Högskoleprovet våren 2012

Det var så himla roligt! Idag skrev jag för första gången det berömda Högskoleprovet och jag kan med stor sannolikhet säga att jag kommer att skriva det fler gånger.



Nervositeten smög sig på tidigt på morgonen, men jag lyckades lyckligtvis få i mig frukost innan jag (för en gångs skull) med lugna steg tog mig ner till bussen. Västtrafik var på min sida, jag kom fram i tid och tack vare det lilla besöket på området under gårdagen hittade jag min sal på Chalmersområdet. Det är ju stort, därför är det bra att vara förberedd. Jag var inte ensam om att skriva provet, självklart, men salen som jag satt i var stor och rymlig och det fanns gott om utrymme att vara i en egen värld.

Första Provpasset var i år Matematik, en Kvantitativ del, som dessvärre inte gick så bra för mig. Det här med tiden, endast 55 minuter, gick snabbare än jag hade trott; när det var fem minuter kvar av provtiden hade jag svarat på hälften av frågorna. Nästa försök, Provpass 2, gick dock bättre. Där var uppgifterna baserade på kunskaper i svenska och engelska. Ett till sådant försök fick jag skriva under dagen, de två återstående var matematik liksom det första.

Genom att kika in på studera.nu har jag fått reda på att Provpass 1 endast var ett utprövningspass och därför inte räknas in i snittet. Det gör mig väldigt lättad, eftersom det var den delen som jag lämnade in färre svar på.

Att skriva Högskoleprovet var väldigt roligt, men jag är himla trött. Huvudet har jobbat hårt - det var första gången jag satt på ett prov och endast hade fokus på att lösa uppgifterna, där fanns inga tankar på annat, inga livsåskådningar att reflektera över. Vad min poäng blir, förhoppningsvis någonstans mellan 0,1 och 2,0, vet jag inte, men jag hoppas att jag åtminstone hamnar kring medelvärdet av de som skrev provet (alltså 1,0). Det skulle vara roligt om jag lyckades prestera okej, trots att det var min första gång. Man kan hoppas att det går bättre vid nästa tillfälle.

Någon mer som har skrivit vårens Högskoleprov? För första gången?
Hur gick det för dig? Tycker du också att det var roligt?


Kärleken var värd så mycket mer än dumma ord

Skrivet 28-mars 2011
Det är tyst och stilla.
Jag försöker att inte finnas till,
inte märkas av och inte vara i vägen.
Tyst och med rösten låst,
det ska tydligen vara så.
Alla gånger som du sårar.
Jag orkar inte bry mig om att det gör ont.
För kärleken som du ger mig ibland
är värt så mycket mer än dumma ord.
Värt så mycket mer.
Kärleken finns kvar.

För ett år sedan visste varken jag eller Rickard hur framtiden skulle se ut. Att han skulle flytta tillbaka till Stockholm var bestämt, hans lägenhet på Västkusten var uppsagd. Hur det skulle bli med oss visste vi inte. Jag tror inte att någon av oss vågade vara ärliga. Själv var jag feg – och rädd. Jag tror att Rickard kände det samma. Det var svårt, men någonstans i allt det onda växte vår relation. Jag tog vara på varje sekund och minut som jag fick vara nära honom. Alla eftermiddagar i hans lägenhet blev så mycket mer uppskattade när jag visste att tiden var knappt. Men visst var det ledsamt, utan att beslut att rätta sig efter.

Lyckligtvis var jag en kämpe och jag vill tro att Rickard också ville fortsätta vår relation, på ett villkor; att han inte skulle behöva åka tåg. I samband med att han flyttade tillbaka till huvudstaden övertygade jag honom om att jag så gärna åker. Jag tycker om att åka tåg, det har jag alltid gjort. Och det senaste året är det jag som har rest, fram och tillbaka. Förhoppningsvis varar inte distansen för evigt. Efter sommaren kanske vi kan bo tillsammans, vara nära varje dag. Det skulle vara fint. Jag saknar honom alltför ofta.


