December i min Bullet Journal

Årets sista månad är här - december! I min bullet journal går denna månad i färgerna blått och guld. Ord och siffror är primärt skrivet med svart penna. Som dekor har jag använt två olika washitejp. Överlag kan jag tycka att sidorna är simpla till utseendet samt att det fyller sin funktion. Viss julinspiration finns också att finna på dessa sidor.

Citat som inleder månaden samt månadens första sida.

Månaden inleds med ett omtyckt citat för att på nästkommande sida följas av månadens första sida prydd med en månadskalender i miniformat.
 

Månadsöversikten för december månad.

Denna månad har jag valt att göra månadsöversikten på enbart en sida. Att jag gett denna vanligtvis så väl använda sida mindre utrymme är för att jag under december månad troligen kommer att ha mer att göra på dagarna - julstök och förberedelser inför årets sista dagar. Till detta syfte kommer jag att göra veckouppslag för månadens veckor, därav behöver det i månadsöversikten inte finnas plats för så mycket annat än födelsedagar och förbokade möten.


En sida för årets julbak- och godis.

När julen nu står för vår dörr känns det passande att göra en sida avsedd för just högtidens bak och godistillverkning. Hemma hos mig är det något som görs näst intill dagligen under december månad. I år blir det kanske annorlunda då lillprinsen tar min uppmärksamhet, men några klassiker och omtyckta favoriter hoppas jag få knåpat ihop.


Två rader om dagen i december.

Den av mig uppskattade sidan "En rad om dagen" har denna månad fått dubbelt så stort utrymme - två rader om dagen. Under november månad har jag noterat att jag behöver mer plats för mina minnen. December månad är ju full av fina stunder och dessa vill jag självklart ha utrymme att bevara, denna månad på ett helt uppslag.

Mood tracker och habit tracker för december.

Slutligen har vi en sida för att överblicka mitt humör (mood) under månaden. En julkula representerar en dag och varje kula kommer att fyllas i med guld och/eller blått då jag summerar dagen i min journal. På andra sidan har jag månadens habit tracker där jag fyller i vilka vanor jag har lagt tid på under dagen. Liknande upplägg hade jag under november månad och det tycker jag fungerade bra.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-11-25.



Några rader om tiden efter förlossningen

I diverse broschyrer och böcker finns att läsa om "dagarna efter förlossningen" och de känslor som då kan uppstå. Själv hade jag svårt att relatera till beskrivningen av de där "dagarna efter förlossningen", kanske för att jag och lillprinsen befann oss på olika vårdavdelningar. Jag minns att jag ganska precis fyrtioåtta timmar efter att lillprinsen föddes kände ett starkt behov av att få vara nära honom, trots att vi nyligen hade varit hos honom. Tårarna rann och det var först när han låg mot mitt bröst som jag kände mig lugn.

Det där "dagarna efter förlossningen" med alla tillhörande känslor upplevde jag snarare då vi lämnat vården och kommit hem samt den efterföljande veckan. Det var en omställning att ha en liten hos oss, så klart. Parallellt hade jag svårt att förhålla mig till snittet på magen; det var läskigt att se på och jag kände mig ledsen över att förlossningen hade behövt avslutas med kejsarsnitt, trots att allt gick så förvånansvärt bra och komplikationsfritt. Min förlossningsberättelse kan du läsa här. Där fanns också tankarna på hur dagarna efter operationen hade varit och i vilket skick jag befann mig i de närmaste dygnen därefter. Jag hade dosett med värktabletter och hade därav ingen betydande smärta. Det som kändes jobbigt och begränsade mig var rädslan för att snittet skulle brista samt rehabiliteringen till att återfå kraft och förmåga att sitta, stå och slutligen gå självständigt igen. Inte nog många gånger kan jag säga hur fascinerad jag är av kroppens förmåga att läka!

Så här två månader efter att vår lillprins kom till världen känns snittet på magen som en del av mig och min historia. Snittet läker fint och jag tejpar det med omsorg (för en kosmetiskt snyggare läkning). Känslorna har återgått till det mer normala och den kuratorskontakt som initierades då gråtmildheten och oron var mycket påtaglig känner jag idag inte behov av att fortsätta. Det tar sin tid, men kropp och sinne har en oerhörd förmåga att återhämta sig efter en gravditet och förlossning. Med detta sagt vill jag också tillägga att jag hade en synnerligen enkel gravditet utan omfattande symptom. Även förlossningen gick bra, om än annorlunda än vad vi hade tänkt oss.

