Alkoholpåverkad man

Vad kan egentligen ske på en spårvagn? Förvånansvärt mycket måste jag säga. Det jag nu ska berätta skedde under mindre än tio minuter. Det är knappt man kan tro det...
Jag, Joseph och Oscar gick på spårvagnen mitt i centrala stan. Killarna skulle hem och jag skulle möta upp en annan kompis. När jag kom på, la jag märket till att det på spårvagnen satt en man med en ölburk i handen. Visst tänkte jag tanken om att han nog inte var nykter, men tanken slank bara förbi, utan vidare tankegång. Några hållplatser senare hördes en duns. Mannen hade tydligen ramlat av sitt säte. En del av ölburkens innehåll hade hamnat på golvet, liksom mannen själv. Det högg till i mig. Han reste sig sakta upp. Var han okej? Borde man hjälpa? Jag satt kvar, utan att agera. Passagerarna närmast honom flyttade sig längre bak i vagnen. Ännu en gång högg det till i mig. Visst kan jag förstå att de inte ville sitta brevid en man, som luktar alkohol, men personligen tycker jag det var en drastisk handling. Vet inte om jag själv skulle suttit kvar, men som åskådare skämdes jag över dem... Mannen började prata med passagerarna runt omkring sig. Han blev ständigt avvisad, tillsagd att han inte skulle tilltala dem. Fler passagerare satte sig längre bak i vagnen. Jag skämdes mer. Hur tror ni han känner nu? Finns det ingen respekt, även för de som är svagare? Tänker ni på hur han mår? Tankarna klanade och jag mådde sämre.
Joseph bestämde sig, för att hoppa av spårvagnen tidigare, än vad han egentligen behövde. Varför vet jag inte. Om det berodde på mannen eller på något annat, det är oklart. Jag satt på ett enskilt säte. Oscar hade nu ställt sig brevid mig. Vi pratade om reklamen, som fanns på spårvagnen. Av ren reflex pratade jag om oviktiga saker, kanske mest för att slippa se verkligheten. Den berusade personen försökte inflika en kommentar, men vi ignorerade honom totalt.
Mannen gick till bakre delen av vagnen.
Där satt alla de passagerarna, som förflyttat sig dit, för att slippa honom. Många reagerade väldigt starkt, sa att han skulle gå fram eller gå av vagnen. Han hade svårt att hålla balansen och var många gånger nära att ramla på någon. Det skrek inom mig. Visst förstår jag att folk reagerar som de gör, men ser de inte människan? Vad ser folket? En alkoholist som bara är i vägen? Men är det så? Finns det inte en människa där inne, som kanske behöver hjälp? Jag visste inte vad jag skulle göra. Hur handlar man i en sådan situation? Tanken på att be honom komma fram och sätta sig lockade. Samtidigt skämdes jag, för att jag undvikit honom, när han försökte prata med oss tidigare. Jag ville hjälpa, men var för feg för att utföra handling. (Ett stort problem i dagens samhälle.)
Några av passagerarna där bak började bli arga... Det hela slutade hemskt. Tre personer kastade ut honom från spårvagnen. Ja, jag menar verkligen kastade ut; tryckte honom ner för de få trappstegen och puttade ut honom, genom dörrarna, som man öppnar med sin kraft. Det var hemskt att se! Jag var helt skärrad. Hur kan man göra så mot en annan människa? Har inte han samma rätt som alla andra att sitta på spårvagnen? Det högg till ordentligt. Jag kände hur tårarna ville tränga fram. Oscar hade tagit min hand. Jag höll i den hårt. Tack för det.
Två hållplatser senare gick Oscar av. Jag satt kvar och fortsatte min resa...

Vad det rätt eller fel?
Kunde man handlat på annat sätt?
Fri diskussion!

Läsarnas Ord
Ord från: Rickard

Det är en väldigt svår fråga och jag vet inte vad jag ska säga.

Samma sak händer nog rätt ofta häruppe i Stockholm, just på tunnelbanorna.

Folk brukar kanske inte kasta av folk, men det där att man flyttar sig bort ifrån personen är nog väldigt vanligt, trots att människan är svag och troligtvis inte klarar sig själv.



Det är väldigt hemskt att se, men vad ska man göra? Tjänar det till att sätta sig och prata? Vad ska man prata om?



Man borde vara väldigt tacksam för det man faktiskt har, och för de personer som står en nära. Det är väldigt skönt att veta att det finns en hand i närheten man kan hålla i. Vem vet? En dag så kanske de inte finns där längre...



Jag älskar dig

Pussar

Din

2009-05-27 @ 22:57:30
Ord från: Backi

Ska inte starta en vild diskussion här, men du har delvis rätt, samtidigt så är det väl något av en oskriven regel att man ska vara nykter när man är på spårvagnen/ute i allmänheten. Att verkligen slänga ut honom kanske var över gränsen, men de har fortfarande all rätt att undvika en person om de tycker han missköter sig. Backi and out (Jag kommer inte svara på några kommentarer angående detta, så ingen idé att svara :) )

2009-05-27 @ 23:53:18
Ord från: Jasmine

Kommentar till Backi: Mycket bra skrivet. :) (Y)

2009-05-28 @ 16:35:36
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Ord från: LeChatGarcon

Bra att Oscar kan vara man tillräckligt för både mig o sig själv (a)

2009-05-30 @ 19:24:43
Ord från: Josefine

Jag tycker verkligen inte att man ska frysa ut en människa på det sättet! Absolut inte! Och jag tycker inte att man ska vara rädd för såna, om en full gubbe kommer och pratar med mig kan jag gärna stå och snacka lite skit med honom ;) Dom blir oftast glada ju! Jag berättar inget direkt om mig själv för någon helt okänd. Om allting går över styr försökte man iallafall, och då kan man bara knalla därifrån med gott samvete :)

2009-06-02 @ 18:52:53
Ord från: Alice Nordmark

Oh Jasmine, du ska bara veta hur underbart det är att veta att du inte skulle nervärdera eller smutskasta en främmande på något sätt udda människa. Det är det viktigaste - att folk inser att det är en människa så som de själva de spottar på.

"Så som du själv vill bli behandlad ska du också behandla andra" Den bästa levnadsregeln jag hört!

2009-06-09 @ 21:51:28

Lämna ett avtryck...

Ditt Namn, tack:
På återseende?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dina Ord:

Trackback
RSS 2.0