Snöbeklädda mandelbollar

För två år sedan gav jag i julgåva till R's familj bort mandelbollar smaksatta med pistage och lime. Responsen av uppskattning som jag fick gjorde mig varm inombords och av den anledningen kändes det roligt att också i år kunna glädja med egengjort julgodis - i år med en tvist.

I ärlighetens namn vad den främsta anledningen till gåvan att vi skulle lämna tillbaka en glasburk som vi tidigare i år fått äppelmos i - och den kan man ju inte lämna tillbaka tom, i synnerhet inte i juletid. Så mandelbollarna som gjordes år 2015 fick två år senare inspireras av det icke existerande vintervädret; jag kallar dem snöbeklädda mandelbollar...


Julgodis i en burk.

Snöbeklädda mandelbollar.

Snöbeklädda mandelbollar, ca 20 st
3 dl mandel, skållad och skalad (alternativt cashewnötter)
8 dadlar
2 msk smör, mjukt
1 lime, finrivet skal från en hel och saft från ½ lime
1 msk flytande honung
3 dl riven kokos (cirka)
150 g vit choklad

Gör så här:
1. Mixa mandeln (alternativt cashewnötterna) i en mixer. Kärna ur dadlarna och tillsätt dadlar, limeskal och -saft, smör och honung. Mixa tills det går att rulla bollar av massan.
2. Häll riven kokos i en liten skål. Hacka och smält chokladen försiktigt över vattenbad.
3. Rulla bollar av massan och doppa sedan dessa först i chokladen och därefter i kokosen.
4. Förvara bollarna i en tät burk i kylen.

Psst! I originalreceptet används 3 dl pistagenötter, skalade och hackade, istället för riven kokos.

De är så himla goda! Och det bästa av allt; receptetet kan anpassas efter det som finns hemma i just ditt skafferi. Passa på att glädja personen som du ska fira in det nya året med - om det så är värden eller värdinnan som du ska fira hos eller bästa kompisen som kommer hem till dig.

Gott slut på år 2017!


Den badande sengångaren

I julklapp från min syster fick jag bland annat en tesil i form av en badande sengångare. Visst är han söt! Han ser ut att trivas bra i den ångande badtunnan, vilken av mig används som tekopp.

Den badande sengångaren.


Jul mitt i livet

Det blev en väldigt mysig jul. Annorlunda - ja, visst. Allting har sin tid och det blev tydligt detta år. Personer som lever livet på annat håll och därför inte närvarar. Personer som inte orkar fara långt då energinivån är låg. De äldre släktingarna som har blandad ork, vilket i vissa fall genererar behov av extra anpassning. I en familj där barnen har blivit stora. I en släkt där småttingarna ännu inte har kommit till världen. Ett mellanläge. Där vi är för gamla, för unga eller någonstans där mittemellan... Jul mitt i livet, där vi har lämnat traditioner bakom oss och ännu inte skapat några nya. Allt har sin tid, som sagt.

Adventsmys framför Kalle Anka och därefter julbord för tre.

Mer om min julafton kan du läsa här.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2017-12-26.


Barndomen genererar traditioner

I år firas julafton för första gången på egen hand. Här hemma i vår egen lägenhet är det jag, min sambo R och min lillasyster som tillsammans firar julen med allt som hör den till. Bortsett från mycket folk och samtal med diverse släktingar. Något att sakna, det ska jag villigt erkänna. Traditioner är viktigt för mig och att fira jul utan familj och släkt nära är annorlunda...

Det är för mig tydligt att minnen och traditioner från barndomen har smittat av sig och idag influerar de traditioner jag har som vuxen. Det handlar om allt från hur adventstiden inför jul kan vara, när man "får" julpynta och vilken syn jag har på julklappar till vilket julgodis som görs varje år samt vad som ska finnas på julbordet. Traditionerna bär jag med mig från mina föräldrar och släktingar och jag har under de fem år som jag har bott hemifrån gjort dessa traditioner till mina egna. Denna första julafton på egen hand blir det tydligt. Framför allt blir det tydligt att jag bär med mig mycket fint hemifrån och att jag gläds åt julen på ett sätt som inte är självklart för många människor.

Med detta sagt vill jag, oavsett om du uppskattar julen eller bär med dig ledsamma minnen från denna tid, önska dig en god jul med förhoppning om att årets julafton blir ett varmt minne att bära med dig.


Vit limetryffel - en tradition sedan flera år tillbaka.


Årets leverans från tomten.


Grönkålspaj - en tradition på julbordet som mamma har introducerat.

Jansons frestelse - en klassiker. I år gjord av mig.


Att komma hem till värme och julstök

Jag kommer hem till ett hem som doftar av nygräddade pepparkakor. På radion spelas julmusik. Det är fredag och framför oss har vi en veckas ledighet att se fram emot. Det ska bli underbart! Jag känner ett påtagligt behov av vila efter att ha jobbat hårt de senaste två månaderna. Jag längtar efter sovmorgon, skamligt långa stunder i soffan samt någon mysig promenad i vinterkylan tillsammans med min R.

