År 2022 går mot sitt slut

År 2022 går mot sitt slut. Jag har alltid en märklig känsla inom mig när årsskifte väntas, nyårsafton är en helig dag. Vi ska imorgon fira in det nya året tillsammans med R's pappa med fru. Det blir middag på kvällen och bubbel vid tolvslaget. Dessförinnan ska jag på olika sätt summera det gångna året, däribland skriva nyårsbrev likt de senaste årens tradition.

Julstämning i vårt hus.

Ikväll kom vi hem igen efter att ha tillbringat mellandagarna i Göteborg hos min familj. Jag ser fram emot att låta er veta mer i kommande inlägg. Framöver har ni även att vänta bilder från min bullet journal - sidor för det nya året samt upplagen för januari månad. Jag ska skriva ihop en årsresumé för att sammanfatta år 2022 samt plocka ut några väl valda godbitar från min bullet journal som jag vill visa upp lite extra. Förutom behovet av att sammanfatta det gångna året ger mig ett nytt år inspirationen att våga drömma och hoppas lite mer än vanligt, kanske får ni den kommande tiden även ta del av detta här i bloggen.

Jag passar härmed på att önska er ett bra avslut på året som nu är till ända och en fin början på år 2023. Gott nytt år!


Juliga kuddfodral från H&M Home

Juligt kuddfodral från H&M Home.

Vid julklappsshoppingen några dagar innan julafton sprang jag på dessa fina kuddfodral i juliga design från H&M Home. Ni vet när man ser något i butik och inser att det är ju just detta som jag vill ha hemma - så kände jag när jag såg dessa kuddfodral.

Juliga kuddfodral från H&M Home.

Jag är inte mycket för inredning och heller inte den som handlar "bara för att". Dessa kuddfodral vill jag dock tro kommer ha en självklar plats i juletid i vårt hem - oavsett vilken färg på soffan vi har eller valet av tapeter som förhoppningsvis förändras under det kommande året.
 
Tidsinställt inlägg, skrivet den 2022-12-23.


Vår julafton

Juldukat aftonen till ära.
 
Årets julafton firade vi hemma hos R's mamma. Vi var ett mindre sällskap som åt julbord, såg på Kalle Anka och hans vänner, öppnade julklappar, fikade hembakat och mumsade julgodis. Vi satt i soffgruppen, vid matbordet eller på golvet och hade fina samtal. Det var ett lugnt, harmoniskt och familjärt firande utan stress. Ett uppskattat firande som blev bättre än förväntat och passade oss bra detta år.
 
Hembakad fika och julgodis på julafton.
 
Tidigare år då vi firat med R's mamma har jag tyckt att det känts avigt att äta julbord innan Kalle Anka på teve. I min släkt har vi alltid druckit glögg och ätit pepparkakor klockan tre och ätit julbord först därefter. Traditioner kan skilja sig åt mellan olika familjer. När vi pratade om det på årets afton kom det även fram att ett skäl till att äta julbord tidigare på dagen är med hänsyn till barnen (och deras föräldrar). Det argumentet köper jag rakt av! Det var faktiskt väldigt positivt att äta julbord i lugn och ro och till kvällen bara småmumsa på godis eller fika. Att äta efterrätt, kaffe och kaka, frukttallrik samt ostbricka (vilket det blir hemma hos mina morföräldrar) när klockan närmar sig midnatt är ganska utmattade. Det var betydligt mer uppskattat att kunna avsluta firandet och åka hemåt när tröttheten blev för påtaglig, istället för att behöva fortsätta middagens sjunde rond.
 
Kaffe och sötsaker på julaftons kväll.
 
Hur firade du julafton i år?


Föräldralediga julveckan

Efter den fina adventshelgen med min mamma på besök fortsatte jag och lillen ha lediga dagar hemma. Jag är mycket nöjd med mitt beslut att ta föräldraledigt veckan innan jul - för att få tid för återhämtning, pyssla inför julen, mysa extra mycket med lillprinsen samt minska risken för att bli sjuka (eller som i vårt fall; tillfriskna från förkylning) inför julens familjära dagar.

Hembakad saffranskladdkaka, brigadeiros samt pepparkaksrulle med lingon (till receptet). Det sistnämnda bjöd jag kollegorna på.

Under den gångna veckan har vi även varit på mitt jobb för julknytis med kollegorna och de sista julklapparna har inhandlats. Jag har fått tid för långpromenad med sovande lillprins i vagn - som när jag var föräldraledig på heltid. I veckan postade jag julkort till några få utvalda som jag sällan hör av och ville sända en extra tanke i juletid. Vi har träffat andra barnfamiljer som vi annars har svårt att prioritera i vardagen; julfika hemma hos oss, promenad samt lekplatshäng. Jag har gjort julgodis, däribland har jag gjort ytterligare en sats med brigadeiros.