Stress en ledig dag

Jag har försökt att ha en lugn dag hemma. Eftersom skolan inte är speciellt givande och jag inte behövs som extra personal på jobbet har jag varit helt ledig idag. Skönt det kan tyckas, men jag har svårt att koppla av. Imorgon bör jag åka till skolan för att få diskutera vad jag ska göra som sista uppgift i caset samt få reda på mitt betyg på analysen som jag skrev i fredags. Men jobbet kan ju ringa när som helst, därför har jag varit stressad över att inte kunna planera min vecka som jag vill. Även kommande vecka gör mig stressad, eftersom jag inte vet om jobbet behöver mig och i så fall vilken dag. Min slutuppgift ska redovisas i början av nästa vecka och om jag får önska skulle jag vilja gå till skolan den dagen jag inte har fått erbjudande om att jobba. Egentligen är det patetiskt, men det här med kort varsel och att planera om i sista stund är inte riktigt min grej. Framförhållning är trots allt något som jag prioriterar, läs mer om det här.


Dagens mellanmål

Kortmakeriet försökte jag ta mig an idag, men det slutade med att jag blev irriterad och inget resultat går att visa upp. Istället har jag legat framför teven, kollat på Beverly Hills 90210 större delen av dagen. Sjätte säsongen har nu inletts, ännu en säsong av massa kärlek. Och självklart har jag ätit mellanmål i sällskap med ungdomarna från nittiotalet. Idag har jag mumsat i mig Special K, sylt och kall mjölk - en mycket smaskig kombination som mättar bra.


För i dimman existerar inget annat än nuet


Sön. 25 mars - 12

Konturerna löses upp och jag låter mig insvepas av dimman.
I tjocka moln nära marken; knappt lätt att se,
jag tror inte att skratt och gråt är hörbart.
För i dimman existerar inget annat än nuet.
Vad som har funnits och vad som kommer att finnas är inte nåbart.
I dimmans slöja lever man för stunden.



Lee-jeans

Att utöka innehållet i garderoben är något som jag tror att de flesta uppskattar. Det är ju något visst med att kunna inhandla nytt med gott samvete. I och med att jag jobbar extra på ett hotell kan jag unna mig att handla utöver budgeten som studiestödet tillåter. Jag är dock snål av mig och jag erkänner att jag många gånger håller i mina pengar kanske lite för hårt. Jag är ständigt ute efter reor och extrapris och jag kan vänta med att köpa det där plagget till rean kommer eller tills dess att jag får hem en rabattkupong. Sparsam? Ja. Snål? Nja...


Lee-jeans

Eftersom jag härom veckan fick hem ett erbjudande från JC kunde jag inte låta bli att passa på. Titta på jeans kan man ju alltid, spana in utbudet och kanske köpa om där finns något intressant. Jag sökte ett par gråa jeans, men för det var det tydligen inte säsong. Istället fick ett par svarta jeans med nyans av blå och blåa sömmar följa med mig hem. Jag är helnöjd, absolut. Mina första par Lee är nu inköpta och trots att det kostade en helgs arbete är jag nöjd. Man måste ju få unna sig och under den senaste tiden har jag (med hjälp av omgivningens små kommentarer) fått lära mig att om man köper billigt köper man dyrt. Så, kanske är det värt att investera i ett par mer påkostade jeans som förhoppningsvis håller i flera år till skillnad från ett billigare par från en av de billigare klädkedjorna...

Vad för jeans köper du? Budget eller exclusive?


Dimma på ön


Dimma på ön, liksom den 28 februari då bilden är tagen.

Tillvaron är faktiskt ganska fin. Himla fin faktiskt. Det behövs inte mycket. Idag njuter jag av livet. Hemma. Ute på ön. Och trots dimma ser jag ljus. Och värme.


Men jag tycker att den är fin


Dagens nyhet i Kortmakeriet

Denna tag har idag publicerats i Kortmakeriet. Det är ingen märkvärdig skapelse och designen är enkel, men jag tycker att den är fin - trots sin enkelhet. Jag gillar färgerna och papperna då många av arken är mina mest älskade. Dessutom blev jag himla nöjd med hur jag skrev den lilla hälsningen. Det ser handskrivet ut men enligt mitt tycke ser det inte patetiskt och barnsligt ut, endast snyggt. Håller du med?


