Dansade som liten


Bild från Google.

Jag dansade när jag var liten - och älskade det! Sen slutade jag. Att vara kvar i stan och komma hem sent var inte min grej.  Jag ångrar verkligen att jag slutade och mitt samvete svider. Ämnet är känsligt för mig och varje gång jag måste bemöta tanken på att börja dansa igen, slår jag bort den - som om den inte funnits där.
Jag vill dansa mer än något annat. Dans är en hobby som ligger mig varmt om hjärtat. Men varför börjar jag bara inte dansa? Hur svårt kan det vara? Det är ju bara att ringa till en av många dansskolor i stan och boka en plats. Men, nej. Det är inte sånt jag gör. De senaste två åren har jag gått och grubblat fram och tillbaka på om jag ska börja dansa igen eller inte. Samma svar varje gång: Nej, jag har slutat. Det går inte att börja igen. Alla kommer vara mycket bättre. Jag kommer känna mig dålig. Alla de tankarna går dock att bearbeta, men det jobbigaste kommer att kvarstå; tanken på mig och mitt värde. Är det värt att betala över tusen kronor för att jag ska få dansa? Jag som inte gör någon nytta, knappt synd i skolan och som... Ja, jag är svag när det gäller vissa punkter. En av de punkterna är tal om pengar. Ekonomi gör mig ledsen, arg och svag. Pengar förstör min värld.

Dansa, det drömmer jag om att få göra.


Drömmar om att dansa i Let's Dance

Jag älskar verkligen att dansa. Det är något av det bästa jag vet! Min fritid består inte av dans... Tyvärr har det inte fallit sig så. Jag saknar det väldigt mycket, men har ändå fått acceptera att dansen inte finns med i min vardag. Trots detta kan jag inte låta bli att inspireras!


Let's Dance - kändisar får visa sina danskunskaper.

På fredagskvällarna sänds Let's Dance i Tv4, ett program som jag regelbundet följer. Tänk om jag en dag får en förfrågan om att vara med. Självklart kommer jag svara ja. Men hur ska jag lyckas med det? Först måste jag bli känd och hur blir jag det? Känd bloggerska kommer jag nog inte lyckas bli, så det får bli något annat. Men vad i så fall? Känd författare? Tv-ikon? Idrottare på hög nivå? Jag har ingen aning om hur jag ska lyckas. Som vanlig privatperson får man inte chansen att vara med. Det tycker jag är synd, men samtidigt kan jag förstå varför. Man röstar ju på sina idoler och i så fall skulle ju ingen ringa och rösta på mig, eftersom ingen vet vem jag är.

Jag drömmer. Det är inte förbjudet.


Helg på fastlandet

Min älskade är sjuk och jag vill självklart vara hos honom. Det är is i hamnarna och vissa båtturer är inställda. Dessa faktorer har bidragit till att jag stannar hos mamma i helgen. Det känns tråkigt. Jag gillar att vara ute på ön. Jag känner mig trygg där. På ön samlar jag min kraft. Men nu är det som det är. Jag får försöka se det positivt. Alltid finns det något jag kan hitta på här på fastlandet. Imorgon slipper jag stressa och det är positivt. Rickard påstår att jag behöver ta det lugnt - och jag håller med honom. Jag stressar jämt och ständigt. Kanske är det bra för mig att varva ner lite, ta det lugnt.
Som sagt; en helg på fastlandet. Vi får se vad de närmaste dagarna har att erbjuda.

Natti!


Solljus mot tak

Här kommer bilderna jag lovade er. Visst var det en vacker morgon?!

 

 




Glada känslor

Efter en kväll som representant på skolans Öppet Hus, var jag helt slut när jag kom hem. Den jobbiga föräldern mötte jag i slutet. Han frågade om precis allt! Jag kunde inte svara på alla frågor och lämnade istället över till en pedagog. Precis när jag tänkte gå till bussen, bad de om en rundtur. Jag visade skolan och fick sedan skynda mig till bussen. Som tur var hann jag, annars hade jag fått stå ut i kylan i en halvtimma. Brrr!

Jag hade ont i hela kroppen, när jag kom hem. Fötterna värkte, ryggen var öm och huvudet ville bara sova. Jag kände verkligen av min förkylning. Jag gick och la mig tidigt. Det känner jag av idag. Min inställning är positiv och jag är allmänt glad. Det är en skön känsla. Det blir mycket enklare att leva då.
Efter alla mina gånger jag har kommit försent till lektionen, valde jag att ta en buss tidigare idag - och den kom! Jag såg hur den vände bort i rondellen och sen körde in på hållplatsen. Den var tom. Kanske hade det hänt något med den andra bussen...? Inte vet jag, men jag ser det som en förbättring från Västtrafiks sida. Kanske har de tagit åt sig av mina tips, som jag gav dem för ett par år sedan. Man kan alltid hoppas. (a)

Det var en väldigt vacker morgon denna torsdag. Jag tog lite bilder på väg till skolan. Om jag hinner lovar jag att ladda upp dem här i bloggen under kvällen. Kikar ni in då också?


Öppet Hus på Min skola

Till hösten kommer de nya elever till skolan. Jag är då inte längre yngst på skolan. För att inte gå händelserna i förväg tänker vi inte på det nu, utan istället tänkte jag berätta att det idag är Öppet Hus på min skola. Ikväll kommer skollokalerna att fyllas med elever som (förhoppningsvis) förväntar sig en bra skola. Jag ska vara med och representera skolan. Jag måste erkänna att det känns lite nervöst. Vad kommer folk fråga? Kommer jag göra bort mig? Tänk om jag säger fel? Egentligen behöver jag inte vara så nervös. Min uppgift är att visa runt på skolan, guida så att ungdomarna kommer dit de vill och så vidare. Jag är inte den enda eleven som ska vara med. Skolans ambassadörer finns också på plats för att ge ett gott intryck av skolan. Självklart finns där också lärare - alla lika förväntansfulla inför kvällen som ska komma.

