Ett hem där det fikas

I mitt liv är det inte bara i samband med cafébesök (läs om mitt senaste här) som det avnjuts fika. Nej, hemma hos oss finns det alltid något gott att mumsa på, inte helt ovanligt finns det hembakat att bjuda på. Det är ett sånt hem jag vill ha; ett hem där det alltid finns något hembakat att ställa fram vid tillställningar eller oplanerade besök och där nära och kära är välkomna oavsett tid på dygnet.


Hembakade aprikosrutor.



Hembakad banankaka samt ballerinakex.

I söndags hade vi besök av R's mamma med familj. Det var trots allt Mors dag samt överlämning av födelsedagspresent till R som fyllt år samt en trevlig blomstergrupp till mig, som också fyllt år. Vi mumsade på hembakade aprikosrutor och banankaka samt ballerinakex. Och vet ni vad, det finns delvis kvar godsaker. Som sagt, vi har ett hem där det fikas regelbundet (typ dagligen).

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2019-05-28.


Ett första besök på Mr Cake i Stockholm

I födelsedagspresent till syster gav jag ett cafébesök på Mr Cake i centrala Stockholm. Det var med stor förväntan vi (i synnerhet jag som sprudlade av entusiasm) klev in genom dörren till Roy Fares café Mr Cake. Mina förväntningar var delvis något annat än det jag möttes av, både i positiv och mindre bra bemärkelse.



Så mycket gott att välja på vid ett cafébesök på Mr Cake i Stockholm.

Lokalen var mer industriell än jag trodde, vilket gjorde att den efterfrågade mysfaktorn (som borde vara självklar vid ett cafébesök) var mindre enkel att få. Vi blev bordsplacerade, vilket gav lugn och fråntog oss ansvaret att själva hitta sittplats i en av stockholmarna uppskattad miljö. Det var under vårt besök vid lunchtid i lördags mycket folk i lokalen redan när vi kom klockan elva. Närmare halv tolv var det kö utanför caféet. Vi hade tur!



Inspirerande godsaker på Mr Cake i Stockholm.

I montrarna fram till kassan fanns godsaker att inspireras av! Jag upplevde en känsla av lyx, att kunna välja och vraka bland godsaker i olika färger, former, konsistens och storlek. Jag, liksom min mamma, är personen som gärna testar allt. Och det var svårt att uppnå vid enbart ett besök på Mr Cake. Det fanns fikabröd som bullar och croissanter, american cookies och sockrade munkar, tartes och mindre kreationer i spännande utseende samt höga tårtor i flera lager, med drip och härlig dekor på toppen.


Av oss med omsorg valda fikatrevligheter att mumsa på.
 
Jag och syster beslöt oss för att dela på tre olika godsaker, för att liksom skapa oss en bättre överblick av utbudet (och för att få mumsa på mer av det som såg lite extra gott ut). Till dessa tog vi varsin caffe latte, den var inget att hurra extra för. Kanelbullen var välbakad och god, dock lite sötare än väntat. Den höga chokladtårtan var systers favorit, själv kan jag tycka att den var god men inte himmelsk. Min favorit blev istället tarten med smak av jordgubbar och rabarber - mycket god!


Del av menyn över utbudet på Mr Cake i Stockholm.

Prismässigt kan jag tycka att det var rimligt, jag hade förväntat mig en dyrare fikastund. Dock ska sägas att jag också hade förväntat mig än mer exklusiv fika, med mer utmärkande smaker och mer av det lilla extra, inte bara utseendemässigt. Så ja, det var ett trevligt, gott och uppskattat lördagsnöje. Jag kommer absolut att komma dit fler gånger, dock med lägre förväntningar.

Har du varit på Mr Cake i Stockholm och i så fall vad tycker du?


Skojakt

Den senaste månaden har jag varit på skojakt med hopp om att hitta något lämpligt att ha på fötterna på bröllopsdagen. Modet i butikerna tycks passa mig, dock är det som vanligt svårt att hitta det perfekta paret. Jag vill inte att skorna ska vara för nakna, med för hög klack eller för hård sula, för speciella och samtidigt inte tråkiga. Helt rimliga krav kan jag tycka. I veckan köpte jag mig därför ett par, eller rättare sagt två. Vi får se vilket par det slutligen blir som bärs tillsammans med brudklänningen den tionde augusti.

Skojakt.


