Om mitt arbete i praktiken

Sedan min socionomexamen i juni 2017 är det som socialsekreterare på en kommuns vuxenenhet (socialtjänst) som jag jobbar. I mitt dagliga arbete träffar jag vuxna personer med alkohol- och narkotikaproblem för att utreda behovet av stöd och behandling för dessa problem samt att bevilja eller avslå deras ansökan om insatser. I vissa fall behöver jag som socialsekreterare utreda behovet av tvingande insatser till följd av att en person riskerar att avlida tillföljd av sitt missbruk. I min roll utreder jag vid behov även problem med spel om pengar.

Jag förstår att flera av er redan här är förvirrade med alla begrepp. Kort och gott kan sägas att jag genom samtal och nyfikenhet försöker samla in relevant information om personerna jag möter för att utifrån min utbildning och kompetens, stöd från min arbetsgrupp och utifrån lagstiftning (socialtjänstlagen samt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM) och nationella riktlinjer komma fram till om och på vilket sätt kommunen kan hjälpa den enskilde genom att erbjuda stöd (ibland mer eller mindre tvingande) i olika former.

Utredningsarbetet är mitt främsta uppdrag, vilket förutom möte med personer och dokumentation innebär att göra studiebesök på olika verksamheter tillsammans med den enskilde samt att vara en så kallad spindel i nätet för samordning av stödet runt den enskilde. Låter det rörigt? Jag kan tänka mig det! Som socialsekreterare har jag tagit för mig ett annat språk och ett annat sätt att tänka, språk och resonemang som för en "vanlig Svensson" kan vara svårt att begripa. Jag behöver i mitt arbete därför vara tydlig och samtidigt själv försöka förstå olika typer av människor. En av mina stora utmaningar är att inte vara för abstrakt när jag pratar samt att be om tydlighet från den enskilde när jag själv inte får grepp om vad för behov det är jag ska utreda.

Att arbeta som socialsekreterare - och med människor överlag - innebär att man använder sig själv som arbetsredskap. Balansen mellan profession och privatperson är hårfin, och därmed ett utmanande förhållningssätt i det dagliga mötet med människor.

Tidsinställt inlägg, skrivet den 2019-03-09.


Läsarnas Ord
Ord från: Annika

Vilket spännande och intressant jobb du har. Tack för kommentaren och ha en trevlig vecka. Kram.

2019-03-13 @ 12:43:43
URL: http://ladyochlufsen.blogg.se
Ord från: Linnéa

Det låter som ett spännande jobb!

Klart jag gillar era inbjudningskort, så fina 🥰
Kram

2019-03-13 @ 21:38:18
URL: http://linnealiebig.blogg.se
Ord från: Carolina

Låter som ett spännande jobb, trotts att det är tragiskt att behöva se missbrukare på ett sånt sätt. Men skönt att kunna hjälpa till om det går :)

Sv; jag med. Så förtjust i att ha tulpaner eller annan bukett av blommor ståendes i hemmet :D

2019-03-14 @ 08:34:30
URL: http://knaset.com
Ord från: Sara Ekman

Låter verkligen som ett spännande och intressant jobb <3

2019-03-14 @ 10:43:19
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Ord från: Yasmine

Väldigt bra skrivet! Jag tror att du passar perfekt som socialsekreterare! :D Stor kram

2019-03-14 @ 13:49:58
URL: http://www.yasmissy.blogg.se
Ord från: Pauline Hurtig

kan tänka mig att de ibland att hålla sitt privata utanför

2019-03-14 @ 19:33:38
URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/
Ord från: Rinki

Vad roligt att höra! Jag är också socialsekreterare, jag arbetar med SoL och äldreomsorgen. Var tidigare barnhandläggare inom LSS :).

2019-03-15 @ 18:24:01
URL: http://rhulth.wordpress.com
Ord från: Jessica Högberg

Tror du har ett galet spännande och utmanande arbete.

2019-03-21 @ 19:47:58
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Ord från: anniepiie

Ett jobb som verkligen behövs!! Måste kännas bra att hjälpa människor på traven att bli friska och att komma ur svåra beroenden.

Du är fantastisk! :)

2019-03-28 @ 20:40:42
URL: http://anniepiie.blogg.se

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0