Volanger lätta som moln


Dimmans kjol har volanger lätta som moln.

Dimma över ön.
Med suddiga konturer.
Svårt att se, problematiskt att tyda rätt.
Kanske finns det en värld bortom dimman.
En värld i gråskala.

Dagens underbara naturfenomen.


Tisdag 28 februari

Dagen har än så länge varit bra. Faktiskt. Efter någon timme i skolan - ett seminarium som glädjande nog drog ut på tiden - tog jag mig hem utan att behöva vänta. Det gjorde mig glad. Också det faktum att den tidiga förmiddagens seminarium samt de samtal med responsgruppen som jag hade var givande gjorde mig gott och jag blev på bra humör. Jag försöker alltid påminna mig själv om att inställningen är allt - vilket inte alltid är så lätt. Men idag verkar det som att jag lyckades. Jag gick trots allt upp klockan sex och var hemma vid tolv igen bara för att vara i skolan endast någon timme.

Halva dagen har gått och jag har en lugn eftermiddag framför mig. Som en vän till mig sa under gårdagens promenad; jag borde ta vara på tiden och informera mig själv om vidare utbildning. Men nej, jag har ingen lust. Inte nu. Inte än. Inte imorgon. Energi och vilja att söka mig vidare känns inte aktuellt. Jag har en sommar att jobba och en flytt att genomföra (obestämt när). Tills dess känns det alltför stort att planera även nästa år och året efter det...

Istället ska jag äta nygräddade pannkakor till lunch och bänka mig framför femte säsongen av Beverly Hills 90210.


Dagens lunch: pannkakor med sylt, Tillbehör: kall mjölk (Gammal bild)


Kort 115


Kort 115 är nu publicerat.

Som bekant är min kreativitet inte den bästa. Kortmakeriet blir lätt lidande, men jag försöker ligga i och skapa - trots motvilja. Jag vill ju inte riskera att förlora ett sådant intresse, något som gör att ro infinner sig och övriga världen försvinner. Men det är svårt och jag känner desperationen stiga allt mer.


Få timmar i skolan

Min utbildning den kommande tiden liknar ingenting. Idag var jag i skolan en halvtimme, sen fick jag gå hem. Imorgon har jag ett seminarium där jag ska bevisa att jag kan ge kritik och diskutera andras texter - and that's it... Det blir en timmes lektion. Och på onsdag är jag i skolan för att diskutera boken som vi läser, två timmar max. Och sen då? Jo, på torsdag och fredag har jag studiedagar. Så... Jobba kanske vore något?

Det som är mest frustrerande är att det blir en himla massa väntan - mer väntan än tid i skolan. Och visst, det är ju mitt eget fel i och med att jag är bosatt ute på en ö. Men samtidigt; jag tycker att det ger mig och min livskvalité så pass mycket att jag inte har en tanke på att bo i staden bara för att ha kortare resväg till skolan. Det som gör mig så förbryllad är att vi inte gör något vettigt i skolan. Visst, vi gör väl någon form av tenta de kommande dagarna, men det är ju inte direkt en seriös skolgång när man endast behöver vara i skolan några tiotal minuter - inte ens hundra minuter per dag!

Det är för min del få timmar i skolan och det känns verkligen som att jag slösar bort mitt liv. Tänk vad mycket jag hade kunnat göra detta sista år i gymnasiet, istället för att komma och gå lite då och när som det passar. Patetiskt. Jag försöker dock, med stöd från er (tack snälla), att omvända min frustration till energi som ger tillskott i mitt kreativa utlopp. Det vore ju något att förgylla livet med; kreativitet, skapande, harmoni och en vacker ö att leva ut sin frihet på. Om livet ändå vore så enkelt.


Fint på många sätt


Jag med den nya kappan på.

Kvällen var fin på många sätt. Jag och L bevittnade en vacker solnedgång och njöt av att känna oss fria för ett tag. Vi gick på bryggorna nere i en av öns vikar och skrattade åt ett simpelt nöje. Hon hjälpte mig att ta bild på min nya kappa, så att ni ska få chansen att se en bättre bild av den. Det var alltså inte bara kvällen och min syster som var fina, även jag kände mig fin - och det förgyller dagarna i livet. Tillvaron kan vara fin på många sätt och ikväll har jag fått inspiration att skapa.