Rosa prinsessrulltårta


Hembakad rosa prinsessrulltårta.

Till min födelsedag bakade jag en rosa prinsessrulltårta, receptet hittar du här. Själva rulltårtan blev dock så pass lång att jag valde att dela den i två delar. En av delarna serverades som efterrätt på själva födelsedagen. Den andra halvan tog jag med till jobbet för att glädja kollegor vid fredagens fikastund. Den uppskattades och jag fick många värmande komplimanger. Det är första gången jag bakar en prinsessrulltårta, alltså en rulltårta täckt med grädde och klädd i marsipan, och fler kommer det att bli.


Firad tjugosexårsdag

Jag har haft en så himla fin födelsedag! Arbetsdagen bestod av tre klientmöten som alla gick mycket bra. Jag tog mig friheten att gå tidigare från jobbet och kunde då i lugn och ro förbereda födelsedagsfirandet. Till middagsbordet hade jag R och min syster samt två vänner. Till efterrätt mumsade vi på hembakad prinsessrulltårta och banankaka. Av R fick jag i morse en ask med choklad. Syster gav mig en rosa blombukett och ett enklare armband (precis vad jag önskat mig!). Vännerna gav mig en bukett blommor att sätta i vasen som de också gav. Under dagen har jag fått grattishälsningar från mina nära. Jag har varit på bra humör och känt mig glad. Idag har jag firat min tjugosex-årsdag.


Chokladask från min R.


Födelsedagsfirande vid middagsbordet.
 

Det bjöds på hembakad prinsessrulltårta.


Födelsedagsfirande med blommor och godsaker.


Bokad utflykt

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg har jag och R bokat en utflykt att uppleva under drömresan till USA. På bilden nedan ser ni aktuellt uppslag i min dotted journal. Det vi har bokat är en helikoptertur över Grand Canyon - visst är det häftigt!


Vi har bokat är en helikoptertur över Grand Canyon! (Uppslag i min dotted journal.)

Personer vi har pratat med som har varit i USA och i specifikt Grand Canyon säger att denna upplevelse är ett måste. Och jag tänker att detta är en once in a lifetime chance och att det får kosta vad det kostar. Så fasligt dyrt var det dock inte att boka denna utflykt... Det som snarare får mig att känna mig tveksam är det här med att flyga helikopter, den tanken är jag inte jätteförtjust i. Men jag är modig och jag vet att det kommer att bli ett häftigt minne från resan.


Nuvarande vardag

Vardagskvällarna passerar förbi i rasande fart. De fylls med diverse möten och fikastunder, bröllopsrelaterade ärenden, vardagsbestyr som städning och storhandling samt en och annan ledig kväll. För det mesta upplever jag mig sakna tid och ork för allt det jag önskar göra. Vanligtvis är det kreativiteten som får ge vika trots att det är just skapandet som får mig att må bra. Det är så livet ser ut just nu. Och ska jag vara ärlig är det en trivsam tillvaro. Jag skulle bara vilja göra mer!


Kvällens enklare middag; omelett med purjolök, skinka och ost samt finbladig sallat.
 
Idag inhandlades detalj till bröllopet, vilket gjorde hemkomsten senare än vanligt. Jag och R fann tid att gemensamt handla mat och kom därefter hem till en sen kväll. Med nyinköpt mat i kylskåpet och enklare middag i magen satte vi oss framför teven för att kolla sista avsnittet av Game of Thrones. Och så bra det var! Jag är imponerad av hur skaparna lyckades få ihop sista avsnittet. Dock tycker jag som många andra att sista säsongen kunde ha gjorts bättre...

Hur ser din vardag ut? Och har du sett sista avsnittet av den omtalade serien?


R flyger flygplan

Min nyblivna trettioåring fick i födelsedagspresent en hemlig upplevelse, vilken under gårdagen visade sig vara en flygtur i ett mindre flygplan. När han insåg vad som väntade sken hela han som en sol och det gjorde mig så glad!



R flyger flygplan.

Upp och iväg! De var i luften fyrtiofem minuter och hann då åka från Köping till Surahammar och åter. Efter flygturen blev vi bjuda på middag hos närståendes familj. Det var en himla mysig lördag!


Tack för era kommentarer!

Jag vill ägna ett särskilt inlägg till er läsare och tacka för era kommentarer! Många av mina senaste inlägg har kommenterats i större utsträckning än tidigare och det gör mig så oerhört glad! Att blogga är en livsstil som inspirerar - både mig som bloggare och förhoppningsvis även er som läsare.


