Vilket besked?

I torsdags kom beskedet, om jag kommit in på mitt första- eller andrahandsval, när det gäller gymnasiet. Jag har inte kollat än. Det känns på något sätt så onödigt. Jag känner mig inte redo än, så varför göra det? Alla andra har säkert kollat, men jag väntar. Mina tankar om vad jag ska välja går fram och tillbaka.
Så sent som igår var jag helt säker på att jag skulle ta bort Vittra Vasastan (Samhälle - Kultur) som förstahandsval, men idag ändrade jag mig. Detta gjorde jag under lektionen i engelska. Vi hade en riktigt bra vikarie. Han inspirerade, var lite knäpp, men allt detta på ett roligt sätt. De flesta i klassen satt där med ett leende på läpparna - även jag, som annars brukar sitta där sammanbiten. På Vittra är många av lärarna väldigt unga. På Schillerska (Samhäll - Estet), som jag valt i andra hand, är många lärare lite äldre. Kanske spelar det ingen roll eller så gör det det. Jag vill få en bra utbildning. Min lärare ska förstå mig och jag ska känna samhörighet med min utbildning. Vilka krav jag ställer va?

För- och nackdelar med...:



Schillerska -
En stor skola. Sägs vara både bra och dålig. Har 'foto' som en valbar kurs, vilket intresserar mig och en av mina stora hobbies. Lärarna verkar kunna sina ämnen. Blandat folk? Kanske. 1/3 av eleverna är killar - dåligt. Vill jag läsa mer matte, så tror jag inte det går att lösa.



Vittra Vasastan - En mindre skola med runt fyrahundra elever. Man jobbar med något som kallas case, man jobbar med verkligheten, exempel valet i USA. Lärarna jag träffade, när det var öppet hus, var väldigt unga och jag kände direkt samhörighet. Det går "rykten" om att det bara går "bratz" och "fjortisar" där, ska man tro på det? Spelar det någon roll? Jag frågade om man har möjlighet att läsa mer matte och en lärare svarade att "bara du säger till i tid, så går det att fixa." Ska man tro på det? Är det verkligen så enkelt? Jag har pratat med lärare, som jobbar i grundskolan och de tror att man får jobba mycket med självstudier. Klarar jag det? Jag behöver någon som stöttar mig, om jag faller. Får jag den hjälpen på Vittra? Det som kanske är lite negativt också, är att jag inte får chansen att jobba med ett intresse. Jag får inte jobba med foto (som jag kanske får chans till, om jag börjar på Schillerska). Jag älskar att skriva, men av de utbildningar jag har kollat på, så finns det inget som passar mig blir jag bara snurrig av att kolla runt så mycket. Det tar verkligen på krafterna. Förlåt mamma och alla andra.

Hm... Något jag glömt...? Som sagt, I am confused.
Jag tror inte jag kan få hjälp av någon. Egentligen är det nog bara att sitta och fundera i ensamhet. Någon gång kommer man ju på ett beslut... och det ska helst ske innan den sista maj. Tror ni jag klarar det?

Läsarnas Ord
Ord från: Mia

Så klart att du klarar det!

Livet är komplicerat och besvärligt och fullt av måsten och av val.

Som en klok man sa en gång...

– Det finns bara TVÅ måsten, du måste välja och du måste dö.



Vad jag menar är att du ska inte göra saker för att du måste utan för att du vill, du väljer att göra saker utefter vilka konsekvenserna skulle bli om du inte gjorde dem.

Vad jag egentligen vill ha sagt är att: Försök se det roliga i det du väljer att göra, både på lång sikt och kort. Det blir inte alltid rätt när du ska välja. Livet fungerar inte på det viset. Du behöver till och med fatta fel beslut ibland för att kunna lära dig det som är det ”rätta”.

Att hela tiden behöver ta ställning till allt som sker runt omkring en, alla andras förväntningar på dig, kan bli väldigt påfrestande. Att inte veta vad du vill, just nu…det ska vara så ibland.

Det är någonting du behöver gå igenom. Alla smarta människor har det problemet.

Gör som du vill. Ångra det imorgon. Gör om, gör rätt!!!

Men kom ihåg, att inte välja är också ett val.

2009-04-20 @ 22:09:18
Ord från: Kattpojken

Schillerska såklart, där ska ju jag gå :P

2009-04-21 @ 00:33:18
URL: http://kattpojken.blogspot.com/
Ord från: Rickard

Om du klarar det?

Självklart!



Du klarar allt!



Hihi, som min kloka mamma säger. Det är väldigt sällan (aldrig?) som man faktiskt vet exakt vad konsekvenserna av sina val blir.

Jag säger inte att du bara ska välja något på måfå. Vad jag vill är att du ska tänka först och främst på vad du känner för just nu, vad som låter bäst i dina öron.

Försök att inte tänka på alla dessa "Tänk om det visar sig vara si eller så".



Du har fått en mängd fakta att basera dina val på.



Jag skulle vilja säga att det inte finns några rätt och fel i den här frågan - men det håller jag inte riktigt med om.

Just när det gäller gymnasieval, så är det väldigt viktigt att du väljer åt dig själv och inte någon annan.





Och Jasmine...

Tack för att du finns. <3

Kyss

2009-04-21 @ 05:42:54

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0