Dokumentär om krig

På caset såg vi på en dokumentär om krig. Vi fick se bilder och klipp från Vietnamkriget. Massa explosioner, skrik, gråt och människor i förödelse. Jag blev skärrad. Aldrig har jag sett något liknande. Allt var bara hemskt och eländigt. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Jag kan bara beskriva dokumentären med ett ord: 'hemskt'. Efter lektionen frös jag och skakade, kanske bieffekter av att jag kände mig skärrad.
Vad är okej att visa i skolan? Finns et några regler för vad man får visa och inte? Visst, vi har ett case där vi ska analysera nyheter och media, men är det okej att visa denna dokumentär? Är det något jag helt enkelt får acceptera eller kan jag säga emot? Måste man sitta på lektionen eller får man gå ifrån om man har en bra anledning?
Att se dokumentärer är väl okej. Det är ju en del av undervisningen. Något som dock inte är okej är att visa skräckfilmer, just för att man ska lära sig ett modernt språk. Detta hände mig i nian. Jag är fortfarande väldigt besviken på läraren, för att hon visade den för oss. Jag som är så otroligt mörkrädd tog verkligen illa upp och tänker på filmen och dess obehagliga scener än idag. Ett minne som kommer ta lång tid att bryta ner...


Läsarnas Ord
Ord från: Pipen

När det gäller just dokumentärer om till exempel vietnamkriget tycker jag på sätt och vis att det är viktigt att visa dem, just för att få reaktioner så som din. Även om jag är övertyg om att just du inte tar lätt på krig så finns det kanske de som gör det. Bilderna från vietnamkriget gjorde att det skapades opinion mot kriget i USA och de blev tvungna att dra tillbaka sina trupper. I nästa krig däremot var de noga med att se till att folket inte fick se några obehagliga bilder på lidande människor. I krig lider och dör människor, vilket är viktigt att man inte tillåts blunda för. Men läraren borde varna i förväg, och om man vet om att man är lite känslig borde man inte heller behöva titta. Skräckfilmer borde man verkligen inte tvinga folk att titta på.

2010-01-16 @ 16:52:32
URL: http://pipig.blogg.se/

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0