Årets sista dag

Nyårsafton. Det är alltid något speciellt med årets sista dag. Jag mår sådär. Känslan av att vi snart börjar om på nytt är skrämmande. Kanske mest för att jag inte har någon aning oom vad jag vill göra framöver. Studenten får jag uppleva i början av sommaren - men sen då? Och Rickard och jag, hur blir det med oss? Var kommer vi bo? Tillsammans?? Året som kommer känns osäkert och jag måste erkänna att det gör mig lite rädd. Att 2011 inte blev som jag hade tänkt mig är en annan sak. Dock ger det mig inte mer klarhet i hur nästa år blir, det får vi se.

Jag och R ska bege oss iväg till R's familj för att fira in det nya året med dem. Det blir säkerligen mycket trevligt, som alltid. Med fin klänning på, god mat och kärlek från R ska jag fira in år 2012. Är ni med? Nu inväntar vi det nya året, år 2 0 1 2.



Vi såg Sverige's landskap passera förbi

Bilen åkte längs vägarna i Sverige, en sträcka på femtio mil. Vi passerade textilernas stad, polkagrisarnas boning och diverse städer som en gång i tiden varit marknadsplatser. Att det var disco i bilen gick nog ingen miste om, men att sången inte var något att skryta med vet bara R och jag. Vi skrattade som galningar och sjöng för fulla halsar - och jag ändrade texten (som vanligt) bara för att jag inte visste hur den egentligen gick...

Jag och R har åkt mellan Göteborg och Stockholm ett antal gånger förut, men jag kommer inte ifrån det faktum att känslan alltid är den samma men ändå så olik. Jag känner till vägen, jag kommer ihåg platserna. Ändå är det med spänning i kroppen och med en stark förväntan som jag förundrat ser landskapen i vårt land passera förbi utanför bilrutan.


Nallen fick äran att sitta bredvid chauffören.

För att min hemresa inte ska bli alltför ensam har jag självklart tagit med mig Nallen. Idag fick han äran att sitta bredvid chauffören (R), men dock i mitt knä. Lite säkerhet måste vi allt tänka på, han slapp ju i alla fall bältet - min arm fick duga.

Vårt vackra land, det borde upplevas oftare.


Tankar i juletid

Så här i juletid tänker jag mycket på mina nära - både på de från förr och på dem som idag förgyller mitt liv. Där finns saknaden och skratten. Känslorna blir jag ständigt påmind om. Minnena är många. Men ändå alltför få... Tankarna vandrar främst till två av mina (en gång) närmaste vänner; (idag) en främling och en fånge. De har båda sonat sina brott och jag har än en gång fallit offer för tiden. Det sägs att vårar och vintrar läker sår, men jag har svårt att tro att hösten kan rena. Sommaren kommer med all säkerhet igen, men jag vet inte om jag får uppleva den. Tankarna på mina nära, och kära. Vi har förenats för att sedan bryta upp. Vi har träffats för att sedan gå skilda vägar. Och jag saknar. Kvar står jag och känslorna är många. I min hand finns ett minne och jag kan släppa taget. Men jag håller kvar det. Utan en identitet är jag ingenting alls. Det samma gäller dig; du älskade, du främling, du fånge. Så saknad. Bara i mitt liv.


En hälsning i mellandagarna

Vi väntar med spänning in det nya året. För det kommer.
Det gör det alltid efter Julafton och dagarna som kvarstår i december.

Så här i mellandagarna passar jag och min familj på att smälta julmaten, spela sällskapsspel, se på film och mumsa på julgodiset som (självklart) inte har tagit slut än. För trots att vi är riktiga gottegrisar i min släkt är de över tio sorterna av godis inte lätt att trycka i sig under en och samma dag. På Julafton äter man så mycket mer att det tillslut är julgodiset som står en upp i halsen. Därför är det bättre att faktiskt kunna njuta av godiset som med omsorg har gjorts under både nätter och dagar de sista tillfällena innan jul, eller hur?

Rickard har varit vid min sida de senaste dagarna, skolavslutningen passerade i all hast och en kväll på juliga Liseberg har jag också kunnat bocka av på min lista för december. Och än är det inte slut. Innan nästa år är här har jag förhoppningsvis hunnit njuta ännu mer av tiden med familjen, packat den stora väskan och med bil tagit mig genom vårt land för att fira in det nya året en bit utanför vår huvudstad. Och Rickard han finns med, så också de kommande två veckorna.

Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt trevlig jul med mycket gemenskap och god mat.
Ta vara på varandra. Kram.


Lila skapelse; detaljen har kommit på plats


Lila skapelse

En dekoration har länge legat vid sidan av och jag har vid åtskilliga tillfällen försökt få till ett vackert kort av det jag skapade för något år sedan. Det var först igår som jag lyckades få till det där kortet - och det blev ljuvligt! Dekorationen med lila hjärtan och små rosor i ljuslila nyans har äntligen kommit till sin rätt. Dessutom är färgskalan och övriga detaljer en fantastisk kombination. Denna tag hyllas upp till skyarna och det är för att jag är så himla nöjd!

Tagen och två andra skapelser publiceras i Jasmine's Kortmakeri under veckan.


Julstress - inte alls

Och alla talar om julstressen och många upplever den hets som lätt skapas inför tre dagar om året. Men inte jag. Själv är jag ganska förvånad i och med att jag alltid har fullt upp och lätt känner att armar och ben inte räcker till. I år är det annorlunda. Jag tror helt enkelt att det beror på att jag inte har gjort en så stor sak av alla "måsten". Alla julklappar är inte köpta, men vad gör det. Jag har en hel vecka på mig och blir det inget inhandlat då så får det vara. Eller? Julen ska ju vara en tid av glädje och att då förstöra högtiden genom att stressa runt på stan är bara onödigt.


Julklappsinslagning
Bilden är redigerad.

Jag tillbringade någon timme ikväll med att slå in de än så länge inhandlade klapparna. Att slå in paket är ju halva nöjet, säger jag som älskar att vara kreativ. Mina inslagningar är sällan något utöver det vanliga, men jag strävar inte efter att vinna pris. Jag slår bara in - för att det är roligt. Dessutom är det ju en hel del rim som ska skrivas. Finns det något roligare än rim?! Mina morföräldrar rimmar alltid på sina paket och jag har börjat ta efter den traditionen. Jag älskar ju trots allt att skriva och visst vore det en skam om jag inte tog vara på min talang även i juletid.

Tacka vet jag mitt sunda sinne, annars hade jag väl gått in i väggen - bokstavligt. Hösten som har gått har varit planerad från morgon till kväll och jag har ibland önskat att det gick att sova fem kvartar i timmen.

Snart jul och jag längtar. Och julstressen, den kan inte nå mig.
(Räcker ut tungan åt Julstressen och flinar den hånfullt rakt i ansiktet...)


♪ Takida - You Learn


Takida - You Learn

I dessa dagar är Takida's nya låt min favorit bland hitsen. Den spelas flitigt på radion och då kastar jag mig förtjust över plustecknet på fjärrkontrollen. Den ska spelas högt och gärna på repeat. Låten är underbar och jag känner mig så fri och bortom tid när jag hör den.

Vad tycker du om låten?


15 december - 11

Det var tänkt att jag skulle arbeta med skolarbete hemma, i och med att jag inte har några lektioner idag. Jag hamnade dock på soffan istället och dagen resulterade i att jag såg de fyra första avsnitten av Beverly Hills 90210 Säsong Fyra. Det vill jag ju gärna göra (någon gång), men kanske var det inte riktigt tänkt att jag skulle ta det lugnt hela dagen. Samtidigt vet jag att jag mår bättre nu än vad jag gjorde i morse, eftersom jag tog mig tiden att bara vara. Att reflektera över livet är ett mer eller mindre måste, annars kan man inte fungera funktionellt. Det gäller i alla fall mig.


Kanske kan framtiden beröra mer än det förflutna


Kvällens julkort, skapat av kärlek.

Idag bestämdes det. Jag ska skicka ett julkort till dig. Jag har tillverkat kortet själv och jag har skapat det av kärlek... Förhoppningsvis ligger det i en gul låda innan veckan är slut.


Charmen med att vara på resande fot

Där finns en tjusning i tillfälligt boende. En bestående charm i att få hyra ett rum och ha som sitt endast för en natt. Att vara okänd gäst, men ändå så välkommen. Att befinna sig i ett trivsamt rum, men inte äga något i det. Charmen med att vara på resande fot. Omedveten om vad som väntar bakom nästa krön. På resa. Man behöver inte ha ett mål. Det räcker med att vilja uppleva. Att resa är en spänning i sig. Att resa, vi siktar in oss på en tillfällig destination.