Jag minns så väl, när jag var på Öppet Hus. Mitt intryck av skolan blev så otroligt bra. Mitt mål med kvällen som kommer är att jag ska ge fler ungdomar ett gott intryck av skolan. Detta tänker jag göra utan att ljuga. Det är viktigt att få en sann uppfattning, annars blir man besviken. Jag ska vara så ärlig jag kan. Är det så att jag inte kan besvara en fråga, då får jag helt enkelt hänvisa till någon annan.
Jag hoppas på det bästa.

Trevlig kväll!


Rederiet avsnitt 50


Bild från Google; scen ur Rederiet med Renate och Reidar Dahlén.

Den gamla teve-serien Rederiet finns att se på Youtube. Det är så jag tillbringar mina kvällar; framför datorn där jag ser avsnitt efter avsnitt. Det tar sin lilla tid. Jag såg nyss klart avsnitt femtio. Det är ungefär en femtedel av alla de avsnitt som spelades in. Serien sträcker ju sig över tio år. Men det är en bra serie, så jag förstår varför det blev en sån succé. Det är verkligen spännande! Eftersom jag sett alla avsnitt - från det allra första - känner jag karaktärerna och vet var de går för.
Rederiet inspirerar mig. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att arbeta på en båt. Vore inte det något? Det är ju en livsstil och jag tror att jag hade trivts med det. Kanske borde man söka jobb på ett rederi, när man har gått ut gymnasiet. Alltid finns det väl något jag kan göra, utan att ha utbildning inom rederibranschen?
Man kan alltid drömma.


Svaghet

Med åren inser man att känslor inte alltid bör visas. Att visa sig svag är inte att rekommendera. Så fort en människa visar sig svag och sårbar, kommer omgivningen som gamar och sliter henne i stycken. En efter en kommer de och hackar. Som om inte det vore nog har hon också sig själv att skylla. Man ska lyssna på sitt hjärta, sägs det. Men också ens hjärta kan vända ryggen till. Det är då vi blir svikna av oss själva.
Vi blir äldre och vi lära oss mer. Svaghet är inte att rekommendera. Den som är svag är inget att ha. Den som klagar är jobbig. Att vara sig själv är inte tillåtet. Är man inte glad och munter, får man ingen uppmärksamhet. Livet är en dans på rosor, annars får det vara. Nej. Så fel man kan ha. Livet har toppar höga som berg och gropar som de djupaste dalar. Ändå ska man fortsätta vandra. Men det är svårt när man inte får visa sig svag. Sårbarhet är inte att rekommendera. Endast lycka är acceptabelt.
För att få lida måste det vara allvarligt och brutalt. Vardagens bekymmer är ingenting att bry sig om. Ändå är det de små bekymren som får oss att lida mest. Det är vardagens små motgångar som sakta bryter ner oss.


Hallå, jag finns faktiskt!

Där står jag på busshållplatsen och försöker göra mig liten. Så liten, så liten. Ändå är det som om folk inte ser mig... Jag vill skrika "-Hallå, jag finns faktiskt!", men istället flyttar jag mig några decimeter åt sidan. Jag flyttar mig. Jag flyttar mig. Jag flyttar mig. Åt sidan. Åt sidan. Bort. Ingen ser ju ändå mig. Lilla jag som står där så tyst.
Jag är inte speciellt liten, egentligen. Mer åt det kraftigt byggda hållet. Hur kan man missa att det står en människa där? Att man ibland råkar gå in i någon är självklart förstårligt, men... det här. De uppför sig, som om jag inte existerar, som om de inte ser mig.
De menade säkert inget illa, men jag kan inte låta bli att fundera. Varför är det så här? Vad är orsaken till att vissa inte syns och får plats i vårt samhälle? Vems fel är det? Kan man lägga skulden på endast en enda individ?
Känslan av att vara utanför, den blir klarare. Den blir så tydlig, när folk låtsas att de inte ser mig. Jag som försöker gömma mig, men ändå blir sedd. Jag som försöker tala, men inte får ett endaste öra att reagera.

Hur ska man göra för att inte bli trampad på.
Jag vill inte vara osynlig.


Är jag lik Natalie Björk (Alice)?


Filmen "Alla älskar Alice".

Har ni sett filmen "Alla älskar Alice"? Den är ganska gammal, från 2002 för att vara exakt. I huvudrollen som Alice har vi Natalie Björk. Jag har många gånger fått frågan om jag har varit med i någon film. Folk känner igen mig. När jag då nämner filmen "Alla älskar Alice" nickar den som frågade. Är jag verkligen så lik henne?


Natalie Björk som Alice.

Vad tycker du? Är jag lik Natalie Björk?
(Bild på mig kan du se på headern.)


Var fjärde buss är försenad



I dagens GöteborgsPosten kan man läsa om Västtrafik. Artikeln har fått rubriken 'Bussarna håller inte tidtabellen' och självklart intresserar detta mig. Inledningen till artikeln lyder följande:

Jag tycker det är helt underbart formulerat! Äntligen är det någon som spelar samma spel som mig. Det är just det; busschaufförerna kör när de har lust, inte när turen ska avgå. Detta gör mig så trött. De sköter ju inte sitt jobb! Hur ska man som resenär göra för att påverka? Ställer jag mig där framme och ber honom köra, så tror jag han skiter i det. Han har kanske inte lust att köra nu. Låter det inte knasigt - rent av töntigt?!

Det finns ännu en artikel från Gp: "Kollektivtrafiken ofta försenad". Här kan man läsa att var fjärde buss är försenad. Jag är inte förvånad. Så dåligt som Västtrafik sköter kollektivtrafiken är det inte konstigt att de inte har nått sitt mål. Kommer de någonsin göra det, om det fortsätter så här? Jag är skeptisk - som alltid, när det gäller Västtrafik. "Många bussar är gamla och slitna men även nya drabbas ofta av tekniska fel." Detta har jag varit med om allt för ofta. Det var i slutet av september förra året, som jag råkade ut för detta hemska öde. En timme (!) fick jag stå och vänta, för att bussen hade gått sönder. Det är dåligt. Man betalar en halv förmögenhet, men Västtrafik har ändå inte fungerade fordon. Skamligt!

