitt sätt att hitta lugn. Den senaste tiden har jag framför allt haft många lugna kvällar framför teven. Hopkrupen i soffan med dubbla filtar över benen och med en tekopp i handen. Som att jag egentligen inte kan göra något åt känslan, samtidigt som orsaken är så väldigt konkret att jag faktiskt skulle kunna göra hur mycket som helst. Men jag avstår. Det här med att skriva c-uppsats möter ett visst motstånd. Vi skriver om motivation, men jag ska villigt erkänna att min egen drivkraft och energi inte är den bästa.

Te och mys bland filtar.


Vigårda och förundran framför bioduken

Efter veckan som har varit, med snökaos, ångest, skolarbete och jobb, kände jag igår för att äta ute. Vi hörde av oss till paret som fått oss att upptäcka glädjen i att äta på restaurang, de som skämde bort mig så mycket på min födelsedag, och tog oss alla fyra in till stan lagom till middagstid. Jag som hade sett så mycket fram emot att äta den goda maten på Vapiano blev minst sagt besviken när det visade sig vara fullt både på Södermalm och i Gamla stan. Vi promenerade därför vidare in till stadskärnan för att till min stora glädje finna ett nyöppnat Vigårda på Vasagatan 14.

Vigårda upptäckte jag första gången i Mall of Scandinavia och blev vid första ögonkastet förälskad i den goda maten, den hemtrevliga miljön, enkelheten och priset. Vigårda erbjuder ett enklare koncept, vilket av de själva beskrivs som "snabbmat med kvalité", där maten imponerar i relation till priset. Miljön är hemtrevlig och välkomnar alla typer av gäster - par, vänner, barnfamiljer, kostymnissar och nyligen introducerade bekantskaper. Ett ställe där det kan njutas av god mat, men också tas både före- och efterdrink. Dessvärre har Vigårda ingen efterrättsmeny, men i mitt fall var jag nöjd efter måltiden.

R ville dock ha något sött efter maten, därför tog vi oss till området kring biografen där vi stannade till på ett fik och njöt av varm dryck och chokladtårta. Kvällen avslutades med stor förundran framför bioduken där Tim Burton's senaste film Miss Peregrines hem för besynnerliga barn visades - så fantastisk. En lyckad kväll!

Restaurang Vigårda - gott, enkelt och hemtrevlig miljö.


Snökaos och ångest

Jag brukar inte ha svårt för att erkänna min ångest, men idag har det varit tungt.

Ångesten fanns med mig redan i morse och avtog först när jag begav mig ut i vintervädret. Under dagen har Stockholm minst sagt förvandlats till ett vinterland. Fyra decimeter snö har fallit det senaste dygnet, inte undra på att det har varit kaos i (kollektiv-)trafiken. Lyckligtvis hade jag en pluggdag hemma och behövde inte direkt ta mig någonstans. Ångesten gjorde dock att jag tvunget behövde lämna lägenheten och få luft. Promenaden vid lunchtid var behövlig och motiverades främst med att jag behövde ett par nya vinterkängor. Skorna som jag har haft de senaste säsonger har liksom gjort sitt och jag visste att jag behövde köpa mig ett par nya - jag trodde bara inte att det skulle behöva ske så snart. Men jag hittade ett par och blev tillfälligt av med ångesten!

Jag har tagit mig igenom dagen, vilket känns som en bragd. Ångesten som låg och pyrde försvann ut genom dörren i samma stund som R klev in genom den. Dock hann klockan bli sen kväll innan lägenheten omfamnade ytterligare en person. Vi får ta vara på varandra och hoppas att morgondagen bjuder på mer stabilitet och mindre kaos.

Hej november och vinterland!


När delar av tillvaron saknas

När jag ska summera hur senaste tiden har varit känns det som att jag missar ett avsnitt. Som att berättelsen hoppar över ett kapitel. Som en cd-skiva där ett ljudspår ignoreras. Obemärkt för vissa, men alltför uppenbart för mig som kan texten eller musikalbumet utantill. Memorerat och emotionellt förankrat. Kanske märker ingen annan, men hacket i skivan gör det svårt för mig att placera in den aktuella tillvaron i ett större sammanhang.


September blev till oktober och senare november

Två månader har passerat förbi. Knappast obemärkt, men ändå färglöst. September månad och terminsstart fick mig ur balans, jag kan ännu inte säga säkert att jag har återhämtat mig. Oktober och den vackra hösten satte guldkant på vardagen, däremot tog jag mig inte tiden att andas in allt det vackra. Senare i oktober lämnades tentorna in och i viss mån fick jag känna ro. Sedan kom november med höstrusk, fåtal plusgrader och snöblandat regn. Det resulterade i kala träd och vitbeklädd backe. Jag antar att vintern (redan) är här.

Som att vända blad. Vilket inte bara gäller månadsskiftet (och kanske också ett skifte av årstid), utan också när det gäller min skolgång. Det som var ligger bakom mig, samtidigt som jag delvis tar med mig terminens tidigare arbete in i uppsatsskrivandet. Det känns märkligt att september blev till oktober och senare november. På vägen hann bloggen fylla åtta år, kortmakeriet uppdaterades och kanske blev jag lite mer närvarande.

Det är kanske uppenbart att mitt sinne fortfarande är svävande. Jag känner mig aningen matt och näst intill skör. Letar förgäves efter något konkret från de gångna månaderna att greppa tag i, med förhoppning om att ta vid där jag slutade. Sökandet fortsätter.

Ser tillbaka på hösten som var.


RSS 2.0