Stolt flickvän

Det senaste året har R gått i skolan och varit studerande precis som jag. Hans skolgång har sett ut i princip som min; korta skoldagar och ibland (ganska ofta) ledighet. Men nu är han äntligen (i alla fall nästan) klar med sin utbildning vilket har resulterat i att R nu har fått CE-körkort, alltså ett bevis som godkänner att han kör lastbil samt lastbil med släpp. Hur häftigt är inte det?! Han får köra de där stora bilarna som tuffar runt på landets vägar. Tänk alla gånger vi har suttit i hans lilla personbil och talat om hur livet som lastbilschaufför skulle vara- och nu är min pojkvän en av dem. Körkortet tog han i tisdags. Och igår skrev han på ett kontrakt för ett jobb. Jag kan inte vara mer stolt över honom.

Det är många som har lämnat fina ord och lyckönskningar till min lilla notis om en flytt till Stockholm (läs inlägg). Jag uppskattar verkligen det och ni får mig att tro på en verklighet som ärligt talat känns väldigt långt bort. Tack, ni ska bara veta hur mycket era ord uppskattas.


Dagboksanteckning 22 mars

22 mars
Med lite ansträngning kan man lyckas ändra en destruktiv tillvaro. Självklart krävs också lite tur från omvärlden. Denna vecka har jag fått möjligheten att jobba vid tre tillfällen, något som gör mig mycket glad. Det beror på mitt visade intresse samt behov av extra personal på arbetsplatsen. Det är roligt, inspirerande och livet känns givande. Kanske kan det bli en fin vår, trots att min skolgång rinner ut i sanden.

Så mycket ledigt fick jag idag. De ringde från jobbet tidigt i morse och frågade om jag kunde hoppa in för en anställd som blivit sjuk. Jag tvekade inte att kasta mig upp ur sängen och sätta mig på första bästa buss in mot staden.

Vad har du gjort idag?


Uppskattad på jobbet

När det blev spikat att jag inte behöver vara i skolan samtliga dagar innan studenten mailade jag mitt arbete. Att jobba är något jag verkligen vill, annars klättrar jag på väggarna. Och känslan av att vara arbetslös är inte att rekommendera. Trots att jag inte har ett hushåll att kassera in pengar till känner jag ändå stressen när dagarna bara passerar förbi. Jag behöver få jobba (eller göra vettigt skolarbete) för att kunna njuta av mina lediga dagar, som imorgon exempelvis.

Det var så roligt att komma till jobbet idag. Jag brukar vanligtvis endast jobba helger, men i och med min ledighet från skolan kunde jag ta möjligheten att jobba även en dag som denna, en vanlig onsdag. Många på jobbet log glatt och visade sin uppskattning. Jag fick till och med en kram av en som är fastanställd där och det gjorde gott. Att känna sig uppskattad på jobbet är viktigt. Det är en av de större anledningarna till att jag mer än gärna jobbar på hotellet även denna sommar.

Vad är viktigaste på arbetsplatsen tycker du?


Kort till en älskad


Kort till en älskad

Kärleken kan vara simpel men mycket uppskattad.
Så också ett enkelt kort, en gest som visar på omtanke.


Det här med dålig framförhållning

Är det något som kan få mig att tappa greppet totalt så är det dålig framförhållning. När mina planer raseras blir jag ofta mycket fokuserad på att lösa det lilla problemet som uppstått, något som får min hjärna att gå på högvarv. Det är inget jobbigt med det; att planera är roligt tycker jag och jag är mer än villig att anpassa mig efter spontana infall. Däremot har jag väldigt svårt för att rätta in mig i ledet när jag tvingas omstrukturera i sista stund.