Den tillfälliga oasen

Mitt i centrala staden. Jag har hittat en oas. Här finns inga träd som skuggar året om. Vattnet som finns intill mig är inte äkta, utan salt. Jag är långt hemifrån, men ska ta mig till ett hem så fort jag kan. Om där finns vilja eller inte spelar ingen roll. Den tillfälliga oasen måste jag lämna förr eller senare.

- Skrivet 25 februari


Pärlhalsband i mängder


Pärlhalsband i mängder


Efter en dag på jobbet som kändes mycket lång gick jag in i det stora köpcentret för att köpa mig en kaffe. Dessvärre kom jag aldrig fram till caféet. Istället hamnade jag inne på Ur&Penn där jag shoppade loss bland glittrande halsband, metalliska ringar och berlocker i silver. Med mig hem fick jag dock bara en variant; pärlor i mängder. Pärlhalsband i vitt med pärlor i två olika storlekar, ett pärlhalsband med milt rosa pärlor samt flertalet armband i vitt med olika storlekar på pärlorna och ett grymt läckert armband med stora röda pärlor.

Det blev ingen kaffe, med jag har nu införskaffat med pärlhalsband i mängder.


Om tiden som bara går


Favorit från maj 2010

Det känns allmänt oinspirerande och tillvaron är inte som jag önskar. Där springer människor framåt men, liksom jag, har de glömt att leva sina liv. Tiden bara passerar, utan större reflektion eller omtanke. Tiden bara går.

Jag är missnöjd och drömmer om framtiden, om en tid längre fram.


Livet är fint när kappan är på


Min nya kappa är på

Och jag vågar hoppas på vår - visst är det realistiskt. Plusgrader och marken är knappt vit. Tydligen ryktas det om vårtecken, men jag har inte sett något storslaget. Men skönt är det och mycket glädjande att jag kan använda min nya kappa. Jag köpte den på rean i slutet av januari och sedan dess har den hängt i min garderob, en undanstoppad skönhet. Idag var första gången jag använde den och jag kan erkänna att jag kände mig väldigt fin. Nästan som en stadsbo. Vanligtvis går jag omkring i tjock jacka till dess att våren är kommen på riktigt, men i år är det annorlunda. Jag bär kappan med stolthet.

Till och med träningspasset var roligt och det kändes inte alls onödigt att åka in till stan och träna, för att sedan åka hem igen ganska direkt... Livet är fint när kappan är på.


Bok - Baddaren

Vi har alla olika anledningar till varför vi tar oss an en uppgift som på ett eller annat vis utmanar våra innersta rädslor. Det finns inget så djärvt som att kasta sig ut på öppet hav och försöka simma – när man inte kan.

Här följer en liten recension av Emma Hambergs bok Baddaren (2010).

Maja bor på Hjortholmen, den lilla ön mitt i Värnen, i ett stort slott från 1700-talet. Där bor hon tillsammans med sin äldre man Pelle, en berömd konstnär som för tillfället arbetar på en skulptur som ska ställas på ett stort torg i München. Maja är trött på tillvaron, på sig själv och på sitt liv – hon känner sig som en fånge i det stora slottet. I sökandet efter att återfinna sin inspiration vad gäller skapande bestämmer hon sig för att starta en simskola, för vuxna. Det blir dock inte som hon har förväntat sig; endast tre elever dyker upp. Tillvaron för Maja – och för övriga – vänds upp och ner och ingenting blir som någon av dem hade tänkt sig.
( - Sammanfattning utifrån bokens baksida.)

Ett relationsdrama där författaren Emma Hamberg kan konsten att leka med ord, inre monolog, dialoger och framför allt känslorna som kan växa sig allt starkare när omständigheterna sätter livets alla bekymmer på sin spets. En fantasisk gestaltning av vad livet har att erbjuda, oavsett bakgrund och tidigare värderingar.

Till de unga som fortfarande minns Emma Hambergs ungdomsbok Linas Kvällsbok kan jag verkligen rekommendera denna bok, och jag gör det varmt. Emma Hamberg har skrivit en lika underbara vuxenbok som den fantastiska skildringen av en femtonårig tjejs förvirrade liv, boken jag läste med både glädje och sorg när jag gick på högstadiet.


