Sista veckan i mars

Sista veckan i mars var det mycket som fick mig att planera om mina arbetsdagar och kvällar. Veckan kan i korthet summeras med arbetsdagar som antingen avslutades i förtid till följd av inställt eftermiddagsmöte (i tisdags) eller helglängtan (i fredags) alternativt lång arbetsdag enligt schema (i måndags), möte på andra sidan stan som med resväg inräknat resulterade i en timmes övertid (i onsdags) samt en lugn arbetsdag som i sista stund krävde förlängd arbetsdag till följd av oro för en klient (i torsdags). Det var inte mycket ordning på någonting... Tiden hemma användes framför allt till att ta hand om primära behov, som att duscha, äta och sova.

Fredagstulpaner på soffbordet.

När fredagen äntligen kom gick jag tidigare från jobbet, handlade middagsmat, dammsög, körde en tvättmaskin, lagade middag och hamnade slutligen i soffan lite väl trött. Under lördagen tog jag en härlig promenad i det varma vårvädret, sov middag mitt på dagen samt lagade lunch och middag till gästerna som även bjöd in till sällskapsspel. Söndagen inleddes med helgfrukost, därefter ett besök på R's jobb. Eftermiddagen tillbringade jag hemma hos syster där vi fikade, uppdaterade varandra om det senaste samt fann ro till att spela The Sims. Idag firade vi även en familjemedlem som fyllde år, vilket fick avsluta denna sista dag i mars.

Nu avslutar vi första kvartalet av år 2019.


A first try

Det gör mig så glad att ni gillar att ta del av min kreativitet! Tack snälla för era fina kommentarer till mitt senaste inlägg! Det värmer så mycket att läsa era ord.


A first try - en sida för att testa pennor och metoder.

Längst bak i min dotted journal har jag en sida med rubriken A first try. Syftet med sidan är att här kunna testa pennor och olika metoder för att se hur mycket som syns igenom på nästa sida, så kallat "ghosting"(spökande, när en penna läcker igenom). Det är faktiskt en bra grej! Då kan risken för besvikelse och ett "förstört" uppslag undvikas i större omfattning.

På bilderna ovan ser ni hur sidan ser ut idag. Blommorna i rosa nyanser är det senaste tillskottet som testats. Efter att ha studerat baksidan på detta ark bestämde jag mig för en design med tillhörande penna. Jag kan redan nu avslöja att blommor är en detalj på mitt aktuella uppslag i journalen, en sida som jag redan nu vet kommer att bli en mycket omtyckt och älskvärd sida under resa till USA (resan är syftet med min dotted journal). Bilder kommer så klart att visas!


Dotted Journal: Dricks - en lathund

Dagens uppslag i min dotted journal är i form av en liten lathund för hur man ska tänka kring dricks under resan till USA. Som en ekonomisk (läs: snål) person betalar jag inte gärna för mycket för något som jag upplever mindre bra. Inte heller vill jag få onda ögat av servicepersonal som anser att jag har gjort fel. Bättre att vara förbered, tycker ni inte? Så ett litet uppslag om dricks har nu blivit del av min journal inför USA-resan.
Ett första uppslag i min dotted journal kan du se här.



Ett uppslag om dricks i min dotted journal.


Vårkänslor i mars

Fina mars, du kommer med sådan glädje. Du är efterlängtad! Med din värme och ljusare kvällar, med din vårblomning och spirande förälskelse. Åh, du vår som komma, det ska bli härligt att ses igen.

I kombination med vårsolen och värme sprider buketten med rosor ståendes på vårt köksbord en så makalöst härlig vårkänsla! Som jag längtar efter att dricka kaffe ute i solen, gå i pumps och hitta vårtecken längs vägkanten. Så här i slutet av mars är det bara att vänta - snart spricker hela naturen ut i grönt och härliga färger!



Vackra rosor i vårt hem.