Som idag exempelvis, då jag egentligen skulle ha åkt till skolan för avstämning och handledning. Så blev inte fallet och detta meddelades i morse. Jag borde kanske vara glad att lärarna meddelade mig över huvud taget, men ändå; de ändrade dagens planer i sista stund. Jag är så oerhört glad att jag kollade mailen det första jag gjorde efter min långa sovmorgon. Min dag var alltså tvungen att struktureras om. Att åka ut till pappa på ön hade jag bestämt mig för att göra - och jag ville hemskt gärna det, mitt beslut var absolut inget tvång - men jag skulle nu endast åka dit utan att ta mig an något ärende på vägen. Ospontana jag gick runt i tjugo minuter (20 minuter!!) för att bara få ordning på tankarna. Det slutade med att jag var för arg för att göra något vettigt och istället för att ta tag i dagen satte jag mig vid theSims2 och fördrev några timmar tillsammans med simmarna på universitetsområdet.

Det här med dålig framförhållning påverkar mig illa. Jag som planerar och planerar och planerar uppskattar att ha kontroll på de kommande dagarna. Jag antar att jag måste bättra mig, lära mig att anpassa mig efter vad övriga samhället lever för liv och helt enkelt bli mer spontan. Mitt arbete är inte direkt bättre. Jag har tackat ja till att jobba imorgon... De ringde mig i eftermiddags. Det här med framförhållning, jag tror inte att jag ska hoppas på mycket. Men jag försöker vara glad, se det positivt. Jag vill väldigt gärna jobba och att de ringer mig och ber om hjälp på hotellet är något som gör mig skinande glad.

Man kunde önska att planering var något som alla uppskattade och brydde sig om. Dessvärre är det inte så. Och den enda som drabbas av detta är jag själv.


Att bara få vara nära

Något av det mest uppskattade med att vara hos Rickard är att få vara nära honom. I och med att vi inte har möjlighet att ses varje dag blir varje sekund och minut i hans famn mycket uppskattad. Vi behöver egentligen inte göra så mycket, det räcker att vi är tillsammans; vad vi gör spelar ingen större roll. Igår kväll kollade vi på film, något som kan tyckas simpelt men som uppskattas oerhört mycket när vår relation ser ut som den gör. Distansen gör att vi inte kan dela en vardag. Då blir varje tillfälle att bara få vara nära något att ta vara på. Kärleken finns där varje dag, men det är alltid något speciellt med att kunna visa det även med närvaron.


Att flytta till Stockholm

Jag har fått ta del av era funderingar kring min kommande flytt till Stockholm. Jag tror att den kommer bli av, jag och R pratar om det på en seriös nivå. Och beslutet är genomtänkt, absolut. Det har varit ett aktuellt ämne i vår relation sedan förra våren då R flyttade tillbaka till huvudstaden.

För tillfället bor R i en lägenhet tillsammans med en kompis. Jag kommer inte att flytta in där av diverse skäl, främst för att jag och R vill ha något eget. Dessutom är det ju jag som ska flytta hemifrån – och då vill jag göra det på riktigt. Jag och R känner att ett eget boende skulle uppskattas, egen tid måste alla förhållanden få ha, eller hur? Var vi kommer att bosätta oss är inte bestämt, men antagligen blir det i närheten av där R bor nu eller åtminstone på samma sida av staden.

Det har talats lite spontant om att köpa en lägenhet, vilket i längden är billigare än att hyra en hyresrätt. Att äga en bostad är ju en investering. Och visst, det skulle jag kunna tänka mig att köpa en bostad - om det inte vore för en liten detalj; att jag kanske inte trivs i huvudstaden. Trots att jag kommer från Västkustens största stad Göteborg har jag aldrig varit en storstadstjej. Jag tycker inte om att vistas i centrala staden, det gör mig stressad. Jag är hellre ute i skärgården, i utkanten av stadspulsen eller gömd på en parkbänk i ett avlägset område. Bara jag slipper all stress, alla människor och den ständiga påminnelsen om att någon kan se mig. Jag trivs helt enkelt inte i stora städer och det är nog det som hindrar mig från att fundera på en bostadsrätt i Stockholmsområdet. Och man ska ju inte göra saker bara för att. Vem vet, om jag trivs i Stockholm kanske jag bestämmer mig för att slå mig ner där och då är en bostadsrätt något att fundera kring på en mer seriös nivå. Men som det är nu ska jag minsann vänta med det beslutet. Först skall jag bosätta mig i huvudstaden för att se hur det är.