Detta företag... Jag kan inte annat än sucka.


The Sims

 
Jag har alla expansionspaket till theSims.


Introduktionen till theSims.

Rickard har varit väldigt hjälpsam och fixat så att det (äntligen!) går att spela theSims igen. Jag har haft problem med spelet i flera år. Det började med att jag hade grundspelet. När jag sedan installerade OnHoliday blev allt konstigt. Jag var tvungen att åka på semester, för att ens kunna spela. Det var ju inte så roligt, eftersom att man inte kan utveckla sin familj, när man är på semesterorten. Det var synd att det blev så, jag hade ju alla andra expansionspaket i hyllan. Men nu är det fixat - tack vare Rickard. Han är bäst! Alltid hjälpsam och otroligt duktig.
Spelade en stund. Det är ovant och inte alls som de andra versionerna av theSims.
Kul att äntligen kunna spela det gamla theSims igen.

Någon mer än jag som fortfarande spelar första versionen av theSims?


Framtidens journalist?

Hej alla glada!
Idag är i alla fall jag på allmänt bra humör. Det kan bero på att det är fredag... eller så är jag glad för att besöket på GP var väldigt spännande. I vårt case Breaking News som vi har nu, jobbar vi mycket med att analysera nyheter. Var det då inte ett perfekt tillfälle att besöka GP-huset i Göteborg, när vi är så insatta i allt som har med nyheter att göra?


Bild från Google.

Det var ett väldigt roligt och intressant besök. Vår guide var väldigt bra och jag hade faktiskt en väldigt trevlig eftermiddag. I början av besöket frågade hon om det fanns någon i klassen som vill bli journalist. Jag räckte upp handen. Än är jag inte helt säker på min sak. Jag har ju drömmar om att bli socionom... Journalist är dock inget som jag verkligen strävar efter att bli. Som ni förhoppningsvis har märkt, älskar jag att skriva. Det är det bästa jag vet! Det spelar inte så stor roll vad jag skriver, bara jag har en grund att stå på. Skulle jag skriva om ett ämne jag inte är ett dugg insatt i, hade det antagligen blivit pannkaka av allt ihop. Men om vi bortser från det och bara fokuserar på skrivandet i sig, tycker jag att det är en lycka att få skriva! Ett jobb som journalist skulle jag absolut inte ha tackat nej till - frågan är bara hur länge jag hade stannat. Att skriva under press är inte riktigt min grej. Som journalist gäller det att leverera artiklar, något som inte lockar mig. Får jag däremot skriva i min takt, då skulle jag tycka att det var kul.
Om jag då ska sammanfatta lite kort, är kanske yrket som journalist ingenting för mig. Skriva kan jag göra i andra syften; kanske en kolumn i en tidning, en krönika eller varför inte skriva en hel roman?! Drömmar om att få mina texter publicerade är en motivation till att skriva. Min blogg är ju ett sätt att publicera mina ord på. Kanske blir jag en dag en stor bloggerska eller varför inte en omtalad författare....?

Har du något drömyrke?


Förvirrat Hjärta


Bild från Google.

Följ ditt hjärta, låt ditt inre visa vägen.
Men hur ska man gå till väga, när hjärtat är förvirrat?
Att följa sitt hjärta är det bästa. Om man lyssnar på sig själv, kommer man fram till beslut man inte trodde var möjliga att fatta. Men det är inte lätt att välja rätt, när hjärtat är förvirrat och vilset. Vad gör man med ett vilset hjärta, som varken vet vad rätt eller fel innebär? Vem ska man lyssna på, när hjärtats röst har tystnat?

Förvirring och vilsenhet, det är så det är. Denna hemska värld som består av grymhet. Ensamhet är ett vanligt begrepp i vår vardag. Över hela världen finns det ensamhet! I varje lite stad - till och med i den minsta lilla håla - finns det någon som känner sig ensam. Att känna sig bortstött och ensam, det är svårt att hantera. Ensamheten är inte lätt att komma över, när man har ett förvirrat hjärta.


Utvecklad bloggerska



Jag har bloggat i över ett år. Det är inte speciellt länge, om man jämför med andra bloggare. Vissa har ju hållit på sedan 2006! Trots att jag inte har bloggat så länge, känner jag ändå att jag är en del av 'Bloggvärlden'. Jag känner mig delaktig och det trivs jag med. Samtidigt vill jag inte påstå att jag lever för allt som har med bloggar att göra. Istället skulle jag vilja formulera det som att jag tycker det är kul att läsa andras bloggar och självklart att blogga själv. Som många redan vet, är jag helt kär i min blogg! Jag hade inte haft något emot att bara få sitta och skriva i min blogg hela dagarna.
Under den period jag har bloggat, har det verkligen skett framsteg (och kanske också bakslag?). Om man läser de första inläggen jag skrev, ser man att de består av en härlig blandning. Jag skrev det jag kände för. Kategorier var inte viktigt, bara jag fick skriva. Om man fortsätter läsa min blogg, märker man att jag så smått började lära mig det här med kategorier. Varför skriva ett meterlångt inlägg om allt och ingenting, när man istället kunde skriva tre inlägg? Jag lärde mig att det var mycket roligare att ha det så. För det första blev det lättare för läsarna att hitta i bloggen. Det beror på att jag hade lättare för att kategorisera mina inlägg. Genom att gå in på andras bloggar fick jag (och får fortfarande) inspiration om hur jag vill ha det i min blogg. Idag är jag faktiskt riktigt nöjd med min blogg. Min lilla samling av texter är inte så välkänd, men det gör ingenting. Det tittar in lite folk då och då och det räcker för att jag ska fortsätta känna motivation till att skriva.
Kategorier har jag många, men jag trivs med det. Man hittar lätt det man söker och det är ordning och reda. Det finns säkert personer som gillar när bloggar är lite galna och lätta, men så vill inte jag ha det. Eftersom jag nu har haft den stora glädjen att få ha en egen blogg, tänker jag ta tillfället i akt och göra precis som jag vill. (Det är inte alltid man får det, eller hur?)