Har du inte redan läst dessa kan jag tipsa om följande inlägg som ni läsare den senaste tiden har lämnat extra mycket respons på:

Min påbörjade Bucket List för USA 2019
Ringarna köpta
Rosa filt till balkongen
Bok/Serie - Störst av allt (Quicksand)
Tre månader kvar till bröllopet
Köpefika hela helgen


Lägger pengar på kreativiteten



Senaste inköpen för mitt kreativa skapande.

Har ni sett så fint material jag inhandlade i den lokala bokhandeln idag! Bara åsynen av pysselmaterialet gör mig inspirerad och får det att klia i fingrarna! Att skapa är något av det bästa jag vet och något jag har gjort så länge jag kan minnas. Redan på dagis pärlades det pärlplattor, det gjordes halsband och armband i regnbågens färger, det ritades, virkades och byggdes med lego. I högre ålder blev mitt skapande mer avancerat och i tidiga tonåren började jag mer aktivt med mitt kortmakeri. Det var också i denna ålder jag började skriva för hand i princip dagligen.

Övning ger färdighet! Idag har jag i skapandet integrerat mina olika metoder och tekniker, vilket för tillfället uttrycks i en dotted journal för drömresan till USA. Utöver detta projekt och dagligt skrivande har jag scrapbooking och kortmakeri som uttryck för skapande. När tid och ork inte finns till produktivitet bär jag ändå med mig ett kreativt förhållningssätt i form av tankar och idéer, sökande efter inspiration och några enstaka rader skrivna för hand.

Skapandet är viktigt för mig och jag lägger gärna pengar på detta intresse. Att skapa behöver dock inte kosta så mycket. Det är däremot svårt att hålla i pengarna när det finns så oerhört mycket fint att köpa till just kreativa uttryck! Vad sägs om en liten lista om kreativitet och huruvida den lätt skymtas i vardagen?


En del av vår smekmånad tillbringas på Hawaii

4 - maj
En vecka på Hawaii, det är en del av vår smekmånadsresa. Jag längtar något oerhört! Det känns surrealistiskt. Mina förhoppningar är stora, mycket stora. Det känns så magiskt att få uppleva denna resa tillsammans med R. [...]

En del av vår smekmånad tillbringas på Hawaii, Big Island, där vi tillbringar sista dagarna innan hemfärd till Sverige. Jag ser så väldigt mycket fram emot vår resa till USA, kanske är jag lite extra förväntansfull inför just dagarna på Hawaii. Vi ska bo på fint hotell, äta god och inspirerande mat, uppleva en fantastisk plats långt hemifrån (och förhoppningsvis besöka en vulkan), må gott samt bara njuta av varandras sällskap.

Någon som har restips eller annat att dela med sig av inför just dagar på Hawaii?


Bild på en solnedgång från en annan kust; Göteborgs skärgård, juli 2018.


Hindersprövning

Som blivande makar krävs ett godkännande från Skatteverket för att vigseln ska vara giltig, så kallad hindersprövning. Jag och R har på heder och samvete fått bekräfta till Skatteverket att vi inte är syskon och att ingen av oss för tillfället är i ett annat äktenskap/partnerskap. Knappt en vecka efter att vi skickade in vår ansökan fick vi tillbaka ett glädjande besked; vi får gifta oss. Tänk chocken om så inte hade varit fallet, att vi utan förvarning fått veta att vi är syskon eller att någon av oss sedan tidigare (i mitt fall parallellt med mitt och R's förhållande med beaktan av min ålder) haft ett annat äktenskap/partnerskap. Det låter osannolikt, men jag vill tro att det har hänt...


Hindersprövning.

Hindersprövningen är giltig i fyra månader, så ja - vi har varit ute i god tid. Men jag ville vara säker på att vi har alla papper klara till mötet med prästen (datum saknas i nuläget).


Köpefika hela helgen

Då R's familj kom på besök i fredags kväll inhandlades köpefika. Jag som brukar baka hade varken tid eller ork, så R köpte godsaker att bjuda på. Det blev aningen mycket, därför har vi resterande del av helgen njutit av go'fika dagligen. En av fikastunderna tillbringades ute på balkongen. Med min nya filt över benen var det faktiskt behagligt att sitta där och jag vill tro att våren inom kort är här för att stanna några veckor.