Och det är inte bara staden som skrämmer. Också det faktum att jag och R för första gången på riktigt ska bli sambos är ju ett steg att notera. Det är inte alltid det lättaste att bo tillsammans, men jag vill ta reda på om jag och R klarar av det. Nu när möjligheten äntligen finns, när jag har slutat gymnasiet och får avgöra själv vad jag vill göra de kommande åren, känns det som att det är dags att ta min och R’s relation till nästa nivå. Det är nog på tiden. Efter sommaren har vi trots allt varit tillsammans i fyra år, varav mesta tiden på distans.

Jag uppskattar att ni visar intresse. Alla vill väl känna att ens liv är intressant.
Undrar du något mer får du gärna fråga.


Vår i skärgården


Söndag kväll kl. 17.34

Morgnarna är ljusa och om man är tillräckligt entusiastisk inför vårens framfart kan man under den senare morgonen sitta ute på båten in till staden. Men det blåser en del, visst är det så... Även kvällarna är vackra. Solnedgången som diskret smyger sig på och solens sista strålar som värmer långt in på kvällen. Nästan som sommar, fast man behöver vara mer påklädd för att inte bli biten av den svala natten som nalkas. Det är vår i skärgården.
 Ute till havs, där fastlandet endast går att skymta vid horisonten, skiftar årstiderna bemärkt.


Alternativ på studentklänning gav fin respons


Ännu en bild på mig från bröllopet.
Se hur fint klänningen faller, det är det jag tycker så mycket om med den.


Jag vill passa på att tacka er så hjärtligt för den fina responsen som jag har fått kring att ha en lila klänning på studenten. Att så många skulle stå bakom mitt beslut att bryta den vita trenden trodde jag inte. Och det gör mig verkligen lycklig - ja, jag blir så oerhört berörd - av att det finns så många fina själar där ute som uppmuntrar mig till att vara egen. Jag har under hela mitt liv fått höra uppmuntrande ord om att vara egen, men jag har aldrig känt styrkan i de orden. Inte förrens nu. Därför vill jag tacka er, med era ord stärker ni mig. Mycket tack och varma kramar till er.


Blomstrande kortmakeri


Blomstrande kortmakeri

Efter att jag hittade inspiration i tidigare skapelser färdigställde jag idag ett blomstrande kort där jag har använt mig av milda färger som tillsammans riktigt frossar i vårkänslor - och kanske till och med sommar. Än så länge är det vår i gråskala utanför fönstret, annat är det i Mitt Kortmakeri.


Loreen representerar Sverige i ESC


Bildkälla: Svt

Jag tror att majoriteten av svenska folket är nöjda med det slutgiltiga resultatet i Melodifestivalen 2012. Loreen och hennes bidrag Euphoria kammande hem närmare hälften av kvällens röster och hon fick dessutom god respons från de jurygrupper i Europa som gav poäng under kvällen. Kanske har vi chans att få en hög placering - och vågar man till och med hoppas på vinst - i årets Eurovision Song Contest. Hur som helst kan jag och många andra svenskar vara stolta över det vackra bidraget som Loreen ska framföra om två månader.

Jag tycker dock att det var himla synd att Lisa Miskovsky inte fick en bättre placering. Hennes låt är ljuvlig att lyssna på och de poängen hon fick var inte rättvisa. Hon var ju till och med sämre än Molly Sandén, om man ska tro svenska folket. En besvikelse, minst sagt.