Tack för att du läser mina ord.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-11-18.


Kort till ett par nyblivna föräldrar

Som föräldraledig till en liten prins kändes det extra roligt att få göra ett kort till en väninna som nyligen blivit mamma. Vi känner inte varandra så väl, men har under våra graviditeter pratat en del om tiden inför och längtan efter bebis. Nu hoppas jag att vi också kan dela erfarenheter kring vårt respektive föräldraskap. För att visa att jag tänker på henne lite extra samt gratulera till bebisen gjorde jag nedan kort. Fler bilder kan du se i mitt kortmakeri.

Kort till ett par nyblivna föräldrar.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2020-11-15.


It's the most wonderful time of the year

Jag har påbörjat sidorna för december månad i min bullet journal (BuJo). Första sidan ser ut enligt nedan, prydd med ett omtyckt citat som för mig känns lika aktuellt varje år. December och adventstid är för mig en tid av mys, längtan, julstök och bak, värme, hopp och tända ljus samt avslut av nuvarande år och förväntan inför det nya. På tal om avslut och början har jag i och med årsskiftet många sidor i min BuJo att fylla framöver och det ser jag med glädje fram emot. Här näst finns som vanligt att vänta ett separat inlägg om samtliga sidor för kommande månad.

Jag vill även passa på att uppmärksamma Alice som liksom jag har en BuJo - och liksom jag har låtit citatet nedan få en egen sida i hennes bok.

Citat i min bullet journal.


Våga drömma om en storslagen resa - MyPlanet hjälper dig

Jag hade länge drömt om att få besöka kontinenten på andra sidan Atlanten, the United States of America (USA). Att få besöka detta land kändes på många sätt overkligt, inte bara på grund av det geografiska avståndet. Tidigare i livet upplevde jag mig inte ha någon att resa med och inte heller hade jag modet att resa själv. När jag och R pratade om en eventuell bröllopsresa fick jag till min förvåning positiv respons på mitt förslag om att åka till USA. R var även den initiativtagande till att vi skulle resa runt med husbil, något som visade sig vara ett mycket bra ressätt i detta land. Vår resedagbok kan du läsa här.

Några av höjdpunkterna från vår Drömresa till USA 2019.

Vi hade en vision om vilka resmål vi ville inkludera i vår resa, men den största inspirationen fick vi från MyPlanet. Det var också dem vi anlitade som resesäljare när vi slutligen bokade vår Drömresa. Vår resesäljare var lyhörd och kunnig och gjorde att vi kände oss trygga. Exempelvis fick vi enligt rekommendation från resesäljaren en dag färre än vi först tänkt i Los Angeles, detta då vi behövde anpassa oss till husbilsuthyrarens öppettider. Vid själva bokningstillfället kändes det synd då Los Angeles ju är en stor stad. När vi väl var på plats i staden upplevdes förlusten inte lika tydligt, främst för att staden inte var något för oss. Att missa en dag i San Francisco, där vi senare lämnade husbilen, skulle ha varit mer ledsamt.

Nu mer än någonsin är vi kanske mer angelägna om att drömma om och ha förhoppningar om tiden som väntar efter rådande pandemi. Många drömmer om att kunna resa utomlands igen. Är du nyfiken på att upptäcka USA eller andra storslagna resmål kan jag verkligen rekommendera att du bokar resan via MyPlanet. Om inte annat kan du finna mycket inspiration och resglädje på deras hemsida.


Novemberdagar i bebisbubblan

Caffe latte i stadsparken.

Sittandes på en bänk i stadsparken med en varm caffe latte i handen och med barnvagnen tätt intill njuter jag av årets november. Dagen är mild för årstiden och den stora koftan värmer tillräckligt. Jag kan inte minnas att jag tidigare år har uppskattat novemberdagarna så som jag gör nu, med lillprinsen hos oss. ♥

Som den fikafantast jag är skulle jag kunna se mig själv som en "latte-morsa". Med rådande restriktioner i samhället håller jag mig dock borta från caféer och nära möten med olika människor. Istället är jag och lillprinsen ute på barnvagnspromenad dagligen, vi myser hemma i soffan och finner våra rutiner. Tillvaron blir till det bättre när R är hemma på kvällar och helger. Man skulle kunna påstå att vi lever i den så kallade "bebisbubblan" och jag tycker att den är trivsam.


Förväntansfull inför ett nytt år med bullet journaling

Vad roligt att ni uppskattade mitt senaste inlägg om vad bullet journaling betyder och har blivit för mig! Tack för era ord.