Med önskan om att du får en trevlig julhelg och ett bra avslut på år 2017. Kram.

Den omtyckta adventsstjärnan som sprider värme och ljus i vårt hem.


Avslutat tomtenisseuppdrag

När vi i början av december hade julfest med jobbet tilldelades vi alla ett tomtenisse-uppdrag. Efter att slumpmässigt ha dragit en lapp ur en tomteluva fick vi veta vem ens "skyddsling" skulle vara, personen vars namn stod på lappen blev en person att vara extra snäll mot fram till jul. Exempel på vad man som tomtenisse kunde göra för denna kollega var att se till så att denne hade fräscht kaffe vid sitt skrivbord, vara extra uppmärksam på dennes behov alternativt att titt som tätt lägga en trevlig lapp eller gåva i dennes postfack - helt enkelt att visa extra omtanke. Och som vi har gissat under december månad! Från ena dagen till den andra har nog vi alla haft våra aningar om vem som kan vara ens tomtenisse.

Min "skyddsling" blev av slumpen vald en mycket omtyckt kollega som jag sedan tidigare är mycket mån om, därför blev min utmaning att vara extra snäll utan att riskera att ge mig själv till känna. Idag torsdag arbetade min kollega sin sista dag innan julledigheten och därför passade jag på att skämma bort denne lite extra samt ge en mindre gåva. Med en handgjord tag på julklappen, så klart. Mitt tomteuppdrag är härmed avslutat och det jag tar med mig; med små medel kan mycket glädje spridas.

Enkel jultag med ett rim på baksidan. För fler handgjorda kort, se Jasmine's Kortmakeri.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2017-12-19.


December med stormsteg

17 - dec
December passerar med stormsteg och om en vecka är det julafton. Jag blir lika förundrad varje år - plötsligt är julen här igen. Julen är en högtid som jag uppskattar. God mat, nära och kära, julgodis, Kalle Anka, värme, traditioner... Julklapparna är det si sådär med. Jag är inte den som vill bara bitter, jag är bara inte så förtjust i hetsen som julhandeln lätt genererar. Det finns så mycket annat än julklappar som jag bättre tycker hör julen till. I år firar vi julen själva - jag, min fästman R och syster - utan släkt och övrig familj. Det kommer nog bli bra, om inte annat annorlunda jämfört med tidigare julaftnar.


Resultatet av julstök den 2017-12-10 i form av knäckkokning, vilket avslutades med en skrattattack inkluderandes två systrar och några mindre fyllda alternativt välta knäckformar på en plåt. Men gott blev det!


Julbak med syster

Älskade syster har tillbringat lördagen i mitt sällskap och ett efter ett har recepten på julgodis och adventsförknippade bakverk färdigställts. Lussekrans. Lingonkola. Saffranskladdkaka. Passionsfruktstryffel. Lussebullar. Rocky road. Mycket gott vill jag lova, vilket vi redan ikväll kommer att smaka på. Det är ju trots allt andra advent imorgon. Önskar er en fortsatt mysig nedräckning inför julen.


Lussebullar.


Passionsfruktstryffel.

Lingonkola.


Rosa macarons med blåbärsfyllning

I helgen blev det inget adventsbak, däremot ägnade jag lördagen åt att baka det franska bakverket macarons för första gången. Med blandat resultat kan jag meddela - en plåt blev perfekt medan den andra plåten blev mindre bra. Fyllningen med blåbär blev faktiskt god. Och allt som allt är jag nöjd. Sen kan jag villigt erkänna att all tid och möda som det tog att göra macarons inte riktigt överensstämmer med resultatet. Hypen kring macarons förstår jag mig inte riktigt på. Men det var roligt att prova och alltid trevligt med något gott att bjuda på till fikat.


Rosa macarons med blåbärsfyllning.

Tidsinställt inlägg, skrivet 2017-12-03.


Nedräckning med Summerbird

Goda vänner till oss kom med en leverans i torsdags kväll. Det inslagna paketet innehöll en adventskalender från Summerbird. För er som inte vet vad Summerbird är kan jag meddela att det är ett exklusivt danskt varumärke med 100% ekologiskt chokladsortiment. Innehållet i de små lådorna, numrerade med siffror fram till den 24:e, är galet gott och lyxigt! I år har vi alltså nedräckning till julafton i form av en godbit varje dag från Summerbird. Och det bästa av allt; varje låda innehåller två bitar - en till mig och en till R.

Nedräckning med Summerbird
 

En annan dag

1 - dec
Vissa dagar vill jag bara peka finger åt hela världen. Andra dagar känner jag mig faktiskt uppskattad, trivs ganska bra med min kropp och bär med mig en inneboende trygghet. Idag är en sån dag; när jag älskar att leva och mår gott av att skapa. Dagar som denna gäller det att ta vara på.



RSS 2.0