Jag älskar min blogg och dess innehåll, men det kanske inte du gör? Har du några synpunkter på bloggen? Eller kanske har du ett önskemål som du skulle vilja dela med dig av? Ge mig kritik och beröm! Tack.


Mitt framtida yrke?

För ungefär tre år sedan, då jag gick i åttonde klass, började jag reagera väldigt starkt på människor. Samhället blev tydligt för mig och jag såg mer än vanligt. Det jag reagerade på var människors utsatta situation i samhället. Hemlösa, missbrukare, barn... Det finns många i vårt samhälle som behöver hjälp. Som ung och naiv är det svårt att hjälpa - hur mycket man än vill! Tankarna på att utbilda mig till socionom har kretsat i mitt huvud ett tag. Kanske är det mitt framtida yrke? Jag vill hjälpa - så mycket jag kan!
Mamma tycker att jag kan göra det på min fritid, att jag ska utbilda mig till något annat och ta hand om människor vid sida om. Jag vill inte ha det så. Jag vill göra skillnad - nu! Jag vill se att jag gör skillnad. Jag vill få bekräftat att det jag gör bidrar till ett bättre samhälle. Att jobba utomlands och ta hand om andra länders problem är inte aktuellt. Jag är nog lite hemmakär och är inte speciellt förtjust i att åka utomlands. Dessutom finns det tillräckligt problem i vårt land Sverige.
Efter mitt inlägg om När människor behandlas illa har jag fått en del kommentarer om att jag har ett stort hjärta. Det är uppmuntrande, men jag har svårt att ta åt mig av komplimangerna. Jag vill inte se att jag är bättre än någon annan. Jag är människa med fel och brister. Samtidigt är det kanske en klapp på axeln att jag kanske kan lyckas med mitt eventuella framtida yrke.
Mamma har en viss förmåga att trycka ner mig. Hon kan slänga ut sig saker som; "- Du säger att du vill jobba med människor.... men hur ska du kunna det, när du hela tiden dömer?" Jag dömer inte! Jag bildar mig en uppfattning, som jag sedan (självklart!) är villig att ändra den. Min mamma påstår också att jag är självisk och bara tänker på mig själv. Det vet jag inte riktigt om jag kan hålla med henne om... Hon får självklart ha sina åsikter, men när hon står och hånar min dröm, då blir jag arg. Och ledsen.

Jag har en dröm om att hjälpa människor.
Vad har du för drömmar?


Väderkvarnar

Alla har vi något vi älskar - något vi tycker extra mycket om. Det är inte alltid man kan förklara varför man tycker så mycket om just det. Några bara älskar rosa blommor. Andra blir helt saliga av att se eldens låga fladdra. Jag är däremot helt såld på väderkvarnar. Ja, det låter skumt, men så är fallet.


Bild från Google.

Jag har alltid känt en viss kärlek till väderkvarnar. De är vackra detaljer i landskapet. Det ger en känsla av den gamla tiden, en tid vi inte har upplevt. Jag fylls av en inre lycka stumhet (om man nu kan säga så). Jag vill bara sitta tyst och se på den vackra skapelsen. För mig är det otroligt!

Har du någonting, som du helt klart älskar?


När människor behandlas illa

Påstå att jag är känslig, men jag kan inte hantera att se människor behandlas illa.


The Kite Runner.

'Flyga drake' ('The Kite Runner') rullades igång och jag försökte hänga med. Eftersom jag har sett filmen en gång innan, tyckte jag att det var ett bra tillfälle att verkligen förstå vad den handlar om. Det är en hel del att hålla reda på och därför gäller det att hålla tungan rätt i mun. Första timman gick bra. Det var några obehagliga scener, men jag valde då att titta bort och koncentrerar mig på annat. När slutet och det stora äventyret började, då blev det jobbigt. En kvinna dör efter att talibanerna kastat sten på henne. Hon blev alltså stenad till döds. Jag höll för öronen, blundade och nynnade tyst på en melodi, för att slippa höra kvinnans skrik, hennes lidande. Jag klarar inte av det. Känslan jag fick, när jag såg denna scen fick mig att känna obehag. Jag ville bara gråta. Det var just vad jag behövde göra. Jag samlade ihop mina tillhörigheter och gick fram till läraren, förklarade läget och lämnade sedan klassrummet. När jag var ensam i korridoren brast det. Tårarna började rinna och jag kände hur hemskt det verkligen var. Jag blev så arg, så ledsen, så rädd, så... allt! Det var jobbigt, men jag var tvungen att ta mig ut från skolan. Jag tog mig till skåpet, sedan upp i kapprummet och ut genom den stora porten. Väl ute på gatan hade jag samlat mig lite. Jag torkade snabbt bort tårarna, som sakta slutade rinna.
Efter ett telefonsamtal med Rickard mådde jag lite bättre. Resan genom isflak gjorde nog också sitt. När jag kom in genom ytterdörren kände jag mig rätt okej. Om man bara låter hjärnan bearbeta det man har upplevt, så brukar det bli bättre.

Hur reagerar ni, när ni ser människor behandlas illa?


Utkikspromenad


Liten kärra.

 
Flaggstång.                                                 Kompass.

 
Skärgård.
Bilderna är tagna 100116.






Betalsystem kan leda till olyckor


Artikel i dagens Metro.