När någon tar min arm och drar mig upp ur det gråa

Den senaste tiden, kanske till och med sen i oktober, har jag känt att skolan sällan ger mig de utmaningar som jag hoppas på. Det är för enkelt, och det beror inte på att jag är en överambitiös elev som redan kan allt. Det är snarare tvärtom; många elever på min skola bryr sig inte om undervisningen och deras ignorans går ut över lektionerna och påverkar på så sätt även mig och mitt lärande. Det är ett själviskt beteende, men vad kan jag göra åt det - mer än att acceptera, svälja och intala mig själv att det blir bättre..?

Jag har känt allt tydligare att jag faller längre och längre ner i en grå gegga. Där finns ingen inspiration, motivation, kreativitet, entusiasm och inte heller någon glädje inför vardag. Allt har känts grått, mer eller mindre. Idag var det dock någon som tog mig i armen och drog mig upp ur det där gråa; en av mina lärare, som jag har haft i svenska sedan ettan och som också är en av de pedagogerna som jag känner mest förtroende för, hon drog upp mig. Hon vet mycket väl att jag kan skriva och hon har noterat min frånvaro. Det är nu bestämt att jag ska göra annat, i och med att jag redan kan skriva och inte behöver gå igenom grunderna som övriga i klassen uppenbarligen behöver. Jag har problem att se svårigheter med att skriva, men det är för att skrivandet kommer så naturligt för mig. Jag har äntligen fått en uppgift som är mer på min nivå - och jag ser fram emot att skriva den. Att läraren tog tag i situationen tycker jag var bra, jag själv hade inte kraft att delta i ett inbördeskrig som endast skulle sluta med att jag dumförklarade alla andra... och antagligen mig själv, i efterhand.


Mellan konkreta tider finns abstrakta förändringar


Bild i repris

Att dagar blir till nätter vet vi alla om. Sen får vi tro på det om vi vill.
Vinter övergår i sommar. Perioden där i mellan kallas vår.
Men att sätta ord på sträckan mellan två konkreta tider är inte alltid lätt.
Som tiden mellan nu och sen - vad kallas den?
Framtiden är ett förslag, men jag vet inte. Ovis.
Antagligen rädd, också.
Men mest omedveten.

De abstrakta förändringarna som sker kan ingen ta på.
De svävar iväg, försvinner bort och lämnar efter sig ett spår.
Ett tecken på att det har adderats något till förloppet av händelser.
Abstrakta förändringar; går inte att ta på, se eller höra. Just då.
Vi kan bara bevittna förödelsen i efterhand.

Som att se sitt tempel falla. Livet rasar ihop.
För att sedan byggas upp igen. Göras om. Göras nytt.
Mellan konkreta tider finns abstrakta förändringar.

Är det vinter eller vår? Höst eller sommar?
Eller är det bara en förändring som drar in över oss?


Alla Hjärtans Dag 2012


Gåva från Rickard

När jag började packa upp resväskan för att bo in mig (om så tillfälligt) hemma hos Rickard, öppnade jag lådan för att mötas av en gåva. Den var avsedd för Alla Hjärtans Dag, men också tänkt som en liten välkomstpresent. Jag blev så glad - och rörd, framför allt. Han är fin, min Rickard. Det var fyra år sedan vi fick konatkt. Han har berikat mitt liv på många sätt. Jag tycker om honom. Jag älskar dig.


Nallen och jag är redo

Jag börjar känna suget i magen. Att resa är något speciellt, alltid. Trots att jag har åkt sträckan flertalet gånger förut, kan jag inte låta bli att längta till ytterligare en gång. Det ger sådan kraft att resa; det inte bara känns som, utan man vet också med säkerhet att man är på väg (någonstans). Det är snart dags. Tid för ännu ett äventyr.


Nallen är redo

Om dryga timmen tar jag bussen in till Göteborgs tågstation för att påbörja min resa till huvudstaden. Resan tar fyra timmar och är något jag absolut kan stå ut med - med tanke på att tågbiljetten endast kostade hundrafyrtiofem svenska kronor. Inte illa, tycker du inte?

Framför mig har jag en hel vecka i Stockholm och jag kommer att hålla Rickards hand hela tiden, mer eller mindre. Det är alltid något speciellt med att ses på riktigt (självklart). Alla problem, bekymmer och tankar av osäkerhet försvinner liksom när vi får vara tillsammans igen. Jag har många gånger undrat om det kommer vara det samma den dag vi kanske har en lägenhet ihop.


Meningarna har förblivit oskrivna

Jag har försökt skriva, men det verkar inte ha blivit något vettigt sagt. Orden har trillat ut huller om buller och mina tänkta konstruktioner har kastats bort. Meningarna har förblivit oskrivna. Jag som så gärna ville skriva... Det blev inte mer av det.
Endast tomma rader.



