Mysbelysning och skenbart hopp


Mysbelysningen tänds allt tidigare i takt med att hösten gör entré.

25 - sep
Mysbelysningen tänds allt tidigare i takt med att hösten gör entré. På ett sätt gör det mig alltmer nedstämd - jag påverkas lätt av det fallande mörkret och det kortare dagarna. Samtidigt minns jag med värme förra hösten som bjöd på så många fina stunder i vår då nyinköpta lägenhet. Ljuset som varje morgon gjorde köket guldskimrade. Tekoppen som genererade ro i kropp och själ. Kurslitteratur som plöjdes likt aldrig förr och de fem tentorna som under höstterminen skrevs på löpande band. Det var en fin tid.

Tanken ger mig hopp – om så bara skenbart. Jag intalar mig själv att inställningen är allt, trots att det känns aningen tungt att se framåt denna höst. Framför mig har jag skrivandet av c-uppsatsen samt övervinnandet av min mindre positiva inställning. Kanske lyckas jag finna lite ljus och lite ro i mörkret.


Det som ger livet mening

Vissa helger behöver helt enkelt förbli obokade och spontana. Dagarna kan bli minst lika mysiga då som om de skulle vara planerade. Helgens spontana och lite halvt inbokade åtaganden resulterade i blodgivning, naturskön promenad i ett outforskat grönområde och spontan fikastund då R's familj kom på besök. Helgen bjöd också på sovmorgon, kläddonation till Stadsmissionens utannonserade insamling, skrattfyllda bilturer med R samt lugna kvällar.

Inombords finns den där harmonin, främst till följd av att skolan har förblivit avlägsen de senaste dagarna. Imorgon ska jag ta tag i vardagen igen. Det är viktigt att stanna upp och göra sådant som ger livet mening - både för sig själv och för andra.

Bild från arkivet.


Tar mig tiden att andas

Tillvaron upplevs som bekant som stressande. Det gör mig inte bara frustrerad, stressen får mig också att skämmas över mitt eget beteende. Jag brukar vara bra på att hantera stress, men de senaste veckorna har jag alltför lätt tappat fattningen. I ett försök att komma ner på jorden igen tvingar jag mig själv att ta mig tiden till och göra sånt som jag tycker om. Exempelvis ligga kvar i sängen extra länge på morgonen för att överväldigas av skönlitterturen som jag bär med mig i väskan. Till och från skolan tycks inte räcka - boken är så fantastisk och kan absolut klassas som en av de vackraste och mest välskrivna böcker jag någonsin har läst!

Jag tar mig tiden att andas. För att jag behöver det, helt enkelt. Klockan börjar redan närma sig lunchtid och jag har ännu inte kommit igång med dagens skolarbete. Dessutom väljer jag att stanna hemma från dagens frivilliga workshop. För att jag inte har någon lust att vara bland folk, för att jag vill vara hemma.

Jag fortsätter min strävan efter lugn, närvaro och inre harmoni. Det är ju trots allt höst.

Mysmorgon med skönlitteratur i sängen.


Blomster och handgjort kort till värdparet

Blomster och handgjort kort till värdparet.

Tidigt på förmiddagen skapade jag ett enkelt men personligt kort att skriva gratulationen i och på eftermiddagen köptes en härlig blomsterbukett. När lördagskvällen kom åkte jag och R över till hans pappa med fru för att äta middag och till vad jag trodde var ett firande av deras sjuåriga bröllopsdag. Deras stora dag minns jag som vore den igår. Något uttalat firande var det inte, men en familjemiddag tillsammans med större delen av R's närmaste släkt avnjöts runt det vita köksbordet. Kvällen avslutades med häng i vardagsrummet där ungdomarna (alla under trettio år) roade sig med telefoner, virituella upplevelser eller Nintendo Wii.

Att få vara en del av R's familj betyder mycket. Från första stund, för åtta år sedan, har de tagit emot mig med öppna armar. Till deras hem känner jag mig alltid välkommen. Eftersom att mina egna föräldrar bor många mil bort är det skönt att ha R's familj nära till hands. Familjen bidrar till att jag upplever en känsla av sammanhang. Det gäller min egen familj såväl som R's.


Att göra det bästa utav det

Stress. Frustration. Ilska. Uppgivenhet. Ord som beskriver den senaste tiden. Tillvaron känns på många sätt tung, främst på grund av skolan. Vi förväntas göra mer än vad jag tycker är rimligt, vilket gör mig frustrerad och ledsen. Reaktionen blir att jag går i försvar alltför lätt samt - i ren protest - tillbringar en hel eftermiddag i soffan och ser avsnitt efter avsnitt av en älskad teveserie. Någonstans gnager samvetet. Inom mig finns en tickande bomb som kan explodera vilken sekund som helst. Om nätterna sover jag oroligt.

Tillvaron har stundvis också varit så där extra fin. Nya bekantskaper har genererat många skratt, nya perspektiv och nyfunnen glädje inför livet. En spontan gåva från R gjorde mig rörd och satte silverram på en annars betungande dag. Fredagens lunchtimmar tillbringades tillsammans med en vän på en av stadens uteserveringar. Och så här inför helgen känns skolan avlägsen, trots mängden timmar som egentligen borde läggas ner med näsan i böcker och slarvigt skrivna föreläsningsanteckningar.