Jag har redan börjat planera inför och längta efter ett nytt åt med bullet journaling. Då jag sällan gör veckouppslag eller för logg dagligen tar mina månader inte så stor plats. Jag kommer därför att påbörja det kommande året i min nuvarande bok, det är dock osäkert om hela året ryms på de sidorna som kvarstår.

 
Vid årsskifte eller då en ny bok påbörjas är det vissa sidor som görs (om man vill). Då jag kvarstannar i samma bok blir det för min del dags att göra sidorna relaterade till ett nytt år och planeringen som då följer. Jag ser fram emot att göra en ny framtidslogg och year at a glance för år 2022, ett uppslag för årets högtider och födelsedagar samt en översikt av hur ofta jag pysslar med min bullet journal (Mitt BuJo-year in pixels). Dessutom väntar fler månadssidor att skapa allteftersom året löper på. Jag är förväntansfull inför ett nytt år med bullet journaling!


Bullet journaling - egentligen behövs bara papper och penna

Bullet journaling är en metod för planering och organisering innefattande att-göra-listor, utrymme för spontana notiser och överblick av inbokade möten. I anteckningsboken är det även vanligt med olika trackers (exempelvis för vanor och humör) och samlingar (exempelvis musik och resmål under året) som fyller funktion i livet som är nu. Det kanske låter avancerat, men för bullet journaling behövs egentligen bara (prickigt/ dotted) papper och en penna. Bakom metoden finns grundaren Ryder Caroll.

Inledningsvis i min bullet journal avsatte jag en sida och en stund för reflektion över vad denna metod skulle syfta till för just mig, inlägget i sin helhet kan du läsa här. När mitt första år med bullet journaling börjar gå mot sitt slut ser jag tillbaka på de punkter jag inledningsvis skrev ner och inser att mycket av syftet som var då kvarstår.

Min bullet journal intill burken med pennor (se här).

Kreativiteten är en viktig aspekt av varför jag ägnar mig åt bullet journaling, samtidigt vill jag aldrig känna att dekorerade uppslag är ett måste. Jag upplever även att metoden, som jag kanske lite väl lättvindigt har tolkat den, fungerar för mig och gör att jag får bättre koll på göromål nu liksom i ett längre perspektiv. Både den vardagliga kreativiteten och överblicken som metoden ger mig reducerar min upplevelse av stress, vilket var och är en av förhoppningarna med min användning av bullet journaling.

Det bästa med bullet journaling är att det kan anpassas till ägaren och livet som är nu. Jag är glad att jag har hittat en metod som passar mig, utifrån de förhoppningar jag skrev inledningsvis i min journal!

Har du ett system som hjälper dig att hålla ordning på vardagen med dess möten och göromål?


November i min Bullet Journal

Det är med glädje som jag nu - äntligen - har fått användning för mina stämplar med motiv relaterat till kaffe. Kaffe är nämligen temat för november månad i min bullet journal. Färgen brun bestämdes vid årets början och har i månadens uppslag fått agera kaffefläckar, kaffebönor, träramar och rubriker.

Citatet som inleder kaffetemat och november månad i min bullet journal.

Lite extra roligt är att jag inledde denna månad med ett citat, vilket egentligen är en stämpel som jag på frihand förstorade upp. På bilden ser ni även stämpelsetet och del av materialet som jag har använt.


November månad i min bullet journal.

På nästkommande uppslag finns förstasidan för månaden samt den omtyckta sidan "En rad om dagen". Då citatet på baksidan syntes igenom valde jag att klistra fast ett papper för att dölja detta samt för att ge extra effekt till förstasidan.


Månadslogg för november månad.

Även månadsloggen går i tema kaffe och pryds av kaffefläckar, kaffekoppar och kaffebönor. Då jag vet med mig att månaden har en del på att-göra-listan fick detta större plats på uppslaget.

Mood tracker och habit tracker för november månad.

Månadens mood tracker är i form av kaffebönor, där varje böna representerar en dag och fylls i med färg utifrån dagens mående. Med hjälp av denna månads habit tracker har jag valt att fortsätta markera de dagar som jag lägger tid på bloggen, tar promenad och är kreativ. Jag har även lagt till vanor relaterade till livet som nybliven förälder. Månaden till ära har jag även gett plats åt att fylla i hur många dagar jag dricker kaffe (jag är främst tedrickare), mest för skoj skull.

Överlag är jag nöjd med sidorna och det var extra roligt att skapa uppslag utifrån ett så tydligt tema.


RSS 2.0