Dags att krya ner i sängen tillsammans med Nallen och en bra bok.

Jag försöker inse att det är okej att leva i lugn och harmoni. Dagarna behöver inte utnyttjas till max; man kan leva utan ständiga resor. Därför säger jag god natt denna dag - som har varit glad, konstig och förväntansfull (inför morgondagen och den kommande veckan). Jag ska byta om till mitt prickiga nattlinne krypa ner i sängen tillsammans med Nallen. Kanske läser jag klart boken av Emma Hamberg. Det skulle vara glädjande om jag fick involveras i ett nytt äventyr under tågresan imorgon.

God natt.


En solig dag

Det är en glad dag idag. Solen skiner - både på insidan och på utsidan. Jag känner mig upprymd. Kanske beror det på förmiddagens kyrkliga verksamhet. Eller så beror det på att jag ska åka till Stockholm imorgon. Livet känns plötsligt ljust i allt det gråa. Men jag vet inte varför; det bara känns bra.


Mellanmål: Yoghurt med frusna bär täckt av vaniljsmakande snö


Om jag hade haft min kärlek nära

Kanske hade livet varit lättare om jag hade haft min kärlek nära. Bristen på gemenskap och uppmärksamhet ligger till grund för min tillvaro. Det hade kanske varit lättare att leva om där alltid fanns en famn att fly till. Kanske. Kanske. Samtidigt måste jag ju lära mig att klara mig på egen hand. Jag måste kunna ta ansvar för mig själv. Men jag saknar honom. Varje dag och hela tiden. Jag saknar hans famn för tröst. Min kropp skriker efter hans; jag vill älska. Och mitt psyke ropar desperat efter uppmärksamhet. Som jag inte får. Inte när han är så långt borta.


Jag står vid sidan av

Jag är snart vuxen nog att bege mig ut i världen. Snart. Jag måste bara lära mig att leva med mig själv först.

Under mina unga år har jag lärt känna mig själv, men jag trivs inte med min egen närvaro. Jag känner mig konstant utanför när jag vistas i samhället som vi alla lever i. Det är en oro för att bli ensam kvar.

Alla andra verkar leva och utvecklas, men jag tycks inte komma någonvart. Jag går vid sidan av; ser folk hitta sig själva, uppnå sina drömmar och finna en egen stil. Men jag - men jag då!?

Det resulterar alltid i att jag går bredvid ensamheten. Aldrig på egen hand, alltid tillsammans med min gifta man, med min giftiga man. Vi går tillsammans.


Att finna ro i ett hem

Jag är nyss hemkommen efter en övernattning hos mina morföräldrar. Tänk vad lite som behövs för ett bättre mående. Jag känner mig som en prinsessa; bortskämd och uppskattad. Dessutom finns känslan av att vardagen är nära, men det gör mig inte mycket. Jag är glad. Och utöver allt detta kan jag skratta mig lycklig som får träffa Rickard inom kort. Efter helgen bär det av mot huvudstaden och där blir det en hel vecka tillsammans med personen jag håller kär. Han är fin, min Rickard.

Att det kunde göra underverk för själen att tillbringa ett dygn i mammas föräldrars sällskap visste jag inte. Självklart fick jag god mat - och kräm till efterrätt. Mina smörgåsar behövde jag inte smöra själv, det gjorde mormor så gärna. Och lugnt och stilla var det; jag fick en avkopplande stund tillsammans med Maja, Jens och Karin - karaktärerna i Emma Hambergs bok Baddaren. Och så tillbringade jag också bussresan hem; med näsan i boken.

Det har varit en fin dag. Nu är det dags hög tid att göra skolarbetet som ska vara inlämnat under morgondagen. Denna vecka har jag lyckats planera bra. Och mycket ledigt har jag fått (tagit mig).


Jag är skild, frånskild. Avskild.