En spontan gåva från R, vilken uppskattades extra mycket efter en jobbig dag.

Ambivalent kan vara ett bra ord för att beskriva mig och min upplevda tillvaro. Jag känner total avsaknad av ro i kroppen, jag finner inte harmoni nog att sätta mig ner och reflektera och jag vågar inte stanna upp och tänka, för då är jag säker på att jag faller. Jag gillar det inte. Samtidigt får man göra det bästa utav det. Skolan är stressande för att jag saknar kontroll och för att jag inte förstår och inte heller känner mig förstådd. Med i ekvationen finns också en upplevd sårbarhet inför motstånd, vilket med säkerhet beror på var jag befinner mig mentalt. Jag har sådan brist på lugn inombords att hela världen tycks storma! Det kommer att bli bättre, det vet jag. Just nu försöker jag bara ta en dag i taget och fylla dagarna med sånt som gör mig glad. Det kunde ha varit så mycket värre, men vardagen känns ändå mödosam.


Större kliv

I våras skrev jag om att gå i säkra fotspår. Då såg jag fram emot hösten och att åter vara student med lektioner i skolan och kurslitteratur att ta mig an. Väl framme i september känner jag mig inte alls så säker. Skolan kräver mer tid och motivation än jag kan ge och inombords är känslostormarna konstanta. Jag finner inte ro. Aldrig får ett vissnat höstlöv falla till marken. Alltid finns där en vindpust som sveper in, som dansar sig genom högen med löv och skapar oordning i det som skulle föreställa ett försök till mindre kaos. Dessa säkra fotspår är svåra att återgå till. Jag upplever att jag måste ta allt större kliv för att hänga med. Det gör mig frustrerad. Jag vet att jag har kapacitet att kämpa [ganska mycket] hårdare, men ärligt talat har jag ingen lust...


Vadderad väg ut i yrkeslivet - om traineeanställningen

I våras nämnde jag lite kort om vad som väntar mig i höst, läs här, och i samband med att höstterminen har kommit igång har jag också påbörjat min traineeanställning på ett socialkontor, första dagen var idag. Då min praktikplats och arbetsplats under sommaren inte hade möjlighet att ta emot en trainee denna termin har jag istället fått en traineeanställning hos en annan kommun. Liksom tidigare har jag personer med beroendeproblematik som min främsta målgrupp och på denna arbetsplats får jag dessutom möjlighet att möta ytterligare sociala problem inom mitt arbetsområde.

Många kollegor var på utbildning idag och därför fick jag närmaste chefen helt för mig själv. Vi två satt större delen av förmiddagen och gick igenom allt från inloggningsuppgifter och sekretess till kontorstrivsel och kaffeautomatsutbud. Det var mycket uppskattat att få den tiden tillsammans med närmaste chefen och mitt första intryck är att det kommer att bli en bra, trygg och givande tid som traineeanställd.

Att vara trainee innebär att jag inte förväntas göra någon annans jobb utan snarare är den som frågar om allt och ingenting och har anställningen som en fortsättning på praktiken, en utvidgad lärandeprocess inför det kommande yrkeslivet. Jag har en handledare som finns tillgänglig om jag behöver bolla tankar och funderingar och som har det yttersta ansvaret för det arbete som jag utför. Både praktiken och min första dag som trainee skulle jag vilja beskriver som en vadderad väg ut i yrkeslivet. Jag valde att söka en traineeanställning eftersom att jag vet hur viktigt trygghet och individuellt lärande är för att jag i framtiden ska kunna göra ett bra jobb.

Det ska bli spännande att se hur jag lyckas få ihop skola, och terminen med uppsatsskrivande, med en traineeanställning på tjugo procent. Skolan går självklart först, men att få möjlighet att under handledning och mentorskap vara en del av praktiskt socialt arbete vet jag kan ge mig mycket för min personliga och professionella mognad.


Kanske kan vi bygga något tillsammans

30 - aug
Reaktionen på den skickade boken kommer. Jag får ett tack och han påstår att han kommer att läsa boken om Flodhästen i vardagsrummet. Man kan hoppas! Mer än så vågar jag inte fråga honom, trots att jag skulle vilja uppmuntra honom att höra av sig till mig när han har läst delar av boken. Jag skulle vilja ha en kommunikation gällande det som boken förhoppningsvis ger honom; kanske kan vi jämföra varandras tankar och utbyta perspektiv. Men jag vågar inte ta fler steg, med rädsla för att bli nekad då jag kanske inte är rätt person att bolla dessa tankar med. Eller så är det just vad jag är: rätt person. Det skulle vara fint om jag kunde vara det bollplank som han var för mig en gång i tiden [och delvis fortfarande är].



Kanske kan vi bygga något tillsammans. Bild från oktober 2008.


Terminen har rivstartat

Ny väska till terminsstarten.

Terminen har rivstartat. Jag antar att det känns bra. Om inte annat är det roligt att ha något bekant att göra om dagarna. Samtidigt kommer denna termin på högskola att skilja sig mycket åt då jag har den omtalade C-uppsatsen framför mig. Efter första dagen känner jag absolut att utbildningen har steppat upp en nivå - nu är det allvar! Det blodiga allvaret får också tävlingsmänniskan i mig att vakna till liv. Det blir förhoppningsvis en bra - och rolig - termin, trots att de kommande månaderna i nuläget känns aningen överväldigande.


RSS 2.0