Jag har skickat julkort.

Att vara ensam hemma med en tvååring gör att tiden inte är lika flexibel som innan vi fick barn. Men som jag uppskattar att ha lediga dagar med lillen! Det har varit en fin vecka, om än att julstämningen inte är så stark trots att hemmet innehåller de där materiella attributen som hör högtiden till.

Hur skapar du julstämning?


Julpresenter till förskolepersonalen

I fredags gick jag och lillprinsen på tre veckor julledigt! Jag har redan släppt mitt arbete mentalt liksom stressen som vardagen med liten på förskola innebär.


Julpresenter till förskolepersonalen.

Vi har nu haft lillen på förskola under ett år. Det har varit ett år med dagligt fint och värmande bemötande från personalen. Lillen har tydligt gått framåt i sin utveckling och erbjudits kreativt skapande och socialt samspel på ett imponerande sätt. Vi är så stolta över honom!

Klappar till de fyra pedagogerna.

Vi är tacksamma för de otroliga pedagoger som jobbar på lillens förskola. Varje dag ger de trygghet, tillit och glädje till barnen och till oss föräldrar. Att ge pedagogerna en mer personlig uppskattning än de komplimanger jag regelbundet ger dem kändes viktigt. De fyra pedagoger som jobbar specifikt på lillens avdelning fick därför varsin liten gåva i all enkelhet; en chokladkaka och ett marsipanbröd inslaget i cellofan med tillhörande julhälsning. Jag hoppas att gåvan blev omtyckt!
 

Fjärde advent avslutar helgen med mamma på besök

Fjärde advent och knappa veckan kvar till julafton. Det är en mysig tid vi upplever i advent. Lite extra uppskattade är de dagar som jag får tillbringa med familjen. Denna sista helg innan jul har vi haft min mamma, lillprinsens mormor, på besök från Göteborg. Hon kom redan i torsdags kväll, vilket gav oss tre hela dagar tillsammans!

I fredags besökte vi Skansen i Stockholm för att uppleva julmarknaden och strosa runt i fin miljö. Vinterlandskapet var verkligen fint men för kallt för vår lillprins som var ledsen de första två timmarna av besöket... Efter att ha värmt oss inomhus på Lill-Skansen och klappat på räven i trä gjorde vi ett nytt försök att vistas ute. Det gick aningen bättre, lillen var betydligt gladare, och vårt besök avslutades vid en öppen eld där vi grillade korv.

Lillprinsen blev glad i rävens sällskap.

På kvällen såg vi på På spåret och fikade glögg, pepparkakor med ädelost, lussebullar och nötter i choklad. Lördagen gav oss tid att ta promenad till centrum och jag fick tillfälle att vila eftermiddagslur. Till kvällen åkte vi till R's familj för middag och trevligt sällskap.

Fredagens fika i adventstid.

Denna söndag, fjärde advent, ägnade vi förmiddagen åt att klä julgranen och höja julstämningen här hemma. Då vi har en gran i plast och tillbringar julhelgen hemifrån kändes det lagom att i år klä granen veckan innan jul - då hinner vi njuta av den! Jag och mamma ägnade resten av dagen åt att baka juliga kakor, däribland julhjärtan som du kan se på bilden nedan. Tiden ägnades även åt lillprinsen, att äta lunch, fika nybakat och att laga middag. En riktigt bra fjärde advent och helg med min mamma på besök!

Julhjärtan med god smak dock torftigt utseende.


Min Bullet Journal är föränderlig

Under mina tre år med bullet journaling som planeringsmetod har jag haft olika upplägg för mina respektive månader. Jag har sagt det förr; det som är så bra med en bullet journal är att man kan anpassa den efter hur livet ser ut just nu och förändra den utifrån sina aktuella behov. Jag har i perioder uppskattat att enkelt får en överblick av hela månaden och då med plats att skriva en kortare att-göra-lista på respektive dag. Andra månader, som i december 2020, behöver jag mer plats för daglogg och har därför veckouppslag istället för hela månaden på ett uppslag.

Veckouppslag i december 2020.
 
Min bullet journal är även föränderlig när det kommer till design och val av material. Att teckna och göra mönster är något som jag uppskattar. När tiden inte räcker till eller när inspirationen finns i en specifik washitejp låter jag denna få ta plats. Just washitejp är himla roligt att använda! Delar av min samling kan du se här. Jag har även använt rub-on stickers efter att ha blivit inspirerad på ett event hos webbutiken Tidformera.
 
Inspiration från en washitejp i maj 2021.
 
I november 2022 använde jag mig av rub-on stickers (och washitejp).
 
Det finns kreatörer som skapar sin bullet journal utifrån ett specifikt tema, en färg eller val av material. Jag håller med om att det blir snyggt! Samtidigt känner jag mig själv så pass väl och vet att jag lätt tröttnar på mina kreativa projekt. I min bullet journal skapar jag därför på nästa lediga sida, vad som finns på den föregående spelar inte så stor roll.
 