Ett första uppslag i min dotted journal

Med all denna förväntan och spänning i kombination med behov av planering och strukturerad överblick tog jag i samband med att resan till USA bokades beslutet att göra en dotted journal för resan. Denna journal har till syfte att vara en samlad källa med förberedelser inför och bra-att-ha-information under resan samt fungera som resedagbok och "album" under resans gång. Som jag har längtat efter att få börja vara kreativ i min dotted journal, läs här!

Ni som uttrycker er kreativitet med planeringsmetoden Bullet Journaling känner säkerligen igen er och kan inspireras. Till er som inte skapar med denna metod vill jag ändå tro att mina uppslag kanske kan bidra till skapande i någon form. Denna blogg har trots allt blivit till en liten samling av kreativia uttryck.



Ett första uppslag i min dotted journal för Drömresan till USA 2019.


Bild på nästkommande uppslag där resplanen har skrivits mer i detalj.


Söndagsfika i mars

Under en helg med grått marsväder stod jag med glädje i köket och bakade godsaker inför besök från familjen. R's pappa med fru tillbringade del av söndagseftermiddagen hemma hos oss. Vi drack te, mumsade på hembakad citronkaka med glasyr och åt med enkelhet de nygräddade hallongrottorna. Det blev ett fint avslut på helgen, som också innan dess innehöll mycket fint. Läs gärna om en fredagskväll för två samt om helgfrukost med hembakat bröd.





Bilder från en söndagsfika i mars.
 

Helgfrukost med hembakat bröd



Helgfrukost med hembakat bröd.

Denna helg har det serverats extra "helgig" frukost hemma hos oss.
Igår var syster med pojkvän på frukostbesök. Jag hade bakat frukostbullar (Så goda! Här finner du receptet.) och för första gången testat att göra glutenfria scones med banan, mandelmjöl och havregryn. De blev helt okej! Utöver det fanns det, som ni kan se, en hel del annat uppdukat till frukost. Det var mysigt att få rå om syster lite extra. Söndagsfrukosten blev i mindre skala (dock med gårdagens hembakat, så klart) tillsammans med min R, det var också uppskattat.


En fredagskväll för två




Dukat för en fredagskväll för två.

Både jag och R jobbar mycket (tidsmässigt och mentalt). I synnerhet R jobbar många timmar per dag och kommer i perioder hem sent om kvällen. Att vi äter middag ihop är inte självklart. Så igår dukades det för en fredagskväll för två med tända ljus, hemmagjord lyxpizza och bubblig dricka i finare glas. Det var mysigt!


Drömresan till USA 2019

Drömresan till USA är bokad och redo att fyllas med så mycket mer än nuvarande förhoppningar och avlägsna drömmar. Det kommer med största säkerhet bli en minnesvärd resa. Jag längtar så mycket!

När hösten nalkas sätter vi, jag och R, oss på ett direktplan till Los Angeles för att därifrån påbörja en tre veckor lång resa i delar av USA. Vi sover två nätter på hotell i Los Angeles och ges då möjlighet att upptäcka staden känd för film och underhållning. En storstad i USA med den kaliforniska kustlinjen mycket nära. Därefter hyr vi husbil för att under närmare två veckor upptäcka västra USA boendes i ett hus på hjul - så himla häftigt! Vi kommer att ges möjlighet att besöka platser som Barstow och Hoover Dam, åka längs Route 66 till Las Vegas, förundras över nationalparkerna Grand Canyon, Yosemite och Death Valley för att sedan ankomma San Francisco. I staden med den stora bron, spårvagnarna och de slingriga vägarna stannar vi tre nätter. Som om det inte vore nog har vi därefter närmare en vecka på Big Island, Hawaii. Ni kan förstå att detta känns magiskt!

Resan är rikligt påkostad och utan att snåla. Jag kan till viss del känna ett uns dåligt samvete över att lägga så mycket pengar på en resa. Samtidigt är det ju vår bröllopsresa! Dessutom har jag och R under våra snart elva år tillsammans inte gjort så många resor, knappt några alls. Och inte heller tidigare i livet har varken jag eller R rest utomlands särskilt mycket. Så det känns som att det är dags. Och att vi är värda det. För nu finns ju förutsättningarna, när det bara är jag och R, två vuxna som arbetar heltid och har möjlighet att göra drömresan - till USA!