I dagens Metro fanns en artikel angående Västtrafiks nya betalsystem. Som rubriker lyder kanske man kan förstå vad det handlar om. "Västtrafiks informationsmiss om sitt betalsystem kan leda till trafikolyckor, enligt Göteborgs spårvägar." "Resenärer ställer mängder av frågor till förarna." "Chaufför: "Som värst kan det bli hundra frågor per dag.""
Det är klart att det blir frågor, när Västtrafik inte har informerat. Deras skyltar räcker inte, för att man som resenär ska få sina enskilda frågor besvarade. Jag har också frågor, som jag inte kan få svar på bara genom att se på skyltarna. Att folk blir förvirrade är inte så konstigt. Tidpunkten (den platsen där man kan få information av Västtrafik) är alltid full och man får vänta ett bra tag innan man får hjälp. Jag kan förstå att man som resenär inte vill vänta där. Man väljer istället att fråga chauffören på bussen, där är det ju inte lika lång kö. Om alla ställer en lite fråga blir bussen mer och mer försenad för varje minut som går. Chauffören blir försenad, resenärer blir irriterade och det blir kaos. Bussen blir en trafikfara och kan leda till allvarliga konsekvenser.
Är detta okej? Hur ska Västtrafik göra för att ställa situationen till rätta?
Det förvånar mig att ett så stort företag som Västtrafik inte sköter sina uppgifter.


Minnen från Språkresan

Min mamma tjatade ganska länge på mig om att jag borde åka på språkresa. Jag var skeptisk. För det första var jag rädd. Jag hade aldrig varit utomlands förut (bortsett från länderna i Norden), flyga hade jag inte heller testat på och dessutom skulle jag bli tvungen att prata engelska - jag som verkligen avskydde det. Min skräck var att öppna munnen och försöka få fram ord på engelska.

 


Ett fåtal av de bilder jag tog i Hastings.

För ungefär två år sedan bokades en resa för mig. En språkresa till Hastings skulle bli av. Jag skulle resa själv, ensam, utan någon som helst trygghet. Jag var spänd och förväntansfull inför äventyret. Det blev en resa som jag sent kommer att glömma.
Det var något speciellt med att åka på språkresa.
Man kom bort ett par veckor, fick uppleva något annat, se nya platser och träffa andra typer av folk. Jag var inne i en aura av förvåning. Allt var nytt och jag var lycklig! Sen kom man tillbaka till Sverige. Jag genomled någon form av depression och hade helt plötsligt fått en annan syn på tillvaron och det liv jag levde. Jag var förvirrad och sårbar. Alla dessa minnen, känslor, inryck. All denna kärlek, lycka, sorg och vänskap. Allt hade blandat av en gigantisk mixer och jag visste varken ut eller in.
Min syster ska i sommar iväg på språkresa - till Hastings, samma ställe som jag besökte. Inför hennes resa känner jag mig... Jag vet inte vad jag vill! Jag vill att hon ska åka, så att hon också får uppleva allt det jag fick vara med om. Samtidigt vill jag skydda henne. Jag vill inte se henne ledsen och sårbar, förvirrad och rädd. Jag vill ju att hon ska vara glad. Det är en svår avvägning, men jag antar att jag inte har mycket mer till val än att låta henne åka. Hon är faktiskt inget barn längre, hon är på väg att bli vuxen. Jag hoppas att hon får en minnesvärd resa och att hon växer som människa med hjälp av resan.
Tack för att jag fick dela resa med er, Hastings sommaren 2008 16 juni-7 juli.


Kändisar är också människor

 


(Bilder från Google.)

Deras liv hängs ut i media. Var enda litet snedsteg skrivs det om. De är ju bara människor precis som vi.

Michael Jackson, Lindsay Lohan och Britney Spears är bara några av många kändisar som har fått sitt privatliv skrivet om i media. Michael har fått stark kritik för sina X antal operationer. Lindsay är knarkare. Britney har fått stämpeln 'Dålig mamma', efter att hennes barn fråntogs henne. Ja, men och?! De är ju människor precis som alla andra. De gör också fel. De har också fel och brister, goda och bra sidor. Ändå skrivs det om dessa människors liv. Kanske är det något man får räkna med, när man tar del av kändislivet, men ska det vara såhär?
Att jag har denna åsikt kan bero på att jag inte alls har något intresse av att hålla mig ständigt uppdaterad om kändisarnas liv. Jag bryr mig inte. De lever sitt liv, jag lever mitt. Är jag så intresserad får jag väl ta och ringa dem. Jag tycker det är synd att deras liv har hängts ut så. Som kändis är det allt för lätt att få en stämpel. Minsta lilla bild ger STORA RUBRIKER. Jag minns för ett tag sedan, då det var stor uppståndelse om att Lindsay skulle vara lesbisk. En bild på när hon och en tjej gick och höll handen var tydligen nog med bevis, för att Lindsay skulle bli stämplad som homosexuell. Men vad gör det? Bara för att hon är känd betyder väl inte det att hon inte har rätt att ha vilken läggning hon vill. Tänk om vi "vanliga människor" skulle hängas ut så. "- Åh, två killar går och håller handen! Vi tar kort på dem. De är ju homosexuella." Med vad katten gör det. Låt de vara så. Bry dig inte, lev ditt eget liv.

Finns det någon där ute, som kan förklara varför det är så hemskt roligt att läsa skvaller om kändisarnas liv? Jag skulle så himla gärna vilja ha ett svar.
Och till er som blir upprörda eller berörs på annat sätt; kommentera och lämna ett fotspår.