Köpefika hela helgen.

Under stunderna på balkongen har jag utöver fikat även läst reseguide inför USA-resan samt inför denna bokat en häftig utflykt (se inlägg framöver), planerat bröllopsdetaljer, skrivit några anteckningar samt pratat i telefon med mamma. Det har varit mysigt och mycket uppskattat att ägna lediga dagar åt att göra "ingenting" (och fika).

Hur har din helg varit?


Tre månader kvar till bröllopet

Nu har vi passerat dagen då det enbart är tre månader kvar till bröllopet. Tänk, det börjar närma sig! Att ha haft två år på oss att planera bröllopet har bidragit till att vi i lugn och ro kunnat njuta av planeringen samt gett oss själva förutsättningar att faktiskt ändra oss längs vägen.

Jag har aldrig förväntat mig att bli en så kallad bridezilla. Däremot är jag väl medveten om att jag är mindre bra på att hantera missöden i samband med tillfällen som är mycket viktiga för mig. Som mitt eget bröllop, exempelvis. Jag är därför en person som gärna graderar mig, vilket fått till resultat att många av de större delarna av bröllopet med tillhörande fest redan är färdigt.

Bröllopsplanering pågår!

Klänningen är köpt sedan ett halvår tillbaka, ringarna köptes här under våren, lokalen och kyrkan är bokade sedan möjligheten fanns (ett år innan vigseln), R har snart sin kostym färdigsydd och fotografen träffar vi om en vecka. Kvar att ordna är skor (Jag har varit på skojakt, så håll utkik i bloggen framöver!), frisyr och makeup samt sjal eller annat att ha över axlarna. Därtill kommer det praktiska göromålen inför bröllopsfesten, som att göra bordsplacering och placeringskort, bestämma blommor till mig och R med följe samt fastställa bröllopsdagens planering med präst, lokal- och middagsansvarig samt anhöriga.

Så här tre månader kvar till bröllopet är det en del att fixa, ja. Men jag känner mig förvånansvärt lugn. Jag vill tro att det är för att jag är lyckligt ovetandes om allt som vi har kvar att ordna, både praktiskt och tidsmässigt.


Blickar tillbaka på varma maj 2018


Maj 2018.
 
Fjolårets maj månad var betydligt varmare än detta års sista vårmånad. När jag går hem om kvällarna ångrar jag att jag inte tog en tjockare sjal om halsen när jag gick hemifrån på morgonen...  Jag kan inte låta bli att minnas tillbaka på en mycket varm helg i maj  förra året då vi firade min mormor som fyllde åttio år. Jag har så mycket fina minnen från de dagarna på Västkusten och det är främmande att tänka att det varmare vädret var så mycket mer närvarande då om jag jämför med nu... För lite värmande läsning i denna kalla maj månad får du gärna blicka tillbaka på följande inlägg från maj 2018:

En majdag
Tjuvkik på kvällens klädval
Presentkorg till mormor
Mormor 80 år
Handgjort gratulationskort till mormor


April kom och passerade i all hast

2 - maj
April kom och passerade i all hast. Kvar finns varma minnen och typiskt aprilväder, denna andra dag i maj. Jag drömmer fortsatt märkligt, har dock inte så mycket mardrömmar. Med aktiva tankar blir jag lätt matt. Jag upplever mig ha svårt att sortera alla intryck. Det gör mig frustrerad eftersom att det begränsar min förmåga att vara här och nu. Jag får inte riktigt någon ordning på var jag befinner mig i livet... Det är jobbigt.

Ovanstående skrevs för några dagar sedan. Det är lika relevant idag. Senaste månaden har varit intensiv och jag är trött. Försöker vara snäll mot mig själv och ge förutsättningar för vila. Det går delvis bra. Just nu är det mycket i livet, framför allt planering av det fina som ligger framför oss. I kombination med vardagens bestyr blir det en del att hålla ordning på.


Bok/Serie - Störst av allt (Quicksand)

Under vintern läste jag boken Störst av allt och skrev därefter följande kommentar: "Himla bra bok! Imponerande skrivet, spänning från början till slut och realistiskt skildrat. Rekommenderas!". När det framåt vårkanten gjordes uppmärksammat att serien skulle visas på Netflix blev jag förväntansfull.

Boken Störst av allt skriven av Malin Persson Giolito.