Under hösten har kursen Svenska B inspirerats av temat Att resa, som var årets ämne på Nationella Provet. Jag har både skrivit själv och läst andras ord om vad resandet innebär. Inte konstigt att man blir inspirerad även på sin fritid...


Jobbtillfällen

Att vara timanställd på en professionell arbetsplats har i mitt fall inneburit att jag har fått jobba ganska många helger sedan i somras. Under de senaste tre månaderna har jag arbetat sju dagar - och då har jag dessutom fått tacka nej till arbete på grund av andra planer. Varje dag på jobbet är en rolig dag, trots att jag ibland bemöts av rum som ser ut som en krigszon... Men jobbet är trivsamt och anställda i min närhet visar för det mesta en vänlig attityd.

Jobbtillfällen är något jag gärna tackar ja till. Det är inte bara pengarna som värmer gott för själen. Jag känner också att jag får ut någonting av att jobba; jag blir mer betraktad på den framtida arbetsmarknaden och jag växer dessutom som människa. Att städa hotellrum är kanske inte det roligaste, men med rätt inställning är det härligt. Det blir vad man gör det till.

Idag har jag jobbat och igår likaså. Nästa helg kanske lördagen består av jobb, då jag dessvärre var tvungen att tacka nej till söndagens möjlighet. Min förhoppning är att jag ska få fortsätta jobba på helgerna även efter årsskiftet.


Saffransdoftande katter


Lussebak.

På tisdag är det Lucia och inför den dagen tycker jag att man bör baka lussekatter. Det doftar så gott i hemmet och dessutom får men en försmak av julen. Nybakade katter med smak av saffran och ett glas mjölk till det. Julstämningen börjar infinna sig. Första julbaket är avklarat. I veckan som kommer väntas figurer av marsipan och tryffel med smak av lime och vit choklad.

Vad bakar du inför julen?


Staden ur balans

När jag gick hemifrån i morse kunde jag inte ana att mina regnbyxor skulle komma så väl till pass. Jag tror egentligen att ingen hade räknat med så mycket kaos, som vädret i Göteborg denna dag skapade för trafiken. Jag fick ett telefonsamtal från mamma tidigt på eftermiddagen, där hon beklagligt nog meddelade att det inte skulle bli någon träning för vår del. Mina kläder var i hennes bil och hon hade inte ork att försöka ta sig in till centrala stan, i och med att Älvsborgsbron var avstängd som en följd av den kraftiga blåsten. Min shoppingrunda på stan blev dock av - och den blev dessutom längre än jag hade planerat. När det kom fram att det med nöd och näppe gick att ta sig hem - med en sisådär någon timmes försening på samtliga platser i staden – fruktade jag inför att försöka ta mig hem. Jag stannade kvar i stan så länge jag orkade (och hann på så sätt köpa riktigt många julklappar), med förhoppning om att det skulle gå lättare att komma hem efter den värsta rusningen. Den första bussen som kom, tjugofem minuter försenad men inget som påverkade mig, visade sig bli full och där med fick jag inte åka med. "Jag tar nästa buss", tänkte jag optimistiskt. Det beslutet ändrades dock snabbt, när det från en osäker källa kom fram att det var en och en halv timme kvar till nästa buss beräknades avgå. Då tog jag mina kassar och gick... Det blåste ordentligt och vattnet piskade mig i ansiktet. Jag fick en känsla av att jag transporterades bakåt, istället för i den riktning som mina ben bar mig. Det kom en buss mot området där jag bor, men den linjen tar en himla omväg. Jag övervägde mina alternativ och hoppade tillslut på den bussen. Linjer som gick närmare mitt hem skulle komma om några minuter - eller inte alls.

Slutligen var jag hemma; efter en lång dag på stan, påmind om träningsvärk i låren och med fuktiga regnkläder. Mina jeans var dock torra, tack vare regnbyxorna...

Hur klarade ni er idag? Göteborgare, är ni oskadda?
Övrigt folk, har ni kommit hem med hälsan i behåll?


Variation i vardagen

Klockan ringer. Gå upp. Klä på dig. Äta frukost. Stressa till bussen. Skoldag. För mig ett mycket taktfast mönster, jag gör det mesta på rutin. Min vardag blir därför något extra, när jag inte behöver lämna hemmet för att tvunget gå till skolan. Idag är en sådan dag. Inga lektioner i skolan och jag kan istället sitter hemma och jobba med mitt Projektarbete (som är schemalagt hela torsdagen). Mitt projekt börjar närma sig slutet och jag kan erkänna att jag känner mig aningen pressad. Samtidigt har jag en handledare som är lugn som en filbunke och mycket stöttande; det kommer gå bra.