Att hitta inspiration i tidigare skapelser


Kort 30 vs. Tag 19

Jag minns att jag fick beröm för ett kort jag gjorde precis i början av mitt skapande. Det var till och med på väg att bli sålt, men dessvärre slutade den intresserade att höra av sig. Hur som helst så tog jag hennes ord som en komplimang och beslutade mig idag för att skapa en tag utifrån samma material. Resultatet blev lite mörkare i nyans än jag hade tänkt mig, men jag är nöjd. Dessutom var det roligt att få återuppleva ett gammalt papper som mest legat i högen bland tiotal andra. Förr tycktes jag ha bättre smak, det är pappren från tidigare som jag använder mest - när jag får upp ögonen för dem ännu en gång.

Att inspireras av sina egna skapelser är inte fel. Det är så jag kommer vidare. Och tack vare dagens skapande är jag redan igång med nästa kort.
 Tack för att ni ger mig så fina ord angående mitt kortmakeri. Det gör mig så himla glad och ni är många gånger anledningen till att jag skapar ännu mer. Kram till er.


Melodifestivalen 2012 - Inför finalen

Ikväll avgörs det vilket bidrag som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest senare i vår. Jag  kan erkänna att jag är förvånad över att det är så pass många bra bidrag med i årets final. Vanligtvis brukar hälften av de framröstade vara okej medan andra hälften är rent skräp. Men i år är det tydligen annorlunda och det har gjort att jag har svårt att bestämma mig för vem jag tycker ska vinna. Någon mer som känner så?


Lisa Miskovsky - (Melodifestivalen 2012)

Enligt mig är de bästa bidragen i årets Melodifestival Euphoria med Loreen (självklart), Why Start A Fire framfört av Lisa Miskovsky samt Ulrik Munther med bidraget Soldiers.

Dead by April förtjänar också en hög placering med bidraget Mystery. Också David Lindgren med dansvänliga låten Shout It Out bör hamna bland de bättre. Jag tycker dock inte att Danny Saucedo med låten Amazing förtjänar att vinna; bidraget håller inte den klass som man kan förvänta sig av artisten - vilket är synd.

De sämsta i finalen är för mig självklara. Att Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern är i final är en konsekvens av... Ja, av vad. Bidraget är inte passande för forumet (eller kanske är det just det det är) och jag känner ingen sympati för Thorsten Flinck och Jag reser mig igen. Det samma gäller för Molly Sandén; bidraget Why Am I Crying är tråkigt, patetiskt och jag blev förvånad att hon gick raka vägen till finalen. Baby Doll med Top Cats vill jag inte heller påstå har någon chans att vinna, speciellt inte ESC. Och Björn Ranelid feat. Sara Li... Som de sades på radion; "Mirakel skulle säkert gå bra att översätta till samtliga språk." På spanska låter det i alla fall bra...

Nu är jag nyfiken på att veta vad just du tycker om finalisterna!


Ön kommer alltid att vara hemma

Det finns planer på att jag så småningom ska flytta till Rickard i Stockholm. Det känns overkligt, men jag vet att det är sanning. Och jag vill, tro inget annat. Jag vill, det känns som att det är min tur att flytta. Rickard har trots allt flyttat en hel del under de tre och ett halvt åren som vi har varit tillsammans – och han har gjort det för min skull, för vår skull.

Jag vill också offra något med förhoppning om att vinna något annat. Jag säger inte att det är något bättre eller finare jag kan vinna, men min tillvaro kommer absolut att få lite mer kärlek. När avståndet till Rickard minskar kommer vi att kunna leva tillsammans som ett riktigt par, inte som ett som ständigt längtar och inväntar nästa tågresa. Jag vill offra, satsa och vinna något fint. Men jag ska vara noga med att aldrig glömma var jag kommer ifrån.


Min vackra ö

Ön kommer alltid att vara hemma för mig. För oavsett vad som sker, oavsett vad som har skett och vad jag har varit med om under mina unga år, har ön alltid betytt trygghet och värme för mig. Det har förekommit obehag även ute på ön, självklart – det kommer man inte ifrån, men jag har alltid kunnat återvända med en kärlek inombords.

Kärleken till en ö i en vacker skärgård.
Här är jag född, uppvuxen och här finns min trygghet. Mitt hem.