Och ja, serien som skildrar händelseförloppet i Malin Persson Giolitos bok Störst av allt är imponerande! Jag och många med mig är förtjusta i serien och vissa har till och med sträckkollat serien under en dag eller helg. Själv har jag tagit god tid på mig att se seriens sex avsnitt. Jag tycker att många scener i serien är hemska. Och samtidigt så himla bra! Hade jag inte läst boken sedan innan hade jag nog inte mått så bra efter att ha sett det som skildras i serien. Men att nu veta vad som komma skall och hur det ska sluta gör att jag ser fram emot att se avsnitten. Ikväll ser jag sista avsittet av Störst av allt, på engelska med titeln Quicksand.

Har du inte läst eller sett Störst av allt rekommenderar jag dig att göra det!
Du som i text och/eller filmatisering har tagit del av Störst av allt - vad tycker du?



En första campingplats bokad

Under en del av drömresan till USA ska vi tuffa runt i husbil. Med start i Los Angeles åker vi inåt landet mot Phoenix i Arizona för att därefter ta oss upp till Flagstaff, Grand Canyon, Route 66, Kingman och Las Vegas. Turen går sedan vidare tillbaka till västkusten och Kalifornien för dagar i Yosemite National Park och avslutningsvis San Francisco där vi lämnar husbilen. Det kommer att bli en fantastisk delresa som vi är både förväntansfulla och smått oroliga för.


KOA - Kampgrounds Of America. (Uppslag i min dotted journal.)

Vi har inför resan tipsats om specifika campingplatser kallade KOA, Kampgrounds Of America, som erbjuder trygghet, tillgänglighet och bra service. Dessa campingplatser kostar mellan 20-60 USD (amerikanska dollar). Elva nätter i husbil gör att summan blir några tusenlappar, men det kan det vara värt för att få sova med ro. Vi har ännu inte bestämt om KOA är de campingplatser vi kommer att sova på samtliga nätter, men det känns tryggt att ha något att utgå från. Det finns trots allt flertalet KOA-campingplatser i de stater vi ska besöka - se bara!
 

Det finns flertalet KOA-campingplatser i de stater vi ska besöka. (Uppslag i min dotted journal.)

Som en av de första förberedelserna inför höstens resa har vi nu bokat en första campingplats; Grand Canyon/Williams KOA. Per natt uppgår kostnaden till 40 USD och här stannar vi två nätter. Förhoppningen är att utan stress kunna förundras över det magnifika landskapet kring Grand Canyon, kanske även från luften sett. Att sova två nätter på samma ställe känns betryggande, framför allt eftersom vi under övriga nätter av husbilsresan hoppas sova på olika platser.

En första campingplats bokad! (Uppslag i min dotted journal.)

Är det någon av er läsare som möjligtvis har åkt husbil i USA? Om ja, dela mer än gärna med er!


Te och yoga lindrar oro

Trots att jag trivs med livet är det vissa morgonar extra jobbigt att kliva ur sängen. Liggandes i en varm säng bland täcken och kuddar har jag vissa morgnar inte alls lust att starta dagen. Men jag har ju ett jobb att sköta och innerst inne vet jag att känslan inombords avtar inom en timme efter att jag har klivit upp. Ett sätt för att locka mig själv ur sängen är med te. Ja, te har en magisk effekt på mig. Kanske känner du igen dig?

Ett favoritte; Garants svarta te med smak av rabarber och vanilj.

Sällan hinner jag dricka mitt te i lugn och ro på vardagsmorgnarna och att stressa gör sällan känslan inombords bättre. För att hjälpa mig själv tar jag istället med mig teet på bussen. Med min kopp te i handen kan jag promenera till bussen för att därefter dricka mitt te i lugn och ro under de trettio minuter det tar för bussen att ankomma hållplatsen intill jobbet.


Te och yoga lindrar oro.

De morgnar som känns tyngre kan jag aktivt välja att komma lite senare till jobbet (Flextid uppskattas!) för att ge mig själv en stund på yogamattan. Det brukar hjälpa. I alla fall intalar jag mig själv det. Kombinationen av morgonyoga och te på bussen brukar bidra till att jag mår rätt så bra när jag väl kommer till jobbet. Och under dagen känner jag sällan av morgonens motstånd.

Vi har alla våra sätt för att må bra - vilka har du? Dela gärna med dig!


RSS 2.0