Vi påverkas

Överallt tar vi till oss intryck. Var vi än befinner oss tar vi del av något nytt.
Platser, personer, uttryck och känslor får oss att minnas saker vi har varit med om. Vi blir påminda om sådant vi lagrat inom oss. Platser får oss att tänka tillbaka på tillfällen, då vi befann oss just där. Personer betyder olika mycket för oss och vi blir ständigt påminda om det. Uttryck är något som förföljer oss. Kanske sa han just precis det som din bäste vän alltid säger till dig. Och känslor, de kan vi inte styra över och just därför blir det så tydligt att de ständigt finns runt omkring oss. Allt hänger ihop. Just den platsen ger dig just den speciella känslan. Just den personen förknippar du med det uttrycket. Det är faktiskt lite kusligt. Det blir ett så tydligt bevis på att vi påverkas av allt som sker i våra liv.
Min ö är min speciella plats. Här har jag minnen, personer, uttryck och känslor som får mig att känna och vara på ett visst sätt. Alla människor har personligheter, som vi sedan minns och tar till oss. Med personerna kommer också röster, tonlägen och uttryck. Vi lär oss känna igen och förstå. När vi åter hör, då minns vi. Man hör ett uttryck, en mening, några ord, om och om igen. Till slut fastnar de där i skallen - för alltid. Senare i livet hör vi just de orden och då minns vi. Det vi minns är känsla vi en gång fick, varje gång vi hörde just de orden i just det tonläget. Vi blir påminda om det som en gång var. Om känsla är lycka, ilska, kyla eller sorg spelar ingen roll. Vi minns ändå. Obehag kommer vi inte ifrån. Skratt kan vi inte tränga undan. Det som en gång satt sig kommer alltid att sitta kvar. Det vi bevarar i våra hjärtan är det som har påverkat oss mest.


Häxor


Bild från Google.

I vår värld finns det många som jag skulle vilja kalla för häxor. Ingen är perfekt, men man kan trots det visa sig mänsklig. Med häxa menar jag att man är så pass elak, att man inte förtjänar någon respekt eller uppmärksamhet. Häxor ska bli feer eller brännas på bål, så tycker jag. Alla kan vi ändra oss till det bättre. Om man försöker, då kommer man att lyckas. De som inte vill ändra sig och försöka bli en bättre människa, de ska brännas på bål. Om man inte har något intresse av att bli snäll, om man bara går runt och sårar människor, då tycker inte jag att man förtjänar det goda som livet har att erbjuda. Häxa bli till fe, eller möt eldens heta lågor.






Dokumentär om krig

På caset såg vi på en dokumentär om krig. Vi fick se bilder och klipp från Vietnamkriget. Massa explosioner, skrik, gråt och människor i förödelse. Jag blev skärrad. Aldrig har jag sett något liknande. Allt var bara hemskt och eländigt. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Jag kan bara beskriva dokumentären med ett ord: 'hemskt'. Efter lektionen frös jag och skakade, kanske bieffekter av att jag kände mig skärrad.
Vad är okej att visa i skolan? Finns et några regler för vad man får visa och inte? Visst, vi har ett case där vi ska analysera nyheter och media, men är det okej att visa denna dokumentär? Är det något jag helt enkelt får acceptera eller kan jag säga emot? Måste man sitta på lektionen eller får man gå ifrån om man har en bra anledning?
Att se dokumentärer är väl okej. Det är ju en del av undervisningen. Något som dock inte är okej är att visa skräckfilmer, just för att man ska lära sig ett modernt språk. Detta hände mig i nian. Jag är fortfarande väldigt besviken på läraren, för att hon visade den för oss. Jag som är så otroligt mörkrädd tog verkligen illa upp och tänker på filmen och dess obehagliga scener än idag. Ett minne som kommer ta lång tid att bryta ner...


Just den turen



Hur tidig jag än är till hållplatsen, finns det inte en chans att jag kommer i tid till lektionen. Bussen som ska ta mig till skolan kommer inte. Detta är ett upprepat prolem. Det är just den turen, som jag ska åka. Det är konstigt. Imorse var bussen tydligen sönder. Det fick jag veta, när jag frågade chauffören på den bussen som slutligen kom. Sönder är nog bussen inte varje gång, men då är det något annat. Den är antingen en halvtimma sen, sönder eller så har de helt enkelt ställt in turen. Varför har de ens skrivit med turen i sin tidtabell. Västtrafiks priser stiger, men företaget har inte färre brister. Ska man behöva betala så mycket för sin resa? Nej.
Om jag hinner och har lust, ska jag ta mig till Tidpunkten efter skolan. Jag ska inte skälla, bara ifrågasätta och få ett svar. Jag kräver att de bättrar sig.
Någon mer än jag som ständigt råkar ut för problem, när de ska resa med Västtrafik?



Tre kort








Destination Strandkyrkogården



 

 
Bilderna tagna 100108.






Vitt landskap






Bilderna tagna 100101.






Olsen Brothers


Olsen Brothers - Fly on the Wings of Love

År 2000 vann Olsen Brothers hela Eurovision Song Contest i Stockholm med bidraget 'Fly on the Wings of Love' (dansk originaltitel: Smuk som et Stjerneskud).
Källa: Wikipedia

Jag minns att jag inte alls gillade låten. Jag var väldigt missnöjd med att just de vann. Varför jag tyckte så kan jag idag inte stå för. Deras bidrag finns med i min vardag. Jag har lagt in låten på min mp3.

Någon mer än jag som diggar 'Fly on the Wings of Love'?


Andra terminen på Vittra

Att komma tillbaka till skolan igen efter lovet kändes igår ganska trist. Jag såg inte alls fram emot det som väntade. Det var helt enkelt tråkigt. Jag var tråkig. Idag kändes det dock lite bättre.
En termin har gått och jag kan inte påstå att jag har kommit speciellt bra in i klassen, tyvärr. Jag har försökt, men har blivit nekad. Igår öppnade jag mig - mer än jag gjort tidigare under min tid på gymnasiet. Varför vet jag inte egentligen. Kanske för att det personliga dramat låg uppe vid ytan. Jag ångrade lite att jag berättade det, men samtidigt kanske det var bra. Jag gillar inte att öppna mig inför nya människor. Förr var jag expert på att göra det, men med åren har jag lärt mig att det inte är speciellt bra. Folk dömer, tror och sprider rykten. Sen bryr de sig inte längre. Jag vill inte vara en källa, en person som alla skvallrar om. Jag vill vara Jasmine, hon som går i klassen och som folk ser. Hoppet är det sista som sviker människan, sägs det. Jag har inte slutat hoppas. Jag tror och hoppas på att jag en dag ska komma in i klassen, känna att jag är en elev som trivs med människorna på skolan och som inte känner mig utanför minst en gång per dag.