När livet en dag inte är förstårligt, då hoppas jag att jag kan återvända till min ö, på obestämd tid, och njuta av vackra dagar – sommar som vinter – och slutligen hitta tillbaka till den jag en gång var. För alla förändras, även jag, och någon eller något från det förflutna måste ju finnas kvar för att påminna om hur livet en gång var. Jag tycker det är fint. Mina unga år har varit fina. Antagligen inget märkvärdigt eller finare än någon annans, men de har betytt mycket för mig. Åren som ung. Och jag kommer alltid, oavsett var jag flyttar i världen, att se min ö som mitt hem. Hoppas jag. Det skulle betyda mycket för mig om jag kunde känna kärleken till ön under alla dagar i livet. Längta tillbaka, minnas och drömma kommer jag alltid att göra. Den dagen jag flyttar härifrån på riktigt.


Tala om hur du känner

Det finns många i vårt samhälle som mår mycket dåligt, och det gör mig ledsen. Verkligen. För jag undrar hur det har kunnat bli så. Jag själv har alltid känt en distans till det faktum att kunna må så dåliga som dessa personer beskriver. Och jag har många gånger frågat mig själv varför jag inte har hämnat där, inte än så länge.

I min familj har vi alltid varit tydliga med att man ska tala om hur man känner. Det är viktigt att vara ärligt, framför allt mot mig själv. Och visst, jag kan erkänna att det har gjort ont många gånger, men jag kan så här i efterhand se att ärligheten har fått dimman av oro att lätta ganska hastigt. Där har funnits känslor som inte går att förklara, men vi har pratat om det och rett ut tankarna. Funderingarna har skingrat sig och jag har kunnat gå vidare med känslan av att det är lättare att andas.

Att prata med varandra är viktigt. Och vad som är ännu mer nödvändigt om man vill ta sig genom livet på egen hand och med ett starkt sinne som inte sviker i trasiga stunder är att man hela tiden påminner sig själv om att man som egen person är herre över sitt eget liv. Där finns ingen annan som kan bestämma, styra och förklara livets alla gåtor. Frågorna som saknar svar måste man klura ut på egen hand. Det är en del av livet. Och jag gillar det. Jag tycker om att känna att jag är egen, stark nog att klara mig själv och så pass medveten om hur jag mår att jag kan hantera och acceptera att dåliga dagar kommer och går, liksom de bra dagarna.

Oavsett hur man mår måste man kunna se till situationen för vad den är. Det blir alltid bättre, förr eller senare. Och jag tror starkt på att det alltid finns ett ljus – en liten nyans av rosa – i den till synes mörka och svarta tillvaron. Man måste tro, annars kan man inte drömma. Hoppet är det sista som sviker människan, det har jag fått höra hela mitt liv. Och jag tror på de orden. För i stunder då tillvaron har känts grå och livslusten har varit svagare har jag ställt mig en enda fråga; Vill jag dö? Nej. Och vet du varför; För att jag vill veta hur det slutar, jag vill veta om jag lyckas klara av även denna prövning och jag är nyfiken på det som kommer att ske mig längre fram, när världens hav inte tycks lika skrämmande.


Om att ha en lila studentklänning

Jag har alltid varit lite av en revolutionär, därför funderar jag på att skippa den vita klänningen helt och hållet. I juni tar jag studenten och jag har många gånger insett att jag inte är som de flesta andra på min skola. Så varför följa trenden, traditionen, klassiker och bära vit klänning på studenten, den dag då jag springer ut från min (på pappret) tre år långa utbildning på gymnasiet? Nej, jag funderar på något annat, något som sticker ut och som representerar mig…


Jag på bröllopet, 19 september 2009

I min garderob hänger en plommonlila klänning, en kreation som jag köpte till ett bröllop för några år sedan. Klänningen användes också på min pappas femtioårsfest, men utöver dessa två tillfällen har den hängt orörd i garderoben. Så varför inte damma av den plommonlila klänningen en tredje gång och bära kombinationen lila och svart på studenten – bara för att. Studentmössan är vit, men har en svart skärm. Och till den passar det ju faktiskt att ha lila samt fortsätta detaljera med svart.