Tema för nuvarande bok är rosa, lila, guld, och rosor. Se mer av framtisdslogg.
 
I min bullet journal har jag ett övergripande tema för boken jag för närvarande använder, se här. Jag har ett tema för respektive månad. Utöver det är det nog endast upplägg av månadssidor och handstil som genomgående är det samma.

Vill även passa på att tacka er för de fina ord ni alltid skriver om min bullet journal, det är betydelsefullt för mig. ♥


Decemberlistan år 2022

Decemberlistan år 2022.

Årets decemberlista blev kort, men kändes så självklar att skriva. Allt är med, inget fattas. Vissa saker har jag redan hunnit bocka av, däribland har adventsbelysningen kommit på plats i våra fönster och vi har adventsfikat med familj och vänner. Detta är innehållet på min lista.

♥ se en julfilm
♥ sätt upp adventsbelysningen
♥ köp en julkrans till ytterdörren
♥ adventsfika med familjen
♥ skicka julkort
♥ sjung med i julsånger
♥ adventsfika med vänner
♥ ät skinksmörgås och drick julmust
♥ adventsfika på jobbet
♥ se Kalla Anka på julafton
♥ gå på julmarknad
♥ skriv nyårsbrev

Vad är viktigt för dig att få gjort i december?


Fjolårets decemberlista hittar du här.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2022-12-01.


Vardagskväll i adventstid

För min del är det slutspurten på jobbet inför tre veckors ledighet över jul- och nyårshelgen. Under arbetsdagarna har jag en ansvarskänsla och vilja att bli klar med åtminstone det mest nödvändiga (i mitt jobb som socialsekreterare blir jag aldrig riktigt klar). Jag tar initiativ och är mån om att följa upp ärendena som jag är ansvarig handläggare för så gott jag kan inför min planerade frånvaro. Det tar på krafterna och till kvällen är jag trött på just sånt som hör jobbet till; att ta initiativ, att samtala motiverande (på min lediga tid till en tvååring som säger "inte!" till allting - tålamodsprövande) samt att hålla ordning och reda i huvudet och i min omgivning. En ledig vardagskväll i adventstid väljer jag att istället mumsa julig fika i soffan framför en sådan där löjlig julfilm på teve. Just ikväll passar det bra, det är precis vad jag upplever mig behöva.

Julig kvällsfika i adventstid.


Adventsmys med familj och vänner

Mysiga adventstid, som jag njuter. Samtliga helger i advent har vi adventsfika med familj eller vänner. Jag bakar för fullt med julens smaker i fokus. Än så länge har jag bakat den omtyckta pepparkaksrullen med lingon, brigadeiros och lussekatter. Ju närmare jul vi kommer ju mer bakar jag. Förhoppningsvis får jag gjort de tiotal sorter som står på min lista över årets julbak och julgodis.

Brigadeiros till adventsfikat.
 
Hur myser du i adventstid?


December i min Bullet Journal

Juliga december har i år fått ta stor plats i min bullet journal. Jag behöver plats, så känner jag, därför har jag bytt ut månadsöversikten på ett uppslag till veckouppslag med gott om plats att skriva att-göra-listor dag för dag. Jag älskar adventstid och behöver få utrymme att planera min bakning och allt annat som hör julen till. Månadens tema är jul och har dekorerats med stickers, washitejp och pennor i guld, grönt, svart och grått. Se även sidorna för årets julklappar och julbak (klicka här) som jag smygstartade med tidigare i november.
 

Första sidan för december månad.

Månaden inleds med ett tvåsidigt uppslag där allt nog blev lite för mycket; citat, washitejp, ramar, typsnitt... Ett juligt kaos, så även kanske en passande beskrivning av månaden.


Kalender och tacksamhetslogg i december.

En kalender för månad där jag har fyllt i högtider och födelsedagar finns på sidan intill tacksamhetsloggen för december.


Mood tracker och habit tracker i julig design.


Ett blygsamt citat i december.

Mood trackern och habit trackern i december går i julig design. Mood trackern består av trettioen fyrkanter i vilka en specifik kreation kommer att ta plats beroende på mitt mående. Denna månad har jag tillskottet "julstök" i min habit tracker.

Decemberlistan intill första dagarna i december.

En lista för december finns med bland månadens sidor, likt tidigare år. Listan lyfter jag fram i ett kommande separat inlägg. De fyra första dagarna i december får samsas på en sida och utgöra starten för efterföljande veckouppslag.


Veckouppslag i december.

Och så är år 2022 i min bullet journal till enda. Innan januarisidorna påbörjas har jag några extra sidor att skapa relaterade till årsskiftet. Min bullet journal blir vad jag själv fyller den med - full av kreativitet!


RSS 2.0