Det finns lärare på skolan som hjälper mig. Igår såg jag min svensklärare i matsalen. Jag ville så gärna gå fram och säga hej, men ville samtidigt inte störa när hon satt och pratade med en kollega. Det blev alltså inget igår, men det blev det idag. Jag gick precis in i bamba och där stod hon. Hennes leende gjorde mig glad. Jag fick en kram! Tihi, så sött av henne att ge mig en kram. Hon är verkligen en bra lärare. Väldigt ödmjuk, snäll, omtänksam och väldigt bra på sitt ämne.

Det tredje caset har nu börjat. Jag läser nu Breaking News som innehåller ämnena Engelska A, Samhällskunskap A och Historia A. Jag är inte så nervös egentligen, men jag kan inte låta bli att få en klump i magen så fort vi ska göra något på engelska. Än så länge (under de två första dagarna) har vi inte haft någon engelska, bara samhällskunskap. Vi har kollat på nyhetsartiklar, analyserat nyheter och i allmänhet lärt oss om vad en nyhet är och varför just den nyheten blev publicerad i tidningen.
Jag är rädd för att jag ska få dåligt betyg i Sa A och Hi A, bara för att jag inte är speciellt duktig på engelska. Jag har pratat med mina pedagoger och de säger att det inte alls kommer vara några problem. Jag ska inte behöva oroa mig för det, vilket känns skönt.

Hur känns det för er att vara tillbaka i vardagen igen?


Designat namn

Jag har nu, liksom många andra, skapat mig en personlig design på mitt namn. Min grundläggande förhoppning är att det ska bli lättare att se var inläggen slutar. Sen är det ju självklart kul att ha en personlig blogg.
Vad tycker ni? Duger den?


Is i hamnen







Jasmine


Allt är sig likt

Igår kväll kom jag och Rickard tillbaka till verkligheten. Allt är sig likt. Ingenting har förändrats.
Tåget var en halvtimma försenat, men det gjorde inte så mycket. Visst var jag trött, men varför klaga. Tillbaka till skolan idag. Vardagen väntar och jag kan inte dirket känna suget.

Till min ö jag ska och där ska jag drömma.
Jag ska fundera och hitta rätt.
Stoppa mig inte.
Jag vill inte ha din hjälp.

Jasmine

Besök hos Coola mamman

Idag har vi varit och hälsat på Rickards mamma. Alltid lika trevligt att komma dit. Hon är en så härlig människa; alltid glad, uppfinningsrik, vild och supercool. En heldag blev det. Kanske inte så konstigt, eftersom att det är en bit att åka. Det tar över två timmar att komma dit. Om man har tur tar det lika lång tid hem - men då har man tur! I vanliga fall tar det tre timmar plus om man tar bussen. Inte kul.
Dagen har som sagt varit bra. Vi har pratat, ätit läskig med god mat, kollat på huset som de håller på att bygga, fikat massa gottit och sett på dåliga teve-program (vilket resulterade till att jag somnade i Rickards knä...).
Eftersom bilen står nere i Göteborg, tog vi bussen upp till henne. SL och deras betalningssystem är säkert jättebra (egentligen), men det blir himla dyrt om man "bara" ska åka en längre resa under en dag. Gör man inte sitt sista byte inom en timme, måste man betala nya resa (så fattar jag det i alla fall). Resa hem skulle bli dyr. Först fyra kuponger, för att komma in till Stockholm. Eftersom bussen tog över en timma, skulle jag ju inte hinna byta innan tiden tog slut. Det skulle alltså kosta tre kuponger till! När jag gick genom spärrarna för att ta pendeln, räckte jag fram min remsa. Han i biljettluckan kollade på klockan och gav tillbaka min remsa. Ingen stämpel. Tomt. Jag log inombords. Där hade jag tur. Samma stund sjönk lyckan undan. Jag skulle ju ändå behöva betala, när jag steg på bussen... Tror ni att jag gjorde det? Nej. Jag frågade lite snällt om jag var tvungen att betala igen, om min resa startade för över en timma sen. Chauffören gjorde en gest med armen, som visade att jag kunde gå och sätta mig. Jag blev glad. Där kom jag billigt undan. Det kunde inte ha gått bättre.

Imorgon åker jag och Rickard tillbaka till Göteborg. X2000 ska vi åka. (Ja, det är riktigt lyxigt att jag lyckades få en biljett med det snabba tåget för bara nittiofem kronor (Det kan bero på att jag beställde biljetten den tolfte oktober.)) Mamma kommer och hämtar oss på centralen. Snällt av henne, skönt att slippa vänta på bussen hem.
Det har varit två fantastiska veckor här uppe. Jag trivs väldigt bra här. Rickards pappa med fru och dotter tar väldigt väl hand om mig. Sen har jag ju förstås Rickard hos mig. Han tar väl hand om mig. I hans närhet känner jag mig trygg. Så ska det vara.

Kram

Stark eller svag

Min kompis Julia har startat en ny blogg; Tankesmedjan. Den inspirerar mig verkligen. Efter att ha läst detta inlägg, blev jag fundersam och kom att tänka på det här med att vara stark eller svag...
Jag har alltid fått höra att jag är en stark människa, men vad menar folk egentligen med det? Jag är ju inte stark fysiskt, så de måste mena psykiskt, när de uttalat sig så. Men är jag stark psykiskt? Kanske är jag det. Jag är nog väldigt tankspridd och mina tankar, mina funderingar och mitt hjärta vägleder mig igenom livet. Jag vet att efter alla jobbiga tider, kommer det lycka och kärlek.
"Natten är aldrig helt svart - där finns alltid en nyans av rosa."