Nå, vad tycks? Kan man ha en lila studentklänning eller måste man följa tradition och klä sig i vitt – vad tycker du?

Jag vet att det är fler som tar studenten nu i vår. Jag är nyfiken på era tankar kring klädval, planeringar och gästlistor. Dela med er, det vore roligt.


När våren kommer ska man vara glad

Och så var våren här - kanske lite väl tidig i år - och då ska man vara glad. Ja, visst. Och jag som alltid har lika svårt att anpassa mig. Jag hoppas att jag inte är ensam; att det finns fler själar i vårt land som blir lika förvirrade som jag när färgexplosionerna gör den gråa tillvaron färgstark och förälskade par njuter av varandras saliv. Det där sista är säkert mysigt och jag gläds för deras skull, visst gör jag det... Men deras uttryck av känslor får mig att sakna Rickard, han är ju en bit bort.


Vårkänsla, 15 april 2009

Det talas om den berömda höstdepressionen som tycks drabba dem flesta, men det är få gånger jag hör talas om att den där nedstämdheten kan slå till även då dagarna blir längre. För mig tycks det aldrig slå fel, jag känner mig alltid mer eller mindre svårtolkad när våren ankommer. Det beror inte på brist på kärlek, för så har sällan varit fallet. Det har liksom alltid funnits någon att vara förälskad i. När våren kommer ska man vara glad, men ibland undrar jag om jag i ren trots vägrar att vara glad bara för att det är det som förväntas av mig - och av alla andra. Istället går jag och oroar mig för sommaren, som borde vara full av minnesvärda dagar och vackra kvällar. Våren ska på något sätt representera startskottet mot allt det fina i livet, men jag vill egentligen bara skrika "Stopp!". Jag är inte färdig med mörka tider än. Jag vill mysa under filtar, dricka koppar av te och bara få vara i lugn och harmoni i några veckor, kanske till och med månader, till. Jag vill inte ha vår. Inte om man måste vara glad.

Det är tankar i början av mars - visst är det härligt.


Forest Fruits Tea

Att ha helg är inget jag plågas av. Att ha studiedagar är däremot inte lika uppskattat alla gånger, speciellt inte om man ser livet passera förbi utan större utdelningar. Jag försöker dock njuta av lugnet; sova färdigt på morgonen och dricka Forest Fruits Tea vid Beverly Hills 90210.


Inleder dagen med en kopp te

Jag är en person som lätt börjar klättra på väggarna när jag inte har något att göra. Veckan som har gått har varit minst sagt passiv och jag har desperat åkt in till centrala staden för att underhålla mig själv. Jag som inte tycker om att vistas på allmänna platser och sällan tar mig någonstans om det inte nödvändigtvis behövs har lyckats överträffa mig själv. Igår åkte jag in till stadens stora köpcenter där jag deltog i en fika tillsammans med killkompisarna från skolan. Efter det tränade jag, man får ju liksom passa på. Idag är jag dock hemma under dagen, för att senare åka in till stan och möta upp min syster för att utföra några ärenden. Sen är det bio med syster, mamma och hennes sambo. Hämtmat ska tydligen bli dagens middag, men det är väl helt okej på en fredag.

Ta vara på er.


Om en kärlek

28 februari
Kärleken till en annan människa. Alla söker vi närhet. Omtanke. Beröring. Medkänsla.
Ord som inte kan beskrivas av en avvisad själ.


Det skrivs texter om kärlek, men jag vet inte om det är sanning.

1 mars
En (före detta) gemensam vän till oss har gett mig sin tolkning av den relation som vi, du och jag, hade en gång i tiden. Han påstår att du lekte med mig och jag var väldigt kär i dig. Jag tror att han har rätt. Men jag kan inte klandra dig, eftersom jag inte kunde acceptera ditt nej. Och du kunde nog inte stå för dina ord - varför skulle du annars ge mig kärlek återigen?


RSS 2.0