Dagens mellanmål: keso, banan och curry.

Eftersom jag ser torsdagen som en mer eller mindre ledig dag (Frihet under ansvar!) tog jag mig friheten att sova ut - ordentligt. Tolv timmars sömn och det är inget som jag vanligtvis prioriterar i min vardag. Sova är överskattat, men någonstans i går kväll insåg jag att ögon gick i kors redan vid tiotiden. Efter en lång natts sömn vaknade jag upp runt lunch och insåg att det inte fanns en chans att jag skulle hinna äta både frukost och lagad mat innan kvällens träning. Därför sitter jag nu här med ett enkelt mellanmål till hands och förbereder mig inför att masa mig ur pyjamasen och ge mig iväg.

Variation i vardagen uppskattas. Det ger energi till kropp och själ.
Alla behöver komma ur ekorrhjulet då och då.


Springer mot en tickande klocka

Det som känns har jag svårt att beskriva. Det är en saknad, men jag vet också att det endast är en fantasi, en påhittad historia. Samtidigt söker jag mig dit och jag kan inte undvika att notera hur mitt eget liv är i kontrast. Jag vet inte riktigt om jag gillar det... Mitt liv står stilla och jag tycker inte om det. I samma stund springer jag mot en klocka som rusar iväg.


Mjölkpaket med julig design

Som den storkonsument av mjölk som jag är (eller rättare sagt; som jag har tvingat mina föräldrar att bli), kunde jag inte låta bli att notera den juliga designen på mjölkpaketen från Arla.


Mjölkpaket med juldesign.

Vi har upplevt några dagar av december och jag inser mer och mer för varje dag som går att julen är nära. Det är knappt tre veckor kvar till Julafton. Stressigt och förväntansfullt. Men mest av allt längtar jag efter Rickard.


Julvandring på ön



Trots att paraplyet var uppfällt lite då och då var det en mysig julvandring på ön. Haglet var det enda som visade på att vintern är på väg... Att köpa tomtar och juldekorationer var inte direkt så lockande, då julstämningen inte infann sig som man kan tycka att den borde. Jag köpte i alla fall en flaska älggrässaft och en liten vetekudde i form av ett hjärta, som jag ska ge bort till Rickards pappa och fru. Vi ska kanske fira nyår med dem och - vuxen som man är - så ska är det trevligt om man har med sig en liten present som visar på uppskattning. Jag tror det kommer bli riktigt bra, både med presenten och med nyårsfirandet.


Aktiva veckan

Där finns en drivkraft som tar mig framåt. Med mig finns också viljan och moralen som tvingar mig att göra det jag borde. Veckan som har gått har varit aktiv och jag har utnyttjat många timmar av min vakna tid till maximal tankeverksamhet.


Aktiva veckan har bjudit på julstämning, en vaniljlatte i handen under en frusen lördagskväll och en hel del tankeverksamhet.

Igår var det jobb och idag är det julvandring. Aktiva veckan börjar leda mot sitt slut och jag känner av både träningsvärk och en mindre längtan efter att vara hemma och bara vara. Eftermiddagen som ligger några timmar bort i tiden kommer antagligen tillbringas bland rosor, prickiga band, julpapper och pärlor i nyanser av nattblått och brunt. Julkorten ska tillverkas och jag tänker ta vara på dagen - och utnyttja veckan till max. Två tags gjordes i tisdags (se dem i Jasmine's Kortmakeri), tre träningspass under veckan är utförda och två uppgifter samt ett prov kan jag bocka av från min lista. Dessutom fick jag inleda veckan med R, eftersom jag hade tagit ledigt i måndags och hade en biljett hem bokad först på kvällen.

Om samtliga veckor innan jul är lika aktiva kommer julstressen inte att träffa mig på gatan. Jag kan dock med säkerhet säga att jag kommer falla ihop på Julafton, om jag inte får ta det lugnt mellan varven. Att springa maraton genom livet är inget att rekommendera. Hälsan går först, resten får vara. Men visst är det roligt att ha mycket att göra - det håller både kroppen och psyket igång.

Trevlig söndag!


RSS 2.0