Första uppslaget i min dotted journal för Drömresan till USA 2019.


Om mitt arbete i praktiken

Sedan min socionomexamen i juni 2017 är det som socialsekreterare på en kommuns vuxenenhet (socialtjänst) som jag jobbar. I mitt dagliga arbete träffar jag vuxna personer med alkohol- och narkotikaproblem för att utreda behovet av stöd och behandling för dessa problem samt att bevilja eller avslå deras ansökan om insatser. I vissa fall behöver jag som socialsekreterare utreda behovet av tvingande insatser till följd av att en person riskerar att avlida tillföljd av sitt missbruk. I min roll utreder jag vid behov även problem med spel om pengar.

Jag förstår att flera av er redan här är förvirrade med alla begrepp. Kort och gott kan sägas att jag genom samtal och nyfikenhet försöker samla in relevant information om personerna jag möter för att utifrån min utbildning och kompetens, stöd från min arbetsgrupp och utifrån lagstiftning (socialtjänstlagen samt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM) och nationella riktlinjer komma fram till om och på vilket sätt kommunen kan hjälpa den enskilde genom att erbjuda stöd (ibland mer eller mindre tvingande) i olika former.

Utredningsarbetet är mitt främsta uppdrag, vilket förutom möte med personer och dokumentation innebär att göra studiebesök på olika verksamheter tillsammans med den enskilde samt att vara en så kallad spindel i nätet för samordning av stödet runt den enskilde. Låter det rörigt? Jag kan tänka mig det! Som socialsekreterare har jag tagit för mig ett annat språk och ett annat sätt att tänka, språk och resonemang som för en "vanlig Svensson" kan vara svårt att begripa. Jag behöver i mitt arbete därför vara tydlig och samtidigt själv försöka förstå olika typer av människor. En av mina stora utmaningar är att inte vara för abstrakt när jag pratar samt att be om tydlighet från den enskilde när jag själv inte får grepp om vad för behov det är jag ska utreda.

Att arbeta som socialsekreterare - och med människor överlag - innebär att man använder sig själv som arbetsredskap. Balansen mellan profession och privatperson är hårfin, och därmed ett utmanande förhållningssätt i det dagliga mötet med människor.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2019-03-09.


Bröllopsinbjudningarna

Jag vet att ni har längtat efter att få se inbjudningskortet till bröllopet - och här visas de äntligen!

Trettio likadana inbjudningskort har skapats. Designen står jag för. R ska ha en eloge för hjälpen han har bidragit med. Kan ni tänka er, min blivande man har den senaste månaden lärt sig ett helt nytt hantverk; hur man stansar i fina papper, hur man sotar kanter och vilken stor betydelse detaljer har för det färdiga resultatet. Vi har haft kul ihop (även om det är jag som med marginal har lagt ner mest tid på att göra inbjudningarna). Äntligen är inbjudningarna skickade och (alla, förhoppningsvis) mottagna av våra gäster.




Inbjudningarna till mitt och R's bröllop.


Helgkänsla och -pepp

Helg. Det är något särskilt med att vara helt ledig, tycker ni inte? Själv kan jag ibland känna att det är just dessa lediga dagar man ska göra allt det som inte hinns med i arbetsveckorna. Samtidigt tar jag min ledighet på stort allvar, vilket för mig innebär att ta mig den tiden jag behöver och göra sånt som jag tycker om. Måsten kan vänta, i alla fall till senare på dagen.

För mig är helg att kunna sitta hemma i en tyst lägenhet (då grannarna inte stör) och dricka mitt te i lugn och ro, få möta dagen utan tankar på allt som vanligtvis innefattas i min vardag (att jobba med socialt arbete är på många sätt utmanande) samt fundera kring hur känslan och motivationen är just idag.