Jag har varit ledsen så många gånger. Det är mänskligt och jag skäms inte för det. Varje gång tårar har fallit längs min kind, har jag lärt mig något nytt. Den största erfarenheten är nog att det bara är att resa på sig, borsta bort smutsen, blåsa på det onda och sedan gå vidare. Man går och går och det blir bättre. Man ska inte ge upp. Man ska fortsätta gå, för det blir bättre en dag. Det jag nu skrivit, är det ett tecken på att jag är stark som människa?
Svaghet. Vi är alla svaga, men i olika mängd. Jag har varit riktigt svag. Tankar på att jag inte vill leva mer har spökat i mitt inre, men jag har aldrig riktigt kunnat ta åt mig tanken. Jag vill leva. Jag vill veta om jag klarar motgången. Jag vill se vad som väntar. Nästa dag kanske allt känns bättre. Min pappa säger alltid; "Allt blir bättre om man sover." Jag kan inte säga emot honom. Efter en natts sömn känns allt bättre. Man har inte längre ont. Tankarna har fallit på plats och man kan ta beslut, vända och vrida på problem och allt blir mycket lättare.
Var stark, svagheten kommer passera. Tänk framåt. Efter natt kommer dag.

Till sist vill jag be om din åsikt. Hur verkar jag vara? Är det som jag har hört så många gånger; är jag stark? Och vad tycker du om bloggen? Jag har fått kommentarer om att min blogg är stark. Håller du med eller har du andra åsikter?
Tack för dina ord.

Jasmine

Det enda jag vet säkert

Efter att ha läst detta inlägg blev det väldigt tydligt för mig. Det enda jag vet säkert, är vad som finns i mitt hjärta. Inom mig finns sanningen, det som berättar vem jag är. Där går det inte att ljuga, för där inne finns jag. Det är så jag är och ingen kan påverka det. I mitt hjärta har jag gömt alla minnen, alla hemliga funderingar och alla känslor, som jag inte kan hantera.
En gång var jag olyckligt kär, men ingen förstod. Alla sa bara att det var patetiskt, att jag inte skulle bry mig om det. Men jag var kär, jag tyckte så mycket om honom. Han betydde så mycket för mig. Han hjälpte mig, så som ingen annan någonsin hade gjort förut. Det var han som krävde att jag berättade sanningen. Han visste när någonting var fel. Jag kunde inte dölja något för honom. Han slängde alltid ut kroken, men drog snabbt den till sig, då jag kom för nära. Det var som ett spel och det ledde för långt. Jag blev helt galen, som besatt av honom. Jag följde varje steg han tog. Jag gjorde allt för att han skulle se mig. Jag ändrade stil, för att jag kanske skulle bli mer lämplig för honom. Mina tankar försökte jag omvandla, så att jag skulle tänka som han. Allt var patetiskt, men jag ångrar ingenting.
Ni behöver inte bli rädda. Jag vet vad jag gjorde för fel och jag vet att det inte kommer att hända igen. Jag var ung och naiv. Idag är jag fortfarande ung, men jag tänker efter. Jag försöker se hur verkligheten är.... vilket skrämmer mig. Verkligheten kan man inte styra över, man vet inte vad som kommer att hända. Det som finns i mitt hjärta kan jag inte heller styra över, men jag vet i alla fall vad jag har där inne. I mitt hjärta finns det som betyder mest för mig; platser, personer, tankar och känslor. Där inne finns det som ingen någonsin får röra. Jag har - precis som du - en skatt att bära på. Det är jag, det är min personlighet och jag älskar det jag har lyckats skapa mig; en underbar värld i mitt hjärta. Denna underbara värld är bara till för mig, för den finns i mitt hjärta. Verkligheten är inte ens i närheten. Verkligheten är bara en sten jämfört med min röda rubin.

Jasmine


Banverket


Reklam från Banverket.

Jag påveras av reklamen. Det är en varning om att man inte ska leka på spåren, men också ett verkligt drama. I vänners sällskap blir man ibland någon annan. Man försöker vara tuff, cool och viktig, men det är svårt om man inte är sån. Ett skal, det klassiska skalet, gömmer man sig i och hoppas på att inte bli upptäckt. Man ser så mycket mer än man kan hantera. Man bryter sakta ner sig själv.
Denna reklam och också Stadsmissionens Julfilm sätter spår i mig.

Vilka reklamer påverkar dig?

Jasmine

2010

Efter en kväll med underbar mat, sällskapsspel, julklappsutdelning och 'Grevinnan och Betjänten' (såklart!), är nu år 2010 här! Trerätters var det här. Väldigt smaskigt.

http://cdon.se/media-dynamic/images/product/001/221/1221862.jpg

Som alltid såg jag på den lilla sketchen 'Grevinnan och Betjänten'. Handling: "Den dementa Miss Sophie fyller 90 år och har en bjudning för sina gamla vänner – Sir Tobey, Amiral von Schneider, Mr Pommeroy och Mr Winterbottom. Herrarna befinner sig inte i livet och blir alltså på grund av detta förhindrade att delta i supén. Betjänten James måste således spela deras roller och gå runt bordet och dricka var och ens skål med Miss Sophie. Han blir naturligtvis mer och mer berusad under kvällens lopp och han snubblar ständigt över den tigerfäll som ligger på golvet."
Sketchen är verkligen rolig och jag har - tack vare min pappa - fått som tradition att varje år se denna tio minuter långa föreställning. Att den är svart/vit och skriven på 1940-talet spelar ingen roll. Pjäsen hade premiär i Sveriges Television 1969.
(Källa: Wikipedia)
Någon mer än jag som ser på 'Grevinnan och Betjänten'??


Skål för år 2010!

Tolvslaget
började närma sig och vi gick alla ut på balkongen, för att se fyverkerierna som sköts upp runt omkring Stockholm. Vi skålade och jag och Rickard såg en hare komma farandes. Rädd och förvirrad. Kan det vara ett tecken? Är det så året kommer att bli? Kommer jag tvingas springa liksom haren?

Hur var er start på det nya deceniet?

Kramar

RSS 2.0