I förvirringens tider söker jag svar. Inom mig vet jag att någonting är fel. För att det känns fel. Punkt. Men jag vet inte exakt vad som bekymrar mig, därför skyller jag mina känslor på saknaden. Den finns alltid med mig. Jag vet att saknaden aldrig lämnar mig. Han är en trogen vän, han vill mig väl. Det var ju han som presenterade mig för Herr Ensamhet, min nuvarande livskamrat. Ensamheten och jag har varit försonade, gått sida vid sida, i snart en livstid. Det är en bit kvar, än är han inte hela vägen inne i mitt slott. Än så länge har jag aningen självdistans kvar. Men jag vet att han inte ger upp i första taget. Så länge jag beskyller mina bekymmer på saknaden kommer Herr Ensamhet att vara min make. Han är gift. Som ett gift. Jag är skild, frånskild. Avskild.

Tack för att ni läser.
Er uppskattning är som en kopp te;
skapar värme som löser det mesta.


Is i en vik




Is i en vik

Vilken fantastisk vinterdag! Det må vara kyla och vita ängar, men ljuset är storslaget. Det är så vackert och motiven som finns att beskåda på ön gör mig näst intill tårögd. Som jag skrev igår; ön är inte bara vacker på sommaren, den är ett paradis för ögat året om.


Vinter skapar vacker skärgård

Ön är underbart vacker även på vintern. Ingen ska komma och säga att detta endast är en sommarö. Här är likt ett paradis året om.


Vinter i skärgården, februari 2012

I fjol låg isen tjock mellan öarna och isflaken gjorde sig bestämt påminda. Passagerarfärjorna åkte stillsamt in mellan skären, fort gick det inte. De snabbaste båtarna fick bestämt ligga kvar vid stora färjeläget på fastlandet. Vintern kunde de inte besegra med sina ömtåliga skrov. Men fint var det - och kallt. I år är det betydligt mindre gröt i vikarna, men visst tränger sig kylan på trots stor jacka, halsduk virade tre varv runt halsen och en mössa långt nerdragen över öronen. Det är kallt ändå.


Orden återkommer



Här har det förblivit tyst under de senaste dagarna. Ark efter ark har skrivits blankt. Där orden inte har fått frihet att vidgas, mitt samvete. Obalans och bristande lust. Att leva.

Jag är i allmänhet ganska trött på min tillvaro. Jag går mest och väntar på att ta studenten för att sedan mötas av en framtid som jag inte har någon som helst aning om hur den kommer att se ut. Jag vet ingenting. Och jag med mitt lilla kontrollbehov kan självklart slappna av och njuta av att ha frihet att göra precis som jag vill... Skrattretande ironi, visst är det.

Jag försöker hålla mig själv ovanför ytan samtidigt som jag vissa dagar sjunker ner till botten för att glömma bort det som inte gör mig gott. Att hitta tillbaka, det tar sin tid denna gång. Men jag försöker. Det kallas ju att leva.


Träning som skapar ensamhet

Och där stod jag. Tydligt var att min närvaro drog ner medelåldern i salen. Jag befann mig på ett jympapass anpassat för personer som behövde visa hänsyn till ryggen. Jag reflekterade först inte över det, tänkte att det var andra övningar men att det ändå skulle finnas möjlighet att göra på eget vis. Men nej, tydligen inte. Det var jag och pensionärerna. Och musiken; ingen bas alls och tillslut klarade jag inte mer. Vad jag egentligen fick ut av att vara där inne kunde jag inte lista ut. Det kändes patetiskt. Mitt liv kändes patetiskt; här försökte jag anstränga mig vara hurtig, men det kändes mest som att jag gjorde mig själv till åtlöje.
 I ett sätt att fly från tillvaron lämnade jag salen och bestämde mig för att istället delta i passet en timme senare. Medel skulle antagligen vara mer i min smak.

För andra gången klev jag in i anläggningens största sal. Jag ställde återigen ner vattenflaskan intill en av pelarna. Musiken gick igång och jag borde ha varit nöjd. Men mina tankar var på annat håll. Det blev istället en timme full av energi – tack vare ledaren – men också en tillvaro som fick mig att se ner på mig själv. Runt omkring mig fanns de där hurtiga motionärerna; som borde ha lyft mig och fått mig att kämpa mer, men som – bara genom att följa ledarens instruktioner – fick mig att känna mig dålig, större, otillräcklig, lat, överflödig… Ensam. När de sista återstående minuterarna av passet tickade förbi och det var tänkt att man skulle ligga på rygg och slappna av satt jag mest stilla och försökta andas normalt. Jag blev än en gång påmind om att träning kan vara destruktivt, jag som trodde att de där tankarna hade gått haft sin övergång…

Träning ger mig destruktiva tankar, ett inlägg som berör samma tema.


RSS 2.0