Just denna lördag har jag lite mer helgpepp än vanligtvis då vi ikväll tillsammans med vänner ska äta tidig middag på Pinchos för att sedan ta med oss sällskapet hem till oss för tevekväll framför finalen av Melodifestivalen. Det ska bli så mysigt, jag har längtat hela veckan!



Mysmorgon med te och glädje över gårdagens inköpta tulpanbukett - hur fin?! ♥


Bröllopsinbjudningarna har skickats

I helgen skickade vi ut inbjudningskorten till våra bröllopsgäster. Vi har redan fått svar från några av de inbjudna gästerna som ser fram emot att närvara på vår dag. Så kul!

Bröllopsinbjudningarna har skickats.

Innehållet i de gräddvita kuverten kommer ni att få se de närmaste dagarna.


Beverly Hills 90210 -stjärnan Luke Perry har lämnat oss

Beverly Hills 90210 -stjärnan Luke Perry som spelade karaktären Dylan McKay har lämnat oss, 52 år gammal. Han dog i sviterna av en allvarlig stroke. Kvar finns en sorg över stora delar av världen. För mig personligen känns det lite som att ha förlorat en avlägsen vän.

Ni som följt min blogg länge vet att jag i min ägo har samtliga tio säsonger av nittiotalets stora teveserie Beverly Hills 90210. Det är ett av mina bästa köp, så många gånger som jag har sett seriens samtliga avsnitt. När jag kikar tillbaka i mitt bloggarkiv finner jag ett inlägg från 2011 där jag skrev om att ett efterlängtat paket med kärlek kommit med posten, läs inlägget här. Det var med stor förväntan jag då började kolla serien och mitt artonåriga jag beskrev tillfället som magiskt. Ett och ett halvt år senare dikterade jag i bloggen att seriens eftertexter hade rullat en sista gång, här kan du läsa inlägget. Sedan dess har jag kollat om serien ett flertal gånger och blivit alltmer fäst i karaktärerna, däribland den snygga, spännande och sårbara Dylan McKay.



Ett av Luke Perrys senaste och sista framträdanden görs i teveserien Riverdale som är aktuell att se på Netflix. Också denna serie är mycket omtyckt av mig och ett av skälen till att jag började kolla denna var just på grund av hans medverkan. Det känns sorgligt att han inte längre finns kvar. Denna stjärna som stått högt har nu fallit och kvar finns så många fantastiska framträdanden, minnesvärda karaktärer och säkerligen även personliga relationer till många medmänniskor. Jag är inte en av dem, trots att hans tonårskaraktär påminner mig om en vän från förr.

Luke Perry, må du vila i frid.


Semmeltid

Fettisdagen infaller i år på tisdag den 5 mars. Dagen till ära är det semlor som gäller, bakverket som med åren har utvecklats till att gestaltas i flera olika varianter, både spännande kreationer och mindre lyckade projekt. Här hemma har vi redan tjuvstartat med semlor - de klassiska sådana. Här hemma serveras hembakt bulle med mandelmassa i och vispad grädde. Bullen ställs i en djup skål likt nedan och äts hastigt efter att den varma mjölken har fått fylla skålen upp till området där grädden snuddar mjölken. Hetvägg kallas det av vissa. Här hemma är det tradition, helt enkelt.

Någon mer som har tjuvstartat? Hur vill du äta din semla?


Semmeltid!



The Sims 2: Havsvikens kapell

När andan faller på och tiden och energin tillåter spelar jag gärna The Sims 2. Det är ett intresse jag har haft sedan unga år. Trots att jag är ganska vuxen hänger det intresset kvar. Under årens lopp har många simmar levt och dött under mitt styre (Hehe!). Flera bostäder och diverse allmänna tomter har byggts. Nedan är mitt senaste projekt (aningen inspirerat av var jag själv befinner mig i livet just nu): Havsvikens kapell samt bild på de första simmarna som vigts där.



Havsvikens kapell, ett bygge i The Sims 2.

Höggravida Åsa äktas av sin man Svante i Havsvikens kapell.


RSS 2.0